Аутор Тема: СТАРА СРПКА НОШЊА ОКОЛИНЕ ВЛАСОТИНЦА  (Прочитано 162 пута)

На мрежи Miroslav1948

• Почетник
  • **
  • Поруке: 38
СТАРА СРПКА НОШЊА ОКОЛИНЕ ВЛАСОТИНЦА
« послато: Јануар 31, 2026, 10:27:03 поподне »

СТАРА СРПКА НОШЊА ОКОЛИНЕ ВЛАСОТИНЦА

Miroslav B Mladenovic Mirac <[email protected]>
Прилози
чет 22. јан 11:01 (пре 9 дана)
коме redakcija, ја

СТАРА СРПКА НОШЊА  ОКОЛИНЕ ВЛАСОТИНЦА

МУШКА :-друга половина 20 века:

-плетени опанци, свињски опанци, гумени опанци:

-Везане чарапе, везане рукавице, панталоне „на брич“,  тканица,везана бела кошуља, шубара, јелек-прслук;

………………………………………………………………………

ЖЕНСКА:-друга половина 20 века:

-опанци: плетени, свињски, гумени, чарапе плетене од вуне-ДОКОЛЕНИЦЕ,вутара ткана у шарама од вуне,сукња од тканог белог платна, џемпер, пуловер, тканица, бела везана кошуља, плетено-везане рукавице, бела марама или шута марана са везом, јелек-прслук, антерија, бојелек,..

Ова стара народна ношња је махом пореклом са КОСМЕТА околине Гњилана..а носила се током вашара, на саборима вашара, у лепим данима весеља и игранкама на свадбама и другим свечаностима по вашарима...

ЗАПИС из краја 20 века, јер на почетку 21. веку је махом коришћена у играма фолклорним друштвима на такмичењима  фолклора.

ЗАПИС: 2026.године Власотинце

Забележио: Мирослав Младеновић Мирац-јануар 2026.године, Власотинце, Југоисточна Србија и КОСМЕТ
*
NAPOMENA-ne znam da postavqam FOTOGRAFIJE, koje su kao FOTO ZAPISI veliki deo postavqawa SRPSKOG IDENTITETA i porekla prema narodnoj nošqi rodova:iz Šumadije. Kosmeta. Makedonije, Bugarske, Hercegovine, Crne Gore..
Neka mi neko ovde postavi POSTUPAK postavljanja fotografija-kao FOTO ZAPISA!