Аутор Тема: Параћин и околина  (Прочитано 1405 пута)

Ван мреже Slavodrag

• Почетник
  • **
  • Поруке: 27
Параћин и околина
« послато: Фебруар 23, 2025, 05:44:23 пре подне »
Нисам видео да је неко покренуо тему везану за порекло становништва села која се налазе источно од Параћина и за сам град Параћин. Конкретно, занимају ме села Извор, Доња Мутница, Горња Мутница, Лешје... Постоји нека литература везана за та села. За Доњу Мутницу је чак урађена врло добра монографија(Доња Мутница, варош међу селима-Невенка Миловановић), а Извор и Горња Мутница имају солидне књиге родослова, али дефинитивно мањка информација о конкретном пореклу становништва. Најчешће се, као у случају Извора, помиње Косово и Јужно Поморавље као прапостојбина становништва, али ништа више од тога. У Доњој Мутници има мало и митоманије, па се иде и до браће Мусић, Лазаревих сестрића, као предака данашњих Мутничана.
За Извор је занимљиво да већина породица потиче од свега 15ак кућа са почетка 19. века и да су данас подељени у засебне породице, које славе по две славе. Тако постоји барем десетак породица које славе Митровдан и Младенац(чак се зна да и у селу Рашевица, на другој страни Параћина) има пуно породица које су се у 19. веку из Извора преселиле тамо и све славе те две славе.
Колико ми је познато, све породице славе по две славе, што није баш уобичајено.
Срећом, попис за параћинску нахију из 1863. је сачуван и то је објавио ДР Бранко Перуничић, али је нејасно зашто сам град Параћин није ушао у његов рад?
Мене интересују Витановићи из Извора, Златковићи и Петровићи из Доње Мутнице, као Матићи из Лешја, Николићи из околине Стубице...
Ако је била слична тема, може админ да обрише ову.

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1337
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
Одг: Параћин и околина
« Одговор #1 послато: Фебруар 23, 2025, 01:18:09 поподне »
Требало би да је Јован Цвијић обрадио етнографски тај крај. Што се родословне литературе тиче постоји у дигиталној библиотеци Друштва и књига Родослови Стубички, Миодраг Ж. Николић, Живадин Р. Вељковић, а за село Стубица постоји и монографија коју је писао Миодраг Р. Николић. За Николиће (Цветкови и Ранђелови) пише у монографији да припадају косовско-мерохијској струји.

Ван мреже Slavodrag

• Почетник
  • **
  • Поруке: 27
Одг: Параћин и околина
« Одговор #2 послато: Фебруар 24, 2025, 01:04:59 пре подне »
Ту монографију Стубице сам листао, а из Родослова Стубичких сам добио део који се бави фамилијом која ме интересује. Ипак би требало неко из саме фамилије да зна детаљније, јер моја чукунбаба јесте наведена у том родослов, али не и мој чукундеда, него њен други муж, који мени није чукундеда. Проблем је и то што у матичним књигама није уписан прави отац, него под пољем где пише име оца, стоји име тог очуха. Ваљда је очух одгајио од најранијег доба, па је сад тешко ухватити нит.

Иначе, то са косовско-метохијском струјом вероватно и јесте случај са великом већином тог становништва, али је мало грубо. И по говору се наслућује да је порекло одатле. Чудно је да се не помињу никакве ближе одреднице.
Хвала за одговор и труд свакако!