Аутор Тема: Пријекорак  (Прочитано 1293 пута)

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 798
Пријекорак
« послато: Мај 15, 2025, 11:38:36 пре подне »
Један од старих обичаја краја у којем сам ја одрастао је да се породицама дају тзв. "пријекорци". Па тако имамо креје, тукце, жуне, легењ (лавор), совуре, јазавце, крње итд. Па се тако нпр. говорило из шале да одређена породица нпр. не сме да убије јазавца јер им је то рођак  :D Овај шаљиви обичај се полако заборавља и изумире, па сам одлучио да прикупим те називе из нашег краја јер се све више заборављају.

Да ли је овакав обичај присутан и у другим крајевима Босне и генерално екс југословенског простора?

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2089
  • I-A1328
Одг: Пријекорак
« Одговор #1 послато: Мај 15, 2025, 01:17:27 поподне »
Један од старих обичаја краја у којем сам ја одрастао је да се породицама дају тзв. "пријекорци". Па тако имамо креје, тукце, жуне, легењ (лавор), совуре, јазавце, крње итд. Па се тако нпр. говорило из шале да одређена породица нпр. не сме да убије јазавца јер им је то рођак  :D Овај шаљиви обичај се полако заборавља и изумире, па сам одлучио да прикупим те називе из нашег краја јер се све више заборављају.

Да ли је овакав обичај присутан и у другим крајевима Босне и генерално екс југословенског простора?

Пријекорак је стара ријеч за оно што се данас зове надимак. Прије неких 50 година нико са села није знао ријеч надимак, јер је она измишљена тек у новије вријеме и то веома глупо.
А у том крају се и презиме казивао приименак.
„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 798
« Одговор #2 послато: Мај 15, 2025, 01:28:21 поподне »
Да, то је јасно али више ме занима у контексту да се пријекорак веже за једну породицу и преноси са колена на колено. Данашњи модерни надимак је нешто лично што се везује за личност.

На мрежи ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8111
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #3 послато: Мај 15, 2025, 02:16:14 поподне »
Да, то је јасно али више ме занима у контексту да се пријекорак веже за једну породицу и преноси са колена на колено. Данашњи модерни надимак је нешто лично што се везује за личност.
Тога има по селима, породични надимци који се носе од неког претка  (напр. огранак ширег рода моје ујчевине (Трнава код Тополе) носе надимак "Жаба", јер је њихов прадеда имао "жабље" очи, па је његов син био Миле "Жабин" итд). Други огранак из истог села имају надимак "јаруглије" итд
« Последња измена: Мај 15, 2025, 02:24:42 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Бакс

• Памтиша
  • Поруке: 1717
  • E-V13>A18844>E-CTS11222
« Одговор #4 послато: Мај 15, 2025, 05:14:24 поподне »
Да, то је јасно али више ме занима у контексту да се пријекорак веже за једну породицу и преноси са колена на колено.

Многи на северу ово ће препознати као "шпицнамет".
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"