Поштовани,
Област Власинске висоравни је по мојим скромним знањима због своје удаљености и забачености веома мало заступљена у литератури. С обзиром да сам заинтересован за истраживање породичног стабла волео бих да ствар померим са мртве тачке. Ја конкретно знам седам колена пре мене (рођен сам 1987.), с тим да ми је деда рођен 1912., што ценим ставља мог најстаријег познатог претка украј 18. и почетак 19. века рекао бих.
Црквене кшиге су по казивању мог стрица који ми је дао податке које до сада имам нестале или уништене за време бугарске окупације тако да није могуће ослонити се на њих.
Највише ме тренутно занима како да уопште дознам шта све постоји од докумената - како да знам који све турски пописи постоје, како да знам да ли су преведени на наш језик и како и коме да се обратмим да ми та документа нађе у турским архивима и преведе уколико их нема на срспком.
Постоји књига Иногоште, аутора Александра Трајковића, која се позива на катастарски попис из турског времена из 1861. који се чува у Архиву Србије под наведеним неким насловом и бројем под којими је заведено. Како да додђем до информације да ли је било још таквих пописа.
Све ми се то чини доста тешко јер су фрагменти разбацани посвуда.
Хвала и поздрав,
Немања