Здраво свима,
започео бих нову тему о мом роду.
Према Атанасију Урошевићу - "Косово" (1965) - у селу Крајиште, општина Липљан
Српски родови су:
– Попчићи (7 к., Св. Лазар), старинци.
– Дејановићи (1 к., Св. Врачи), старинци.
– Стошанци (9 к., Св. Јован). Досељени из Бијелог Поља средином 18. века.
– Димовићи (7 к.), – Гарци (4 к.) и – Шутићи (5 к.). Досељени заједно са Стошанцима као њихови „одељаци”, те им је и слава иста.
Моји су од Димовића (Св. Јован).
Од Димовића су даље настали Цвејићи, Лазићи, Денићи, Гаћићи.
Пошто је тестиран припадник Стошанаца у току једне од акције Порекла - испоставило се да имамо подударања на 23 маркера - што само говори у прилог да је велика вероватноћа да ми заиста и јесмо њихови одељаци.
Интересује ме да ли неко има информација о даљим коренима Стошанаца, с обзиром да су дошли из Бијелог Поља. Желео бих да видим колико далеко могу да пронађем корене мог рода.
Са друге стране, одрадио сам тест који је спроводило Порекло а и дубински тест преко Yseq. Резултати су окачени на Yfull (https://www.yfull.com/yreport/23814d0cc248985663388b48162d3fb4/)
Према дубинском WGS+ тесту моја субклада је: R-Y572491 (R-PF7563). Имам G25 координате (скалиране и сирове) па ако неко има интересантне комбинације G25 координата да се ураде admixture анализе - радо ћу их овде поделити.
Ако неко има неких додатних општих информација - слободно нека подели овде.
Верујем да би било интересантно да и неко од Гараца и Шутића одради тест који организује Порекло па да утврдимо да ли и они имају подударања са Стошанцима.
Иако, у временској стисци, због сређивања рукописа на којем сам радио раније, реко, други дан је Божића, ајде да се укључим и да помогнем у одгонетању Ваших коријена. Према мојим сазнањима Ваши коријени су у крају и црногорско брђанском племену Шекулар. Кренимо редом. Предање о доласку из околине Бијелог Поља. Ради се о Белом Пољу из Метохије. Бело Поље код Пећи је насељено у ранија веремена из данашње Црне Горе. Пећко Бијело Поље, није далеко од Шекулара. Велики број је из Шекулара. Парох је био хаџи Никола Бракочевић у 19. вијеку, од њега су попови Гаврило и Михаило (хаџи) Поповићи. Архимандрит -Игуман Манастира Дечани Кирило Андријевић ( по оцу Андрији)- шире Вукољеваковић звани Кирило Рус (био у Русији 1860 и 1861, ради скупљања прилога За Високе Дечане, отуда Рус), поријеклом по оцу из Шекулара је био из Белог Поља код Пећи, па су га звали по Шекулару Шекуларац, а по Белом Пољу Белопољац. Ми ијекавци кажемо Бијело Поље. Тако су говорили и стари у Метохији. Не треба да Вас чуди ијекавица.
Дејановићи ( сл. Св. Врачи) - шекуларски род Портића. Стошанци, Димовићи (сл. Св. Јован).- слава старо шекуларских родова: Вукољеваковића, Војводића, Радмужевића и старих Мезгаљана.
Не знам колико је Крајиште (Липљан) удаљено од Ораховца? Старији сам чојек, да не гледам гугл карте.
На крају. Прото Андрија Поповић Вукољеваковић ( 1869, Шекулар - 1943, Исток) шекуларски и источки парох, записао је : ,,У Ораовац има 30 кућа Шекулараца, те се је од њих знао Цвејо, Дејо, Цветко и Петко, као добри људи и Срби"
Од Деја Дејановићи, Од Цвеја Цвејићи...
Несумњиво је да сте поријеклом из Шекулара ( данашњег, сабијеног у опустјелих девет села) или шире, некадашњег војводства Шекулар.
Ако нема подударања са тестираним родовима из Шекулара, онда сте били неко вријеме у Шекулару ( просељеници).
Тумачење ДНК резултата оставимо компетентним са овог Форума.