Аутор Тема: Село Суботица код Александровца Жупског  (Прочитано 2042 пута)

Ван мреже J@73

• Гост
  • *
  • Поруке: 6
Село Суботица код Александровца Жупског
« послато: Јул 30, 2025, 06:53:52 поподне »
Поздрав свима. Интересује ме све о селу Суботица код Александровца Жупског. Превасходно ме интересује књига о овом селу, у којој се могу наћи следеће информације: о родослову, породичним стаблима и антропогеографска испитивања. Срдачан поздрав за све чланове форума.
 :) :) :)

Ван мреже ivanc79

• Писар
  • Поруке: 252
Одг: Село Суботица код Александровца Жупског
« Одговор #1 послато: Јул 30, 2025, 08:22:58 поподне »
Поздрав свима. Интересује ме све о селу Суботица код Александровца Жупског. Превасходно ме интересује књига о овом селу, у којој се могу наћи следеће информације: о родослову, породичним стаблима и антропогеографска испитивања. Срдачан поздрав за све чланове форума.
 :) :) :)
Саветујем вам да пронађете књигу Милисава Лутовца - Жупа Александровачка. Верујем да је обрадио и Суботицу.

Ван мреже J@73

• Гост
  • *
« Одговор #2 послато: Јул 31, 2025, 05:18:07 поподне »
 Хвала Вам на рапидном одговору. Већ сам преузео у PDF -у књигу „Жупа Александровачка“ антропогеографска испитивања – аутор је Милисав Лутовац из (1980) године. Међутим сва поменута села, са пореклом и родословом су нажалост само укратко описана. Зато бих желео да пронађем још детаљније и потпуније информације - конкретно за село Суботица, Општина Александровац. Јако ми је битна свака информација. Зато, позивам сваког ко нешто више зна о овом селу да ми одговори; како да дођем до обимнијих информација, поготову оних које су везане за породично стабло? Срдачан поздрав.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6283
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #3 послато: Јул 31, 2025, 06:35:21 поподне »
...
како да дођем до обимнијих информација, поготову оних које су везане за породично стабло? Срдачан поздрав.

На готово их нећете добити, јер мислим да то село нико није подробније истраживао. Једино да сами кренете у то.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже J@73

• Гост
  • *
« Одговор #4 послато: Јул 31, 2025, 10:10:19 поподне »
Хвала и вама на рапидном одговору. Мислим да би то заиста био превелики изазов за мене, да да то учиним сам. Потрудићу се да у међувремену потражим копетентног генеалога, који би евентуално могао да ми помогне. Ако у међувремену сазнате за неког, бићу Вам веома захвалан.  Срдачан поздрав.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14357
« Одговор #5 послато: Август 01, 2025, 07:27:04 пре подне »
Што се тиче тестираних родова, из Суботице код Александровца тренутно имамо:

Мијајловић, Спасовдан, Суботица, Александровац, J1-P58>L829
Ђорђевић, Аранђеловдан, Суботица, Александровац, J2b-M205>Y22059

Ђорђевићи имају предање о пореклу из околине Пљеваља, од Котлајића, што је генетика и потврдила. Њихова је матица у Затарју.
« Последња измена: Август 01, 2025, 07:54:24 пре подне Небојша »

Ван мреже J@73

• Гост
  • *
« Одговор #6 послато: Август 03, 2025, 04:59:28 поподне »
Хвала Вам на рапидном одговору. Ваша порука садржи податке о два рода из села Суботица код Александровца који су се подвргли Y-DNA тестирању. Детаљи о њима у овој поруци нажалост нису наведени. Ако знате, јавите ми како да их контактирам?
Ово је мој Email: [email protected]
Разумео сам Вас да су тренутно тестирана само ова два рода:

1. Мијајловић (слава: Спасовдан)
- Хаплогрупа: J1-P58>L829

2. Ђорђевић (слава: Аранђеловдан)
- Хаплогрупа: J2b-M205>Y22059

Хвала Вам заиста на уложеном труду. Мада, моје истраживање захтева информације и за остале родове овог села.
Срдачан поздрав, Југослав.

Ван мреже ivanc79

• Писар
« Одговор #7 послато: Август 03, 2025, 11:38:16 поподне »
Хвала Вам на рапидном одговору. Ваша порука садржи податке о два рода из села Суботица код Александровца који су се подвргли Y-DNA тестирању. Детаљи о њима у овој поруци нажалост нису наведени. Ако знате, јавите ми како да их контактирам?
Ово је мој Email: [email protected]
Разумео сам Вас да су тренутно тестирана само ова два рода:

1. Мијајловић (слава: Спасовдан)
- Хаплогрупа: J1-P58>L829

2. Ђорђевић (слава: Аранђеловдан)
- Хаплогрупа: J2b-M205>Y22059

Хвала Вам заиста на уложеном труду. Мада, моје истраживање захтева информације и за остале родове овог села.
Срдачан поздрав, Југослав.
Ето вама занимације. Одете у село и тестирате по једног представника сваке фамилије у селу и онда објавите резултате. Генетска генеалогија често подразумева ентузијазам и лично ангажовање. Немојте очекивати да ћете све добити на тацни, морате се мало и сами ангажовати ако желите одговоре на Ваша питања.
« Последња измена: Август 03, 2025, 11:40:22 поподне ivanc79 »

Ван мреже J@73

• Гост
  • *
« Одговор #8 послато: Август 05, 2025, 09:57:08 пре подне »
Поштовани, ја нисам компетентан да извршим тестирања. Једноставно нисам упућен у ту материју. Али, пошто ми Ви саветујете да то урадим сам, онда ми дајте конкретне инструкције, радо ћу покушати.
Срдачан поздрав. :)

Ван мреже ivanc79

• Писар
« Одговор #9 послато: Август 05, 2025, 10:15:37 пре подне »
Претпостављам да вас интересује историја и порекло конкретне породице. Ако већ нисте, урадите генетско испитивање неког од мушких чланова те породице. Ако имате среће, уклопићете се у неки од већ добро профилисаних родова. Даље, увек можете потражити документе везане за ту породицу у Архиву у Крушевцу.
Дакле, треба вам воље, времена и нешто новаца. Кад је реч о резултатима генетских тестирања, овде ће вам увек неко изаћи у сусрет што се тиче тумачења резултата. Поздрав

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1026
« Одговор #10 послато: Август 05, 2025, 04:41:42 поподне »
Напоменућу да услуге копирања или скенирања у архиву у Крушевцу нису предвиђене.

Можда се може добити право да се појединачни запис са неке странице матичних књига фотографише (остатак ће бити прекривен).

Ван мреже J@73

• Гост
  • *
« Одговор #11 послато: Август 06, 2025, 10:19:39 поподне »
Захваљујем се пуно члановима форума:  "ivanc79"  и  "Platin".
Желим вам свима пуно успеха у даљем раду.
Срдачан поздрав и свако добро. :)