Аутор Тема: Markovici-Jovanovici iz sela Svrackovo Pozega,krsna slava sveti Kozma i Damjan  (Прочитано 2678 пута)

Ван мреже Ljupko Jovanović

• Гост
  • *
  • Поруке: 19
Markovici-Jovanovici iz sela Svrackovo Pozega,krsna slava sveti Kozma i Damjan
« послато: Мај 05, 2025, 07:23:07 поподне »
Pozdrav za sve na forumu,ja sam novi ovde,skoro sam poceo da radim rodoslov svoje porodice Jovanovic,pa bi mi svakako i najmanja informacija dobrodosla ovde.Moji pretci su se nekada prezivali Markovic do pradede Dragutina koji je koristio i Markovic i Jovanovic.U popisu iz 1863 godine sam pronasao za sada najstarijeg pretka,koji se zvao Jovan Markovic,zena Djurdjija,zatim moj cukundeda,a njihov sin Milisav Markovic,njegova zena Milica,brat Radisav itd.Nezvanicno sam dobio informaciju da je Jovanov otac bio Marko,e sada da li je Marko ili Jovan pobegao iz Hercegovine,mesto koje se pominje jeste Blagaj kod Mostara i gde je postojala crkva svetog Kozme i Damjana.Inace mi tu slavu slavimo i danas.Moj pradeda Dragutin i njegovi sinovi Simo,Ljubenko i Stanimir su se doselili u Gorobilje 1923 godine,gde i ja zivim sada.I da zavrsim ako je neko slucajno ulazio u turske zapise od 1790 do 1833,a da je naleteo na neke podatke u vezi sela Svrackovo bio bih mu jako zahvalan. Veliki pozdrav.

Ван мреже ВелиборЛазић13

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • Поруке: 497
  • N2-FT182494>Y640797
Одг: Markovici-Jovanovici iz sela Svrackovo Pozega,krsna slava sveti Kozma i Damjan
« Одговор #1 послато: Мај 05, 2025, 09:07:41 поподне »
Поздрав, господине Јовановићу. На жалост, из искуства Вам могу рећи да овај приступ даје веома мало резултата, тако да већина тема на Форуму, које се односе на поријекло конкретне породице остане на пар одговора. Вјерујем да би одлично полазиште било тестирање (у току је и акција, са повољнијом цијеном, до 01.06), јер евентуалне подударности са већ тестиранима могу у великој мјери помоћи у даљем истраживању. Истраживање у дигиталној библиотеци Порекла је, такође, често од велике помоћи, тако да, уколико то нисте учинили, можда да размотрите и учлањење у Порекло.

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1393
  • R1b-U152>FTA27217
Одг: Markovici-Jovanovici iz sela Svrackovo Pozega,krsna slava sveti Kozma i Damjan
« Одговор #2 послато: Мај 05, 2025, 09:13:25 поподне »
Велиборе, предухитрио си ме за минут. Такође хтедох Љупку да предложим да обавезно уради ДНК тест ради утврђивања генетичког порекла по директној мушкој предачкој линији, пошто се јавио у правом тренутку, док још траје велика акција "Светски ДНК месец".

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1227
« Одговор #3 послато: Мај 05, 2025, 09:33:01 поподне »
Гледајући географију и славу могли би бити повезани са недавно тестираним Милићем из Сврачкова. Ваше тестирање би то свакако потврдило или демантовало.

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=7697.msg206338#msg206338

• Гост
  • *
« Одговор #4 послато: Мај 06, 2025, 10:20:26 пре подне »
Hvala vam ljudi naravno da ću uraditi test DNK,a sa Milićima znam da sigurno nismo rod nikakav, preostaje mi da angažujem nekoga da ode u Arhiv Srbije i proba da nađe Marka Jovanovog oca,eventualno i dalje da ode.
« Последња измена: Мај 06, 2025, 10:22:18 пре подне Ljupko Jovanović »

Ван мреже ВелиборЛазић13

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • N2-FT182494>Y640797
« Одговор #5 послато: Мај 06, 2025, 09:30:41 поподне »
Hvala vam ljudi naravno da ću uraditi test DNK,a sa Milićima znam da sigurno nismo rod nikakav, preostaje mi da angažujem nekoga da ode u Arhiv Srbije i proba da nađe Marka Jovanovog oca,eventualno i dalje da ode.

Још пар добронамјерних савјета с моје стране, заснованих на личном искуству:
- нико ко ми је рекао да размишља да се тестира то на крају није урадио - преломите и урадите, много ће користити Вашој потрази. И сам сам био велики скептик још 2022, а данас сам члан Уредништва СДНКП и неко ко је директно тестирао близу 200 људи; Презадовољан сам сазнањима до којих ме је све то довело;
- немојте бити категорични по питању ствари које нису лако доказиве. То отежава пут ка сазнању, јер свјесно затвара одређена врата. Конкретно, без генетике веома је тешко бити сигуран у непостојање сродства са неким, јер сродство о ком Христифор говори, на начин како га посматрамо у СДНКП може сезати у Средњи вијек, док по нашим аршинима све што сеже даље од три-четири кољена није сродство. Опет ћу се вратити на сопствени примјер. Имам срећу да припадам једној релативно специфичној грани релативно малобројне код нас хаплогрупе, која дијели заједничког мушког претка негдје у 13. вијеку. По нашим мјерилима, сви потомци тог незнаног човјека су ми род и то по директној мушкој линији, a говоримо о неколико процената данашњих Срба, са веома различитим презименима, са неколико различитих крсних слава и ишчезлом општом свијешћу о заједничком поријеклу.

Шта год одлучите за даље, желим Вам срећу у истраживању.

• Гост
  • *
« Одговор #6 послато: Мај 08, 2025, 05:36:32 поподне »
Hvala još jednom,u arhivu Užica sam pregledao sve knjige crkvene,zanimljivo da do neke 1880 gotovo da nema nikakvih podataka,e posle sam pronašao puno toga.Recimo Jovan Marković je bio živ prilikom popisa 1863 i žena Đurđija,a nema ih u knjizi umrlih posle tog popisa nigde.Jedino postoji da ih je neko drugi upisao u Ariljsku crkvu ili ne znam gde već.A inače Svračkovo pripada crkvi u Godoviku.
« Последња измена: Мај 08, 2025, 05:39:41 поподне Ljupko Jovanović »

Ван мреже ВелиборЛазић13

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • N2-FT182494>Y640797
« Одговор #7 послато: Мај 08, 2025, 06:17:21 поподне »
Hvala još jednom,u arhivu Užica sam pregledao sve knjige crkvene,zanimljivo da do neke 1880 gotovo da nema nikakvih podataka,e posle sam pronašao puno toga.Recimo Jovan Marković je bio živ prilikom popisa 1863 i žena Đurđija,a nema ih u knjizi umrlih posle tog popisa nigde.Jedino postoji da ih je neko drugi upisao u Ariljsku crkvu ili ne znam gde već.A inače Svračkovo pripada crkvi u Godoviku.

Познајете ли некога од Јешића из Годовика (славе Мратиндан)? Требао бих некога од њих тестирати.  :)

• Гост
  • *
« Одговор #8 послато: Мај 14, 2025, 08:14:17 пре подне »
Познајем неке Јешиће,али не знам коју славу славе,пробаћу да се распитам.

• Гост
  • *
« Одговор #9 послато: Јун 04, 2025, 03:27:08 поподне »
Dakle ljudi upravo sam saznao da mi je navrdeda došao ustvari iz  Dramljaka, gde je to i šta je to ne znam .Uglavnom 1836 godine došao sa ženom i petoro dece,takođe sa njim je došao i Ivan Zubačević sa porodicom.E sada ako neko može da mi pomogne oko tog pojma Dramljak šta je to I gde je to,bio bih mu zahvalan samo tako...

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2429
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #10 послато: Јун 04, 2025, 03:53:43 поподне »
Dakle ljudi upravo sam saznao da mi je navrdeda došao ustvari iz  Dramljaka, gde je to i šta je to ne znam .Uglavnom 1836 godine došao sa ženom i petoro dece,takođe sa njim je došao i Ivan Zubačević sa porodicom.E sada ako neko može da mi pomogne oko tog pojma Dramljak šta je to I gde je to,bio bih mu zahvalan samo tako...

Хоћете да кажете да Јован Марков који се помиње 1833. у Сврачкову није ваш предак?

Истина је да има један Јован Марковић који се доселио 1836, са женом и петоро деце, према списку који је два пута приређиван. Код Пера Пећинара, Драмљак је у вези са Озринићима, мада се конретно Јован Марковић доселио не одатле, него из Дробњака. Исти списак постоји код Тихомира Ђорђевића, код њега некад стоји само Драмљак, а некад Драмљак из Озринића, и код њега Јован Марковић јесте дошао у пожешки крај из Драмљака. Зато најбоље да погледате оригинални извор својим очима, па да просудите је ли, у случају Јована Марковића, у питању Дробњак или Драмљак (АС, НГНОУ, Н° 67 од 13.12.1836.).

Ипак, с обзиром да постоји Јован Марковић 1833. у Сврачкову, ја бих био опрезан. Ништа док не прегледате дефтере из 1820их и 1830их.

На мрежи Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3015
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #11 послато: Јун 04, 2025, 03:57:54 поподне »
Хоћете да кажете да Јован Марков који се помиње 1833. у Сврачкову није ваш предак?

Истина је да има један Јован Марковић који се доселио 1836, са женом и петоро деце, према списку који је два пута приређиван. Код Пера Пећинара, Драмљак је у вези са Озринићима, мада се конретно Јован Марковић доселио не одатле, него из Дробњака. Исти списак постоји код Тихомира Ђорђевића, код њега некад стоји само Драмљак, а некад Драмљак из Озринића, и код њега Јован Марковић јесте дошао у пожешки крај из Драмљака. Зато најбоље да погледате оригинални извор својим очима, па да просудите је ли, у случају Јована Марковића, у питању Дробњак или Драмљак (АС, НГНОУ, Н° 67 од 13.12.1836.).

Ипак, с обзиром да постоји Јован Марковић 1833. у Сврачкову, ја бих био опрезан. Ништа док не прегледате дефтере из 1820их и 1830их.
Можда буде значио и овај податак,моје презиме се бележило у три облика Дробњак,Дромњак и Дромљак.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1227
« Одговор #12 послато: Јун 04, 2025, 04:06:44 поподне »
Ову заврзламу као и обично једино решавају брис и тестирање.

На мрежи Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3015
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #13 послато: Јун 04, 2025, 04:07:40 поподне »
Ову заврзламу као и обично једино решавају брис и тестирање.
Управо тако

• Гост
  • *
« Одговор #14 послато: Јун 04, 2025, 10:23:30 поподне »
Погледао сам тефтере у Архиву,дакле изгледа да су Јован Марков,Тома Марков и Стеван Марков потпуно други људи,то је лоза Марковића од моје прабабе Крстоније и њима стоји у црквеним књигама и Буљубашић,највероватније да су они дошли из Босне,а мој Јован Марковић је дошао тек 1836 године

• Гост
  • *
« Одговор #15 послато: Март 08, 2026, 06:11:31 поподне »
Da li neko poseduje slučajno popis za Rujanski srez 1849?