Аутор Тема: Креационизам и генетика  (Прочитано 39744 пута)

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #80 послато: март 30, 2015, 03:53:40 поподне »
Одакле ти та глупост да су мутације штетне...

Да не испадне да нећу да одговорим јер не знам, а и видим да се друже геоложе слабо нешто разумеш у генетику.

Ти мислиш да су плаве очи код људи последица насумичне промене на невероватно компликованом геному (мутације). Кажеш да су, толеранција на лактозу и плаве очи, мутације. Ако неко са плавим очима ово чита нека добро размисли. Није људски геном састављен од пар слова слова као што ти мислиш. Није "мутација" тако једноставан термин. Као што би рекао један генетичар: "Морамо се отарасити наивне идеје да смо разумели геном јер знамо секвенцу линеарног низа ДНК."

Прво се мора дефинисати термин "мутација". Тај термин еволуционисти користе у овом смислу: "насумичне - случајне промене на ланцу ДНК које су изазвале да настане нова информација и да се организам развије из бактерије у човека". Они мисле да су се преко мутација развиле нове информације које су проузроковале нове особине. Значи, они мисле да су неке тако сложене ствари настале случајним мутацијама.

Да ли је то што ти кажеш мутација или промена настала преко већ испланираног пута из већ постојећег генетичког алгоритма?
Сви примери који се наводе као "мутације" (које доносе "нове информације) су уствари промене које су настале из већ постојеће информације. Да ли је то онда мутација (у смислу у ком је еволуционисти користе)? Не.
Али пошто је то већ устаљен термин људи то слабо разумеју.

Ево наставка мисли тог генетичара:
"...Уствари, све што знамо је прва димензија од најмање четири у којима геном функционише...     ...Када говоримо о томе могу ли, или не могу, мутације створити нове информације, еволуционисти рутински представљају пренаглашено поједностављени поглед на мутацију, а затим тврде да су решили проблем док машућих руку стоје изнад главног проблема: антагонизма између ултра-сложености и случајне мутације."

У теми http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=97.msg9286#msg9286 се налази преведен научни чланак о мутацијама и функционисању генома, па нека погледа свако кога истински занима како ово функциониште - да би могао боље да разуме генетику.
Прочитај и ти ако желиш, али немој одговарати молим те ако се не разумеш. У реду је то што се не разумеш, али је проблем у томе што причаш о стварима које апсолутно не познајеш и што просипаш апсолутно погрешне закључке.

Ево ја постављам за оне које искрено занима да то истраже, а Лепенчанин би рекао да сам ЦИА плаћеник тј. "копач" итд. итд. итд.

Превод са енглеског вероватно обезбеђује машина, а овакве чланке у новине мећу такозвани "копачи" за вестима, најслабије плаћена категорија "новинара".

Имао сам прилике да упознам неке "копаче". То су људи запослени на сајтовима, значи у електронским медијима, какав је и сајт Блица. Власник сајта је бивши шеф ЦИА (није исти формални власник сајта и штампаног издања). Они обично не истражују ништа него само са, од стране мудријег руководства, унапред одабраног сајта скину и "преведу" садржај. Уколико су и били паметни, такав рад их заглупљује, па не вреди ни љутити се на њих.

Каква психолошка анализа...
Али пустимо сад Лепенчанина и обратимо пажњу на неке аргументе, а не на приче за малу децу.

Ван мреже Црна Гуја

 • Уредник
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1470
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #81 послато: март 30, 2015, 07:56:54 поподне »
Ја сам дуго времена веровао да су најглупљи људи на свету религиозни фанатици који слепо верују у Библију, Куран и остале "свете" књиге. Међутим, у задњих пар година сам схватио да их по глупости далеко премашују атеисти-еволуционисти. У задњих десетак дана било је неколико чланака на Б92 у којима су као научници коначно открили како је настао живот, тачније "верују" да је тако, понављајући старе бајке о примородијалној супи, громовима, кометама, УВ зрачењу. Пазите, научници па верују. Где су докази? Иако имам доста неслагања са Крстом, овде бих се сложио са његовом констатацијом да је еволуција религија, и то религија много невероватнија и апсурднија од постојећих. Још више сам се изненадио колико људи подржава те бесмислице, иако немају никаквих знања. Њима су глупи људи који верују да је Бог створио живот, али им је сасвим нормално и логично да је живот настао тек тако, сам од себе, из некакве супе.

Еволуционисти у суштини верују да је у тој примородијалној супи дошло до мешања неких простих једињења, и да су под утицајем топлоте, електрицитета, зрачења и не знам чега све још спонтано настајали све сложенији и сложенији молекули и на крају ДНК (иако ДНК није живот). И покушавали су да то докажу, спроведене су хиљаде експеримената, правили су разноразне супице, и наравно нису успели (успели су чини ми се да створе пар појединачних нуклеотида и то је то). И тај неуспех су правдали чињеницом да су за те процесе потребне милијарде година. Опет, треба да им верујемо на реч. А да су само пре тога прочитали један од темељних закона физике лишили би себе непотребних мука.

Други закон термодинамике каже да сваки систем препуштен самом себи тежи све већем степену неуређености (већој ентропији). Међутим постоји ЈЕДНА ствар која очигледно крши други закон термодинамике, а то је сам живот, који је заснован на ДНК. Све док је неко биће живо оно расте и развија се, дакле пркоси закону. Чим престане да живи, закон почиње да делује, тело се распада на све једноставније и једноставније молекуле док на крају потпуно не нестане. Може ли нешто што се противи једном од основних закона физике да настане само од себе? Ја мислим да не, дакле мора постојати интелигентни дизајнер.

ДНК је најситнији теоријски могућ (на атомском/молекуларном нивоу) а истовремено и најсложенији и најсавршенији вид за складиштење, чување и репродуковање информација. Знајући структуру ДНК и хромозома, где сваки ген на сваком хромозому има тачно одређено место и улогу, где је све савршено укомпоновано, чини се невероватним да је то настајало спонтано милијардама година како еволуционисти предлажу, већ насупрот томе, да су сви делови генома морали настати готово истовремено, у једном релативно кратком периоду. Што нас опет доводи до интелигентног дизајнера, или ако хоћете, Бога. И за крај, ја сам мишљења да када би сви људи знали шта је и колико је сложенa ДНК (а верујем да већина чланова овог форума то зна), схватили би да Бог постоји. ДНК није "само" молекул, то је "машина" за производњу других сложених молекула. А машине захтевају конструктора, не настају случајно, саме од себе.
« Последња измена: март 30, 2015, 11:41:09 поподне Blackadder »

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #82 послато: март 31, 2015, 01:02:16 пре подне »
И ја се не бих сложио са неким твојим казивањима, али подржавам суштину приче. Еволуција се доказала погрешном много пута. Главни докази које еволуционисти износе су уствари прилично добри докази за нетачност теорије еволуције. Рецимо, радиометријско датирање на коме се заснива читава прича о старости фосила и стена од по неколико десетина и стотина хиљада, милиона и милијарди година, је апсолутно невалидно - нетачно. Заснива се на тоталном слепом веровању. Заснива се на гомили претпоставки које уколико нису нетачне, онда су скроз немогуће за проверити, али већина тих претпоставки су се доказале нетачним много пута. Е такво датирање је искориштено као један од темеља теорије еволуције и самим тим један од темеља теорија о генетичком пореклу и старости људи.

Али како се више ствари открива у генетици постаје све јасније да такав један систем, који је невероватно комплексан, не може настати сам од себе, мора бити осмишљен од стране интелигентног Дизајнера. Исто као што информација у књигама, комјутерским програмима итд. није настала случајно, већ је продукт рада интелигентног бића, тако и једна ћелија и један геном (чија се комплексност не може поредити са било чиме што је човек створио) нису могли настати онако како еволуционисти тврде.

Еволуција је слепо веровање. Слепо веровање које има страшне импликације. Слепо веровање које се користи као темељ за скоро све науке. Слепо веровање на коме се држи читава ова прича о пореклу и старости гена. Ако је темељ целе идеје погрешан, како икако може бити иједан зид те идеје правилно сазидан? Да ли је онда цео овај метод одређивања порекла или било чега у животу тачан? Сигурно да није. Читава идеја о толикој старост гена се заснива на претпоставци да је теорија еволуције тачна. Читави модели миграција и порекла народа јесу невалидни због невалиде претпоставке на којој стоје. Е то би требало да је суштинско питање на овом сајту.
« Последња измена: март 31, 2015, 01:04:22 пре подне Крсто »

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7141
 • I2a S17250 A1328
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #83 послато: март 31, 2015, 11:08:35 пре подне »
Њима су глупи људи који верују да је Бог створио живот, али им је сасвим нормално и логично да је живот настао тек тако, сам од себе, из некакве супе.

Да, и ја сам се увек питао како људи лако верника оптуже да је примитиван јер верује у нешто непроверљиво. А кад поставиш питање може ли се проверити „велики прасак“ и остале „научне“ измишљотине, онда то објашњавају посредно, уназад, до „велике супе“. Али не и из чега је све то настало. Мени је свакако логичније да верујем у Бога који постоји сам од себе, одувек, и који је све остало створио, него да није било ништа и из тог ништа је нешто праснуло. Како може ни из чега да настане нешто?...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7141
 • I2a S17250 A1328
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #84 послато: март 31, 2015, 11:12:19 пре подне »
Мислим и да креационизам не искључује еволуцију. Без обзира ко их је створио, видимо да и људи еволуирају. Неко је на некој теми на овом форуму поставио текст о томе колико се висина људи мењала кроз историју. Људи су данас у просеку знатно виши него у средњем веку. Али су у ранијим временима били снажнији и издржљивији. Па, онда, узмимо мутације у-хромозома којим се сви на овом форуму по мало бавимо. Све је то еволуција (иако многи кад се помене реч еволуција мисле да је то искључиво она Дарвинова мајмунологија). О еволуцији биљака, животиња, болешчина да не говорим.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7141
 • I2a S17250 A1328
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #85 послато: март 31, 2015, 11:14:15 пре подне »
Према црквеном предању, од Постања је прошло око 7 и по хиљада година (тачније око 7520). Да ли што сам се школовао у време реалсоцијализма, некако су ми у глави увек одзвањали они милиони година о којима говори позитивна наука, па ни до данас нисам изашао из те дилеме.
Недавно сам гледао неки документарац о тумачењу Библије и јесте да су га правили неки амерички суботари, али сам тамо чуо једну занимљиву ствар: наиме, тумачећи ко је антихрист из Откровења Светог Јована Богослова, они долазе до одговора да је у питању Ватикан.
Али, то на страну, оно занимљиво је тумачење неких познавалаца старохебрејског језика цитата да ће антихрист владати три и по године. Они тамо кажу да реч за годину коју је у оригиналном тексту употребио Јован у хебрејском може да значи и период од 360 година по неком њиховом рачунању времена (3 х 120, 120 је 10 х 12, а 12 је мистичан број код Јевреја), аналогно веку или миленијуму у декадном систему.
Тако су дошли до 1260 година владавине антихриста, што се одлично уклапа у период између 538. (када Велизар протерује Готе из Рима, а Ватикан фактички постаје центар политичке моћи западне Европе) и 1798. године (када Наполеон, привремено, укида Ватикан).

Шта је поента: можда су и ти дани или године из Светог Писма у ствари временске одреднице знатно дуже од оних које ми данас тим речима обележавамо. Тако да није немогуће да свет постоји знатно дуже него што то данас каже црквена догма, а да се то не коси са Библијом.     
"Наша мука ваља за причешћа"

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #86 послато: март 31, 2015, 01:03:19 поподне »
Без обзира ко их је створио, видимо да и људи еволуирају. Неко је на некој теми на овом форуму поставио текст о томе колико се висина људи мењала кроз историју. Људи су данас у просеку знатно виши него у средњем веку. Али су у ранијим временима били снажнији и издржљивији. Па, онда, узмимо мутације у-хромозома којим се сви на овом форуму по мало бавимо. Све је то еволуција (иако многи кад се помене реч еволуција мисле да је то искључиво она Дарвинова мајмунологија). О еволуцији биљака, животиња, болешчина да не говорим.
...Врсте се мењају, али не можемо то назвати еволуцијом. Зна се шта се мисли под еволуцијом. Геном може да се мења, јер услови околине, исхрана, духовно стање итд. утиче на то да се гени мењају. Због тога видимо промене. Али гени и врсте не могу да се мењају изнад одређене границе, не може од гмизавца да настане сисар. Ко имало познаје генетику и комлексност ДНК зна то. Ове стотине хиљада, милионе и милијарде године што видиш (што се користи као званична теорија о пореклу) су продукт дарвинизма (теорије еволуције).

Мислим и да креационизам не искључује еволуцију...
Креационизам и тек како искључује дарвинизам (то су две супротности). Креационизам не искључује то да се врсте могу мењати до одређене границе. Ако су се врсте мењале кроз историју, то не доказује дарвинистичку старост земље. Хоћу да кажем да je еволуција=дарвинизам, а да су варијације унутар врста нешто сасвим друго.

Према црквеном предању, од Постања је прошло око 7 и по хиљада година (тачније око 7520). Да ли што сам се школовао у време реалсоцијализма, некако су ми у глави увек одзвањали они милиони година о којима говори позитивна наука, па ни до данас нисам изашао из те дилеме... ... ...
Када се погледа генеологија у Светом Писму лако се може израчунати колико је прошло од Адама до данас - прошло је око 6000 година. Тај број од око 7500 хиљада је из грчког превода оригиналног хебрејског (мазоретског) текста. У том грчком тексту (Септуагинти) је на неким местима, из неког разлога, додавано по 100 година. Црквено предање је нешто другачије од онога што пише у Библији. То може свак да провери.

... ... ...Шта је поента: можда су и ти дани или године из Светог Писма у ствари временске одреднице знатно дуже од оних које ми данас тим речима обележавамо. Тако да није немогуће да свет постоји знатно дуже него што то данас каже црквена догма, а да се то не коси са Библијом.     

Реч дан на хебрејском када се преведе на наш, значи исто. Та реч се користи у Библији пуно пута и никада није значила нешто другачије од дана. Године такође. Не постоје научни докази да свет постоји дуже од 6000 година. Најстарији списи које имамо нису старији од 4000 година.
Дани стварања (6 дана стварања) су дословни дани. То је јасно сваком просечном човеку који ће да узме да чита Библију.
Те приче које се јављају су неозбиљне и косе се са целим Светим Писмом. Људи свашта измишљају.
Онда испада да мора да постоју неко ко ће да ти каже шта значи то и то у Библији, а да ти не можеш да узмеш сам да прочиташ. Онда испада да је Бог направио Библију да буде загонетка, а да нам је само могу одгонетнути "научници", "црквени оци" итд. То је апсолутно нетачно. Бог је дао Библију за све људе и она је разумљива свим људима.Ван мреже Црна Гуја

 • Уредник
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1470
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #87 послато: март 31, 2015, 01:53:52 поподне »
Мислим и да креационизам не искључује еволуцију. Без обзира ко их је створио, видимо да и људи еволуирају. Неко је на некој теми на овом форуму поставио текст о томе колико се висина људи мењала кроз историју. Људи су данас у просеку знатно виши него у средњем веку. Али су у ранијим временима били снажнији и издржљивији. Па, онда, узмимо мутације у-хромозома којим се сви на овом форуму по мало бавимо. Све је то еволуција (иако многи кад се помене реч еволуција мисле да је то искључиво она Дарвинова мајмунологија). О еволуцији биљака, животиња, болешчина да не говорим.

Људи се као и сва жива бића мењају, долази до мутација, то ништа није спорно. Међутим, те мутације колико год велике биле не могу никако довести до настанка нове врсте, могу само повећати диверзитет међу постојећом врстом. Значи не могу од риба настати водоземци нити човек од неког пра-мајмуна, уосталом такве "прелазне" варијанте између врста никад нису пронађене. Такође, веровати да су људи и мајмуни имали заједничког претка само зато што припадају истом реду примата мени је ван сваке памети, простим упоређивањем је јасно да су разлике превелике и непремостиве, немогуће је да су настале случајним мутацијама и еволуцијом. А што се генетике тиче, шимпанзе, које еволуционисти сматрају најсроднијим човеку од свих великих мајмуна имају 24 пара хромозома наспрам човекових 23. Како случајним мутацијама може нестати (настати) читав један хромозом?

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7141
 • I2a S17250 A1328
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #88 послато: март 31, 2015, 03:08:51 поподне »
Људи се као и сва жива бића мењају, долази до мутација, то ништа није спорно. Међутим, те мутације колико год велике биле не могу никако довести до настанка нове врсте, могу само повећати диверзитет међу постојећом врстом. Значи не могу од риба настати водоземци нити човек од неког пра-мајмуна, уосталом такве "прелазне" варијанте између врста никад нису пронађене. Такође, веровати да су људи и мајмуни имали заједничког претка само зато што припадају истом реду примата мени је ван сваке памети, простим упоређивањем је јасно да су разлике превелике и непремостиве, немогуће је да су настале случајним мутацијама и еволуцијом. А што се генетике тиче, шимпанзе, које еволуционисти сматрају најсроднијим човеку од свих великих мајмуна имају 24 пара хромозома наспрам човекових 23. Како случајним мутацијама може нестати (настати) читав један хромозом?

Мислио сам на еволуцију у смислу значења те речи - развој, мењање нечега кроз време , а не на дарвинистичке теорије. Наравно да не верујем да од пуноглавца може настати слон нити од мајмуна човек.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Црна Гуја

 • Уредник
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1470
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #89 послато: март 31, 2015, 03:21:55 поподне »
Када се погледа генеологија у Светом Писму лако се може израчунати колико је прошло од Адама до данас - прошло је око 6000 година. Тај број од око 7500 хиљада је из грчког превода оригиналног хебрејског (мазоретског) текста. У том грчком тексту (Септуагинти) је на неким местима, из неког разлога, додавано по 100 година. Црквено предање је нешто другачије од онога што пише у Библији. То може свак да провери.

Реч дан на хебрејском када се преведе на наш, значи исто. Та реч се користи у Библији пуно пута и никада није значила нешто другачије од дана. Године такође. Не постоје научни докази да свет постоји дуже од 6000 година. Најстарији списи које имамо нису старији од 4000 година.
Дани стварања (6 дана стварања) су дословни дани. То је јасно сваком просечном човеку који ће да узме да чита Библију.
Те приче које се јављају су неозбиљне и косе се са целим Светим Писмом. Људи свашта измишљају.
Онда испада да мора да постоју неко ко ће да ти каже шта значи то и то у Библији, а да ти не можеш да узмеш сам да прочиташ. Онда испада да је Бог направио Библију да буде загонетка, а да нам је само могу одгонетнути "научници", "црквени оци" итд. То је апсолутно нетачно. Бог је дао Библију за све људе и она је разумљива свим људима.

Крсто, Библију (тачније Стари завет на који се ти позиваш) су написали људи, а не Бог, и самим тим је по мени апсурдно слепо веровати у све што у њему пише. Тим пре што се зна да су се креатори Старог завета у писању служили старијим сумерским, акадским, асирским и вавилонским текстовима, одакле су и преузели (и делом изменили) између осталих и идеје о стварању човека и потопу (Еп о Гилгамешу, Енума Елиш, Атра-Хасис).

Имам још неких недоумица везаних за Стари завет, па ако можеш да разјасниш, или оповргнеш моје речи. Ево зашто, по мени, старозаветни бог никако не може бити Бог:

1. Зато што има име, Јахвех. Бог нема име, и не треба му, јер је један једини, он је једноставно Бог.

2. Зато што се у Библији каже да је створио човека по свом лику, што имплицира да тај бог има људски лик, што даље имплицира да је нека врста живог (материјалног) бића, а Бог то није.

3. Зато што их има више од једног, тих такозваних богова, и то се провлачи неколико пута у Библији.

Потом рече Бог: "Да начинимо човјека по својему обличју, као што смо ми,..."

Ако је он један једини Бог, коме се он овим речима обраћа? Самом себи?

4. Зашто старозаветни бог није желео да човек разазнаје добро од зла? И да живи вечно? Човек никада и ни на који начин не може постати као тај бог, а ако може, онда тај бог није прави Бог, већ користи људско незнање да им се прикаже као Бог.

И запријети Господ Бог човјеку говорећи: "Једи слободно са свакога дрвета у врту; али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умријећеш.
.....
И рече Господ Бог: "Ето, човјек поста као један од нас знајући што је добро што ли зло; али сада да не пружи руке своје и узбере и с дрвета од живота, и окуси, те до вијека живи!

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #90 послато: март 31, 2015, 05:56:48 поподне »
Крсто, Библију (тачније Стари завет на који се ти позиваш) су написали људи, а не Бог, и самим тим је по мени апсурдно слепо веровати у све што у њему пише.
Читаво Свето Писмо се састоји од 66 књига, које је писало преко 40 писаца, и писане су у периоду од око 2000 година. Све те књиге су један вешто састављени целовити систем порука који се апсолутно слаже и нема ниједне контрадикције у себи. Нађи неку ако можеш. Да не говорим о испуњеним порукама и пророчанствима која јасно указују да је Библија божанског порекла (да је порука из Библије инспирисана од стране Некога ко није у истој димензији као и ми - како би иначе могла предвидети будуће догађаје). Библију није директно Бог писао, већ је инспирисао људе да је напишу.

Тим пре што се зна да су се креатори Старог завета у писању служили старијим сумерским, акадским, асирским и вавилонским текстовима, одакле су и преузели (и делом изменили) између осталих и идеје о стварању човека и потопу (Еп о Гилгамешу, Енума Елиш, Атра-Хасис).
Како се то зна? Ако постоје неке сличности у тим текстовима то није никакав доказ да је преписивано из тих текстова. То може неко да претпоставља. Ти текстови имају само неке суштинске сличности, а то је да је Бог створио свет и човека, да се десио потоп итд. Те суштинске сличности произилазе из тога што се то заиста десило и што се то преносило са колена на колено у свим народима. Приче које се преносе са колена на колено се често временом измене. У сумерским и осталим списима прича о потопу и стварању се изменила, убачене су паганске идеје, док је Бог очувао своју реч преко Јевреја да би сви људи могли да дођу до ње.
То ти није никакав доказ.

Имам још неких недоумица везаних за Стари завет, па ако можеш да разјасниш, или оповргнеш моје речи. Ево зашто, по мени, старозаветни бог никако не може бити Бог:
Није проблем да дискутујемо о томе, али боље да си ме то питао у одвојеној теми.
Боље да се овде покуша да се људима покаже колико је апсурдна прича о еволуцији која се користи као основа за званичне моделе у генетици и друге битне ствари у генетици (и животу наравно).

1. Зато што има име, Јахвех. Бог нема име, и не треба му, јер је један једини, он је једноставно Бог.
Божје име јесте нешто тешко схватљиво и неизрециво за људе, али када је Мојсије питао Бога како се зове, шта да каже народу, Бог му је рекао: "Ја сам онај који јесте." Уствари то име се добија када се преклопе три изјаве на хебрејском: Онај који је био, Онај који јесте, Онај који ће бити. То јесте Бог-Вечни-Створитељ.

2. Зато што се у Библији каже да је створио човека по свом лику, што имплицира да тај бог има људски лик, што даље имплицира да је нека врста живог (материјалног) бића, а Бог то није.
То уопште не имплицира то што ти кажеш. Бог је створио човек по свом обличју (тако пише). То значи да га је створио да буде духовно биће са слободном вољом. Човек је створен да живи вечно и када је створен није имао овакво тело. Људи умиру зато што су окренули леђа Ономе који их је створио. Бог може да се отелотвори и да има тело као човек.

3. Зато што их има више од једног, тих такозваних богова, и то се провлачи неколико пута у Библији.
Потом рече Бог: "Да начинимо човјека по својему обличју, као што смо ми,..."
Ако је он један једини Бог, коме се он овим речима обраћа? Самом себи?

Бог јесте један, али има такорећи више лице. Три лица - Отац, Син и Свети Дух. То је све Бог. Таква је Божија природа. Не може човек то да схвати сада у потпуности, али може да схвати до одређене границе.
Па шта ти мислиш? Да је грешни човек, ти или ја, толико паметан да може да стрпа Бога у своје оквире, да схвати његову природу? Па не може, али може да учи и да временом тежи ка томе да се приближи Богу и да га упозна.

4. Зашто старозаветни бог није желео да човек разазнаје добро од зла? И да живи вечно? Човек никада и ни на који начин не може постати као тај бог, а ако може, онда тај бог није прави Бог, већ користи људско незнање да им се прикаже као Бог...
Тако је. Тај бог, који људима говори да могу постати као богови, се лажно представља као бог, исто као што се лажно представио Еви у Еденском врту. То је лажни бог, који користи људско незнање, непослушност и неповерења ка правом Богу да им се прикаже лажно и да их заведе и уништи (и онда имаш то што имаш данас на свету).

У Библији пише да је смрт дошла кроз човека. Човек је створен да живи вечно, али се он супроставио Оном који га је створио.

Не може човек да буде као онај који га је створио, као Створитељ. Можеш да живиш вечно са Творцем и да ти ништа не фали, као шти и пише у Светом Писму, али не можеш да дођеш на Његово место.

"Тешко ономе ко се препире са својим Творцем, као што се парче земљане посуде препире с другим парчетом! Зар ће глина рећи ономе ко је обликује: ‘Шта радиш?’ Зар ће твоје дело рећи: ‘Он нема руку’? Тешко оном ко говори оцу: ‘Какву то децу на свет доносиш?’ и жени његовој: ‘Шта то рађаш’?"

И запријети Господ Бог човјеку говорећи: "Једи слободно са свакога дрвета у врту; али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умријећеш.
.....
И рече Господ Бог: "Ето, човјек поста као један од нас знајући што је добро што ли зло; али сада да не пружи руке своје и узбере и с дрвета од живота, и окуси, те до вијека живи!

Одакле си извадио овај превод са "запријети"... Па зашто би Бог претио човеку, могао је једноставно да му не допусти да проба са тог дрвета. Да га направи као домаћу животињу, да га огради.
Али Бог је дао човеку слободну вољу, а ако му је дао слободну вољу зашто би му је одузимао. Бог је човеку дао све, али он се окренуо против свог Творца. Зато Бог има план, који је дао у Библији, да се све то реши.
Бог ту саветује човека да не окуси са тог дрвета и да не спозна шта је зло. Коме зло треба?

Овако иде превод са оригиналног хебрејског текста (који можеш проверити било где, а и овде http://www.scripture4all.org/OnlineInterlinear/OTpdf/gen2.pdf):
"Тада је Господ Бог дао човеку ове упуте рекавши: Једи слободно....."

А овај други цитат који си навео би требало овако да изгледа:
"Ево, човек је постао као један од нас у познавању добра и зла. А сада, да не би испружио своју руку па и са дрвета живота узео плод, појео га и живео вечно..."
Па ако је Бог поставио дрво живота које је направио да са њега може да се једе и да се живи вечно, зашто би Бог пустио злог човека да једе са њега? Богу не треба дрво живота да би живео вечно. Иначе Бог ће на крају уништити зле који тренутно имају бесмртност - у смислу да не могу да умру (као људи) него су другачије сачињени (ово све пише у Библији). Значи они који имају такву врсту бесмртности могу бити уништени.
« Последња измена: март 31, 2015, 10:19:03 поподне Крсто »

Ван мреже Црна Гуја

 • Уредник
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1470
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #91 послато: март 31, 2015, 06:34:39 поподне »
Проблем је што свако може тумачити Библију на другачији начин, а не може се проверити који од тих начина је тачан. У праву си, мислим да ово није право место за дискусију тог типа.

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #92 послато: март 31, 2015, 10:29:19 поподне »
Данас има највише оних који не читају Библију. А међу онима који је читају има баш доста оних који је тумаче како им одговара, а не како пише. Ја сам ти рекао како пише. Ако постоји неко тумачење Библије, све што треба да урадиш је да га упоредиш са оним што пише да би видео да ли је исправно. Библија је читана неписменим људима пре нове ере, није тумачена, него читана, и људи нису имали проблема да је схвате. Било је само питање да ли ће то да прихвате или не.

А то ако желиш да одговориш, или оповргнеш ово што сам изнео, слободно направи нову тему, па ћемо тамо пренети дискусију.

Мислим да је овде битно износити доказе за нетачност званичног модела настанка човека и самим тим нетачности у званичном моделу генетичког порекла човека (та два модела су уско повезана). Све то би било у циљу бољег сагледавања свог порекла.
« Последња измена: март 31, 2015, 10:47:54 поподне Крсто »

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7141
 • I2a S17250 A1328
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #93 послато: април 01, 2015, 08:29:52 пре подне »
Онда испада да мора да постоју неко ко ће да ти каже шта значи то и то у Библији, а да ти не можеш да узмеш сам да прочиташ. Онда испада да је Бог направио Библију да буде загонетка, а да нам је само могу одгонетнути "научници", "црквени оци" итд. То је апсолутно нетачно. Бог је дао Библију за све људе и она је разумљива свим људима.

Ајде, поштено, да ли си читао Откровење и да ли ти је баш све што тамо пише јасно?
"Наша мука ваља за причешћа"

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #94 послато: април 01, 2015, 10:03:32 пре подне »
Јесам. Мислим да ми је прилично и суштински јасно. Што то питаш?

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7141
 • I2a S17250 A1328
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #95 послато: април 01, 2015, 10:56:32 пре подне »
Јесам. Мислим да ми је прилично и суштински јасно. Што то питаш?

Суштина и мени јесте јасна. Апокалипса. Ток последњих догађаја. Али има много мистификованих појединости. Мислим, рекао си да ти је у Библији све разумљиво. Мени много тога у Откровењу није. Поготово временске одреднице. И, колико сам упознат, ни много већи ауторитети (од тебе и мене) у области познавања Светог Писма немају баш поуздане одговоре...
"Наша мука ваља за причешћа"

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #96 послато: април 01, 2015, 11:56:04 пре подне »
На пример који ауторитет? Најбољи начин за разумевање Светог Писма је читање Светог Писма. Уколико има нешто што ти није јасно, тражи то на другом месту у Библији и наћи ћеш. Мораш мало познавати и историју да би могао да схватиш боље. Пријатељу не разумеш баш шта ти кажем - не треба ти никакав ауторитет да ти каже шта пише.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7141
 • I2a S17250 A1328
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #97 послато: април 01, 2015, 03:32:37 поподне »
На пример који ауторитет? Најбољи начин за разумевање Светог Писма је читање Светог Писма. Уколико има нешто што ти није јасно, тражи то на другом месту у Библији и наћи ћеш. Мораш мало познавати и историју да би могао да схватиш боље. Пријатељу не разумеш баш шта ти кажем - не треба ти никакав ауторитет да ти каже шта пише.

Крсто, друже, ти баш немаш проблем са скромношћу.
Додуше, не знам ко си и шта си изучио у животу, али ја поштујем мишљење људи који су више упућени у неку тематику. Ја за себе кажем да сам лаик. Читам Свето Писмо и прихватам оно што пише као такво. Онда наиђем на нешто што код мене изазове недоумицу. Распитам се. Имаш парохијског свештеника, толике манастире по српским земљама са ученим и продуховљеним монаштвом, светоотачку литературу. Ето, то су за мене ауторитети у овој материји.
Знам да смо отишли далеко од основне теме, али хајде још једно питање у вези с овим: ако ти је све јасно у Откровењу, ево, просветли ме, до каквог си закључка дошао у вези са владавином антихриста, кад то почиње и завршава се...
Ја сам покушавао да схватим, али нисам успео, баш као ни много њих који само нагађају. Па, ето, пошто ја слабо шта разумем, а ни историју не знам (као што ти рече), не могу да дођем до одговора.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Kyrios

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 264
 • В защиту науки
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #98 послато: април 01, 2015, 11:59:10 поподне »
На пример који ауторитет? Најбољи начин за разумевање Светог Писма је читање Светог Писма. Уколико има нешто што ти није јасно, тражи то на другом месту у Библији и наћи ћеш. Мораш мало познавати и историју да би могао да схватиш боље. Пријатељу не разумеш баш шта ти кажем - не треба ти никакав ауторитет да ти каже шта пише.

То можда важи за Свето Писмо (мада сумњам у то), али сигурно не важи за научну литературу, иако ти мислиш и понашаш се као да то и ту важи.

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #99 послато: април 02, 2015, 12:16:07 пре подне »
То можда важи за Свето Писмо (мада сумњам у то), али сигурно не важи за научну литературу, иако ти мислиш и понашаш се као да то и ту важи.
Да не држе аутроитети тапију на бављење науком? Не. Према томе, ауторитети не важе нигде, важе само докази које износе.
Пријатељу, ти мени ниси дао ниједно оповргнуће или доказ, већ се само позиваш на ауторитете.
« Последња измена: април 02, 2015, 12:30:59 пре подне Крсто »