Аутор Тема: Порекло Гајовића из Мрчајеваца  (Прочитано 1929 пута)

Ван мреже Вељко Јеремић

• Гост
  • *
  • Поруке: 5
Порекло Гајовића из Мрчајеваца
« послато: Август 19, 2025, 10:50:42 пре подне »
Здраво,

Занима ме да ли је ико до сада радио било какву дубљу анализу за Гајовиће из Мрчајеваца, родослов или бар има неке пописе за овај крај.
Ја сам урадио родослов до наврдеде и наврбабе (1870е), али сам приметио да постоје 3 гране ове породице, те би ми значили пописи из 1863. или неки давнији, како бих установио где је дошло до рачвања.. да тако кажем... Такође би ми значило уколико неко зна да ли у МЗ Мрчајевци идаље постоје неке матичне књиге, јер у Чачку у архиву су ми рекли да је један део идаље у Мрчајевцима.
Уколико неко има неке информације, нека се јави, јер самим истраживањем Гајовића, потенцијално се може доћи до потоњег Гаја, који је по предању имао још 3 брата и 1 сестру, од њих су касније настала презимена Гајовић, Панић, Лукић, Стојановић и Јокић. Ове фамилије се ни данас не венчавају једни са другима.
Према овоме видимо да су ове, данас велике фамилије итекако повезане, те би можда могли и сви заједно да у сарадњи саставимо родослов и знамо ко су нам били преци... да оставимо и нашим потомцима да знају ко су и одакле су.
Али свакако, нека ово буде... ето почетак ове дискусије о Гајовићима, ко год има било какве информације, може се јавити овде или на мејл [email protected].

Ван мреже Антонин

• Херцеговци
  • Писар
  • *
  • Поруке: 232
  • J2 > J-Z1043
Одг: Порекло Гајовића из Мрчајеваца
« Одговор #1 послато: Август 22, 2025, 09:58:07 пре подне »
U Izvorniku, časopisu Arhiv Čačka, brojevi 16 i 17 bi trebalo da je objavljen celokupan popis iz 1863 za selo Mrčajevce.
Što se matičnih tiče, trebalo bi da su pd 1837 do 1880 predate Arhivu, sve što je svežije od te godine se smatra kao da je još u upotrebi i ne predaje se još uvek.

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1026
« Одговор #2 послато: Август 22, 2025, 05:14:26 поподне »
За архив је надлежно све што је старо барем 100 година, само треба цео временски опсег неке матичне књиге прво да прође да би се покренула процедура преноса грађе архиву. А да ли општинске матичне службе то раде савесно или неко мора да их подсети... то је неко друго питање.

Пошто је сада 2025. година, у архиву би требало да се налазе књиге које су за период до после Првог рата.
Зависи шта је сачувано.

Ван мреже Вељко Јеремић

• Гост
  • *
« Одговор #3 послато: Август 23, 2025, 10:56:26 пре подне »
Хвала за податак о Изворнику, читао сам онлајн неке податке из истог, али нисам дошао до пописа, бар пописа људи, мораћу више да се посветим томе...
А што се тиче архивске грађе, мислим да они немају матичне књиге пре 1881. то је изгледа идаље у Мрчајевцима.. зашто је и даље у МЗ Мрчајевци, нико не зна, али добро...
Било би много боље када би све то дигитализовали, али то није могуће... због неких података који би могли бити злоупотребљени, изгледа да и после 100 година неки документ може да се злоупотреби...

Ван мреже Вељко Јеремић

• Гост
  • *
« Одговор #4 послато: Септембар 15, 2025, 12:29:12 поподне »
Поздрав!

Након што сам дошао у посед Изворника и пописа за Мрчајевце 1863. године, дошао сам до података да у том попису нико није пописан као Гајовић.. већ су пописани као Стојановићи (због неких подударања сам предпоставио).
 Ја сад не знам да ли је то грешка или су се заиста тако презивали, то ми је потпуна новост, баш никад нико није поменуо то.
У попису једино поред имена бр.66 Арсенија Стојановића звездица, која је касније у напомени објашнјена једном речју Гајовић... за конкретно тог Арсенија немам никакве повезаности, док за неке остале Стојановиће које сам издвојио имам... али све то морам још додатно да истражим... па ћу се јављати овде на форуму са новим сазнањима.

Ван мреже Антонин

• Херцеговци
  • Писар
  • *
  • Поруке: 232
  • J2 > J-Z1043
« Одговор #5 послато: Септембар 16, 2025, 03:55:30 поподне »
У тефтеру чибучком за 1823 нема Гајовића, али има Стојановића Антонија, Радована, Петра, и Гаврила. Пошто је Гајо и данас надимак за некога ко се зове Гаврило, и с обзиром да су обде наведена четворица мушкараца, чини ми се да би овај Гаврило Стојановић заправо био родоначелник Гајовића.

Архив Србије поседује тефтере из 1830их за Мрчајевце, то би потенцијално могло да надомести недостатак матичних књига и да ти омогући да повежеш податке.