Аутор Тема: Косово и Метохија 2025 - допуна узорка  (Прочитано 39932 пута)

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • Поруке: 2898
  • Sit pugna perpetua
Одг: Косово и Метохија 2025 - допуна узорка
« Одговор #120 послато: Октобар 17, 2025, 07:03:16 поподне »
38. Дончић, Јовањдан, Бича, Клина

Припада хаплогрупи R1a-Z93. Припадност овој грани утврђена је тестирањем једног Дончића из Биче преко 23&Ме, док је сам хаплотип близак модалном, од неких релативно ређих вредности могу се поменути једино повишене DYS390=26 и DYS458=17. Једино блиско поклапање има са раније тестираним из околине Клине чији резултат није још увек јаван, разликују се на само 1 од 23 маркера. Како би се утврдила најмлађа подграна испод Z93 којој Дончићи припадају, препорука је дање тестирање путем неког од дубинских тестова (WGS и BigY-700). Тестирани је у упитнику навео да им је према породичном предању старије презиме Петровић, и да су даљим пореклом из Врбице у Кучима, одакле су побегли због крвне освете, и променили презиме у Дончић. У тексту о Бичи на нашем порталу за Дончиће се наводи да су старинци.

Цитат
Бича

Oбједињује три махале: Дончиће (Горње и Доње), Крстиће и Насељеничку, од којих прва има два дела. Спада у стара српска насеља.

Становништво је већином српско (слави Св. Јована Крститеља. Св. Аранђела и Св. Николу; сеоска слава – “крста“ Спасовдан), стариначко (Дончићи, Шмигићи, Крстићи, Илићи, Алексићи и др.), а има и других националности – Албанци (Хоти и др.), Црногорци (досељени после 1 светског рата), Роми (Бајрај – 3 куће) и др.

У селу Бича су рођени Обрад Дончић, познати професор славистике у Лондону, и Милоје Дончић, песник млађе генерације. Из овог села је пореклом и кошаркаш Лука Дончић (1999), репрезентативац Словеније.

https://www.poreklo.rs/2017/09/14/poreklo-prezimena-selo-bica-klina/

Ван мреже AC

• Почетник
  • **
  • Поруке: 42
« Одговор #121 послато: Октобар 29, 2025, 08:20:15 пре подне »
Читао сам код Стијовића у предговору књизи Метохија да велика већина своје порекло везује за Црну Гору. Навео је и неку статистику и бројеве али не могу тачно да се сетим, мислим да је преко 90% испитаних навело Црну Гору као даље порекло.

Колико је ово тачно? И ако није, одакле су дошли онда ти људи када се зна да је Метохија опустела након велике сеобе?

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4299
  • Васојевић
« Одговор #122 послато: Октобар 29, 2025, 10:24:46 пре подне »
Читао сам код Стијовића у предговору књизи Метохија да велика већина своје порекло везује за Црну Гору. Навео је и неку статистику и бројеве али не могу тачно да се сетим, мислим да је преко 90% испитаних навело Црну Гору као даље порекло.

Колико је ово тачно? И ако није, одакле су дошли онда ти људи када се зна да је Метохија опустела након велике сеобе?

Тачно је. Најмање 90% Срба из Метохије припада родовима чија је матица у данашњој Црној Гори.

Ван мреже круша зелена

• Гост
  • *
  • Поруке: 8
« Одговор #123 послато: Октобар 30, 2025, 10:54:06 поподне »
38. Дончић, Јовањдан, Бича, Клина

Припада хаплогрупи R1a-Z93. Припадност овој грани утврђена је тестирањем једног Дончића из Биче преко 23&Ме, док је сам хаплотип близак модалном, од неких релативно ређих вредности могу се поменути једино повишене DYS390=26 и DYS458=17. Једино блиско поклапање има са раније тестираним из околине Клине чији резултат није још увек јаван, разликују се на само 1 од 23 маркера. Како би се утврдила најмлађа подграна испод Z93 којој Дончићи припадају, препорука је дање тестирање путем неког од дубинских тестова (WGS и BigY-700). Тестирани је у упитнику навео да им је према породичном предању старије презиме Петровић, и да су даљим пореклом из Врбице у Кучима, одакле су побегли због крвне освете, и променили презиме у Дончић. У тексту о Бичи на нашем порталу за Дончиће се наводи да су старинци.

https://www.poreklo.rs/2017/09/14/poreklo-prezimena-selo-bica-klina/

Poštovani, da li je možda moguće da vidim STR vrednoste/rezultate Dončića? 

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1394
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #124 послато: Октобар 31, 2025, 06:55:17 пре подне »
Poštovani, da li je možda moguće da vidim STR vrednoste/rezultate Dončića?

Приступ табели Српског ДНК пројекта и могућност самосталног истраживања и поређења вредности маркера имају чланови Друштва српских родословаца "Порекло". Чланство омогућава и приступ дигиталној библиотеци са хиљадама родословних и етнографских књига и публикација. Годишња чланарина је само 4000 динара, а захтев за учлањење у Друштво подноси се преко овог формулара:

https://www.poreklo.rs/registracija/

Ван мреже круша зелена

• Гост
  • *
« Одговор #125 послато: Октобар 31, 2025, 08:42:25 поподне »
Приступ табели Српског ДНК пројекта и могућност самосталног истраживања и поређења вредности маркера имају чланови Друштва српских родословаца "Порекло". Чланство омогућава и приступ дигиталној библиотеци са хиљадама родословних и етнографских књига и публикација. Годишња чланарина је само 4000 динара, а захтев за учлањење у Друштво подноси се преко овог формулара:

https://www.poreklo.rs/registracija/

Ah, u redu, ali ja nisam ni Srbin ni iz Srbije, i takoda nemam nista od ove biblioteke, a zanimaju me samo neki 1-2 veoma specifični rezultati (oni koji pripadaju ove grane). Da li bi bilo moguće naći neki kompromis? Ja sam vec na Yfull , i bilo bi interesno videti kojoj grani ovaj gospodin pripada, primer prema Nevgen-prediction. Prema ovih 2 STR izgleda da je veoma moguce da pripada mojoj grani.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3017
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #126 послато: Октобар 31, 2025, 09:26:34 поподне »
Ah, u redu, ali ja nisam ni Srbin ni iz Srbije, i takoda nemam nista od ove biblioteke, a zanimaju me samo neki 1-2 veoma specifični rezultati (oni koji pripadaju ove grane). Da li bi bilo moguće naći neki kompromis? Ja sam vec na Yfull , i bilo bi interesno videti kojoj grani ovaj gospodin pripada, primer prema Nevgen-prediction. Prema ovih 2 STR izgleda da je veoma moguce da pripada mojoj grani.
Pošaljite link sa yfull grane da vidimo razgranatost.

Ван мреже круша зелена

• Гост
  • *
« Одговор #127 послато: Октобар 31, 2025, 09:44:23 поподне »

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел

Ван мреже круша зелена

• Гост
  • *
« Одговор #129 послато: Октобар 31, 2025, 09:50:36 поподне »
da. poslao sam link od prethodne subklade, jer se tako malo bolje raspodela vide (i anticki sample I1053).

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #130 послато: Октобар 31, 2025, 09:59:54 поподне »
da. poslao sam link od prethodne subklade, jer se tako malo bolje raspodela vide (i anticki sample I1053).
Petak je veče pa je i percepcija pomalo pomućena ali ono na šta me prvo asocira ovaj raspored grana je kastinski sistem u Indiji i nekako se u toj arijevskoj konstelaciji,koja je svakako neizostavni dio indijske tradicije, uvek pojavljuje taj R1a. Svakako zanimljivo,probajte naći Dončiće i ovde i preko društvenih mreža,sigurno će tr formirati novu granu to vrlo vrrovatno dobrano mlađu. Srećno😊

Ван мреже круша зелена

• Гост
  • *
« Одговор #131 послато: Октобар 31, 2025, 10:10:40 поподне »
predak moj sa ovim indicima je verovatno još živeo na stepi (pre oko 3800 godina TMRCA), a jedan ogranak je uspeo da stigne (mislim direktno) do Evrope.

Što se tiče Dončića, mogli bi pripadati sasvim drugoj subkladi, kao naprimer https://discover.familytreedna.com/y-dna/R-FGC45861/classic . Zato sam pomislio da bi bilo zanimljivo čuti nešto o njihovim STR rezultatima. Pozdrav i vama

Ван мреже Шарпланинац

• Шегрт
  • Поруке: 73
  • G2a>M406>Z17887>FTB20525
« Одговор #132 послато: Новембар 07, 2025, 07:55:10 пре подне »
predak moj sa ovim indicima je verovatno još živeo na stepi (pre oko 3800 godina TMRCA), a jedan ogranak je uspeo da stigne (mislim direktno) do Evrope.

Što se tiče Dončića, mogli bi pripadati sasvim drugoj subkladi, kao naprimer https://discover.familytreedna.com/y-dna/R-FGC45861/classic . Zato sam pomislio da bi bilo zanimljivo čuti nešto o njihovim STR rezultatima. Pozdrav i vama

Prezime Dončić verovatno dolazi od ime Dončo koje je tipično za juzne krajeve Makedonije i Bugarske. Dončo je nadimak od imena Andon. Vrlo moguće da košarkaš Luka Dončić vuče korene iz  Makedonije :)
Pozdrav

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1676
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #133 послато: Новембар 07, 2025, 10:47:29 пре подне »
Prezime Dončić verovatno dolazi od ime Dončo koje je tipično za juzne krajeve Makedonije i Bugarske. Dončo je nadimak od imena Andon. Vrlo moguće da košarkaš Luka Dončić vuče korene iz  Makedonije :)
Pozdrav

Он би требао да је незванично R-Z93. Не знам како јужни крајеви стоје са том хаплогрупом.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4299
  • Васојевић
« Одговор #134 послато: Новембар 14, 2025, 02:08:33 пре подне »
40. Тодоровић, Петковдан (прислужба: Летњи Петковдан), Призрен, E-V13>Z1057

Хаплотип тестираног поседује повишену вредност маркера DYS385b=20, снижену вредност маркера DYS570=18 и веома снижену вредност маркера DYS635=20. Нема блиских поклапања хаплотипова.

Породица тестираног нема предање о даљем пореклу.

Препорука за даље тестирање: BigY или WGS тест ради утврђивања млађе гране.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6282
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #135 послато: Новембар 14, 2025, 02:57:13 пре подне »
40. Тодоровић, Петковдан (прислужба: Летњи Петковдан), Призрен, E-V13>Z1057

Хаплотип тестираног поседује повишену вредност маркера DYS385b=20, снижену вредност маркера DYS570=18 и веома снижену вредност маркера DYS635=20. Нема блиских поклапања хаплотипова.

Породица тестираног нема предање о даљем пореклу.

Препорука за даље тестирање: BigY или WGS тест ради утврђивања млађе гране.

Тодоровићи су се из Призрена преселили у Горњу Србицу 1946. године. Део породице до 1966. године носио је презиме Костић. Милета Букумирић 1979. године у Горњој Србици налази једну кућу Тодоровића са славом Петковдан и прислужбом Света Петка летња, за коју наводи да не чувају предање о пореклу. Јован Цвијић у Призрену није забележио ни Тодоровиће, нити Костиће, па је могуће да је ова фамилија раније носила друго презиме.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 5690
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #136 послато: Новембар 24, 2025, 07:48:48 пре подне »
41. Крстић Симијановић, Ђурђиц, Мушниково, Призрен

Припада хаплогрупи I2-Y3120>PH908. Од карактеристичних вредности се могу издвојити: DYS570=19, DYS48Q=32, DYS635=22. Најближи на пројекту су му један тестирани из истог места и са истом славом. Имају једну разлику на упоредива 23 маркера.,  док деле све споменуте карактеристичне вредности. Као и Славковићи из Мушникова, са којима има 2 разлике на упоредива 25 маркера.

Тестирани припада роду Ћосови (Ћос) који се не спомиње у литератури, изузев села Кушиљева код Свилајнца, где се спомиње род Ћосовци са славом Ђурђиц и пореклом с Косова, па је могуће да се ради о овом роду.

Мушниково- Називи и порекло родова:

Сташовци, 24 куће., славе Ђурђиц. Од овога рода 1923. године одселила су се 2 домаћинства као колонисти у Талиновце и 1 домаћинство у село Плешину- Косово. Уз то, одселило се и 1 домаћинствоу Урошевац и 3 домаћннства у Призрен. После другог светског рата у Банат је одсељено 1 домаћинство 1946. године. Овом роду припадају и 2 домаћинства домазетска, који су примили презиме и крсну славу.

Славковци, 16 кућа. То су старинци Срби. Славе Ђурђиц, а прислужују Ђурђевдан. Од овога рода 1 домаћннство се одселило у Петрово Село- Призренско поље, као колонисти 1924. године.*

Сичановци – Витошевци, 8 кућа, славе Св. Николу, прислужују Св. Николу летњег. Од свога рода одселила су се два домаћинства у Призрен 1929. године. Овај род води порекло из предела “Мораве“.

Бајкини, 7 кућа, славе Св. Николу. Пореклом су нз Сиринића, из села Севца, а називају их „Шоповима“. Од овога рода 1 домаћинство је одсељено у Доњу Србицу, а 2 домаћинства у Становце- Метохија.

Сташовци – „Дрцковци", 8 кућа. Досељени су као сточари, а пореклом су „Качаревци“, за њих се каже „нису баш Шопови”. Славе Ђурђиц. Од овога рода 1 домаћинство се одсепило у село Раштане- Призренски крај, те и 1 домаћинство у Призрен 1946. године.

Татаровци род, 11 кућа, славе Ђурђиц. Пореклом су из Бугарске или Македоније. Од овога рода 5 домаћинстава је одсељено 1925. као колонисти у Призренско поље. Два домаћинства су одсељена 1946. године у Банат.

Качаревци, 11 кућа, славе Ђурђиц. Од овога рода у старо доба одселило се 1 домаћинство у Севце – Сиринић, 2 домаћинства у Заскок, а 2 домаћинства у Гребно – Косово, 1924. Као копонисти.

Љубисавци, 9 кућа, славе Св. Николу, прислужују Св. Николу летњег. Од овога рода се одселило: 2 домаћинства у Тетово, 4 домаћинства у Д. Србицу – Призрен, 1925. као колонисти.

Димовци, 3 куће; Бајровци 2 куће.

Предлажем да неко из овог рода одради неки напреднији тест (BigY, WGS).

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #137 послато: Новембар 24, 2025, 09:16:20 пре подне »
41. Крстић Симијановић, Ђурђиц, Мушниково, Призрен

Припада хаплогрупи I2-Y3120>PH908. Од карактеристичних вредности се могу издвојити: DYS570=19, DYS48Q=32, DYS635=22. Најближи на пројекту су му један тестирани из истог места и са истом славом. Имају једну разлику на упоредива 23 маркера.,  док деле све споменуте карактеристичне вредности. Као и Славковићи из Мушникова, са којима има 2 разлике на упоредива 25 маркера.

Тестирани припада роду Ћосови (Ћос) који се не спомиње у литератури, изузев села Кушиљева код Свилајнца, где се спомиње род Ћосовци са славом Ђурђиц и пореклом с Косова, па је могуће да се ради о овом роду.

Мушниково- Називи и порекло родова:

Сташовци, 24 куће., славе Ђурђиц. Од овога рода 1923. године одселила су се 2 домаћинства као колонисти у Талиновце и 1 домаћинство у село Плешину- Косово. Уз то, одселило се и 1 домаћинствоу Урошевац и 3 домаћннства у Призрен. После другог светског рата у Банат је одсељено 1 домаћинство 1946. године. Овом роду припадају и 2 домаћинства домазетска, који су примили презиме и крсну славу.

Славковци, 16 кућа. То су старинци Срби. Славе Ђурђиц, а прислужују Ђурђевдан. Од овога рода 1 домаћннство се одселило у Петрово Село- Призренско поље, као колонисти 1924. године.*

Сичановци – Витошевци, 8 кућа, славе Св. Николу, прислужују Св. Николу летњег. Од свога рода одселила су се два домаћинства у Призрен 1929. године. Овај род води порекло из предела “Мораве“.

Бајкини, 7 кућа, славе Св. Николу. Пореклом су нз Сиринића, из села Севца, а називају их „Шоповима“. Од овога рода 1 домаћинство је одсељено у Доњу Србицу, а 2 домаћинства у Становце- Метохија.

Сташовци – „Дрцковци", 8 кућа. Досељени су као сточари, а пореклом су „Качаревци“, за њих се каже „нису баш Шопови”. Славе Ђурђиц. Од овога рода 1 домаћинство се одсепило у село Раштане- Призренски крај, те и 1 домаћинство у Призрен 1946. године.

Татаровци род, 11 кућа, славе Ђурђиц. Пореклом су из Бугарске или Македоније. Од овога рода 5 домаћинстава је одсељено 1925. као колонисти у Призренско поље. Два домаћинства су одсељена 1946. године у Банат.

Качаревци, 11 кућа, славе Ђурђиц. Од овога рода у старо доба одселило се 1 домаћинство у Севце – Сиринић, 2 домаћинства у Заскок, а 2 домаћинства у Гребно – Косово, 1924. Као копонисти.

Љубисавци, 9 кућа, славе Св. Николу, прислужују Св. Николу летњег. Од овога рода се одселило: 2 домаћинства у Тетово, 4 домаћинства у Д. Србицу – Призрен, 1925. као колонисти.

Димовци, 3 куће; Бајровци 2 куће.

Предлажем да неко из овог рода одради неки напреднији тест (BigY, WGS).

Тестирани би требао припадати роду Сташовци, али не овом који има надимак Дрцкови, већ првом са листе коју си навео.
Сташовци су велики род којем птипадају мањи родови: Катини, Стојкини, Џукелини, Ћосеви, Шифуљини, Калејини, Танаcкови. Презимена која се јављају код Сташоваца су Анђелковићи, Арсићи, Ђорђевићи, Крстићи, Мирчевићи, Митровићи, Симијановићи, Станковићи, Стефановићи, Танасковићи, Томићи. Сви ове фамилије су међусобно испреплетане у смислу сродности, па се и у литератури наводи њихова припадност различитим мањим родовима које сам набројао. Вероватно измећу тих мањих родова постоји и додатна родословна хијерархија. Тестирани Крстић Симијановић је навео да припада роду Ћосеови, али у литератури се за Симијановиће помиње да су од рода Шифуљини, а за Крстиће да припадају Џукелинима.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2592
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #138 послато: Јануар 12, 2026, 07:38:24 поподне »
42. Костић (Јовањдан), Крајиште/Липљан

Припада хаплогрупи R1b-PF7562>PF7563 и сасвим сигурно низводној грани BY12673>Y572491, која је недавно формирана захваљујући дубинском тесту Цвејића, из истог места, исте славе и са потпуним поклапањем у маркерима. Постоји још један из истог места и исте славе, који се такође потпуно поклапа са овом двојицом (нејаван резултат, треће презиме у питању). Грана BY12673 је стара око 4.000 година и у њој нема Албанаца, иако их иначе има свуда испод PF7563. Ту су један Енглез и Турчин, а Цвејић (па самим тим и Костић), налази се у низводнијој грани Y572491, заједно са једним Мађаром из Будимпеште (могао би бити потомак неког Србина из Велике сеобе са Косова). Једини у нашој табели који би могао бити сродан овом роду из Крајишта је Николић (Аранђеловдан) из Делиблата у Банату (каже да му је раније презиме било Блаја), а разликује се на 3 маркера. Од свих осталих су разлике велике.

Тестирани је написао да му је породични надимак - Стошани. У литератури се наводе као Стошанци. Иначе, за другу двојицу се као место најстаријег порекла наводи Бијело Поље, али по свему судећи су неки старинци.

Грана на Yfull стаблу: https://www.yfull.com/tree/R-BY12673/

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #139 послато: Јануар 12, 2026, 07:55:56 поподне »
42. Костић (Јовањдан), Крајиште/Липљан

Припада хаплогрупи R1b-PF7562>PF7563 и сасвим сигурно низводној грани BY12673>Y572491, која је недавно формирана захваљујући дубинском тесту Цвејића, из истог места, исте славе и са потпуним поклапањем у маркерима. Постоји још један из истог места и исте славе, који се такође потпуно поклапа са овом двојицом (нејаван резултат, треће презиме у питању). Грана BY12673 је стара око 4.000 година и у њој нема Албанаца, иако их иначе има свуда испод PF7563. Ту су један Енглез и Турчин, а Цвејић (па самим тим и Костић), налази се у низводнијој грани Y572491, заједно са једним Мађаром из Будимпеште (могао би бити потомак неког Србина из Велике сеобе са Косова). Једини у нашој табели који би могао бити сродан овом роду из Крајишта је Николић (Аранђеловдан) из Делиблата у Банату (каже да му је раније презиме било Блаја), а разликује се на 3 маркера. Од свих осталих су разлике велике.

Тестирани је написао да му је породични надимак - Стошани. У литератури се наводе као Стошанци. Иначе, за другу двојицу се као место најстаријег порекла наводи Бијело Поље, али по свему судећи су неки старинци.

Грана на Yfull стаблу: https://www.yfull.com/tree/R-BY12673/

За Стошинце се као место порекла у предању заиста наводи Бијело Поље, али се не каже да је у питању црногорско Бијело Поље, па је могуће да се мисли на источко или пећко Бело Поље, а постоји и једно у Лабу.
О овом роду имамо засебну тему:

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=8114.msg
Kамене рабъ и госодинъ