Аутор Тема: Кинези  (Прочитано 1331 пута)

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 5727
Кинези
« послато: Октобар 24, 2024, 09:22:39 пре подне »
Колико видим није на форуму никад било пуно приче о Кинезима, па отварам ову тему.

Заправо сам хтио да објавим једну фотографију коју сам снимио ових дана у Шангају, а нисам знао гдје да је смјестим на форуму.

Нисам нешто посебно детаљно проучавао генетику Кинеза. Основне информације које даје Википедија кажу да су Хан Кинези патрилинеарно прилично хомогени и да доминирају гране хаплогрупе О (О-М95, О-M122, O-M175) уз присутне и гране хаплогрупа C, N и Q-M120. Постоји и континуитет модерних Кинеза са бронзанодопском популацијом централне и сјеверне Кине. Ово се односи и на сјеверне и јужне Хан Кинезе. Код јужних је присутно неко мијешање са некинеским популацијама југа, али преко женских линија, док мушке линије сјеверних и јужних Кинеза не показују битније разлике. Најближи Кинезима, иако генетички јасно другачији су Корејанци и Јапанци.

Једина веза патрилинеарних линија Срба и Кинеза је преко N2 али то је веза стара преко 10000 година.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
Одг: Кинези
« Одговор #1 послато: Октобар 24, 2024, 09:27:56 пре подне »
Фотографија коју сам хтио да подијелим је фотографија радионице у прилично ексклузивном дијелу Шангаја, фронтално окренута ка улици. Нисам успио да сконтам шта поправља мајстор у радионици, али сам прилично сигуран да ужива у животу.  ;D Обратити пажњу на ноге у десном дијелу слике и постер Брус Лија на зиду.

Иначе сама радионица се налази у кварту који изгледа овако:

« Последња измена: Октобар 24, 2024, 09:29:41 пре подне drajver »

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1302
  • J-L70 > J-Z40772* mdDNA:HV-b15a
« Одговор #2 послато: Октобар 24, 2024, 10:03:08 пре подне »
По амбијенту бих рекао да поправља скутере.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #3 послато: Октобар 24, 2024, 10:24:10 пре подне »
По амбијенту бих рекао да поправља скутере.

Веома вјероватно, јер су скутери прилично бројни у Шангају. И не поштују пуно правила саобраћаја, прелазе на тротоаре, улијећу на пјешачке прелазе, пресијецају пут аутомоблима. Личе на камиказе.

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1813
  • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
« Одговор #4 послато: Октобар 24, 2024, 01:31:21 поподне »
Једина веза патрилинеарних линија Срба и Кинеза је преко N2 али то је веза стара преко 10000 година.
А преко матрилинеарних D4e4 и D4j8.
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже dzenan

• Почетник
  • **
  • Поруке: 50
  • C-M217>F8472>Y258405 mtDNA: U5a2a1b
« Одговор #5 послато: Октобар 24, 2024, 03:51:05 поподне »
Ја бих се само кратко надовезао да управо ја, имам везе са Кинезима која није толико стара с обзиром на физичку удаљеност између нас, а она је стара око ~2000 година. Моја грана није дошла преко истока Европе већ преко Мале Азије на Балкан али свакако има нас који су у вези са њима  ;D
https://www.yfull.com/tree/C-F8472/

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 608
« Одговор #6 послато: Октобар 30, 2024, 10:28:00 пре подне »
Веома вјероватно, јер су скутери прилично бројни у Шангају. И не поштују пуно правила саобраћаја, прелазе на тротоаре, улијећу на пјешачке прелазе, пресијецају пут аутомоблима. Личе на камиказе.

Једна од првих правила које Некинези у Шангају морају да науче: (електрични) скутери су опасни по живот. Посебно по животе пешака...

Ван мреже kocovic

• Писар
  • Поруке: 217
« Одговор #7 послато: Октобар 30, 2024, 11:57:26 пре подне »

Звучи као Београд у задњих годину, две.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #8 послато: Октобар 30, 2024, 12:21:52 поподне »
Звучи као Београд у задњих годину, две.

Претпостављам да мислиш на оне мале електричне скутере, ја сам под скутер мислио на мале моторе типа веспе на електрични погон (на слици доле). Таквих је маса у Шангају и могу бити убитачни.

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #9 послато: Октобар 30, 2024, 12:35:45 поподне »
Да, на те веспе мислим. Пре пар година сам био тамо и на оном великом пешачком он д боунд пали се зелено за пешаке и ми сви странци крећемо да прелазимо улицу не размишљајући пуно јер за аута је црвено. Међутим... брзо смо схватили да ови скутери (веспе или како год) не стају на црвено :)

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #10 послато: Октобар 30, 2024, 12:43:02 поподне »
Да, на те веспе мислим. Пре пар година сам био тамо и на оном великом пешачком он д боунд пали се зелено за пешаке и ми сви странци крећемо да прелазимо улицу не размишљајући пуно јер за аута је црвено. Међутим... брзо смо схватили да ови скутери (веспе или како год) не стају на црвено :)

Што је најгоре, пошто су на електрични погон, скоро се уопште не чују. Само се одједном створе иза леђа. Сконтао сам са друге стране да имају прилично добре рефлексе и да у критичним ситуацијама знају да се зауставе у задњи час.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2599
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #11 послато: Октобар 30, 2024, 04:21:16 поподне »
Skoro sam čitao da među kinezima postoji jedna grupacija bledoga tena, nadprosečne visine, odudaraju malo izgledom od ostalih etničkih grupa u Kini, al' sam zaboravio kako se zovu, deo su kineskog naroda, ne smatraju se za nešto posebno u tom kontekstu, ne znam da li možda znaš o tome šta?
Истраживања су показала да та групација не вози тротинете чак шта више презиру их.

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #12 послато: Октобар 30, 2024, 04:51:51 поподне »
Истраживања су показала да та групација не вози тротинете чак шта више презиру их.

;D ;D ;D

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #13 послато: Октобар 30, 2024, 04:59:52 поподне »
Skoro sam čitao da među kinezima postoji jedna grupacija bledoga tena, nadprosečne visine, odudaraju malo izgledom od ostalih etničkih grupa u Kini, al' sam zaboravio kako se zovu, deo su kineskog naroda, ne smatraju se za nešto posebno u tom kontekstu, ne znam da li možda znaš o tome šta?

Негдје сам слушао нешто тог типа, али не сјећам се (можда је то својевремено лансирао Милош Богдановић). Није ми познато да постоји таква група унутар кинеске Хан популације. Могу на улици да се види разни типови Кинеза, па их има и са свјетлијом кожом и виших, али објективно уопште не могу да разликујем источноазијске народе. Сад сам баш упознао неколико различитих нација, Тибетанце, Корејце, Кинезе, Казахе и мени су они сви слични. Можда једино у изразу лица постоји разлика, али не знам колико је то индивидулано, аколико одлика групе.Тако, Казах изгледа као предатор, а Тибетанац као плијен. :)

И занимљиво је да сви знају за Николу Јокића и да је из Србије, али само ријетки за Ђоковића. У чему је ствар?

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #14 послато: Новембар 05, 2024, 03:23:59 поподне »
У популарности кошарке у Азији. Рецимо 3 на 3 кошарка је изузетно популаран у земљама као што су Монголија, Филипини, Јапан, итд. А самим тим и кошарка и НБА :)