Аутор Тема: Светски ДНК месец 2025  (Прочитано 77908 пута)

Ван мреже Indoctrinator

• Гост
  • *
  • Поруке: 9
Одг: Светски ДНК месец 2025
« Одговор #100 послато: Јун 15, 2025, 10:48:51 поподне »
Мислим ипак да су предања те три тестиране гране Јањушевића о пореклу из Озринића производ 20. века. Зато бих сачекао да се тестира неко од правих Јањушевића из Озринића пре коначног закључка.

E pa ovako da malo razjasnim situaciju ja sam Janjusevic iz Bukovika i testiran sam medju privim. Ta prica o Ozrinicima nije produkt nekog pmodarastva kako se ovde pokusava predstaviti (jer pravo da Vam kazem sasvim mi je sve jedno iz koje vukojebine iz CG poticem, bitno mi je da saznam istinu. Pricu o Ozrinicima i pominje vec moj deda koji je 1918. godiste kao i njegovi rodjaci. Ovde nije jasno da li se radi o toponimu Ozrinici ili o plemenu Ozrinica. Druga stvar taj narativ o vezi sa Koprivicama nije nesato sto su forsirali Janjusevici iz naseg kraja vec suprotno, kako dodjes u Crtnu Goru i kazes da si Janjusevic odmah te vezuju da smo svi isti rod i posto se radi i matronimu tu i nije bilo bas nesto puno opcija. Ako pak nekom Koprivici kazes da je Janjusevic po pravilu kazu aha ti si nas. Iskreno mislim da je sigurno da jedan deo Janjusevica koji slavi Nikoljdan a zive u Niksicu i jesu od Koprivica, cak sam smatrao da su velike sanse da je ------ Janjusevic, Gareva, Gacko potice od Koprivica najvise zbog rsne slave Nikoljdan, ali se ispostavilo da je on Dinaric Jug PH908.

Idemo dalje postaje sve zanimljivije, Ja i xxxx Janjus, Bara, Poblace imamo predanje o zajednickom poreklu, naime njegovi su nesto ranije dosli u Poblace i taj njegov predak se cesto vracao u svoj rodni kraj gde su ga rodjaci pitali kako je tamo a on im odgovorio da je super, dodjite i vi, ovi moji su bili malo smotani, pa su zalutali i otisli na podrucje Romanije - verovatno u Pracu, ali posle malo duzeg lutanja ipak dolaze u Poblace. Po podacima koje mi imamo izracunali smo da od danas nas zajednicki predak bi se mogao smestiti negde pre oko 250 godina. Sad iskreno jedva sam cekao da vidim da li ce biti poklapanja sa xxxx kako bi potrdili tu pricu, jer ako je to tacno verovatno su tacni jos neki detalji iz predanja. Uglavnom obojica pripadamo Dinaricu a nismo jug DYS448=20.

Evo uporednih rezultata
Rb   Marker   yyyy - Bukovik Priboj   xxxx - Bare Pljevlja   Razlika
1   DYS393   13   13   0
2   DYS390   24   24   0
3   DYS19   16   16   0
4   DYS391   11   11   0
5   DYS385A   14   14   0
6   DYS385B   15   15   0
7   DYS439   13   13   0
8   DYS389 I   13   13   0
9   DYS392   11   11   0
10   DYS389 II   31   31   0
11   DYS458   17   17   0
12   DYS437   15   15   0
13   DYS448   20   20   0
14   DYS449      32   
15   DYS460      10   
16   YGATAH4   10   11   -1
17   DYS456   15   15   0
18   DYS576   17   17   0
19   DYS570   20   19   1
20   DYS438   10   10   0
21   DYS481   30   31   -1
22   DYS549   11   11   0
23   DYS533   13   13   0
24   DYS635   23   23   0
25   DYS643   10   10   0

Pitali smo AI da nam analizira ove rezultate i ona kaze 3 mutacije na 23 markera 5-9 generacija unazad sto je prosecno 150-270 godina. Nas preracun je minimum 250 godina od danas, tj racunajuci nas minimum 8 generacija. Naravno upitno je kako AI ovo racuna ali u ovom slucaju podaci se poklapaju. Iskreno mislio sam da ce neko od vas uporediti ove podatke ali se uglavnom svelo na naklapanja o Ozrinicima i Koprivicama od kojih nas deli po slobodnoj proceni nekih 75.000 godina, to jest period kada Homo Sapiens napusta Afriku.

Idemo dalje sad postaje jos zanimljivije, uvidom u neke transkipte turskih deftera (kod nas ih nazivaju tefteri dolazimo do podataka o mom pretku koji se doselio i ima specificno ime Dragic i da se doselio 1848 (moj preracun oko 1850) da je 1815 - 1872 (57) ovo na osnovu dva turska popisa. Ali nisu popšisivali samo ljude vec i :
1. Станоје Јањушевић (55 г.) - 4 говеда, 8 оваца
2. Драгић Јањушевић (48 г.) - 3 говеда, 6 оваца (*"досељеник из Жијова"*)
3. Ристо Јањушевић (28 г.) - син Станојев - ovih Rista u rodoslovu imamo koliko hoces, malo malo pa Risto
4. Вуко Јањушевић (35 г.) - рођак из Жијова (досељен 1850)

E sad ovo Žijovo vezuju za Pluzine tj. reku Pivu odnosno gornji tok reke Komarnice, blize Durmitoru. Medjutim tog topinima danas vise nema. Ovo jos vise komplikuje stvari posto je Zujovo oblast koja pripada Kucima, sto se pominje i kod Tanasija Pejatovica tj. Petra Mrkonjica. E sad I2 i Kuci opet je teze povezati osim mozda preko sekularskih Cetkovica koji ste pominjali u analizi ali mi se to cini malo verovatnim. Ono sto je jos indikativno sto su i po predanju migracija mog pretka isla niz reku Pivu pa bi se stvarno rod mogao i vezati za taj region.

E sada cekamo i test zzzz Janjusevica iz Kaludjerovica koji bi po predanju trebao da mi je rodjak, mozda i blizi od xxxx, mada i tu su stvari malo komplikovane posto je i taj zaseok naseljavan sa vise grana Janjusevica, ali kako se radi o istoj slavi verovatno se radi o "Ozrinicima" :-) jer definitivno ovi iz Mataruga slave Mratinjdan i po svemu sudeci su J2 haplogrupa - e pa sa njima smo nesto blizi mozda 40.000 godina :-)

Salu na stranu voleo bi da malo kriticki protumacite ovo moje pisanije, jer ste sigurno strucniji, vise znate a u svakom slucaju objektivniji
« Последња измена: Јун 15, 2025, 11:14:27 поподне Ojler »

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8086
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #101 послато: Јун 15, 2025, 11:06:25 поподне »
Није ти свеједно из које "вуко..бине" у ЦГ (како си то назвао) потичеш , чим то пишеш, а сваког кога занима порекло, није му свеједно место порекла, него управо то тражи. Бирај речи о месту порекла и поштуј место порекла (тај епитет којим си га "крстио" ти је можда био дом предака)
« Последња измена: Јун 15, 2025, 11:10:23 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Indoctrinator

• Гост
  • *
« Одговор #102 послато: Јун 15, 2025, 11:18:13 поподне »
Није ти свеједно из које "вуко..бине" у ЦГ (како си то назвао) потичеш , чим то пишеш, а сваког кога занима порекло, није му свеједно место порекла, него управо то тражи. Бирај речи о месту порекла и поштуј место порекла (тај епитет којим си га "крстио" ти је можда био дом предака)

Naravno da postujem, ovo je iz milosti, a veruj mi cenim ga vise nego sto mislis. Cesto i svoje danasnje selo nazivam tako i to ne znaci da ga manje cenim. Te "vukojebine" Kovač i Ljubišnja odgajile su mog oca i njegovu porodicu. No bez obzira na sve ulozio sam silno vreme i energiju kako bi nasao postojbinu a stalno upadam u neke kontradikcije.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6273
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #103 послато: Јун 15, 2025, 11:46:21 поподне »
...
Salu na stranu voleo bi da malo kriticki protumacite ovo moje pisanije, jer ste sigurno strucniji, vise znate a u svakom slucaju objektivniji

Прво вам морам рећи да не можете на форуму откривати идентитет тестираних, чак и ако вам је познат. Морао сам због тога да унесем измене у вашу поруку и уклоним лична имена тестираних.

Могућност да је предање различитих Јањушевића о пореклу од озринићких Јанушевића продукт 20 века је моја претпоставка, која не мора бити потпуно тачна. Али тачна је барем 75%: од четири до сада тестиране фамилије Јањушевића предање сасвим сигурно није тачно код три, јер свака од четири гране припада различитој хаплогрупи. А и за четврту грану, која год да би била, предање може бити тачно само уколико Јањушевићи из Озринића нису огранак Копривица. Како год да на крају буде, са Копривицама ни једна грана није повезана.

Ја разумем да ударање на породична предања може бити болно, али ни ваше не би било ни прво ни последње које је оборено. Немало пута се показало да су предања продукт романтичарског националног заноса из друге половине 19. века, не видим зашто то не би био случај и са неким Јањушевићима. Деда вам је ипак рођен 1918, а не 1850. па да би био сведок времена.

Што се тиче сличности резултата Јањушевића из Буковика из Прибоја за који кажете да је ваш и резултата Јањуша из Поблаћа, може се рећи да је предање о вашем заједничком пореклу потврђено, као што сам констатовао у анализи. Жао ми је ако сте имали већа очекивања и што сматрате да се овде наклапа како кажете, али толико се може на основу YSTR теста на 25 маркера. Да дајем процене колико је пасова међу вама на основу разлике у маркерима, било би више него неозбиљно. Ако АИ ту може помоћи, мени је драго.

Не можете очекивати ни да се бавим детаљним истраживањем порекла Јањушевића, јер то превазилази опсег стандардне анализе резултата ДНК теста. Изнео сам резултате и своје виђење, а надам се да ће се међу посетиоцима форума наћи неки бољи познавалац ваше историје да вам помогне око детаља.
« Последња измена: Јун 16, 2025, 12:20:09 пре подне Ojler »
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Indoctrinator

• Гост
  • *
« Одговор #104 послато: Јун 16, 2025, 01:09:07 пре подне »
Прво вам морам рећи да не можете на форуму откривати идентитет тестираних, чак и ако вам је познат. Морао сам због тога да унесем измене у вашу поруку и уклоним лична имена тестираних.

Могућност да је предање различитих Јањушевића о пореклу од озринићких Јанушевића продукт 20 века је моја претпоставка, која не мора бити потпуно тачна. Али тачна је барем 75%: од четири до сада тестиране фамилије Јањушевића предање сасвим сигурно није тачно код три, јер свака од четири гране припада различитој хаплогрупи. А и за четврту грану, која год да би била, предање може бити тачно само уколико Јањушевићи из Озринића нису огранак Копривица. Како год да на крају буде, са Копривицама ни једна грана није повезана.

Ја разумем да ударање на породична предања може бити болно, али ни ваше не би било ни прво ни последње које је оборено. Немало пута се показало да су предања продукт романтичарског националног заноса из друге половине 19. века, не видим зашто то не би био случај и са неким Јањушевићима. Деда вам је ипак рођен 1918, а не 1850. па да би био сведок времена.

Што се тиче сличности резултата Јањушевића из Буковика из Прибоја за који кажете да је ваш и резултата Јањуша из Поблаћа, може се рећи да је предање о вашем заједничком пореклу потврђено, као што сам констатовао у анализи. Жао ми је ако сте имали већа очекивања и што сматрате да се овде наклапа како кажете, али толико се може на основу YSTR теста на 25 маркера. Да дајем процене колико је пасова међу вама на основу разлике у маркерима, било би више него неозбиљно. Ако АИ ту може помоћи, мени је драго.

Не можете очекивати ни да се бавим детаљним истраживањем порекла Јањушевића, јер то превазилази опсег стандардне анализе резултата ДНК теста. Изнео сам резултате и своје виђење, а надам се да ће се међу посетиоцима форума наћи неки бољи познавалац ваше историје да вам помогне око детаља.

Izvinjavam se zbog identiteta, ako je pravilo foruma postujem, mada ni jednom od nas testiranih nije problem, vec smo u dogovoru, ali pravila su pravila.

Mogu li znati ostale sve haplogrupe za Janjusevice, znam da postoji Dinaric (Sever i Jug) znam da su Mataruge J2, koji su ostali. Da se razumemo jasno je meni da smo razliciti i to sam predocio nekima i postojbine ali dzaba oni i dalje tvrde isto ali ok.

Samo predanje je dosta zivo i nema nista romanticarsko, nema price ubili agu pa pobegli, nema epskih elemenata, naprotiv prilicno je surovo, uglavnom se radi o sirotinji koja nije imala hleba da jede, pa cak i dolazak u Poblace i opstanak tamo vezan je sa dosta mucnih detalja, tragedija i tragicnih sudbina i tek poloviniom 20 veka ili jos malo ranije porodica stice ekonomsku stabilnost i ugled u selu. Moj deda i jos jedan njegov rodjak prilicno dobro su to znali celu pricu a jedan od striceva je to i zapisao tako da imamo i tacan rodoslov. Za testiranog za kog se ispostavilo da imamo zajednicko poreklo cak postoji i jedna anegdota, taj drugi deda je stalno tvrdio kako smo rodjaci i onda se nesto posvadjaju i onda on kaze nisu nam nista :-)

Sto se tice romantizma imam sliku dede iz 1943 i svi koji je vide kazu deda bi ti mogao biti holivudski glumac, to nam je eto jedino romanticno.

Sto se naklapanja tice mozda jeste bilo malo neumesno ali je bila malo iritantna prica o Ozrinicima, jednostavno je tako predanje a iskreno sasvim mi je sve jedno bilo koji kraj CG ili Hercegovine da je u pitanju, samo da je utemeljena prica i sto je jos cudnije na toj prici vise insistiraju tamosnji starosedoci nego  mi raseljeni. Sto se tice AI malo sam skeptican u ovom trenutku se vise pouzdam u zive strucnjake, malo mi je cudno kao da mi cita misli :-)

Jos jedan detalj koji je mozda zanimljiv a nisam dobio odgovor od originalnih Janjusevica, Rade Koprivica se ozenio udovicom Janjom, ali niko ne zna da li je ona imala dece iz provog braka i to je podatak o kom treba razmisljati :-)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #105 послато: Јун 16, 2025, 01:43:41 пре подне »
Izvinjavam se zbog identiteta, ako je pravilo foruma postujem, mada ni jednom od nas testiranih nije problem, vec smo u dogovoru, ali pravila su pravila.

Mogu li znati ostale sve haplogrupe za Janjusevice, znam da postoji Dinaric (Sever i Jug) znam da su Mataruge J2, koji su ostali. Da se razumemo jasno je meni da smo razliciti i to sam predocio nekima i postojbine ali dzaba oni i dalje tvrde isto ali ok.

Samo predanje je dosta zivo i nema nista romanticarsko, nema price ubili agu pa pobegli, nema epskih elemenata, naprotiv prilicno je surovo, uglavnom se radi o sirotinji koja nije imala hleba da jede, pa cak i dolazak u Poblace i opstanak tamo vezan je sa dosta mucnih detalja, tragedija i tragicnih sudbina i tek poloviniom 20 veka ili jos malo ranije porodica stice ekonomsku stabilnost i ugled u selu. Moj deda i jos jedan njegov rodjak prilicno dobro su to znali celu pricu a jedan od striceva je to i zapisao tako da imamo i tacan rodoslov. Za testiranog za kog se ispostavilo da imamo zajednicko poreklo cak postoji i jedna anegdota, taj drugi deda je stalno tvrdio kako smo rodjaci i onda se nesto posvadjaju i onda on kaze nisu nam nista :-)

Sto se tice romantizma imam sliku dede iz 1943 i svi koji je vide kazu deda bi ti mogao biti holivudski glumac, to nam je eto jedino romanticno.

Sto se naklapanja tice mozda jeste bilo malo neumesno ali je bila malo iritantna prica o Ozrinicima, jednostavno je tako predanje a iskreno sasvim mi je sve jedno bilo koji kraj CG ili Hercegovine da je u pitanju, samo da je utemeljena prica i sto je jos cudnije na toj prici vise insistiraju tamosnji starosedoci nego  mi raseljeni. Sto se tice AI malo sam skeptican u ovom trenutku se vise pouzdam u zive strucnjake, malo mi je cudno kao da mi cita misli :-)

Jos jedan detalj koji je mozda zanimljiv a nisam dobio odgovor od originalnih Janjusevica, Rade Koprivica se ozenio udovicom Janjom, ali niko ne zna da li je ona imala dece iz provog braka i to je podatak o kom treba razmisljati :-)

Разумем да има људи којима не смета да се представе именом и презименом као тестирани, али такве податке може само свако за себе лично да износи ако жели. Нема за тиме уосталом ни потребе, довољно је да наведемо место порекла тестираног и славу.

Него да се вратимо Јањушевићима. За сада имамо четири хаплогрупе које се јављају код носилаца презимена Јањуш и Јањушевић:
1. Јањушевићи - ђурђевштаци из места Баре/Поблаће/Пљевља и Буковик/Ритошићи/Прибој, хаплогрупа I2-Y3120.
2. Јањушевићи - мратинштаци из Матаруга код Пљеваља, тестирани код 23andMe као J2a-L70.
3. Јањушевићи - Гачани из Гареве код Гацка са славом Никољдан, хаплогрупа I2-Y3120>PH908.
4. Јањушевићи - Дивчани из Диваца код Пријепоља са славом Ђурђевдан. Нажалост, хаплогрупу не можемо да објавимо јер је део приватног истраживања и носилац пројекта није дао  сагласност. Углавном, ради се о четвртој грани која је од свих поменутих удаљена више од 5000 година.

Пети би били Јањушевићи - Копривице из Озринића са славом Никољдан, ако су заиста Копривице, и у том случају би припадали грани E-V13>Z5018>L241>PH2180.

Мислим да би напоре требало уложити да се за почетак тестира неко од тих Јањушевића - Копривица и да се разреши барем то питање да ли је било која од до сада тестиране четири фамилије са њима сродна.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Indoctrinator

• Гост
  • *
« Одговор #106 послато: Јун 16, 2025, 03:09:04 пре подне »
Разумем да има људи којима не смета да се представе именом и презименом као тестирани, али такве податке може само свако за себе лично да износи ако жели. Нема за тиме уосталом ни потребе, довољно је да наведемо место порекла тестираног и славу.

Него да се вратимо Јањушевићима. За сада имамо четири хаплогрупе које се јављају код носилаца презимена Јањуш и Јањушевић:
1. Јањушевићи - ђурђевштаци из места Баре/Поблаће/Пљевља и Буковик/Ритошићи/Прибој, хаплогрупа I2-Y3120.
2. Јањушевићи - мратинштаци из Матаруга код Пљеваља, тестирани код 23andMe као J2a-L70.
3. Јањушевићи - Гачани из Гареве код Гацка са славом Никољдан, хаплогрупа I2-Y3120>PH908.
4. Јањушевићи - Дивчани из Диваца код Пријепоља са славом Ђурђевдан. Нажалост, хаплогрупу не можемо да објавимо јер је део приватног истраживања и носилац пројекта није дао  сагласност. Углавном, ради се о четвртој грани која је од свих поменутих удаљена више од 5000 година.

Пети би били Јањушевићи - Копривице из Озринића са славом Никољдан, ако су заиста Копривице, и у том случају би припадали грани E-V13>Z5018>L241>PH2180.

Мислим да би напоре требало уложити да се за почетак тестира неко од тих Јањушевића - Копривица и да се разреши барем то питање да ли је било која од до сада тестиране четири фамилије са њима сродна.

Hvala, super, skapirao sami i cetvrtog. Koprivice stvarno jesu monolitni, sve jedna grana. Najbolji eventualni kandidat za Koprivicu  mi je bio  Gareva - Gacko zbog originalne slave - Nikoljdan ali eto nije ni on. Uglavnom svi smo doneli prezime iz postojbine i ono sto znamo u rodoslovu nema kandidata da je u pitanju patronim.

Posredna informacija od pobocne grane Janjusevica (drugo prezime) tvrde da imaju jednog testiranog i da je EV13 sto daje dosta mogucnosti da postoji grana koja originalno potice od Koprivica. Sto se tice testiranja Janjusevica iz matice Niksic i okolina tesko da mozemo ikoga ubediti bar za sada da se testira, jer su tvrdo vezani za predanje i ne zele da se to skrnavi.

Ovaj pregled mi je bas dobar pa ako nije problem kad budu gotovi rezultati za Kaludjerovice da editujete post i njega ubacite kako bi bilo preglednije.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14342
« Одговор #107 послато: Јун 16, 2025, 08:35:32 пре подне »

Нема ту никаквог наклапања, то су пусте чињенице. Јањушевићи нису ни Озринићи, ни Копривице, нити имају днк рођака доле. Заправо је једино у овој причи иритантно то предање које се понавља код свих тестираних Јањушевића (различитих хаплогрупа). Ко је једном, макар и површно, прочитао Потарје и Полимље од Пејатовића, зна да тамо никаквих Озринића и нема. Становништво је или староседелачко, или пореклом из околних области: Дробњака, Кричка, Вранеша, Колашина, итд.

Довољно сте дуго на форуму и нисте тотални лаик па знате да AI не може дати одговоре на питање колика је старост до заједничког претка на основу 23 маркера. Посебно код овако раширених хаплогрупа. Одговор на то питање може дати само дубински тест, који је знатно скупљи.

За ову причу су интересантни и ови Јањушевићи из Диваца (Ђурђевдан), који припадају сасвим другој хаплогрупи. По некој логици ствари они би требали бити сродни другим Јањушевићима, али нису. Треба ли споменути да и они имају предање о пореклу из Озринића, од Копривица. С обзиром на презиме типично за те крајеве и честу крсну славу, могуће да су сасвим друга линија. Ипак би било добро да се још неко од њих тестира ради расветљавања целе приче.

Ван мреже Indoctrinator

• Гост
  • *
« Одговор #108 послато: Јун 16, 2025, 09:31:39 пре подне »
Нема ту никаквог наклапања, то су пусте чињенице. Јањушевићи нису ни Озринићи, ни Копривице, нити имају днк рођака доле. Заправо је једино у овој причи иритантно то предање које се понавља код свих тестираних Јањушевића (различитих хаплогрупа). Ко је једном, макар и површно, прочитао Потарје и Полимље од Пејатовића, зна да тамо никаквих Озринића и нема. Становништво је или староседелачко, или пореклом из околних области: Дробњака, Кричка, Вранеша, Колашина, итд.

Довољно сте дуго на форуму и нисте тотални лаик па знате да AI не може дати одговоре на питање колика је старост до заједничког претка на основу 23 маркера. Посебно код овако раширених хаплогрупа. Одговор на то питање може дати само дубински тест, који је знатно скупљи.

За ову причу су интересантни и ови Јањушевићи из Диваца (Ђурђевдан), који припадају сасвим другој хаплогрупи. По некој логици ствари они би требали бити сродни другим Јањушевићима, али нису. Треба ли споменути да и они имају предање о пореклу из Озринића, од Копривица. С обзиром на презиме типично за те крајеве и честу крсну славу, могуће да су сасвим друга линија. Ипак би било добро да се још неко од њих тестира ради расветљавања целе приче.

Познате су ми углавном све те информације. Нема шта нисам исчитао и коју све везу нисам покушао да анализирам. На крају ми је закључак у једном тренутку био Дробњаци иако је ајде да кажемо да је тамо доминантан или је главну реч водио И1 ипак су "шарени", такође и генетска блискост са шекуларским Ћетковићима за које постоји предање да су из Дробњака отишли за Шекулар ми је била индикативна. Али ево опет синоћ контактирам једног Јањушевића баш из Озринића и питам га какве су шансе, пошто му предочим резултате тестова да се не поклапају, да ли има Јањушевића у Дробњаку или Пиви, каже нема шансе и опет враћа причу на Озриниће, брате... Опет то предање које се баштини у породици да су ишли долином Пиве и завршили на Романији ми је имало смисла, јер тамо има доста Ђурђевштака, чак смо имали и скуп тамо и покупио сам информацију од једног братсвеника о њиховом доласку преко Лима, што би се могло поклопити опет са неком истина доста мутном причом и једном граном.

Знам за АИ али у чекању анализе за тестиране посегли смо за том методом.

За Јањушевиће из Диваца - Пријепоља сам из неког разлога и ја био скептичан да припадамо истој групи, нешто из разлога што нисам нашао поклапања у предању, а друго више интуитивно. Када су мени нашли поклапање са Шпицама који су из тог краја у тренутку сам и помислио да може бити неке везе да су део неког братства али није.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #109 послато: Јун 16, 2025, 10:02:23 пре подне »
Познате су ми углавном све те информације. Нема шта нисам исчитао и коју све везу нисам покушао да анализирам. На крају ми је закључак у једном тренутку био Дробњаци иако је ајде да кажемо да је тамо доминантан или је главну реч водио И1 ипак су "шарени", такође и генетска блискост са шекуларским Ћетковићима за које постоји предање да су из Дробњака отишли за Шекулар ми је била индикативна. Али ево опет синоћ контактирам једног Јањушевића баш из Озринића и питам га какве су шансе, пошто му предочим резултате тестова да се не поклапају, да ли има Јањушевића у Дробњаку или Пиви, каже нема шансе и опет враћа причу на Озриниће, брате... Опет то предање које се баштини у породици да су ишли долином Пиве и завршили на Романији ми је имало смисла, јер тамо има доста Ђурђевштака, чак смо имали и скуп тамо и покупио сам информацију од једног братсвеника о њиховом доласку преко Лима, што би се могло поклопити опет са неком истина доста мутном причом и једном граном.

Знам за АИ али у чекању анализе за тестиране посегли смо за том методом.

За Јањушевиће из Диваца - Пријепоља сам из неког разлога и ја био скептичан да припадамо истој групи, нешто из разлога што нисам нашао поклапања у предању, а друго више интуитивно. Када су мени нашли поклапање са Шпицама који су из тог краја у тренутку сам и помислио да може бити неке везе да су део неког братства али није.

За сада најближе днк рођаке ови Јањушевићи I2-Y3120 имају управо на том потезу Пријепоље-Прибој. Кад већ помињемо све Јањуше, треба рећи да на Family Finder постоји и резултат једног Јањушевића I1-L22>P109>Y3662>S14887 из Црне Горе. Грана иначе типична за племе Дробњака.

Ван мреже Indoctrinator

• Гост
  • *
« Одговор #110 послато: Јун 16, 2025, 10:43:45 пре подне »
За сада најближе днк рођаке ови Јањушевићи I2-Y3120 имају управо на том потезу Пријепоље-Прибој. Кад већ помињемо све Јањуше, треба рећи да на Family Finder постоји и резултат једног Јањушевића I1-L22>P109>Y3662>S14887 из Црне Горе. Грана иначе типична за племе Дробњака.

Ух, хвала и овај И1 ми је битан, можда за неку каснију анализу. Чекамо још овог једног из Калуђеровића па ћемо можда имати ближу слику бар о грани из Прибоја, Поблаћка долина.
Када сте рекли да сигурно није плема Озринића, тамо колико знам има PH908, да ли би се тестирани Гацко - Гарева могао евентуално поклопити са њима (сви смо у контакту али мислим да остали нису на форуму). И је ли забележен неки Y4882 у том племену, то стварно нисам стигао да истражим.

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1337
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #111 послато: Јун 16, 2025, 10:59:29 поподне »
55. Бошњак, Ђурђевдан, Острово, Маркушица

Припада хаплогрупи I2-PH908. Најближи сродници би могли да му буду херцеговачки Тохољи, описани у књизи Генетичком порекло Срба Старе Херцеговине, који исто славе Ђурђевдан, јер деле карактеристичну вредност DYS19=17. Најближи хаплотип међу припадницима рода Тохоља је Топаловићев (Хргуд, Берковићи), а разлике су DYS385a=14/15 и DYS576=19/18. DYS385a=15 је једина карактеристична вредност која одступа од осталих припадника овог рода.

Кандидат је навео у упитнику да је старо породично презиме било Танасић или Танасковић и да су се у Острово његови преци доселили из Босне, али да је давнашње порекло са Косова. Острово је према подацима из литературе после ослобођења од Турака било насељено Србима из Босне, Мачве и Барање, мада је и за време Турака било настањено Србима. У попису из 1736. се помињу три особе са презименом Бошњак: Михаило, Јеровид и Дабиша.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4298
  • Васојевић
« Одговор #112 послато: Јун 17, 2025, 12:04:27 пре подне »
60. Вујновић, Никољдан, Кумбор, Херцег Нови, E-V13>Z5017>Y3761>CTS9320>Z16988

Припада генетичком роду Вујовића - Тодорићана и Мркоњића. Хаплотип тестираног поседује повишену вредност маркера DYS448=21, док су све остале вредности маркера модалне за овај род.

Тестирани је као место порекла навео "село Вујновићи, планина Оријен". Такво село не постоји, а колико ми је познато, не постоји ни заселак таквог назива на Оријену. Постоји једино заселак Вујновићи у селу Паник у Зарјечју, северном делу Завођа, где живи истоимено братство. Породица тестираног судећи по овом резултату потиче управо од тих Вујновића из Паника, иако о томе не постоје предања. Вујновићи из Паника потичу од Вујовића са подручја Врањских.

Род Вујовића - Тодорићана и Мркоњића обрађен је у књизи Генетичко порекло Срба Старе Херцеговине. У питању је један од пар највећих српских родова чија је матица на подручју данашње Источне Херцеговине у Републици Српској. У поменутој књизи је између осталог наведено и следеће:

Вујновићи из Паника су најстарије братство у Зарјечју, северном делу Завођа. Немају устаљено предање о пореклу, док део братства сматра да потичу од Вујовића из Врањских, где постоји топоним Вујновића чатрња.
...
Генетичким истраживањем потврђено је да Вујовићи из Засаде, Вујовићи из Длакоша, Вукоји из Пађена, Дунђери из Врањских и Вујновићи из Паника припадају истом роду, за који се основано може рећи да потиче од Вуја из Тодорића.

Сава Накићеновић у свом раду о Боки наводи следеће за Вујновиће из Кумбора:
Вујновић, с Обалице из Кута 1780. Славе Никољ-дан.
Кути се налазе одмах до Кумбора преко брда, са северне стране.

Дакле, може се закључити да је правац миграција био следећи: Врањска -> Паник -> Кути -> Кумбор

Ниједан припадник овог генетичког рода до сада није урадио дубљи генетички тест, тако да бих препоручио тестираном да уради WGS или BigY тест ради утврђивања млађе гране.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4298
  • Васојевић
« Одговор #113 послато: Јун 18, 2025, 12:13:13 пре подне »
57. Павловић, Никољдан, Дучевац, Бабушница, E-V13>Z1057

Хаплотип тестираног поседује снижену вредност маркера DYS385=16 и повишене вредности маркера DYS389ii=32, DYS549=13 и DYS643=13. Нема блиских поклапања хаплотипова.

Тестирани је навео да Павловићи по белешкама његовог деде потичу из Црне Горе. Није прецизирано да ли се ради о држави или о Скопској Црној Гори.

Препорука за даље тестирање: BigY или WGS тест ради утврђивања млађе гране.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9197
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #114 послато: Јун 18, 2025, 11:55:17 пре подне »
Прошле среде је предата четврта тура узорака лабораторији. Следи списак кандидата:

148. Станојевић, Ђурђевдан, Чечава, Теслић
149. Лововић, Никољдан, Косатица, Пријепоље
150. Јевтић, Јовањдан, Торник, Љубовија
151. Ненадић, Ђурђевдан, Штиково, Дрниш
152. Милошевић, Лазаревдан, Крагујевац
153. Тркуља, Јовањдан, Црни Луг, Босанско Грахово
154. Вучинић, Ђурђевдан, Орах, Билећа
155. Бажалац, Аранђеловдан, Орља Глава, Краљево
156. Вујић, Јовањдан, Скадар, Осечина
157. Грујић, Симеундан, Витановац, Крушевац
158. Селаковић, Јовањдан, Кремна, Ужице
159. Колунџија, Никољдан, Нова Кршља, Раковица
160. Бубоњић, Никољдан, Разбој Љевчански, Србац
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #115 послато: Јун 18, 2025, 01:51:28 поподне »
75. Лугоња, Ђурђевдан, Бућовача, Купрес, I2-Y3120>PH908

О Лугоњама из околине Купреса у литератури пише следеће:

Доње Равно, Купрес: "Кумовићи и Лугоње су род. Доселили су од Љубушког почетком 19. века."

Горње Вуковско, Купрес: "Лугоње су се доселиле од Љубушког почетком 19. века. Веле, да им је тамо била „тјескоба“. Славе Св. Ђурђа. Неке Лугоње су „отпртљале“ у села око Доњег Вакуфа."

https://www.poreklo.rs/2013/10/13/poreklo-prezimena-selo-donje-ravno-kupres/?script=cir
https://www.poreklo.rs/2013/10/12/poreklo-prezimena-selo-gornje-vukovsko-kupres/

Резултат иде у прилог овом предању о пореклу из Херцеговине. Лугоња има најближе поклапање (21/23) са Палавестром (Ђурђевдан) из Ходбине код Мостара и Поповићем (Ђурђевдан) из Крушевице код Љубиња. С обзиром на блискост хаплотипова, исту крсну славу и предање Лугоња, има основа да се сви нађу у оквиру истог генетичког рода. Може бити да је реч о подграни FT16449, али свакако се саветује неки од дубинских тестова.

Треба рећи да је оборено уврежено мишљење (скоријег датума, свакако) да су Лугоње из околине Купреса повезани са Лугоњама из Љубиња. Херцеговачке Лугоње (такође Ђурђевдан) припадају хаплогрупи J2b-M205>Y22059. Дакле Лугоње из Бућоваче јесу херцеговачког порекла, али нису повезани са тамошњим Лугоњама.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #116 послато: Јун 18, 2025, 02:12:53 поподне »
124. Јањушевић, Ђурђевдан, Прибој/Калуђеровићи, I2-Y3120, род Јањуша - ђурђевштака

Још један припадник рода Јањуша - ђурђевштака о којем је било речи претходних дана. Тестирани је навео да су се према сећању старијих у засеок Шећовина (село Калуђеровићи некада општина Пљевља сада Прибој) пресели из засеока Остојићи, који се налази у истом селу. Најстарији предак за кога знају звао се Станиша (по некима можда Пуниша). Његов син је Стојан, а Нинко најстарији унук рођен 1897. г.

Хаплотип тестираног је карактеристичан за овај род и веома близак модалном хаплотипу гране I2-Y3120, са једином донекле карактеристичном вредности на маркеру DYS576=17. Резултат се потпуно подудара са необјављеним хаплотипом једног припадника истог рода из Касидола (Прибој), док се од осталих разликује на по једном маркеру.

Јањуши би требали размислити о изради геномског теста.

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 911
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #117 послато: Јун 18, 2025, 02:25:27 поподне »
124. Јањушевић, Ђурђевдан, Прибој/Калуђеровићи, I2-Y3120, род Јањуша - ђурђевштака

Још један припадник рода Јањуша - ђурђевштака о којем је било речи претходних дана. Тестирани је навео да су се према сећању старијих у засеок Шећовина (село Калуђеровићи некада општина Пљевља сада Прибој) пресели из засеока Остојићи, који се налази у истом селу. Најстарији предак за кога знају звао се Станиша (по некима можда Пуниша). Његов син је Стојан, а Нинко најстарији унук рођен 1897. г.

Хаплотип тестираног је карактеристичан за овај род и веома близак модалном хаплотипу гране I2-Y3120, са једином донекле карактеристичном вредности на маркеру DYS576=17. Резултат се потпуно подудара са необјављеним хаплотипом једног припадника истог рода из Касидола (Прибој), док се од осталих разликује на по једном маркеру.

Јањуши би требали размислити о изради геномског теста.
Рубрика: Куцамо на врата заборављених асова..

Давних 70-80-их, Слободан Јањуш је био познати голман ФК Жељезничар.

https://www.zurnal.rs/scc/clanak/174194/fudbal/eks-ju/vremeplov-cobo-oterao-colu-u-pevace....Некадашњи голман Жељезничара Слободан Јањуш рекордер по броју десетки у Првој лиги СФРЈ

Некадашњи голман Жељезничара Слободан Јањуш рекордер по броју десетки у Првој лиги СФРЈ....Чобо је био је изузетно атрактиван... Он се није бацао као „обични” голман, био је парадер, када би тренирао на терен је постављао атлетске препоне па се бацао преко њих. Знао је да се баци и преко фиће или стојадина и ухвати лопту. То је за опкладу радио чак и на улици, на бетону. Једном приликом сам био и сведок када је то урадио испред Шумарског факултета. О многобројним његовим потезима причало се са дозом неверице, чуђења, дивљења, запрепашћености, али и неизбежног смеха.
« Последња измена: Јун 18, 2025, 02:31:44 поподне Небо_Сав »
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3013
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #118 послато: Јун 18, 2025, 03:33:52 поподне »
Прошле среде је предата четврта тура узорака лабораторији. Следи списак кандидата:

148. Станојевић, Ђурђевдан, Чечава, Теслић
149. Лововић, Никољдан, Косатица, Пријепоље
150. Јевтић, Јовањдан, Торник, Љубовија
151. Ненадић, Ђурђевдан, Штиково, Дрниш
152. Милошевић, Лазаревдан, Крагујевац
153. Тркуља, Јовањдан, Црни Луг, Босанско Грахово
154. Вучинић, Ђурђевдан, Орах, Билећа
155. Бажалац, Аранђеловдан, Орља Глава, Краљево
156. Вујић, Јовањдан, Скадар, Осечина
157. Грујић, Симеундан, Витановац, Крушевац
158. Селаковић, Јовањдан, Кремна, Ужице
159. Колунџија, Никољдан, Нова Кршља, Раковица
160. Бубоњић, Никољдан, Разбој Љевчански, Србац
Одавно нисам био овако оптимистичан. Резултат Стајчића је објављен а сад имамо Јевтиће и Вујиће исте славе а сви у истој регији.Занимљиво😊

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #119 послато: Јун 18, 2025, 03:36:56 поподне »
77. Митровић, Никољдан, Јапага, Хан Пијесак, J2b-L283

Код Митровића из овога краја устаљено је предање о пореклу из Пиве (од Руђића). Међутим, генетички резултати за сада не иду у прилог томе.

Пороцица Митровић
Митровићи су се некада звали Руђићи од Црнојевића, а ови од Ђурашевића. Касније су се звали Ђачић. Била су тројица Ђачића: Ђорђије, Миро и Ђуро. Миро је имао синове Митра и Тешу. Живјели су у селу Брезна код Никшића. Могуће је да су се доселили у првој половини 19 вијека, око 1825. године. Ова двојица су дошли на просторе Романије. Митар дође у село Јапагу код Хан Пијеска, а Тешо оде у село Тикваревиће код Власенице и ту су остали да живе са својим потомцима. Досељеници се по Митру назваше Митровићи, а по Теши Тешићи. Ова двојица одлазили су до Сремске Раче да би нашли боље мјесто за насељавање, али се оба вратише, Митар у Јапагу, а Тешо у Тиквариће. По досељењу у Јапагу Митровићи су напредовали у развоју сеоских домаћинстава, повећали сточни фонд и земљишне посједе. Митровићи прије промјене презимена славили су Светог Јована, али су у Јапаги прешли на славу Никољдан. Један од Митровића био је учесник Младе Босне за време атентата на Фрању Фердинанда. Двојица су били солунски добровољци. (Хан Пијесак, простор-вријеме-људи, Јово И. Крсмановић, Саво В. Сокановић и Мирко М. Косорић, 2011)

"Митровићи из Хан Пијеска воде поријекло од Митра Ђачића, који је на те просторе дошао између 1795. и 1830 из Пиве. Ако се добро сјећам једне генеалогије која ми је дошла у руке, имао је два сина и једну ћерку, а на Романију је дошао са 2 или 3 брата. Од једног брата воде поријекло Тешићи из Тикварића у Власеници. Ја сам од Митровића из Братунца, држимо да смо род са Митровићима у Јапаги, славимо такође Никољдан, иако имамо донекле различита предања о прошлости (могуће да смо потомци Митрове кћери која се удала опет за неког Митра који је славио такође Никољдан). То би тек ДНК тестирање рашчивијало. Ја сам Е хаплогрупа."
https://www.poreklo.rs/2012/06/21/han-pijesak-i-okolna-sela/

Тренутно имамо две различите хаплогрупе код ових Митровића из Јапаге, J2b-L283 и I2-Z17855 (23andMe). Ако узмемо да су и ови из Братунца род (што није лако доказиво), онда чак три (E-V13).

Са генетичке стране, доста интересантан хаплотип. Није лако утврдити којој подграни припада само на основу маркера. Постоје изгледи за све три најзаступљеније гране код Срба: PH1602, CTS6190 и Z638. Вредност 12 на маркеру 456 га приближава грани PH1602, док хаплотип у глобалу највише подсећа на CTS6190. Да ствар буде компликованија, најближи хаплотипови на FTDNA припадају обема гранама.

Тестирани непознатог порекла подграни: https://www.yfull.com/tree/J-Y86930/
Тестирани из Украјине подграни: https://www.yfull.com/tree/J-Y33799/

И PH1602 и CTS6190 су пронађене на старим налазиштима на западном Балкану (бронзано доба и касније). Узорак из Дукље који смо недавно помињали такође. Узевши у обзир славу Никољдан и географску близину тестираних из Западне Србије (Алимпијевдан) и Источне Босне (Милићи, Никољдан), можда се може дати мала предност грани CTS6190. Али с обзиром да изостаје сигурна веза на основу маркера, овде је заиста пожељан дубински тест (BIGY700/WGS).