Аутор Тема: FTDNA - Детаљнији поглед на раст Y-ДНК стабла у 2024. години  (Прочитано 2503 пута)

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 914
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
FTDNA - Детаљнији поглед на раст Y-ДНК стабла у 2024. години
« послато: Јануар 18, 2025, 07:24:41 поподне »
FTDNA - Детаљнији поглед на раст Y-ДНК стабла у 2024. години

На крају 2023. године, Y-ДНК стабло човечанства бројало је 75.069 грана и 650.996 варијанти. До краја 2024. године, ови бројеви су порасли на 86.892 гране и 734.748 варијанти, што представља изузетан годишњи пораст од 11.823 гране (15,5%) и 83.752 варијанте (12,9%).

Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
  • Поруке: 534
Одг: FTDNA - Детаљнији поглед на раст Y-ДНК стабла у 2024. години
« Одговор #1 послато: Април 02, 2025, 08:01:42 поподне »
Ima sad tjedan dana da na FTDNA Block Tree funkciji ne vidim skupne privatne mutacije (zeleni blokovi). Ima li netko možda isti problem?

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1900
« Одговор #2 послато: Април 02, 2025, 08:05:34 поподне »
Ima sad tjedan dana da na FTDNA Block Tree funkciji ne vidim skupne privatne mutacije (zeleni blokovi). Ima li netko možda isti problem?

Ма и код њих се нешто дешава. Тражили промену шифре за 3 моја корисника.

А BIGY за једног од  њих ушао у 4  месец. Као од 26.03.2025. имају  проблема и та анализа сад траје од 15-21 недељу!!!!!

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1399
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #3 послато: Април 02, 2025, 08:28:38 поподне »
Ма и код њих се нешто дешава. Тражили промену шифре за 3 моја корисника.

Уводе политику јачих лозинки за своје налоге, јер су им заиста иницијалне лозинке (које ретко ко и промени) биле врло слабе. Ово су послали администраторима група као најаву пре пар дана:

-------------------------------------------

Dear Group Project Administrators,

It may be April Fool’s Day, but this email is not a prank, so please pay close attention so you’re not taken by surprise the next time you try to sign into GAP or a kit.

To enhance the security of your account, we're implementing important password updates tomorrow, Wednesday, April 2.

All users will be required to perform a mandatory password reset upon their next sign in. Don’t go do it now or you’ll just have to change it again after the update. YOUR CURRENT PASSWORD WILL WORK for the first login, but you will be immediately prompted to create a new one. Note: This will not affect your ability to access kits via GAP.

Additionally, automated passwords generated for new orders will be updated to stronger standards. Users will be prompted to create a new, permanent password after their initial login. These changes are designed to provide a more secure experience for everyone.

Requirements are:

- A minimum of 12 characters
- At least one uppercase letter (A–Z)
- At least one lowercase letter (a–z)
- At least one number (0–9)
- At least one special character (! " # $ % & ' ( ) * + , - . / : ; < = > ? @)

Furthermore, the automated passwords created when new orders are placed will conform to the above requirements and will be single-use. Upon the first sign in, the user will be prompted to create a new, secure password.

If you have bulk-ordered kits and we have set them all to the same password for you, that password will work for the initial sign in, but will immediately prompt an update. We can still set bulk orders to a single password in the future, provided they meet the requirements and are updated upon the first sign in.

We understand that mandatory password updates can be inconvenient, and we apologize for any disruption this may cause. However, these measures are necessary to ensure the ongoing security of your accounts and data.

Our team continuously evaluates the security of your genetic data. We are considering the best options moving forward and may make additional updates or changes in the future.
Thank you for taking the time to enhance the security of your account!

- The FamilyTreeDNA Groups Team

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1355
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #4 послато: Април 02, 2025, 09:39:12 поподне »
Да, ни код мене нема те опције.

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
  • Поруке: 534
« Одговор #5 послато: Април 02, 2025, 10:07:55 поподне »
Да, ни код мене нема те опције.

Hvala, znači nije do mene. Zaista čudno.

Ван мреже Zipevski

• Почетник
  • **
  • Поруке: 35
« Одговор #6 послато: Април 02, 2025, 11:34:52 поподне »
 Примили су све кориснике МyHeritage. Скоро сви су на првој страни. Неће да признају да у старту сваког обраде у детаље а после дијеле на кашичицу (колико платиш). Математички је немогућ овакав раст стабла. Односом новог броја тестова... ко прати увиђа... Само малтретирају слањем новог прибора као да већ немају узорак. Ако користите миграцију са МХ на ФТДНА и имате откључану хапло групу уврстиће вас на стабло-табелу. Ако притом затражите да се уради например Y37, послаће вам нови прибор под истим сериским бројем под којим је и на МХ.

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #7 послато: Април 03, 2025, 07:19:58 пре подне »
Примили су све кориснике МyHeritage. Скоро сви су на првој страни. Неће да признају да у старту сваког обраде у детаље а после дијеле на кашичицу (колико платиш). Математички је немогућ овакав раст стабла. Односом новог броја тестова... ко прати увиђа... Само малтретирају слањем новог прибора као да већ немају узорак. Ако користите миграцију са МХ на ФТДНА и имате откључану хапло групу уврстиће вас на стабло-табелу. Ако притом затражите да се уради например Y37, послаће вам нови прибор под истим сериским бројем под којим је и на МХ.

Чекали смо 3 месеца код ФТДНА резултат mt-DNA за мог оца.  Да би нам на крају јавили да као нешто није успело из 2 пута, да поново пошаљемо узорак уз неку доплату од 50 USA.

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #8 послато: Април 03, 2025, 08:01:33 пре подне »

Зашто Срби у свему морају да виде неку теорију завере? :)

1) Аутозомне фајлове је одувек било могуће бесплатно пребацити са MyHeritage, Ancestry, 23andMe на FamilyTreeDNA, и то углавном већина корисника и уради, али никада се није десило аутоматско "примање" свих корисника MyHeritage о коме причате. Бесплатним трансфером се добија само листа поклапања, али за приступ напредним опцијама (My Origins, Ancient Origins, Chromosome Browser), треба доплатити $19. Не видим ништа нелогично у томе да траже да се доплати, и ја бих на њиховом месту.

2) Филогенетско стабло FTDNA нити било које друго стабло на свету не може се градити (расти) на основу аутозомних резултата - то просто није теоретски могуће. Једино ако сте под стаблом мислили на базу поклапања ("matches") - то наравно може и управо због тога и дозвољавају бесплатан трансфер фајлова са других платформи, јер тиме расте и њихова база.

3) Пребацивањем аутозомних фајлова/датотека са неке друге платформе на FTDNA добија се кориснички налог на платформи FTDNA (ознака обично почиње са B). Ако желите да се тестирате код FTDNA (Y-STR, Big Y-700, mtFull), морате им послати букални брис, не могу да раде додатне тестова софтверски, на основу аутозомног фајла. А то што вам шаљу брис под истим бројем под којим је пренети MyHeritage резултат је логично, не желите ваљда да имате четири налога, један за аутозомни тест, други за STR тест, трећи за Big Y-700 тест и четврти за mtFull?

Причам ово као неко ко администрира 20+ аутозомних резултата, што на FTDNA што на MyHeritage, и све особе које сам тестирао на једној платформи пребацио сам на други (и обратно). Оца сам заправо прво тестирао код MyHeritage, па пребацио резултат на FTDNA, добио је шифру B721474 и касније, када сам надоградио тест на Big Y-700 за њега, послали су ми (наравно) прибор под истим тим бројем налога са кога је поручено.

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #9 послато: Април 03, 2025, 08:12:14 пре подне »
Чекали смо 3 месеца код ФТДНА резултат mt-DNA за мог оца.  Да би нам на крају јавили да као нешто није успело из 2 пута, да поново пошаљемо узорак уз неку доплату од 50 USA.

А јел није успела анализа свежег узорка или старог (који је већ стајао код њих)?

Тест може да не успе ако (1) има недовољно генетичког материјала, нпр. количина из бочице потрошена за потребе других тестова, (2) ако је контаминиран бактеријама, плеснима и сл., (3) ако је неисправно узет - није четкицом покупљено довољно епителних ћелија или (4) ако је деградирао од стајања, што се дешава ако је узорак старији од 4-5 година

У сваком случају, $50 само за слање новог прибора је чудно и неразумно скупо, па практично толико кошта FamilyFinder тест са све анализом. Ја бих се жалио техничкој подршци да сам на вашем месту.

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #10 послато: Април 03, 2025, 09:48:22 пре подне »
А јел није успела анализа свежег узорка или старог (који је већ стајао код њих)?

Тест може да не успе ако (1) има недовољно генетичког материјала, нпр. количина из бочице потрошена за потребе других тестова, (2) ако је контаминиран бактеријама, плеснима и сл., (3) ако је неисправно узет - није четкицом покупљено довољно епителних ћелија или (4) ако је деградирао од стајања, што се дешава ако је узорак старији од 4-5 година

У сваком случају, $50 само за слање новог прибора је чудно и неразумно скупо, па практично толико кошта FamilyFinder тест са све анализом. Ја бих се жалио техничкој подршци да сам на вашем месту.

,Ма, омали смо лeпу сарадњу. Узорак је заиста био стар -6 година и с њим је више пута манипулисано. Разумели смо донекле. Ја се још надам да ће ипак нешто извући.  Отац је преминуо у међувремену. То је проблем. 

Више се једим због дуге анализе BIGY -a.
« Последња измена: Април 03, 2025, 09:50:02 пре подне нцп »

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1355
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #11 послато: Април 18, 2025, 05:18:02 поподне »
Hvala, znači nije do mene. Zaista čudno.

Изгледа да су се зелени блокови поново појавили на Block Tree. :)