Отворићу посебну тему о овој опцији са 23andMe, зато што је жива и константно расте са новим резултатима. Што ближе IBD поклапање, то већа шанса да верно реконструишу неког претка. Ово је јако прецизна опција, која на основу сегмената које делите са тестиранима, и њиховом положају на породичном стаблу, одређује шта сте тачно наследили од ког родитеља, бабе, деде, итд.
23andMe не престаје да изненађује после продаје фирме. 
Уведена је нова опција, тзв. реконструкција генетичке слике предака, иако нису тестирани на 23andMe. Предуслов да би урадили овакву процену морају да буду днк рођаци на вашем породичном стаблу. Имам среће па сам на 23andMe добио релативно блиске днк рођаке са обе стране. Са очеве ближе, па су самим тим и резултати прецизнији. На овај начин могу да реконструишу генетичку слику родитеља, као и који део днк наслеђујемо од сваког родитеља понаособ и даље баба и деда. У плану је да се иде и до следеће генерације (прадеде и прабабе). У зависности од блискости днк рођака са породичног стабла реконструишу генетичку слику и удео који наслеђујемо. Што је ближа веза, резултати су вероватно поузданији и могу да одреде већи проценат днк.

Више среће сам имао са очеве стране. На стаблу су ми прилично блиски неки Немци и један тестирани из Подгрмеча. Са мајчине стране имам једну даљу рођаку (наша странкиња), за коју нисам сигуран са које стране долази веза. Зато ово мајчин отац треба схватити условно и више означава мајчине родитеље заједно.
Отац
Мајка
Очева мајка
Очев отац
Мајчин отац (родитељи)