Било како било по предању ријечи Ииса (Мат.28:19) ученицима је дата заповијед, да иду крстити "у име Отца и Сина и Светога Духа" и учити све што је он учио њих и рече им "ја сам с вама у све дане до скончања вијека".
Вазда сам покушавао схватити ко је Дух Свети
Дух Свети је сашао на Марију и положио у њу плод. (Мат.1.18) Када матер његова, Марија Иосифова, пређе но су спавали, обрете се трудна од Духа Светога.
(Лука 3:21) Би вријеме крштења људи и када се крсти и мољаше Иис, отврзе се небо и сајде Дух Свети тјелесним обликом као голуб на њ' и глас с неба би "ти си Син мој узљубљени и тебе благоволим (фаворизујем, изабирам).
(Иоан 14:19) (Иис се обраћа својим ученицима) Тога дана уразумјећете, како сам ја у отцу мојем и ви у мени и ја у вама. Будите у мени и ја вама, јер како розга не може родити плода сама собом, ако није на лози, тако и ви, ако не пребудете у мени. Ја сам лоза а ви рожђе. Који у мени буде и ја сам у њем, он ће сатворити плод мног јербо без мене не можете чинити ничеса. Ако пребудете у мени и ријечи моје у вама, чега захоћете, то просите и биће вам. Ради тога прослави се отац мој, да плод мног сачините и будете моји ученици.
Утјешитељ, Дух Свети, којега ће послати отац у име моје, он ће вас научити свему и успоменут вам све, што вам рекох. Када приђе утјешитељ, кога ћу послати од отца, Дух Истинити, који од отца исходи, он свједочи о мени и ви свједочите, јер сте са мном од почетка. Када дође он, Дух Истине, наставиће ( као наставник ) вас на сваку истину; неће собом глаголати, но што чује, то ће глаголати и будуће ће вам узвјестити. ( Тим што су римокатолици добавили "и од Сина" (filioque) изравно наступају против ријечи самога Ииса)
(Иис говори својим ученицима) Сам Отац љуби вас, како ви узљубисте мене и вјеровасте, да ја од Бога изидох. Изидох од Отца и придох у свијет и опет остављам свијет и идем к Отцу.
Сам Иис учи, да су и Он и Дух Свети изашли од Отца. Такође каже, да Он сам не чини чуда нити учи учење, него само чини како му Отац заповиједа (по свему судећи путем Светога Духа). Свој однос с Отцем Иис предаје својим ученицима кроз причу, параболу. (Јоан 15:1) Ја сам лоза истине, а отац мој је лозар: сваку розгу која не рађа плода, изрезује и сваку која рађа очисти је, да принесе још већи плод. Ви сте већ чисти за ријеч моју. Будите у мени као ја у вама. Ако пребудете у мени и ријечи моје у вама пребуду, просите и биће вам. Како узљуби ме Отац, тако и ја узљубих вас. Ово је заповијед моја, да љубите један другога као што ја узљубих вас и нема веће љубави од оне када ко положи душу своју за друга свога. Ви сте моји друзи, ако творите како вам казах.
Иис објашњава, да је једна од најважнијих ствари познати Отца јер је управо непознање Отца узрок гријеху.
Када је при крштељу Ииса Дух Свети сашао нањ, тада је Иис почео проповиједати и учити.
Свети Дух у Старом Завјету, који никада није био узрок, да се Јевреји сматрају многобожцима.
И рече Господ Бог: И би вријеме када се народише многи људи на земљи и имаху кћери. Видјевши синови божији како су кћери човјечје добре, похваташе их себи за жене и рађаху себи; то бијаху великани, којима су вазда били знаменити људи. Неће Дух Мој пребивати у људима овим довијека, јер су плот.
Суд.13:25: И роди жена сина и нарече име му Сампсон и узрасте отроче и благослови га Господ. И поче Дух Божији ходити с њим у пуку Данову посред Сараја и Естаола.
1 Цар.10:10 И изиде одтуда на брдо (Самуил) и лик пророчки напротив њему и узиде нањ Дух Божији и прорицаше међу њима.
1. Цар.16:13 И ношаше се Дух Господњи над Давидом од тога дана и потом.
1. Цар. 19:20 И би Дух Божији на слугама Саула и почеша прорицати.
Иов. 33:4 Дух Божији који ме је створио, дихање Сведржитеља поучаваше ме.
Прем.12.1 Неуништиви Дух Твој јест у свима.
Ис.11:2 И изиђе жезло из коријена Јессеова и цвијет от коријена и почива на њем Дух Божији, Дух премудрости и разума, дух савјета и крепости, дух знања и благочашћа.
И на крају ријечи самога Ииса: (Јоан 4:24) Жено, вјеруј ми, да долази час, када ни у овој гори ни у Јерисалиму нећете се поклонити Отцу, но долази час и сада исто, када ће се истинити поклоници поклањати Отцу духом и истином, ( а не лицемјерно ) јер Отац иште оне који му се тако поклањају. Дух и јест Бог и који му се клањају, достоји им клаљати се духом и истинито.
Да је Бог сунце, Дух би било његово зрачење, а топлота његова сила. У Створењу се каже "У почетку створи Бог небо и земљу. Земља би безвидна и празна и би тама над бездном. И Дух Божиј ношаше се над водом. И рече Бог да буде свјетло и би свјетло.