Аутор Тема: Грб Бруса  (Прочитано 816 пута)

Ван мреже Мађер

• Гост
  • *
  • Поруке: 12
Грб Бруса
« послато: Фебруар 12, 2025, 04:39:35 поподне »
Одлучио сам да направим хералдички исправан грб за општину Брус. Немам слику, али имам блазон и објашњење.

Блазон малог (основног) грба: Штит зупчастим резом раздељен на горе зелено и доле сребрно поље. У горњем манастир Лепенац, а у доњем између два црвена крина по хоризонтали исти такав стуб у коме је сребрни стуб, испод којих је улаз са два укрштена чекића.

Блазон средњег грба: Основни грб надвишен златном бедемском круном без мерлона и обухваћем двема гранама јеле природне боје, испод свега сребрна трака са именом титулара.

Блазон великог грба: Основни грб надвишен златном бедемском круном без мерлона. На десној страни је кнез Лазар Хребељановић одевен у владарској одори. У својој десној руци држи двоструки крст. На левој страни је Радич Поступовић. Обе личности су природне боје. Поред чувара су пободена у тло природна копља окована златом са којих се у пољу вију златним ресама оперважени стег Србије (десно) односно титулара (лево). Постамент представља стеновито-брдовити пејзаж са таласастим рекама изпод брда на коме је гејзир природне боје. Испод свега је сребрна трака са именом титулара.

Стег: Бели стег на коме је манастир Лепенац између два црвена крина; у горњем делу валовито плаво небо. Стег се вије са златно окованог копља.
« Последња измена: Фебруар 12, 2025, 04:41:06 поподне Мађер »

Ван мреже Мађер

• Гост
  • *
  • Поруке: 12
Одг: Грб Бруса
« Одговор #1 послато: Фебруар 12, 2025, 04:44:43 поподне »
Вероватно сам негде погрешио у блазону. Имате ли неке друге идеје?