Поштовање,
потичем из једног села из околине Раче крагујевачке. Знам доста у вези пореклa и позната су ми имена и датуми рођења све до чукундеде. Занима ме да ли сте у могућности да истражите још даље генерације уназад.
Проверио сам да ли постоји извод из матичне књиге рођених како бих на тај начин дошао до имена оца мог чукундеде, али га нема — постоји једино умрлица. Волео бих да пронађем што је могуће више података уназад и да направим породично стабло.
Да ли неко може да ми помогне или да ли имате препоруку кога бих могао да контактирам?
Поздрав!
Прво утврдите којој парохији је припадало село у 19. веку (у којој цркви су се водиле књиге крштених, венчаних и умрлих). Онда у архиву у Крагујевцу, где се црквене матичне књиге из 19. века чувају, проверите да ли су сачуване, јер нажалост уме да се деси да су уништене у неком од ратова или изгубљене под неким другим околностима. Ако су очуване, или барем делимично очуване, мораћете да идете у архив и да тамо ишчитате све. Изузетак су неки архиви по Србији који су дигитализовали књиге (неки су их чак учинили доступним онлајн), али не знам какав је случај са КГ.
Други извор су тефтери из 1820-их и 1830-их и попис из 1863. године, то вам је у Државном архиву Србије у Београду.
Трећи извор је наравно сеоско гробље, ако имате среће можете пронаћи доста података ту.
Под четири, мада претпостављам да сте то урадили, проверите да ли постоји монографија/хроника села. Већина села у Србији је нема, а и квалитет оних хроника које су објављене значајно варира.