Аутор Тема: Креационизам и генетика  (Прочитано 41308 пута)

Ван мреже Лепеничанин

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 830
 • R1b
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #20 послато: март 24, 2015, 02:33:57 поподне »
Цитат
Које аргументе је изнео за то?

У праву си за назив теорије, професор у свом чланку демантује "Out of Africa" теорију, у чланку "Our Ancestors Did Not Come Out Of Africa."    на линку:     http://pereformat.ru/2013/11/nashi-predki/

Ево на пример првог аргумента: Вилка 1 – от основного эволюционного Y-хромосомного «ствола», идущего от общих предков с приматами (шимпанзе, горилла, орангутанг, макака) примерно 300-600 тысяч лет назад отходит ветвь неандертальцев (Homo neanderthalensis); они не были африканцами, во всяком случае, их следов в Африке не обнаружено, поэтому можно полагать, что и общий ствол 300-600 тысяч лет назад был неафриканским родом Homo.

Ако је род "хомо" од ког су постали хомо сапиенс и хомо неандерталенсис био неафрички, веома је вероватно да је и род "хомо сапиенс" такође неафрички. И тако даље...у чланку је све детаљно објашњено.

За сада ништа што је откривено није демантовало ставове које он износи, а ако се то деси мислим да ће и он сам драге воље да призна да у нечему није био у праву.

Иначе се у потпуности слажем са Синишом да православни не треба да се "пецају" на удицу и опредељују између некаквог ултраатеистичког еволуционизма и протестанског креационизма. Те две идеолошке поставке јесу две стране исте медаље западњачке метафизике.  Православна догматика се није никада детаљно бавила том темом зато што то није ни потребно.

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #21 послато: март 24, 2015, 03:44:05 поподне »
У праву си за назив теорије, професор у свом чланку демантује "Out of Africa" теорију, у чланку "Our Ancestors Did Not Come Out Of Africa." на линку:     http://pereformat.ru/2013/11/nashi-predki/
.............................
.............................
За сада ништа што је откривено није демантовало ставове које он износи, а ако се то деси мислим да ће и он сам драге воље да призна да у нечему није био у праву.


Једини доказ о постојању пећинског човека је та слика у том линку који си поставио. Лако је побити теорију (да су сви потекли) "из Африке" када не постоје докази за ту теорију. Али Кљосов овде не одступа од темеља на ком почива "из Африке" теорија, нити од темеља на ком почивају бројке о старости човека од 300 и 600 хиљада година. Кљосов једино покушава да докаже да "пра људи" нису потекли из Африке, али задржава све основне еволуционалистичке претпоставке. Можда покушава да докаже да су сви потекли из Русије или из Србије. То ме нешто подсећа на време Другог светског рата када су Јапанци покушавали да докажу да су они најразвијенија врста, док су у исто време то и Немци покушавали да докажу. А онда су се скупили заједно да убијају ове "ниже врсте" које успоравају еволуцију. Верујем да су то покушавали и италијани. Британци су још почетком 20. в. покушавали да докажу да су најстарији и најразвијенији преко неких лобања за које се убрзо показало да су лажиране.
Све што Антолиј Кљосов покушава да докаже је стара пансловенска ненаучна прича да су Словени најстарији народ.

И он то ради на погрешним основама. Не постоји метода која валидно може одредити старост фосила на десетине и стотине хиљада година. Немогуће је одређивати старост гена и народа помоћу мутација. Они то раде са унапред постављеним предубеђењем да је "молекуларни сат" тачан. "Молекуларни сат" је, укратко, претпоставка да су се у свим народима, на свим географским подручијима, мутације нагомилавале истом стопом. То би морало да значи да су ти народи имали исту стопу смртности, исти број потомака, исте услове околине итд. итд. Што је небулоза. Разумеш ли ти ишта од овога? Ниси ми дао ни један аргумент, само си цитирао Кљосова и копирао његове закључке - који се базирају на ономе што сам горе изнео.


Иначе се у потпуности слажем са Синишом да православни не треба да се "пецају" на удицу и опредељују између некаквог ултраатеистичког еволуционизма и протестанског креационизма. Те две идеолошке поставке јесу две стране исте медаље западњачке метафизике.  Православна догматика се није никада детаљно бавила том темом зато што то није ни потребно.

Реци ти мени за коју би се то опцију требала определити Православна црква? Пошто сте ти и Синиша православци, зар не знате да је Исус рекао: "Ко није са мном, против мене је..." ?
Не разумеш баш најбоље. Еволуција је претпостављена теорија иза свих теорија о генетском пореклу народа, па тако и иза теорије коју заступа Кљосов. Овде се не говори о протестантима или католицима или православнима, него о непостојању научних доказа за теорије које овај сајт промовише (званичне еволулуционалистичке теорије). "Православна догматика" је изгледа на путу да прихвати оно што је давних дана прихватила Католичка црква - да се "велики прасак" десио. Уствари, Православна црква је то практично прихватила, зато што се не буни (слаже се), али није званично.

Пријатељу, Православна црква би требало да прихвата и брани Свето Писмо, а не Кљосова. Креационизам је правац који се бави научним доказивањем Библије. О чему ти причаш када поредиш два дијаметрално супротна погледа на свет (еволуцију и креационизам) ? ? ?
« Последња измена: март 24, 2015, 03:50:01 поподне Крсто »

Ван мреже Kyrios

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 264
 • В защиту науки
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #22 послато: март 24, 2015, 04:43:35 поподне »
@Крсто, управо о томе што ти радиш пише у оном тексту о псеудонауци на који сам те упутио, а који ти ниси желео ни да погледаш. Тамо пише и да је веома тешко борити се аргументима против псеудонаучних кренкова који су у стању да изокрену сваку чињеницу, али је борба ипак неопходна да ти кренкови не би загађивали друге. Управо због тога је и РАН покренула онај њихов часопис где су креационисти једна од главних тема.
И на крају, немој мене учити шта је наука, њоме се бавим већ 30 година и они који познају област којом се бавим кажу да то радим јако добро, а Методологија научно-истраживачког рада је управо један од предмета које предајем на докторским студијама. Да би се нешто назвало научним радом, односно научним резултатом, мора да прође процедуру током које ће се извршити озбиљна контрола тих резултата и њиховог научног доприноса, и то је оно о чему сам ти говорио, али ти ниси схватио или ниси желео да схватиш.
« Последња измена: март 24, 2015, 04:51:27 поподне Kyrios »

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #23 послато: март 24, 2015, 05:09:10 поподне »
Методологија научно-истраживачког рада је управо један од предмета које предајем на докторским студијама.

Па хајде докторе објасни шта је то наука, а шта псеудонаука. Да није можда нетачно оно што сам написао у вези науке и у вези предмета који ти кажеш да предајеш? Да није можда реч некога са докторском титулом меродавнија од научних чињеница?

Да би се нешто назвало научним радом, односно научним резултатом, мора да прође процедуру током које ће се извршити озбиљна контрола тих резултата и њиховог научног доприноса, и то је оно о чему сам ти говорио, али ти ниси схватио или ниси желео да схватиш.

Чију процедуру треба да прође? Неког ауторитета са титулом?
Постоје неке научне чињенице које су тестиране у природним условима и које су општепознате, као што видиш само то користим за оповргавање ненаучних претпоставки.

(човек мисли на форум крстарица) Тамо пише и да је веома тешко борити се аргументима против псеудонаучних кренкова који су у стању да изокрену сваку чињеницу, али је борба ипак неопходна да ти кренкови не би загађивали друге.
Чита ли ово неко? Да није можда тешко да се борите аргументима зато што немате аргументе? Хајде дај пар аргумената да сви виде какав си научник - немој да допустиш да се људи заразе од неизлечиве болести зване креационизам.

Управо због тога је и РАН покренула онај њихов часопис где су креационисти једна од главних тема.

Какве то везе има са темом. Хајде дај који доказ. 30 година научног рада је иза тебе, није ваљда да мислиш да није потребно да износиш доказе и да је само довољно да кажеш да се бавиш "науком" 30 година. Можда се ти бавиш лажном науком?
« Последња измена: март 24, 2015, 05:15:39 поподне Крсто »

Ван мреже Давор

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 49
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #24 послато: март 24, 2015, 05:49:18 поподне »
Крсто, да кренем од краја и употребим твоје речи „Ако је неко уложио цео живот у доказивање одређене ствари то не значи да је та ствар тачна.“
Слажем се са тим. Значи да ни прича доктора Картера из твојих пропагандних филмова не мора бити тачна. Разлика између науке и религије је што наука (односно научници) постави теорију и истраживањем и експериментисањем одбаце или прихвате ту теорију. У религији је постављена догма о којој се не расправља. То је тако зато што је тако одлучено. А онда свим силама и средствима се та догма брани и „потврђује“.

У видеу о мутацијама водитељ емисије на почетку каже: „ Знате да је „Порекло“ (”Origins“) форум где узимамо доказе из науке да потврдимо ИСТИНУ о стварању.“. Дакле, већ је одлучено шта је истина, па ћемо из науке узети доказе (само оне) који одговарају тој „истини“. Такав наступ и претпоставке у самом старту дисквалификују учеснике емисије као озбиљне, а саму емисију квалификују као јефтин пропагандни материјал.

Што се тиче карбона14 познато је да та метода није савршена. Тачност очитавања зависи од старости узорка и грешка је реда 25-30 година до старости 5000 година, већа за старије узорке. Том методом је датирано „Торинско платно“ у три различита лабараторија и показало се да потиче из око 1350 год. Међутим, креационисти и даље ходочасте у Торино убеђени да је у то платно сам Исус био умотан јер је то неко одредио као непобитну „истину“.

Поред карбон 14 постоје још и радиометрија и оптички стимулирана луминисценција које су прилично прецизне...

И још мало о Хитлеру. Свако ко је прочитао „Мајн Кампф“ и прегледао записе Хитлерових говора зна да је Хитлер био велики верник – креациониста. Веровао је да је Бог створио надмоћну аријску расу независно од других раса: „... Ти црни народни паразити плански обешчашћују наше неискусне младе плаве девојке и тиме разарају нешто што се на овом свету више не може надоместити. Обе, дабоме, обе, хришћанске вероисповести нехајно проматрају ово оскрвнуће и уништење једног, божијом милошћу Земљи даног племенитог и јединственог бића. За будућност земље значење није у томе, да ли протестанти побеђују католике или католици протестанте, него у томе, хоће ли се аријски човек одржати или ће изумрети. Ипак обе се вероисповести данас не боре против уништавача људи, него се покушавају уништити саме међусобно. Управо би народни намештеник морао имати најсветлију дужност, да се сваки у својој вероисповести брине, да се о божијој вољи не говори стално само извана, него да се божија воља стварно испуњава и да се не допушта оскврнуће дела божијег. Јер божија воља је људима дала прво њихов облик, њихово биће и њихове способности. Ко разара његово дело, најављује тиме створитељу господину, божијој вољи , рат...“ (Хитлер, Мајн Кампф)

И још: ”...Људска култура и цивилизација на овом делу Земље нераздвојно су везане за постојање Аријаца. Њиховим изумирањем или пропашћу, кугла земаљска би опет утонула у тамни вео безкултурног времена.
Покапање постојања људске културе уништењем њених носилаца чини се у очима народног светоназора најпроклетијим злочинством. Ко се усуди ставити руку на свету слику Господина, огрешава се о доброту Створитеља овог чуда и помаже прогону из раја...“ (Хитлер, Мајн Кампф)


Толико о Хитлеру „еволуционисти“... Да не спомињем списак забрањених књига у Рајху, где се изричито спомињу „дела филозофске и социјалне природе чији се садржај бави лажним научним подацима примитивног дарвинизма и монизма“.

Или изјаву Химлера где каже да у својим СС јединицима не толерише атеисте – сваки члан има дубоку веру у Бога...

Итд...итд...итд...

Дакле, твоје неаргументовано спајање теорије еволуције са Хитлером и нацистичким гадостима, а само у циљу блаћења теорије, је врло подло.
« Последња измена: март 24, 2015, 06:04:21 поподне Давор »

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #25 послато: март 24, 2015, 07:33:03 поподне »
Разлика између науке и религије је што наука (односно научници) постави теорију и истраживањем и експериментисањем одбаце или прихвате ту теорију. У религији је постављена догма о којој се не расправља. То је тако зато што је тако одлучено. А онда свим силама и средствима се та догма брани и „потврђује“.


Наука је нешто што се може доживети, посматрати у природи, тестирати. Све ван тога је веровање. Еволуција је нешто у шта мораш веровати, јер говори о милионима година.

У религији је постављена догма о којој се не расправља. То је тако зато што је тако одлучено. А онда свим силама и средствима се та догма брани и „потврђује“.

Онда је еволуција религија.

У видеу о мутацијама водитељ емисије на почетку каже: „ Знате да је „Порекло“ (”Origins“) форум где узимамо доказе из науке да потврдимо ИСТИНУ о стварању.“. Дакле, већ је одлучено шта је истина, па ћемо из науке узети доказе (само оне) који одговарају тој „истини“. Такав наступ и претпоставке у самом старту дисквалификују учеснике емисије као озбиљне, а саму емисију квалификују као јефтин пропагандни материјал.

Да ли ти слушаш генетичара или водитеља? Водитељ је домаћин у емисији и доводи одређене госте. Роберт Картер је гост и говори о мутацијама искључиво из еволуционистичких извора и то користи да оповргне данашње тврдње у генетици. Видео је постављен због онога што говори Картер, а не водитељ.
Па ако се нешто потврђује, ваљда је то истина, а не неистина. Ти ми наведи ево рецимо један доказ који оповргава ту истину. Не употребљаваш аргументе, већ говориш шта је рекао водитељ. Хајде узми нешто што је Картер рекао о мутацијама и реци: ово није тачно, или ово се не уклапа ту и ту, итд.

Што се тиче карбона14 познато је да та метода није савршена. Тачност очитавања зависи од старости узорка и грешка је реда 25-30 година до старости 5000 година, већа за старије узорке.

Што се тиче C-14 методе, познато је метода далеко од савршене тј. изузетно непоуздана. Тачност очитавања не зависи само од старости узорка него увелико зависи и од количине угљеника у узорку и у атмосфери. То је објашњено овде: (http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=800.0) Одређивање старости помоћу угљеника зависи од много ствари и засновано је на бројним претпоставкама.

Том методом је датирано „Торинско платно“ у три различита лабараторија и показало се да потиче из око 1350 год. Међутим, креационисти и даље ходочасте у Торино убеђени да је у то платно сам Исус био умотан јер је то неко одредио као непобитну „истину“.

То платно нема везе са Исусом и не спомиње се нигде у Библији. Мани се "ланаца св. Петра" и "руке св. Јована", то нема везе са причом, а ни са Светим Писмом. Мораш да разграничиш Библију и то шта каже папа, патријарх Иринеј или неки рабини...

Поред карбон 14 постоје још и радиометрија и оптички стимулирана луминисценција које су прилично прецизне...

У радиометријске методе спада "карбон 14" метода, као и пар других које се заснивају на времену полураспада одређених хемијских елемената. Свака од тих метода је заснована на сличним претпоставкама.
Свака је непоуздана. Покажи да није.

И још мало о Хитлеру. Свако ко је прочитао „Мајн Кампф“ и прегледао записе Хитлерових говора зна да је Хитлер био велики верник – креациониста. Веровао је да је Бог створио надмоћну аријску расу независно од других раса: „... Ти црни народни паразити плански обешчашћују наше неискусне младе плаве девојке и тиме разарају нешто што се на овом свету више не може надоместити. Обе, дабоме, обе, хришћан.....  .....Ко се усуди ставити руку на свету слику Господина, огрешава се о доброту Створитеља овог чуда и помаже прогону из раја...“ (Хитлер, Мајн Кампф)

Толико о Хитлеру „еволуционисти“... ...

Или изјаву Химлера где каже да у својим СС јединицима не толерише атеисте – сваки члан има дубоку веру у Бога...
...
Дакле, твоје неаргументовано спајање теорије еволуције са Хитлером и нацистичким гадостима, а само у циљу блаћења теорије, је врло подло.


Наравно да је би велики верник кад је веровао у аријевске надљуде итд. Хитлер није могао бити заступник библијског модела што се види из свега што си овде рекао. Хитлер кад је спомињао бога сигурно није мислио на библијског Бога, а и то се види из свега приложеног. Римокатоличка црква са којим је Хитлер имао пакт, је одавно прихватила теорију еволуције и теорију "великог праска", и самим тим она нема везе са Библијом.
"Мајн Кампф" је књига која је објављена 1925. године када је најјача партија у немачкој била партија која је била настројена римокатолички. Онда је и логично очекивати да Хитлер ласка "хришћанима". Та партија се повукла када је Хитлер потписао конкордат са Римском црквом.
Оно што је уследило 1939. и 1941. је показатељ шта Хитлер мисли о Библији и јудео-хришћанству и изворном креационизму.
Ја међу овим цитатима нигде не видим Библију и библијског Бога, Творца свемира. Хитлеров "створитељ овог чуда" (вероватно мисли на аријевце) није Створитељ унивезума - који се помиње у Библији.

Теорија еволуције није настала од Дарвина, то је стара теорија која вуче корене из Египта. Данас је само мало "модернизована".

Морали би разграничити неке термине: креационизам би требало да буде библијски креационизам, а не "Хитлеров креационизам", "Дарвинов креационизам", "Химлеров креационизам", итд. итд. Да би то избегао користићу други термин. Креационизам јесте библијски изворно, али су временом разни почели да представљају неки "креационизам преко великог праска", "креационизам преко мајмуна", итд. итд.
Да напоменем да ја нисам дао наслов овој теми, нити сам је ставио у овај одељак ("сваштара"). Пре бих је ставио у одељак "Историја и генетика".

Ово што си написао о Хитлеру је толико неозбиљно. Не ваља веровати делима једног убице, психопате и наравно лажова - то лоше утиче на мозак и на човека.
« Последња измена: март 24, 2015, 08:00:02 поподне Крсто »

Ван мреже Давор

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 49
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #26 послато: март 24, 2015, 08:58:46 поподне »
Eволуција је религија?! Ти си човек-комедија…

Теорија еволуције је, како јој и само име каже, само теорија. Ако знаш шта је теорија... Тачност теорије треба да се потврди да би иста постала теорем или закон. Радови су у току...
Креационизам је догма. Ту нема шта да се потврђује. Црква је одлучила да је библијска прича о постанку човека тачна. И тачка...

Што се тиче твојих емисија – Водитељ је позвао госта који треба да потврди унапред одређену истину. Коме да потврди? Креационисти већ знају да је то тачно и не треба им нити потврда нити објашњење. О догмама се не расправља... Мени лично та два лика су безгранично смешна и не би ме могли убедити ни да је Земља округла...

Прича о „Торинском платну“ је само илустрација како функционише мозак креациониста. Црква је одредила да је баш у то платно Исус био умотан. И ту више не помаже ни „карбон14“ метода, којом три различита лабараторија независно одређују исту старост платна, ни психотерапија...

Хитлер је био верник и хришћанин. То је више него јасно из његових писаних дела и његових говора. Све је то прилично добро документовано. Документован је и његов уговор са Ватиканом тј. са католичком хришћанском црквом. У исто време у Рајху су забрањене и спаљиване књиге које промовишу примитивни „дарвинизам“. Чудно је како такав „еволуционистички“ диктатор није забранио Библију и рекламирао Дарвиново дело „О пореклу врста“...


Цитат Крсто: „Да напоменем да ја нисам дао наслов овој теми, нити сам је ставио у овај одељак ("сваштара"). Пре бих је ставио у одељак "Историја и генетика".“

Знам да то ниси био ти. Ти си, као стручњак за генетику, линк за емисију о мтДНК поставио у дискусији о ”Y-днк хаплогрупа Ј“. Па након твог подужег дијалога са администратором на тој теми, ја сам се јавио и рекао да би било фер према припадницима хаплогрупе Ј избрисати и преместити дијалог и твоје опсервације на неко друго место. А теби сам предложио да отвориш нову тему у ГГ сваштара (јер то о чему ти причаш не спада ни у један већ постојећо подфорум) и да теми даш име нпр. „Креационизам и генетика“. После је администратор, прихвативши мој предлог очигледно, то и урадио па је избрисан и тај мој пост, којег на жалост изгледа ниси видео...
Не знам зашто ти се не свиђа тај назив. То је управо оно о чему ти све време причаш. Можеш замолити администратора да промени наслов теме – имаш моју дозволу као аутора наслова...

Сада да се мало вратимо на генетику. Пре неки дан си споменуо да постоје српски гени, руски гени, ирски гени... Како је мени лаику то нешто сасвим ново, можеш ли ми рећи који су то гени? Како се зову? Како да знам које гене имам? Па кад то одредимо, онда да пробамо наћи старост тих гена...
« Последња измена: март 24, 2015, 09:01:38 поподне Давор »

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #27 послато: март 24, 2015, 09:54:19 поподне »
Eволуција је религија?!
Да. Тако испада. Теорија еволуције је пуна догми у које се не сме дирати. Наведи ми један доказ да је теорија еволуција тачна? Само један.

Теорија еволуције је, како јој и само име каже, само теорија...  ...Радови су у току...
Хоћеш да кажеш да није доказана? Па ако су радови у току зашто је то званична ствар која се учи у школама? Зашто је то темељна ствар у званичној генетици?

Креационизам је догма. Ту нема шта да се потврђује. Црква је одлучила да је библијска прича о постанку човека тачна. И тачка...
Која црква? Римокатоличка црква је прихватила "теорију о великом праску". Многе остале цркве у ЕУ су такође то урадиле. Црква је одлучила да се прећутно сложи са еволуцијом.

Коме да потврди? Креационисти већ знају да је то тачно и не треба им нити потврда нити објашњење.
Па очигледно да онда да је емисија упућена да таквима као што си ти отвори очи. Наравно да је Библија тачна, ту нема дилеме. Дај један доказ да није.

Прича о „Торинском платну“ је само илустрација како функционише мозак креациониста. Црква је одредила да је баш у то платно Исус био умотан.
То је само илустрација како функционише Римокатоличка црква. Римска црква не прихвата креационизам него еволуцију. Реци ми која црква је то одредила?

Хитлер је био верник и хришћанин. То је више него јасно из његових писаних дела и његових говора. Све је то прилично добро документовано. Документован је и његов уговор са Ватиканом тј. са католичком хришћанском црквом. У исто време у Рајху су забрањене и спаљиване књиге које промовишу примитивни „дарвинизам“. Чудно је како такав „еволуционистички“ диктатор није забранио Библију и рекламирао Дарвиново дело „О пореклу врста“...
Библија у Римокатоличкој цркви је одавно забрањена. Библија се не чита. Хитлер је био хришћанин исто као што си и ти хришћанин. Он је само говорио да је био хришћанин, до кад му је то одговарало. Он је у Другом светском рату доказао да је противник хришћанства (Римска црква је као Хитлер - каже да је хришћанска али уствари мрзи и прогања хришћане) и заједно (Хитлер и Рим) су поубијали милионе Срба, Јевреја и осталих хришћана. То о спаљивању Дарвинових књига је чиста лаж.

"Извадите нордијске Немце из историје човечанства и у њој неће остати ништа друго осим плеса мајмуна." - ова реченица Адолфа Хитлера говори шта је заступао.


...Ти си, као стручњак за генетику, линк за емисију о мтДНК поставио у дискусији о ”Y-днк хаплогрупа Ј“...
Линк сам поставио на више тема из разлога да више људи има прилику да види. Сад видим да може и овако да се види, на некој одређеној теми. МтДНК је повезана са читавом генетиком.

Сада да се мало вратимо на генетику. Пре неки дан си споменуо да постоје српски гени, руски гени, ирски гени... Како је мени лаику то нешто сасвим ново, можеш ли ми рећи који су то гени? Како се зову? Како да знам које гене имам? Па кад то одредимо, онда да пробамо наћи старост тих гена...

То што сам говорио односило се на то да су Y-хромозоми географски специфични. Нећеш наћи неки јужноамерички Y-хромозом помешан међу хромозомима који су специфични за Балкан. Нећеш наћи различите хромозоме тачно по границама које су људи одредили, већ грубо речено: различити су Русији, у Британији, у Африци, у Индији итд.

« Последња измена: март 24, 2015, 11:23:58 поподне Крсто »

Ван мреже Kyrios

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 264
 • В защиту науки
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #28 послато: март 25, 2015, 12:02:35 пре подне »
@Крсто, ако, као што тврдиш, желиш аргументовану расправу, замолићу те да нам као добар зналац одговориш на неколико основних питања. Прво, кажи нам шта тачно тврди тај твој креационизам? Друго, на који начин се то што тврди доказује? Молим те да при томе будеш кратак и јасан, немој само да, као што је уобичајено за оне којима недостају аргументи, тај недостатак прикриваш преопширношћу. Унапред се захваљујем!

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #29 послато: март 25, 2015, 10:55:21 пре подне »
@Крсто, ако, као што тврдиш, желиш аргументовану расправу, замолићу те да нам као добар зналац одговориш на неколико основних питања. Прво, кажи нам шта тачно тврди тај твој креационизам? Друго, на који начин се то што тврди доказује? Молим те да при томе будеш кратак и јасан, немој само да, као што је уобичајено за оне којима недостају аргументи, тај недостатак прикриваш преопширношћу. Унапред се захваљујем!
У реду, одговорићу. Али само прво да констатујем да ниси одговорио ни једну моју тврдњу аргументом (и што се тиче радикарбонског датирања и што се тиче осталих питања).

Креационизам тврди да је Бог из Библије створио свет баш онако као што је описано у 1. књизи Мојсијевој (књизи Постања). Креационизам узима доказе из природе и користи их да потврди библијски извештај. Неке тврдње из Библије је немогуће испитати установљеним научним методама (http://sr.wikipedia.org/wiki/Nau%C4%8Dna_metoda), али их не можеш ни оповргнути. Креационизам такође тврди да иза теорије еволуције не постоји ни један доказ, па се бави оповргавањем те идеје.
Стварање света нико од људи није видео (зато се не може тестирати установљеним научним методама), али то не значи да не постоје докази који указују да је свет створен.


Еволуција је у суштини веровање. Да би се догодила потребне су стотине хиљада, милиони и милијарде година. То се не може испитати ни једном научном методом, због тога је еволуција нешто у шта се мора веровати. Не постоји ни један доказ који указује да се еволуција могла десити. Нема таквог доказа нигде у природи.
Докажи да ово што сам рекао није тачно.

На мрежи Đorđo

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 652
 • shí shì qiú shì
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #30 послато: март 25, 2015, 12:48:41 поподне »
Ako danas postoje mutacije i prirodno odabiranje, postojale su i stotinama miliona godina u prošlosti, to ti je evolucija dobri moj sledbeniku Miroljuba Petrovića

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #31 послато: март 25, 2015, 01:28:45 поподне »
Ako danas postoje mutacije i prirodno odabiranje, postojale su i stotinama miliona godina u prošlosti, to ti je evolucija dobri moj sledbeniku Miroljuba Petrovića

Мутације су нешто штетно. Преко мутација се не може унапредити организам. Са тим се слажу сви озбиљни генетичари.
Или постоје фаталне мутације које човек не може да преживи, или постоје мање штетне мутације које човек може да преживи.

Нисам ја следбеник Мирољуба Петровића, него истомишљеник - обојица верујемо у тачност Библије. Какве везе сад Мирољуб Петровић има са причом? Је ли ти Мирољуб Петровић доказ да је човечанство старо милионе година? Хајде да је један доказ, немој да причаш празне приче. Један доказ. Један.

Није Мирољуб Петровић измислио доказе за стварање, и Библију. Мирољуб Петровић је неко преко кога је креационизам постао познат у Србији. Еволуционистички генетичари, геолози и биолози стално откривају доказе који подупиру библијски извештај.

Аха, милиони година еволуције. И то ти називаш науком...

На мрежи Đorđo

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 652
 • shí shì qiú shì
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #32 послато: март 25, 2015, 01:47:53 поподне »
Мутације су нешто штетно. Преко мутација се не може унапредити организам. Са тим се слажу сви озбиљни генетичари.
Или постоје фаталне мутације које човек не може да преживи, или постоје мање штетне мутације које човек може да преживи.

Нисам ја следбеник Мирољуба Петровића, него истомишљеник - обојица верујемо у тачност Библије. Какве везе сад Мирољуб Петровић има са причом? Је ли ти Мирољуб Петровић доказ да је човечанство старо милионе година? Хајде да је један доказ, немој да причаш празне приче. Један доказ. Један.

Није Мирољуб Петровић измислио доказе за стварање, и Библију. Мирољуб Петровић је неко преко кога је креационизам постао познат у Србији. Еволуционистички генетичари, геолози и биолози стално откривају доказе који подупиру библијски извештај.

Аха, милиони година еволуције. И то ти називаш науком...
Prvo ti meni daj dokaze da je zemlja stara 6000 godina i da je bog stvorio zemlju i sve biljne i životinjske vrste za šest dana.

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #33 послато: март 25, 2015, 02:44:45 поподне »
Постоје докази да је земља настала готово тренутно. У питању су истраживања која је радио доктор Робер Џентри на гранитним стенама. Еволуционисти тврде да су све стене (па и гранит) настале полако, хладећи се милионима година. Истраживања радиоактивних полонијумових ореола у граниту су показала да гранит настао готово тренутно. Све има лепо објашњено на сајту: http://www.halos.com/ и у књизи: http://www.svetlost.org/podaci/Dr.Robert%20V.Gentry6d.pdf
Доктор Џентри је радио као водећи нуклеарни физичар у Џорџији све време док је објављивао своје научне студије у водећим еволуционисичким научним часописима. Када су видели какве импликације имају његова открића, добио је отказ, и од тада заташкавају његова открића. Прочитај, па реци и објасни ако мислиш да није научно тачно.

Нико од нас није био ту кад је Бог стварао свет, али на основу неких доказа коју оправдавају неке тврдње из Библије, можемо веровати да су и остале тврдње из Библије истина. За те остале тврдње не постоји доказ да нису истина. Ако постоји, дај ми један.

Еволуција се учи у школама. Еволуција се користи као темељ за званичну генетику (иако открића показују нешто сасвим друго). Еволуција је општеприхваћено веровање без иједног доказа.
Људи плаћају парама да се пуни државни буџет да би се из њега плаћали просветни радници који ће да предавају теорију еволуције, иако за ту теорију не постоји ни један доказ. Хајде дајте један доказ.
« Последња измена: март 25, 2015, 03:08:50 поподне Крсто »

Ван мреже Давор

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 49
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #34 послато: март 25, 2015, 05:26:51 поподне »
Да. Тако испада. Теорија еволуције је пуна догми у које се не сме дирати. Наведи ми један доказ да је теорија еволуција тачна? Само један.

Теорија еволуције није пуна догми него претпоставки које се истражују. Очигледно не знаш шта је теорија. Јер да знаш не би питао „Хоћеш да кажеш да није доказана?“

Хоћеш да кажеш да није доказана? Па ако су радови у току зашто је то званична ствар која се учи у школама? Зашто је то темељна ствар у званичној генетици?

У средњем веку се у школама учило о креационизму. За неке је средњи век одавно завршио, а за неке, како видим, још увек траје...

Која црква? Римокатоличка црква је прихватила "теорију о великом праску". Многе остале цркве у ЕУ су такође то урадиле. Црква је одлучила да се прећутно сложи са еволуцијом.

Теорија о великом праску нема везе са еволуцијом.

То је само илустрација како функционише Римокатоличка црква. Римска црква не прихвата креационизам него еволуцију. Реци ми која црква је то одредила?

За католике је Торинско платно оно што је за тебе икона. Па да те парафразирам: Та икона коју држиш у кући нема везе са Исусом и не спомиње се нигде у Библији... Свака црква је одредила нешто своје. И ти верујеш у то и нико и ништа те не може разуверити. Цитирам ти из упутства за забрану књига у Рајху да су Дарвинове књиге биле забрањене (а потом и спаљиване) и ти кажеш да је то чиста лаж. Е, управо тако функционише мозак креациониста...

Библија у Римокатоличкој цркви је одавно забрањена. Библија се не чита. Хитлер је био хришћанин исто као што си и ти хришћанин. Он је само говорио да је био хришћанин, до кад му је то одговарало. Он је у Другом светском рату доказао да је противник хришћанства (Римска црква је као Хитлер - каже да је хришћанска али уствари мрзи и прогања хришћане) и заједно (Хитлер и Рим) су поубијали милионе Срба, Јевреја и осталих хришћана. То о спаљивању Дарвинових књига је чиста лаж.

Дакле, Хитлер је говорио да је хришћанин. Јел' ти некад кажеш да си хришћанин? Кажеш ли то зато што ти одговара или си стварно хришћанин? Како да препознамо ту разлику? Како одредити ко је прави хришћанин?

"Извадите нордијске Немце из историје човечанства и у њој неће остати ништа друго осим плеса мајмуна." - ова реченица Адолфа Хитлера говори шта је заступао.[/size]

Ова реченица заиста, врло јасно, показује шта је Хитлер заступао: Извадите аријевце (креационисте) и остаће плес мајмуна (еволуциониста)... Спомињање мајмуна је више него јасна асоцијација за Дарвинову теорију. Паметном више него јасно и разумљиво.

То што сам говорио односило се на то да су Y-хромозоми географски специфични. Нећеш наћи неки јужноамерички Y-хромозом помешан међу хромозомима који су специфични за Балкан. Нећеш наћи различите хромозоме тачно по границама које су људи одредили, већ грубо речено: различити су Русији, у Британији, у Африци, у Индији итд.

Који су Y-хромозоми специфични за Балкан? Имаш ли неку ознаку или назив за тај или те Y-хромозоме? Шта ако је неки мој предак некада дошао на Балкан из нпр. Сибира? А ја то не знам... Да ли је сада тај мој Y-хромозом специфичан за Балкан или за Сибир ако га налазимо и тамо и овде?

Ван мреже Лепеничанин

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 830
 • R1b
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #35 послато: март 25, 2015, 06:10:15 поподне »
Прочитах малопре одличан интервју са руским научником и пословним човеком Дмитријем Михејевим. У њему се на бриљантан начин говори о поставкама тзв. Англосаксонске цивилизације, засноване на протестантизму, која је у себи без икаквих потешкоћа, и без некаквих моралних недоумица, објединила оно што ми на овој теми називамо креационизам и еволуционизам.

На пример, на питање на којим принципима Англосаксонци граде односе међу народима, Михејев каже: - Конкуренција и супарништво за тржиште, утицај и приступ ресурсима – то су само блажи облици еволуционе борбе, која периодично прелази у жестоки стадијум рата. На тај начин су насиље и пропаганда инструменти еволуције, помоћу којих она одабира навиталније народе и цивилизације. Највиталнија цивилизација побеђује у борби са другом и постаје „природни лидер човјечанства“.

Англосакосонци су убедили себе да је у беспоштедној еволуционој борби њихов огранак аријевске расе доказао своју надмоћ. Управо он је створио највиталнију цивилизацију – посебан истински облик хришћанства, најефикаснији економски и социјално-политички модел друштвеног уређења.

А како Англосаксонци виде (замишљају) своју будућност? Михејев одговара:
— Слично томе како се човјек рађа, живи живот, тежак, пун патње и тегоба, а затим умире. Земља је, заједно са својим житељима, такође била створена и осуђена на пропаст. Бог је створио овај свијет у својству експеримента. Експеримент није кренуо онако како је Он претпостављао. Један од најмоћнијих анђела се побунио против Бога и постао је цар зла. Он је навео на зло Адама и Еву. У свијету су се појавиле болести, смрт, природне катастрофе, хаос...Ти људи су уверени да ће се лично они спасити и, гледајући с неба, уживати у мукама грешника у хаду. Религиозне проповеднике прати Холивуд. Обратите пажњу колико се фабрикује филмова о катастрофи и крају свијета...

Крсто, све што си  износио на овој теми, посебно реченице типа "Ко није с нама тај је против нас", плод су западњачке метафизике о којој говори Михејев.

Православни став са горе изнетим нема никакве везе. Посвети бар део енергије коју трошиш на ове протестантске подметачине да проучиш православне богословске списе и то ће ти бити јасно. Или настави као досад...

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #36 послато: март 25, 2015, 08:59:18 поподне »
Цитат: Крсто  март 24, 2015, 09:54:19 поподне
Да. Тако испада. Теорија еволуције је пуна догми у које се не сме дирати. Наведи ми један доказ да је теорије еволуција тачна? Само један.

Теорија еволуције није пуна догми него претпоставки које се истражују. Очигледно не знаш шта је теорија. Јер да знаш не би питао „Хоћеш да кажеш да није доказана?“
Теорија еволуције је нешто што се темељи на гомили претпоставки које још нису истражене (не да нису истражене, него су доказане нетачним), и она је је званична научна теорија на свету. Ко год покуша да скрене пажњу на нетачне претпоставке бива нападнут - те претпоставке су онда догме.
Па ја знам да није доказана и то ти све време говорим - зато и питам да ли ти то знаш. Ја постављам овде научна истраживања о старости земље, а ти причаш празне приче. Дај један доказ. Трошиш пуно слова, а ниси ништа изнео.

Цитат: Крсто  март 24, 2015, 09:54:19 поподне
Хоћеш да кажеш да није доказана? Па ако су радови у току зашто је то званична ствар која се учи у школама? Зашто је то темељна ствар у званичној генетици?


У средњем веку се у школама учило о креационизму. За неке је средњи век одавно завршио, а за неке, како видим, још увек траје...
Хоћеш да кажеш да се у средњем веку учило о "аријевској раси, светом гралу итд." пошто је за тебе то креационизам.

Цитат: Крсто  март 24, 2015, 09:54:19 поподне
Која црква? Римокатоличка црква је прихватила "теорију о великом праску". Многе остале цркве у ЕУ су такође то урадиле. Црква је одлучила да се прећутно сложи са еволуцијом.


Теорија о великом праску нема везе са еволуцијом.

Теорија еволуције и теорија о великом праску су званичне ствари које се уче. И сваки еволуциста их повезује.

Цитат: Крсто  март 24, 2015, 09:54:19 поподне
То је само илустрација како функционише Римокатоличка црква. Римска црква не прихвата креационизам него еволуцију. Реци ми која црква је то одредила?


За католике је Торинско платно оно што је за тебе икона. Па да те парафразирам: Та икона коју држиш у кући нема везе са Исусом и не спомиње се нигде у Библији... Свака црква је одредила нешто своје. И ти верујеш у то и нико и ништа те не може разуверити.

Не, за католике је "Торинско платно" оно што је за тебе икона. За мене икона не представља ништа и не држим је у кући. Ја не верујем у оно што је црква одредила него у оно што Библија каже.

Цитирам ти из упутства за забрану књига у Рајху да су Дарвинове књиге биле забрањене (а потом и спаљиване) и ти кажеш да је то чиста лаж. Е, управо тако функционише мозак креациониста...

Опет лажеш. Ниси изнео ни један доказ него си се ухватио за Хитлера ко пијан плота.

Цитат: Крсто  март 24, 2015, 09:54:19 поподне
Библија у Римокатоличкој цркви је одавно забрањена. Библија се не чита. Хитлер је био хришћанин исто као што си и ти хришћанин. Он је само говорио да је био хришћанин, до кад му је то одговарало. Он је у Другом светском рату доказао да је противник хришћанства (Римска црква је као Хитлер - каже да је хришћанска али уствари мрзи и прогања хришћане) и заједно (Хитлер и Рим) су поубијали милионе Срба, Јевреја и осталих хришћана. То о спаљивању Дарвинових књига је чиста лаж.


Дакле, Хитлер је говорио да је хришћанин. Јел' ти некад кажеш да си хришћанин? Кажеш ли то зато што ти одговара или си стварно хришћанин? Како да препознамо ту разлику? Како одредити ко је прави хришћанин?

Није хришћанин онај ко каже, него онај ко покаже. Хитлер је убијао све око себе - милионе и милионе људи. То је кршење свих Божјих библијских принцима. Хришћанин се одређује тако што се види како живи. Не може папа да буде хришћанин кад се дружи са педерима и кад прихвата "теорију о великом праску" и тиме говори да не верује у Библију. Разумеш ли сад?

Цитат: Крсто  март 24, 2015, 09:54:19 поподне
"Извадите нордијске Немце из историје човечанства и у њој неће остати ништа друго осим плеса мајмуна." - ова реченица Адолфа Хитлера говори шта је заступао.


Ова реченица заиста, врло јасно, показује шта је Хитлер заступао: Извадите аријевце (креационисте) и остаће плес мајмуна (еволуциониста)... Спомињање мајмуна је више него јасна асоцијација за Дарвинову теорију. Паметном више него јасно и разумљиво.

Другар, онај ко верује у аријевце и надљуде, свети грал и еугенику, а успут убија све око себе - тај није хришћанин и није креациониста. Хитлер је заступао причу да су аријевци надљуди, а да су остали нељуди - неразвијени - мајмуни. То није библијски. Мислим да сам ти објаснио шта не може бити хришћанин. Изврћеш много.

Цитат: Крсто  март 24, 2015, 09:54:19 поподне
То што сам говорио односило се на то да су Y-хромозоми географски специфични. Нећеш наћи неки јужноамерички Y-хромозом помешан међу хромозомима који су специфични за Балкан. Нећеш наћи различите хромозоме тачно по границама које су људи одредили, већ грубо речено: различити су Русији, у Британији, у Африци, у Индији итд.


Ти изгледа знаш своја колена уназад само до свог тате. Па у последњих 100-200-300 година је дошло до одређеног мешања, али пре тога скоро да није било мешања јер су путеви били неразвијени. Осим ако је неко одведен у заробљеништво током рата и слично. Срби нису доселили овде из "прапостојбне словена". Срби су се у историји селили само тамо где је било још Срба.

Ти пошто мислиш да ти је чукундеда био мајмун, теби то онда представља проблем. Гледаш на генетику из погрешног угла.

И ниси изнео један доказ за своје тврдње. Ни један.

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #37 послато: март 25, 2015, 09:09:17 поподне »
Прочитах малопре одличан...
... ... ...
...Православни став са горе изнетим нема никакве везе. Посвети бар део енергије... ...да проучиш православне богословске списе...
Нису англосаксонци измислили и писали Библију. О чему говоре ти "богословски списи" - да је Библија лаж и подметачина???
Причаш неповезано, премашићеш Давора.
И обојица не износите ни један доказ.

Ван мреже Давор

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 49
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #38 послато: март 25, 2015, 10:42:45 поподне »
Крсто, с тобом је баш задовољство дискутовати. Добро си поткован... Знаш и шта је теорија, и шта је догма; изванредно познајеш историју; религију имаш у малом прсту; стручњак си за генетику – још нисам чуо да неко тако лепо прича о Y-хромозому... И све своје тврдње поткрепљујеш бројним необоривим доказима...

Успут, посебно су ме се дојмиле твоје следеће две тврдње:

„Па у последњих 100-200-300 година је дошло до одређеног мешања, али пре тога скоро да није било мешања јер су путеви били неразвијени.“

„Срби су се у историји селили само тамо где је било још Срба.“

Овоме се нема шта додати ни одузети…

Што се тиче мог чукундеде, или свих осам чукундеда, сигуран сам да ниједан од њих није био мајмун јер су мајмуни и људи заједничког претка имали пре око 6 милиона година...

Крсто

 • Гост
Одг: Креационизам и генетика
« Одговор #39 послато: март 25, 2015, 11:15:13 поподне »
.........
......
... Овоме се нема шта додати ни одузети...

Пошто се овоме нема шта додати ни одузети, нећу ништа коментарисати.

...Што се тиче мог чукундеде... ...мајмуни и људи заједничког претка су имали пре око 6 милиона година...
Ево да покушам да те питам још једном. Можеш ли дати само један доказ да је теорија еволуције тачна односно да је земља стара толико колико тврдиш? Само један.