Аутор Тема: Стошанци, Димовићи, Гарци и Шутићи - Крајиште, Косово  (Прочитано 986 пута)

Ван мреже Dimov

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 12
  • R1b-PF7563 > R-Y572491
Стошанци, Димовићи, Гарци и Шутићи - Крајиште, Косово
« послато: Јануар 05, 2026, 10:23:41 пре подне »
Здраво свима,

започео бих нову тему о мом роду.

Према Атанасију Урошевићу - "Косово" (1965) - у селу Крајиште, општина Липљан
Српски родови су:
– Попчићи (7 к., Св. Лазар), старинци.
– Дејановићи (1 к., Св. Врачи), старинци.
– Стошанци (9 к., Св. Јован). Досељени из Бијелог Поља средином 18. века.
– Димовићи (7 к.), – Гарци (4 к.) и – Шутићи (5 к.). Досељени заједно са Стошанцима као њихови „одељаци”, те им је и слава иста.

Моји су од Димовића (Св. Јован).
Од Димовића су даље настали Цвејићи, Лазићи, Денићи, Гаћићи.
Пошто је тестиран припадник Стошанаца у току једне од акције Порекла - испоставило се да имамо подударања на 23 маркера - што само говори у прилог да је велика вероватноћа да ми заиста и јесмо њихови одељаци.

Интересује ме да ли неко има информација о даљим коренима Стошанаца, с обзиром да су дошли из Бијелог Поља. Желео бих да видим колико далеко могу да пронађем корене мог рода.

Са друге стране, одрадио сам тест који је спроводило Порекло а и дубински тест преко Yseq. Резултати су окачени на Yfull (https://www.yfull.com/yreport/23814d0cc248985663388b48162d3fb4/)

Према дубинском WGS+ тесту моја субклада је: R-Y572491 (R-PF7563). Имам G25 координате (скалиране и сирове) па ако неко има интересантне комбинације G25 координата да се ураде admixture анализе - радо ћу их овде поделити.

Ако неко има неких додатних општих информација - слободно нека подели овде.
Верујем да би било интересантно да и неко од Гараца и Шутића одради тест који организује Порекло па да утврдимо да ли и они имају подударања са Стошанцима.

Ван мреже Неродимац

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 697
Одг: Стошанци, Димовићи, Гарци и Шутићи - Крајиште, Косово
« Одговор #1 послато: Јануар 06, 2026, 01:00:14 поподне »
У српским селима надимци никада нису бивали случајни; они су често служили као „живи споменици“ на догађаје, сеобе или порекло које је претходило званичним презименима па тако и за вашу породицу. Према истраживањима Атанасија Урошевића из 1931. године, породица Димовић се у Крајиште доселила средином 18. века из околине Бијелог Поља. Дошли су заједно са породицама које су носиле надимке Гарци и Шутићи, славећи исту славу – Светог Јована Крститеља. Милета Букумировић касније, 1983. године, бележи кључан детаљ: ове породице (посебно Ристићи који су исти род) који гласи;

Ристић. Преци су им се доселили иж околине Бијелог Поља средином 18. века. Имају породични надимак ГАРЦИ, а сем тога зову их и МАЂАРИ. а Милета их среће и у граду Липљану о којима каже следеће:
Ристић. Доселили су се из Крајишта у периоду од 1961. до 1983. године. Четири куће имају породични надимак МАЂАРИ, а три куће породични надимак Шутини.

Ако погледамо твој ДНК резултат твој најближи генетички сродник пронађен је управо у Будимпешти главног града Мађарске. Процењено време заједничког претка (TMRCA) је око 500 година, што нас враћа у период око 1500. године. Ово је кључно доба ратова и великих миграција између Српске деспотовине и Краљевине Угарске јер се у то време догодила Мохачкеа битка (1526), када Османско царство продире дубоко у Угарску. А Многи Срби су служили као речни војници (шајкаши) у Мађарској, али је било и обрнутих миграција стручњака или војника у пограничне тврђаве. Поред тога Дубровчани и други трговци повезивали су рударске центре на Косову (попут Јањева и Новог Брда, која су близу Липљана) са централном Европом. Није немогуће да је неки појединац из Угарске остао у овим крајевима ради рударства или трговине. После пада Српске деспотовине (1459), велики таласи становништва су се кретали ка северу, у Мађарску па није немогуће да су нашао и неки ваш предак. За сада генетски резултати пошто их има мало не дају јасну слику о пореклу ваше фамилије па је потребно још појединаца који би урадили напредније тестове који би нам дали више одговора о даљем пореклу. Сада је на теби да чекаш да се појави нешто ново а да за то време покушаш и ти сам да повежеш са ким бих могао бити генетски сродан и да тестовима то потврдимо.

Ван мреже Dimov

• Члан Друштва
  • Гост
  • R1b-PF7563 > R-Y572491
« Одговор #2 послато: Јануар 08, 2026, 11:03:16 пре подне »
Као прво -
Христос се роди!
Срећан Божић!

Као друго - пуно хвала на одговору. Био сам проактиван па сам послао поруку поменутом Мађару са којим имам поклапања на 42 СНП-а (надам се да ће одговорити) као и Стошанцу са којим такође имам поклапања.
Проверавао сам и црногорске портале али тамо за сада нисам пронашао ништа.
С обзиром да је према Атанасију породица Стошанаца дошла из Бијелог Поља а да су Гарци, Димовићи и Шутићи њихови одељаци - фокусирао сам се на претрагу тог рода (Стошанаца) у околини Бијелог Поља. Али се свело на то да је питање да ли им је то био родовско име или надимак према неком топониму (Стошина глава? Стошина вода или слично).
Такође, према слави Јовањдан - велика је вероватноћа да су из Морачког залеђа или неког брдског села изнад Лима.

Уколико мислите да постоје потенцијал за информацијама у базама Порекла - радо бих наставио претрагу тамо.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6279
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #3 послато: Јануар 08, 2026, 02:52:10 поподне »
...
Проверавао сам и црногорске портале али тамо за сада нисам пронашао ништа.
С обзиром да је према Атанасију породица Стошанаца дошла из Бијелог Поља
...

Због чега мислиш да је у питању црногорско Бијело Поље?
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Dimov

• Члан Друштва
  • Гост
  • R1b-PF7563 > R-Y572491
« Одговор #4 послато: Јануар 08, 2026, 04:08:09 поподне »
У књизи се наводи Бијело Поље, док је у списку села у околини Пећи - Бело Поље (што и није јак аргумент...али рецимо због тога).
Не знам да има још Белих/Бијелих Поља у тим крајевима.
Такође, усмено предање мојих старих је да смо дошли из Црне Горе (побегли након убиства неког турчина - што је колико сам видео на форуму један од најчешћих разлога селидбе).

Ван мреже vidoje 013

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1196
« Одговор #5 послато: Јануар 08, 2026, 07:20:56 поподне »
Здраво свима,

започео бих нову тему о мом роду.

Према Атанасију Урошевићу - "Косово" (1965) - у селу Крајиште, општина Липљан
Српски родови су:
– Попчићи (7 к., Св. Лазар), старинци.
– Дејановићи (1 к., Св. Врачи), старинци.
– Стошанци (9 к., Св. Јован). Досељени из Бијелог Поља средином 18. века.
– Димовићи (7 к.), – Гарци (4 к.) и – Шутићи (5 к.). Досељени заједно са Стошанцима као њихови „одељаци”, те им је и слава иста.

Моји су од Димовића (Св. Јован).
Од Димовића су даље настали Цвејићи, Лазићи, Денићи, Гаћићи.
Пошто је тестиран припадник Стошанаца у току једне од акције Порекла - испоставило се да имамо подударања на 23 маркера - што само говори у прилог да је велика вероватноћа да ми заиста и јесмо њихови одељаци.

Интересује ме да ли неко има информација о даљим коренима Стошанаца, с обзиром да су дошли из Бијелог Поља. Желео бих да видим колико далеко могу да пронађем корене мог рода.

Са друге стране, одрадио сам тест који је спроводило Порекло а и дубински тест преко Yseq. Резултати су окачени на Yfull (https://www.yfull.com/yreport/23814d0cc248985663388b48162d3fb4/)

Према дубинском WGS+ тесту моја субклада је: R-Y572491 (R-PF7563). Имам G25 координате (скалиране и сирове) па ако неко има интересантне комбинације G25 координата да се ураде admixture анализе - радо ћу их овде поделити.

Ако неко има неких додатних општих информација - слободно нека подели овде.
Верујем да би било интересантно да и неко од Гараца и Шутића одради тест који организује Порекло па да утврдимо да ли и они имају подударања са Стошанцима.
        Иако, у временској стисци, због сређивања   рукописа  на којем сам радио раније,  реко, други дан је Божића, ајде да се  укључим и да помогнем у одгонетању  Ваших коријена. Према мојим сазнањима Ваши коријени су у крају и црногорско брђанском племену   Шекулар.  Кренимо редом. Предање о доласку  из околине Бијелог Поља.  Ради се о Белом Пољу  из Метохије. Бело Поље код Пећи је насељено у ранија веремена  из данашње Црне Горе. Пећко Бијело Поље, није далеко од Шекулара.  Велики број  је из Шекулара. Парох је био хаџи Никола Бракочевић у 19. вијеку, од њега су попови Гаврило и Михаило  (хаџи) Поповићи.  Архимандрит -Игуман Манастира Дечани   Кирило Андријевић ( по оцу Андрији)- шире Вукољеваковић звани Кирило Рус (био у Русији 1860 и 1861, ради скупљања прилога За Високе Дечане, отуда Рус), поријеклом по оцу  из Шекулара је био из Белог Поља  код Пећи, па су га звали  по Шекулару Шекуларац, а по Белом Пољу Белопољац. Ми ијекавци  кажемо Бијело Поље. Тако су говорили и стари  у Метохији. Не треба да Вас чуди  ијекавица.
   Дејановићи ( сл. Св. Врачи) - шекуларски род Портића.  Стошанци, Димовићи (сл. Св. Јован).- слава старо шекуларских родова: Вукољеваковића, Војводића, Радмужевића и старих Мезгаљана.
  Не знам колико је Крајиште (Липљан)  удаљено  од Ораховца?  Старији сам чојек, да не гледам  гугл карте. 
  На крају. Прото Андрија Поповић Вукољеваковић ( 1869, Шекулар - 1943, Исток) шекуларски и источки парох, записао је : ,,У Ораовац има 30 кућа  Шекулараца, те се је од њих знао Цвејо, Дејо, Цветко и Петко, као добри људи и Срби"
 Од Деја  Дејановићи, Од Цвеја Цвејићи...
 Несумњиво је  да сте поријеклом из Шекулара ( данашњег, сабијеног у опустјелих  девет села) или шире,  некадашњег војводства Шекулар.
 Ако нема подударања  са тестираним родовима из Шекулара, онда сте  били неко вријеме у Шекулару ( просељеници).
 Тумачење  ДНК резултата оставимо компетентним  са овог Форума.
« Последња измена: Јануар 08, 2026, 07:29:07 поподне vidoje 013 »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6279
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #6 послато: Јануар 08, 2026, 09:00:01 поподне »
У књизи се наводи Бијело Поље, док је у списку села у околини Пећи - Бело Поље (што и није јак аргумент...али рецимо због тога).
Не знам да има још Белих/Бијелих Поља у тим крајевима.
Такође, усмено предање мојих старих је да смо дошли из Црне Горе (побегли након убиства неког турчина - што је колико сам видео на форуму један од најчешћих разлога селидбе).

Има три Бела Поља на Косову и Метохији. Једно је то код Пећи, друго је у Метохијском подгору и треће у Лабу.
Ако постоји предање да сте из Црне Горе то је друга ствар, али у литератури се то нигде не наводи.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже vidoje 013

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #7 послато: Јануар 08, 2026, 09:20:03 поподне »
 Према Атанасију Урошевићу  наведени  српски родови су разнородни. Ваши Димовићи су се прибратили Стошанцима, односно како каже Урошевић  да сте ,,одељаци". Неопходно  је урадити  ДНК тест за сваки наведени род. Високо цијеним проту  Андрију Поповића ( из рода Живковића  који дао 16. свјештеника, који са 6. свјештеника из рода Бракочевића - чине свјештеничку лозу шекуларских  Вукољеваковића  (на основу вјеродостојних података именом и презименом).  Протин рукопис  Хроника Шекулара, писан и завршен у Призрену 1935. године, приредио сам за штампу са протовим праунуком  и објављен је 2018. године у малом тиражу.  Наведени цитат је на страни 17 Хронике Шекулара. Књигу има Народна библиотека Србије.   Славу Св. Јован завичајно  у Горњем Полимљу славе само стари Шекуларци и они родови који су од њих. Од завичајних крајева и мјеста то су Шекулар и село Азане у Горњем Бихору. Има родова  исељених  у Метохију, Косово, јабланички крај, Корита, Биор, на Сјеничко пештерску висораван и даље мигрцијама  у Топлицу, Шумадију који славе Св. Јована 20. јануара по јулијанском календару.  Слава не мора увијек да  буде тачан показатељ. Мећутим, код исељених родова са простора данашње Црне Горе крсна слава  је поуздан(ији) показатељ.

Ван мреже Dimov

• Члан Друштва
  • Гост
  • R1b-PF7563 > R-Y572491
« Одговор #8 послато: Јануар 09, 2026, 04:37:48 поподне »
Хвала на одговорима.
Ако сам добро видео за Војводиће и Вукољеваковиће - хаплогрупа је I2-Z17855 док је моја R1b-PF7563>R-Y572491. Нек ме неко исправи ако грешим али мислим да је мало вероватно да сам од рода Шекулара. А сад што се тиче славе, о томе не могу да дисктујем.

Као што је неко већ рекао, ДНК тестирања осталих ће дати бољу слику.

Ван мреже vidoje 013

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #9 послато: Јануар 09, 2026, 09:53:45 поподне »
Хвала на одговорима.
Ако сам добро видео за Војводиће и Вукољеваковиће - хаплогрупа је I2-Z17855 док је моја R1b-PF7563>R-Y572491. Нек ме неко исправи ако грешим али мислим да је мало вероватно да сам од рода Шекулара. А сад што се тиче славе, о томе не могу да дисктујем.

Као што је неко већ рекао, ДНК тестирања осталих ће дати бољу слику.
   Нијесам знао  да сте  R1b... хаплогрупа. С обзириом да се код А. Урошевића  помињете  међу досељеним црногорско херцеговачким родовима, од Бијелог Поља. По  збиљежиним подацима  од информатора то каже и  Милета Букумирић, није искључена могућност да сте од становништва  из Доњег Бихора које  је данас адмнистративно у оквиру општине Бијело Поље али и села Азана које сада припада општини Петњица. Исељавања из ових крајева је било у 18. вијеку, а посебно послије Карађорђеве војне. Наилазио сам на  Јовановце у тим крајевима, који су данас  углавном насељени муслиманима.  У Радулићима - Доњи Бихор је црква била посвећена Св. Јовану.
« Последња измена: Јануар 09, 2026, 10:04:50 поподне vidoje 013 »