За свог кратког периода неког лаичког истраживања својих родова са свих страна, до сад нисам наишо на замршенију тему од ове.
Ја истражујем порекло своје прабаке Сарић, они су из Заграђе отишли преко Старог Влаха (Брусник, Плешин, Сарићи мало село итд) до околине Новог Пазара (Шароње, Страдово/Штитаре итд)! Свуда су пописани као Кучи, и славе такође Пантелијдан, негде су пописани са додатком да им је старије презиме Шућевић, који су опет пописани као Кучи, и све породице из тих крајева које славе исту славу воде порекло из Заграђе у Васојевићима, о којима је овде реч.. Мене сад занима даља ствар.. Колико сам успео да похватам, из Херцеговине, по Ердељановићу, (Зна ли се одакле и од кога, има ли ове хаплогрупе Е горепоменуте сличне у Херцеговини?) род се сели у Ровца који је Е хапло (који није од Куча) и они су прибраћени у Ровцима Булатовићима у месту Мртво Дубоко (занимљиво је да ти Булатовићи у Мртвом Дубоком где су се они прибратили, су Р1а и вероватно су и они прибраћени хаха, пошто има један тестиран Булатовић из тог места) и небитно, значи ови Е (не Куч) Булатовићи долазе из Роваца у Раће у Куче због крви, и ту и дан данас има Булатовића лучинштака, а од њих су Секулићи који прелазе у Заграђе и узимају славу Пантелијдан, (је ли на крају јасна прича да ли су Секулићи од Булатовића, због те мале разлике у маркерима, или су из Пирота и Косова?) е сад моје питање је, пошто видим да су неки родови и пре Секулића били у Заграђу а исто су из Куча и исто славе Пантелијдан, да ли су они сви исти род у Заграђу пореклом од Булатовића и Секулића? (Цикић, Михајловић, Трифуновић, Секулић, Шљакић итд, пошто сви славе исту славу и сву су Кучи? )
И моје друго питање би било, да ли неко зна да онда одатле настави потрагу, или да ме упути на неке књиге, од ког братства из Заграђе су могли да буду моји Сарићи (односно можда Шућевићи раније) који су доспели преко Старог Влаха до околине Новог Пазара па онда у Краљево? Велики поздрав, разумем да је много замршено, али рекох да питам, па можда се јави неко паметан!!