Аутор Тема: Опште телесне особине кучких Срба (Др Јован Ердељановић)  (Прочитано 1017 пута)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 13621
Опште телесне особине кучких Срба (Др Јован Ердељановић)
« послато: Јануар 10, 2025, 05:58:32 поподне »
Јован Ердељновић је, боравећи у Кучима почетком 20. века, извршио испитивање телесних особина људи из тог краја (близу 400). Том је приликом издвојио пет основних типова (уз мноштво мешаних). Нигде конкретно не спомиње и одређене расне типове, али заправо нам ови описи дају увид у то. Резултати се умногоме поклапају са антрополошким истраживањима становништва Западног Балкана.

Издвојићу овде описе тих типова. Већ смо то поставили негде на форуму, па нећу дословце цитирати Ердељановића (може се наћи у студији о Кучима), већ ћу навести главне одлике и ком типу би оне одговарале.

Главни типови у кучких Срба

а) Црномањасти тип округле главе

Висок и крупан стас, широко лице (четвртасто), истакнуте јагодице, јака и масивна вилица. Нос нарочито снижен у корену, шири се постепено ка ноздрвама. Чело је високо и широко, са обе стране често постоји по једна чворужица. Лобања је брахикефална, глава је уопште велика и одликује се округлином. Тело је доста здепасто и снажно. Постоји склоност ка гојењу у зрелијим годинама. Ово је најчешћи од свих црномањастих типова.

Реч је по свему судећи о комбинацији динарац-кромањонац. Телесне особине углавном упућују на робустног кромањонца (може се повезати са словенским сеобама), док је пигментација и уопште израз динарски (старосбалкански утицај).

б) Црномањасти тип кратке главе и висока раста

Висок и витак стас, дугачки удови, глава кратка и висока, лобања некад и мезокефална. Достиже уопште највећу висину међу свим типовима. Лице је дуго и уско, чело умерено високо и широко. Врат је дугачак. Нос висок у корену, прав, некада и кукаст. Очи мрке, или тамно-мрке, коса мрка.

Ово је класични динарски тип. На основу већег броја археолошких налазишта, типичан за предсловенско становништво Западног Балкана.

в) Црномањасти тип дуге главе

Раста је највише средњег, тела доста мршава и ситна. Пигментацијом готово да се не разликује од претходног типа, иако може имати и много загаситије тонове. Лице је узано и дугуљасто, нос висок и узан, често мало повијен. Чело је право и пуно, очи су крупне, лобања је долихокефална. Овај тип је врло редак.

Реч је о медитеранској раси. Присутна на тлу Балкана још од неолита. На старим налазиштима среће се у бронзаном добу, као и у римском периоду (Виминуцијум и др.).

Слика 23 лево - тип а, десно - тип в.

г) Плави тип округле главе

Ово је најчешћи од плавих типова, а чини се се да је заступљен у Кучима више него и један други тип. Обично је средњег раста. Очи су велике и плаве, или тамно-плаве. Лице је округласто, широко, са истакнутим јагодицама. Нос је умерено висок и широк, па се и даље постепено шири (често прћаст). Чело је високо, широко и неретко испупчено. Лобања је кратка и скоро сасвим округла. Као и код првог црномањстог типа, телесни делови су обли. Оно мало пуначких људи које је Ердељановић срео у Кучима, сви припадају овоме типу.

По свој прилици је реч о источноевропском типу (балтид и сличне форме). Пронађен код нас на касносредњовековним некрополама Сомбор и Сента. Свакако се може везати за новопридошле Словене.

жена десно

Рекао бих да је најпознатији типични представник овога типа из Куча, чувени војвода Марко Миљанов

д) Плави тип дугуљасте главе

Раста средњег, или високог, али не онако сувог и жилавог као у другог црномањастог типа (класични динарац). Коса је плава, или тамно-плава, очи плаве. Лице је уско и дуго, нос висок у корену, узан, прав, или мало повијен. Глава је уска и дугуљаста. Овај тип је много ређи од првог плавог типа.

Ово је нордијски тип. Његово присуство повећава се наког Велике сеобе народа, упливом словенских и германских племена. Присутан на Балкану и током бронзаног доба.

Мешовити типови у кучких Срба

Издвојио бих тип који је Ердељановић окарактерисао као тамно плави тип. Одликује се средњим растом, узаним, али не много дугачким, више овалним лицем. Тамно плавим, или сивим очима, тамно плавом, или смеђом косом. Нос је висок и грбаст, чело високо и широко, а глава кратка и округла.

Све упућује да је овде реч о норичком типу. Мешавини динарца и плавих типова округле и дугуљасте главе.

Арбанаси

Међу кучким Арбанасима срећу се сви они и чисти и мешани типови који се срећу и код Срба. Загаситија коплексија је код њих ипак чешћа него у Срба. Код њих је и више црномањастих типова средњег раста и дуге главе.

Такође, издваја се код Арбанаса и један посебан тип, који је Ердељановић назвао високи, чисто арбанашки тип. Ово није ништа друго до динарски тип, са карактеристичним узаним и шиљатим носем, који чини да средњи део лица изгледа као извучен напред и одаје утисак птичије физиономије.

На крају, с обзиром на испреплетаност типова, аутор тврди да би се већином тешко могло о једном Кучу рећи, да ли је Србин или Арбанас, кад не би било разлике у ношњи. Томе треба додати, да су се они много чешће женили Српкињама него Срби Арбанашкама, а то су морали чинити због својих честих завада с Арбанасима преко Цијевне.

Литература:

- Др Јован Ердељановић, Кучи, племе у Црној Гори, 1907
- Др Живко Микић, Антрополошка структура становништва Србије, 1988
- Тибор Живковић, Ромеји и Словени, 2000

Ван мреже stefan333

• Шегрт
  • Поруке: 71
Одг: Опште телесне особине кучких Срба (Др Јован Ердељановић)
« Одговор #1 послато: Фебруар 04, 2025, 06:31:57 поподне »
Da li bi ovo moglo značiti da su pripadnici starosjedilačkog življa na Balkanu bili viši od pridošlih Slovena? Bio sam ubijeđen da je obrnuto…

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #2 послато: Фебруар 04, 2025, 07:06:07 поподне »
Da li bi ovo moglo značiti da su pripadnici starosjedilačkog življa na Balkanu bili viši od pridošlih Slovena? Bio sam ubijeđen da je obrnuto…

Рекли смо без баналних и троловских питања, ти настављаш у још горем темпу! Ово је већ безобразлук и сматрај да имаш опомену.

Напишеш да разумеш да те ствари немају везе и да се извињаваш, а онда настављаш да вређаш интелигенцију посетиоца на овај начин?

Кучи су Срби, нису "припадници староседелачког живља", према томе код њих се срећу све оне особине (и физички типови) као и код осталих Срба, укључујући и телесну висину. 

Ван мреже stefan333

• Шегрт
« Одговор #3 послато: Фебруар 04, 2025, 07:36:08 поподне »
Рекли смо без баналних и троловских питања, ти настављаш у још горем темпу! Ово је већ безобразлук и сматрај да имаш опомену.

Напишеш да разумеш да те ствари немају везе и да се извињаваш, а онда настављаш да вређаш интелигенцију посетиоца на овај начин?

Кучи су Срби, нису "припадници староседелачког живља", према томе код њих се срећу све оне особине (и физички типови) као и код осталих Срба, укључујући и телесну висину.

“Trolovsko pitanje”? “vrijeđanje inteligencije”??OPOMENA?! Ne mogu da vjerujem šta čitam. Sam si citirao da je dinarski tip viši i karakterističan za predslovensko stanovništvo. To si TI napisao, ne ja. Ja sam samo pitao da li bi to značilo da su izvorni Srbi koji su došli na balkan bili niži u odnosu na zatečeno stanovništvo… nikakvo vrijeđanje inteligencije i trolovanje, sramne su ove optužbe.

Ван мреже stefan333

• Шегрт
« Одговор #4 послато: Фебруар 04, 2025, 07:42:19 поподне »
Nije se uopšte odnosilo na Kuče, već na napisano da je “dinarski tip karakterističan za predslovensko stanovništvo” a kako znamo da su današnji Srbi mješavina Slovena i starosjedilaca moje pitanje je bilo da li su Srbi koji su naselili Balkan prije kontakta sa starisjediocima bili viši ili niži od njih. Ako nema odgovora na to pitanje, nikakav problem, ali napakivati mi ovakve stvari, doslovno ne mogu vjerovat.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #5 послато: Фебруар 04, 2025, 08:00:18 поподне »
“Trolovsko pitanje”? “vrijeđanje inteligencije”??OPOMENA?! Ne mogu da vjerujem šta čitam. Sam si citirao da je dinarski tip viši i karakterističan za predslovensko stanovništvo. To si TI napisao, ne ja. Ja sam samo pitao da li bi to značilo da su izvorni Srbi koji su došli na balkan bili niži u odnosu na zatečeno stanovništvo… nikakvo vrijeđanje inteligencije i trolovanje, sramne su ove optužbe.

Ниси написао да говориш о динарском типу, судећи по претходним препискама, деловало је да алудираш на старобалканске E-V13 као више у односу на новопридошле Словене. Свакако си склон спамовању, то ваљда примећујеш.

Пошто се тема тиче телесних особина, да пробам да нађем најадекватнији одговор. Сви извори (а понајвише византијски, арапски и персијски) описују Словене као високе, плавокосе, или риђе људе. Често их мешају са Германима. Скелети старих Словена из раног периода нису доступни због обичаја спаљивања покојника. Најраније словенске некрополе односе се на период 8. до 12. века и скелети углавном показују нордијски карактер.

Балкански Словени из периода 9-12 века припадају поглавито робустном лептодолихомофрном типу. То би у преведеном требао бити неки нордијски, или атланто-нордијски тип са одређеним кромањонским карактеристикама. Овај тип се појављује искључиво од средњег века, тј. доласка Словена и присутан је у свим словенским некрополама, од Косова до Словеније. Стога га је и Ж. Микић окарактерисао као типичан за Словене. Лобање Словена су долихокефалне и мезокефалне, у том периоду брахикефала практично да нема. Осим овог, присутни су још неки типови, па у том смислу ни Словени нису антрополошки хомогени.

Већ од 13. века, а посебно у периоду касног средњег века, приметно је да је процес динаризације поодмакао међу Јужним Словенима. У некрополи Рашка Гора код Мостара у том периоду доминантне су типичне динарске лобање, онакве какве су присутне и данас на простору западног Балкана.

Староседеоци у периоду доласка Словена такође нису били сасвим хомогени, али је најдоминантнији тип брахикефални динарац (грацилне и робустне варијанте). Лако је уочљива ова промена у кефалном индексу, од 12. века на овамо. Писао је Ж. Микић о томе доста. За староседеоце Балкана је типично да су у бронзано доба били више брахикефални, да би се то изменило у време Рима, када из различитих делова царства долази ново становништво. И поред тога, динаризација би увек избијала као доминантна особина, тако су и у Виминацијуму пронађени класични динарски типови.

Динарски тип је сам по себи висок, али на висину западнобалканских динараца свакако су утицали новопридошли Словени, који су припадали високим и робустним типовима. О томе смо писали на теми о Албанцима, где је уочљива разлика у висини у односу на Црногорце. 

Ван мреже stefan333

• Шегрт
« Одговор #6 послато: Фебруар 04, 2025, 08:14:48 поподне »
Hvala na odgovoru. Istina da nisam naglasio na šta mislim. Uvijek mi je bilo zanimljivo to što npr u Hercegovini dominira slovenska genetika a opet po izgledu, dominira taj starosjedilacki, dinarski tip… da li se porast dinari začine od 12. vijeka može objasniti migracijom vlaških i arbanaških skupina na zapad?

Ван мреже stefan333

• Шегрт
« Одговор #7 послато: Фебруар 04, 2025, 08:15:55 поподне »
dinarizacije* autokorekt mi je ispravio u “dinari začine” ;D

На мрежи Кековац

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • Поруке: 739
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #8 послато: Фебруар 04, 2025, 08:17:12 поподне »
Што се висине тиче, једна мапа као хиљаду речи:

Извор: Mapping the Mountains of Giants: Anthropometric Data from the Western Balkans Reveal a Nucleus of Extraordinary Physical Stature in Europe

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #9 послато: Фебруар 04, 2025, 08:23:10 поподне »
Hvala na odgovoru. Istina da nisam naglasio na šta mislim. Uvijek mi je bilo zanimljivo to što npr u Hercegovini dominira slovenska genetika a opet po izgledu, dominira taj starosjedilacki, dinarski tip… da li se porast dinari začine od 12. vijeka može objasniti migracijom vlaških i arbanaških skupina na zapad?

Није баш тако једноставно, ти наши динарци имају разне друге особине, које сигурно одударају од особина неких предсловенских динараца (пигментација, робусност, итд). То на крају треба посматрати као процес. Иако међу њима има потомака и тих "изворних" динараца (у физичком смислу).

Власи и арбанаси нису у тој мери мигрирали на запад, да би раширили динарски тип до Алпа. Он је ту био присутан и за време Илира. Ово су опет мало наивна питања.

Углавном, најважније је разумети овај процес упоредне славизације староседелачког живља и динаризације новопридошлих Словена, који сам покушао да објасним. То су два паралелна процеса који започињу, по свему судећи, неколико векова након досељавања Словена, а пун замах доживљавају у периоду 12-15 века.

« Последња измена: Фебруар 04, 2025, 08:35:39 поподне Небојша »

Ван мреже stefan333

• Шегрт
« Одговор #10 послато: Фебруар 04, 2025, 10:24:28 поподне »
Што се висине тиче, једна мапа као хиљаду речи:

Извор: Mapping the Mountains of Giants: Anthropometric Data from the Western Balkans Reveal a Nucleus of Extraordinary Physical Stature in Europe

Mapiranje po visini bude u svim izvorima skoro isto za sve Balkance, ali kad su u pitanju Malisori, nailazio sam na neke mape gdje su ih stavljali znatno višim nego na ovoj mapi. Naravno, i na tim mapama nisu bili viši od Crnogoraca, ali nije toliko oštra razlika kao na ovoj mapi

Ван мреже barbarylion

• Истраживач
  • Поруке: 1415
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #11 послато: Фебруар 05, 2025, 01:04:09 поподне »
Odlična tema!
Kada gore u predhodnom postu Nebojša poemenu "ptičiji izgled" odmah se setih Ekrema Jevrića i njegove face. Meni je on izgledao kao tipičan albanski dinarac.
Pitanje je odakle ( ako su informacije tačne) dinarski tip u Polesju, koliko znam postoji i među Belorusima, takođe i na Karpatima ( ako grešim, izvinjavam se).

Takođe bih samo dodao da nije uopšte čudno što neko kao npr Stefan, koji je očito u nekoj početnoj fazi interesovanja za GG, biva zbunjen, jer pisanje nekih korisnika( Ne na ovoj temi) je vrlo često sve dovodilo u zabunu jer su bili skloni izjednačavanju termina Paleobalkanac=Albanac.
Rezultate te zbrke vidimo i sada.
Očito je da kod Albanaca ne dominira niakav "Iliriski tip", koji je vezan za predslovensko stanovništvo zapadnog Balkana, u šta se oni samo delimično uklapaju.

На мрежи Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1357
  • J-L70 > J-Z40772* mdDNA:HV-b15a
« Одговор #12 послато: Фебруар 05, 2025, 01:12:35 поподне »
То је нормално, ово уопште нису једноставне теме. За почетнике је пакао, знам како је мени било и како је сада још увек. Треба читати што више.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #13 послато: Фебруар 05, 2025, 01:14:01 поподне »
Odlična tema!
Kada gore u predhodnom postu Nebojša poemenu "ptičiji izgled" odmah se setih Ekrema Jevrića i njegove face. Meni je on izgledao kao tipičan albanski dinarac.
Pitanje je odakle ( ako su informacije tačne) dinarski tip u Polesju, koliko znam postoji i među Belorusima, takođe i na Karpatima ( ako grešim, izvinjavam se).

Takođe bih samo dodao da nije uopšte čudno što neko kao npr Stefan, koji je očito u nekoj početnoj fazi interesovanja za GG, biva zbunjen, jer pisanje nekih korisnika( Ne na ovoj temi) je vrlo često sve dovodilo u zabunu jer su bili skloni izjednačavanju termina Paleobalkanac=Albanac.
Rezultate te zbrke vidimo i sada.
Očito je da kod Albanaca ne dominira niakav "Iliriski tip", koji je vezan za predslovensko stanovništvo zapadnog Balkana, u šta se oni samo delimično uklapaju.

Нашао сам после дуго времена те Ердељановићеве примере за кучке Србе, па сам просто морао да отворим нову тему о томе.

Ти сад с друге стране опет оде у спам и понављаш неку стару причу. Јесу Албанци антрополошки палеобалканци, а и по пореклу. Вероватно да је управо тај изворни динарски тип код њих био заступљен, као уосталом на простору некадашњег Илирика. Без обзира како су се звали, порекло хаплогрупа им упућује на Балкан, то је ваљда данас јасно, након оволико резултата (древне и савремене днк). Нема то везе мислим са Стефановим ставовима, који су типични почетнички и стереотипни, невезано за форум.

Тај птичији тип је динарски заправо, како је Ердељановић описао, али са слабије израженом брадом, па средњи део лица (нос посебно) долази више до изражаја. Улгавном, не треба Ердељановића узимати као неку законитост, пошто је он више дао лична запажања одређених типова. Испоставиће се на крају, они одговарају карактеристикама одређеним расним типовима. Кун је нпр. много детаљније истраживао Албанце, има о томе више у његовим студијама.

Даћу у наставку најдоминантније типове које је издвојио код њих. Ово не мора да се пребацује на тему о Словенима.

Ван мреже barbarylion

• Истраживач
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #14 послато: Фебруар 05, 2025, 01:34:45 поподне »
Нашао сам после дуго времена те Ердељановићеве примере за кучке Србе, па сам просто морао да отворим нову тему о томе.

Ти сад с друге стране опет оде у спам и понављаш неку стару причу. Јесу Албанци антрополошки палеобалканци, а и по пореклу. Вероватно да је управо тај изворни динарски тип код њих био заступљен, као уосталом на простору некадашњег Илирика. Без обзира како су се звали, порекло хаплогрупа им упућује на Балкан, то је ваљда данас јасно, након оволико резултата (древне и савремене днк). Нема то везе мислим са Стефановим ставовима, који су типични почетнички и стереотипни, невезано за форум.

Тај птичији тип је динарски заправо, како је Ердељановић описао, али са слабије израженом брадом, па средњи део лица (нос посебно) долази више до изражаја. Улгавном, не треба Ердељановића узимати као неку законитост, пошто је он више дао лична запажања одређених типова. Испоставиће се на крају, они одговарају карактеристикама одређеним расним типовима. Кун је нпр. много детаљније истраживао Албанце, има о томе више у његовим студијама.

Даћу у наставку најдоминантније типове које је издвојио код њих. Ово не мора да се пребацује на тему о Словенима.

Pa nije baš spam, delimično se radi i o Albancima( iako samo kučkim u temi).
Jesu oni paleobalkanci, ali nisu svi paleobalkanci apsolutno isto, Albanci su po svemu sudeći više vezani za Tračane, i vrv imaju više veze da istočnim balkanom u onom izvornom smislu, tu postoji jasna razlika i u antropologiji i koječemu još.

Neću više o njima, al smatram da je bitno da se kaže, jer očito da neke stvari nisu dovoljno jasno napisane, kad rezultiraju da manje vise svaki novajlija stekne utisak Albanci svi i svuda. Poslednja na tu temu ;)

Što se rasnih/pod rasnih tipova tiče, rekao bih sa većina stanovništva predstavlja miks nekoliko. To poprilično komplikuje stvari.
Primera radi očito je da Dinarac kod Albanaca nije jednako robusan kao kod Srba ( ne govorim sada o pojedinačnim primercima, nego u proseku).
Mislim da je ova verzija Dinarca koju vezemo za Srbe, mahom nastala kao produkt robusnih Slovena i Paleobalkanaca, ali da se ona u grubo najviše odrazila na facijalne elemente Slovena, i pigmentaciju.
Opet kažem, odlična tema, ja sam laik oko klasifikacija i slično.
Takođe, kao što si i napisao, primetih popriličan broj izrazito plavih Kuča, kod kojih dominira "slovenski" izgled.
Primera radi onaj guslar Vukojica Sandić.
« Последња измена: Фебруар 05, 2025, 01:37:03 поподне barbarylion »

Ван мреже stefan333

• Шегрт
« Одговор #15 послато: Фебруар 05, 2025, 01:36:35 поподне »

Mislim da je Varvarski lav nije htio reći da Albanci nijesu paleobalkanskog porijekla već da nije svaki Paleobalkanac Albanac

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #16 послато: Фебруар 05, 2025, 01:41:52 поподне »
Mislim da je ova verzija Dinarca koju vezemo za Srbe, mahom nastala kao produkt robusnih Slovena i Paleobalkanaca, ali da se ona ugrubo najviše odrazila na facijalne elemente Slovena, i pigmentaciju.

Писали смо баш о томе, јуче током дана.

Takođe, kao što si i napisao, primetih popriličan broj izrazito plavih Kuča, kod kojih dominira "slovenski" izgled. Primera radi onaj guslar Vukojica Sandić.

Невољно причам о личним запажањима, пошто су то само лична запажања, могу бити и субјективна. На крају, произвољна запажања су често погодна за манипулацију, па се радије држим научних дисциплина, али и сама тема је о личном Ердељановићевом запажању.

Куча не толико, али видео сам пуно Васојевића плавокосих, који упадају у класични норички тип. Како је реч о суседном брдском племену, остаје да верујемо Ердељановићу када је издвајао најдоминантније типове. ;)

На мрежи НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 8782
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #17 послато: Фебруар 05, 2025, 01:50:33 поподне »
Takođe, kao što si i napisao, primetih popriličan broj izrazito plavih Kuča, kod kojih dominira "slovenski" izgled.
Primera radi onaj guslar Vukojica Sandić.

Откуд то да су они Кучи? Колико се сећам, они су из пљеваљског краја, и тамо би требало да су староседеоци.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #18 послато: Фебруар 05, 2025, 01:51:43 поподне »
Геге (Север Албаније)

(1) Висок брахикефални тип велике главе, широког лица, са средњом пигментацијом и са посебном склоношћу ка риђој пигментацији. Ово је тип сличан Боребију који је превладава у Црној Гори; у Албанији је готово у потпуности ограничен на племена Велике Малсије, а унутар тог племена концентрисан је у баираку Груда.

(2) Брахикефални тип средње висине, кратког лица, са мешовитом пигментацијом, који је у основи Алпинац. Налази се у свим племенима, али је најчешћи у области Мирдита.

(3) Висок, долихокефални или мезокефални тип, тамне косе и тамно-смеђе боје очију, правог носног профила и са тенденцијом ка мање лепторином носу од целоукупне групе. Ово је Атлантско-медитерански расни тип који, такође, преовладава у другим балканским земљама. Такође, може  се издвојити из доступних статистичких серија Грка, док је уобичајен у Бугарској и лако препознатљив међу Србима. Овај, или сличан тип, такође се јавља код Динараца у северној Италији и Тиролу. У северној Албанији најчешћи је у Малесији Јакова и Дукађину.

(4) Веома снажно диференциран тип који се одликује средњим растом, изузетном брахикефалијом, великом ускошћу и конвексношћу носа, високом учесталошћу заравњености потиљка и тенденцији ка светло-браон бојом очију у комбинацији са тамно-браон бојом косе. Овај тип се може назвати Динарским у пуном у или одређеном смислу; већина осталих Гега припада Динарци у делимичном или општем смислу. Овај екстремни Динарски тип је најчешћи у племену Дибра.

(5) Плавокоси, брахикефални, конвексног носа Норик, стандардног типа. Најчешћи је у Задрими.

(6) Неколико Нордијаца светлосмеђе боје косе, са средиштем у Љуми.

Код Тоска, на југу Албаније, основни тип је Алпинац.

Интересантно је запажање Ч. Куна, који каже да у Бостону, где недељно продефилује улицама на десетине Албанаца из јужне Албаније (Тоске), Бостонци не праве разлику, тј. не могу јасно да одреде да је неко Тоск по изгледу. Са друге стране, непогрешиво примећују Италијане, Јевреје и Јермене. Разлог за то је зато што их вероватно мешају са јужним Французима, где је аплински тип такође доминантан.

Ван мреже barbarylion

• Истраживач
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #19 послато: Фебруар 05, 2025, 01:55:55 поподне »
Откуд то да су они Кучи? Колико се сећам, они су из пљеваљског краја, и тамо би требало да су староседеоци.
Oni se smatraju Kučima.
Mislim da su čak i testirani kao E-V13, zapravo gotovo sam siguran da je sam Gospodin Sandić govorio o tome u nekom Intervju.