Аутор Тема: Помоћ око архива за Мали Зворник и околна села  (Прочитано 1220 пута)

Ван мреже Zvonko

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 24
Помоћ око архива за Мали Зворник и околна села
« послато: Јул 30, 2025, 10:09:06 поподне »
Добро вече,

Да ли неко има поуздан линк или препоруку где је могуће пронаћи дигитализоване архиве рођених, умрлих или крштених за подручје целе Србије?

Посебно ме занима област Малог Зворника и околна села. Знам да село Вољевци није имало цркву до 1940. године, и да су се неки моји преци венчали, па чак и крстили, у Цркви Свете Тројице у Доњој Трешњици. Такође ми је познато да се архивски подаци за ово подручје од 1830. до 1914. године чувају у Шапцу.

Занима ме да ли неко има директан линк ка већ дигитализованим документима за овај регион, или можда зна где могу да се пронађу скениране матичне књиге?

Уколико не постоји дигитализован приступ, а неко од вас живи у Шапцу или има могућност приступа архивама, био бих спреман да платим услугу провере неких конкретних информација везаних за моју породицу.

Хвала унапред свима на било каквој помоћи или смерници.

Срдачно,

Звонко

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1026
Одг: Помоћ око архива за Мали Зворник и околна села
« Одговор #1 послато: Јул 31, 2025, 03:10:37 поподне »
За подручје целе Србије не постоји место где би биле све матичне књиге. Можда то буде у даљој будућности.
За сада, искуство по архивима је врло различито.
Од Архива Беорада који је дао снимке књига на интернет, преко пар архива где се повољно или чак бесплатно могу добити снимци, само мора да се оде тамо, од архива где је фотографисање телефоном пожељно до оних где је забрањено... Неки архиви ни немају ценовник копирања односно скенирања јер услуга није предвиђена. У неким архивима се могу снимци прегледати на њиховим рачунарима (строго без фотографисања).
Понеки се куну у микрофилм као најбоље средство.

Нисам ни сигуран да сви архиви имају дигитализоване књиге.

Што се тиче Малог Зворника са околином, надлежан је у архиву у Шапцу.
Колико знам, они су радили на дигитализацији. Колико су урадили, и на који начин ће то све бити доступно, није ми познато.

Ван мреже Zvonko

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 24
Одг: Помоћ око архива за Мали Зворник и околна села
« Одговор #2 послато: Јул 31, 2025, 09:53:03 поподне »

Ја сам контактирао архив у Шапцу, нема никакве дигитализације. Мора да се иде лично, а ја не могу, зато сам спреман да платим некоме са форума ако жели да ми учини ту услугу – ја ћу то платити.