Поздрав, припадам роду Бушета из околине Лепосавића, доста се јављало људи које повезују две ствари:
1. Слава Св. Апостол Тома (Томинчани)
2. Предање да су они Бушети
Људи са ове две одлике данас постоје у Рековцу и околини, затим Топлици, долини Ибра око Лепосавића и у мањој мери у неким другим селима.
Оно што је познато јесте да су у Рековац (Левач) Бушети дошли око ~1804-1815 и задржали презиме Бушетић до данас и њих под тим именом има подоста, а дошли су из села Беласица на Лабу северно под Подујева. Након те миграције тек око 1876 у јеку рата остатак Бушета одлази из Беласица пут два села у Топлици, и генерално сви Бушети у том другом таласу не одлазе далеко већ се насељавају северније али још увек на обронцима Копаоника где су и данас. Уз Рековац су најсконцентрисанији на Копаонику иако су променили презимена на југу (постоји још предања и конкретних информација али ово представља два главна потеза Бушета). Предања нека говоре да су Бушети дошли у Беласицу из - Пећи или Горе или Ђаковице без икаквих доказа за иједну теорију.
Генетски Бушети немају никакве сроднике(?!?) ван једни других а и међу нама смо слабо тестирани - постоји једно упитно поклапање са човеком из Опачића у Херцеговини (покушао сам да направим поклапања али нема смисла, уз то не знам тачно колико нам је он далек рођак а и може бити да су се они само давно одвојили) .
Овде настаје проблем јер - Подујево и Мало Косово тј долина Лаба су насељени тек око 1912-1920 године (од 1876 до тада је предео пуст) и из готово свих околних села, као што сведочи и књига "Мало Косово" др Косовке Ристић нема становништва које је ту (ни шиптара) пре 1900. што значи да постоји рупа од 30 година коју ни мештани не могу предањем да попуне јер и да је било Срба у неким селима коју су ту староседеоци сада су протерани и ко зна где.
Ја нисам успео да нађем онлајн дефтер Вучитрнског санџака (тако се звао до после 1800. а за бушете је непозната историја баш тог периода пре 1810) па самим тим ни немам начин да утврдим чак ни потезе кретања других породица и одакле су дошли. По старим подацима у Беласици осим мојих забележен је одлазак још пар породица о којима нигде нема података а и да има опет настаје исти проблем а то је питање -
Одакле су долазили људи у Беласицу и долину Лаба пре 1800. године
Значило би ми ако знате било какву информацију, имате податке из неког дефтера или етнографских списа из тог периода. Контактираћу тек остале Бушете(иће) да видим шта каже њихово предање - мада да сам се водио предањем никад не бих ни стигао до Беласице.