Аутор Тема: WGS код YSEQ  (Прочитано 4073 пута)

Ван мреже Spajic1

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 151
  • R1a-M458>L1029>FTA37952
WGS код YSEQ
« послато: Септембар 07, 2024, 12:57:17 поподне »
Да ли је ико радио WGS код YSEQ? Видим да имају три варијанте WGS,WGS+,WGS++.
Цена овог WGS+ је на нивоу БИГ700 код FTDNA.
Ако неко има искуства, интересује ме да ли су СНПови на Y делу упоредиви са FTDNA.
Знам да доста СНП који су од FTDNA не прихватају за кандидовање за СНП тестове.
Али да ли су упоредиви резултати FTDNA и WGS+?
Иначе ови са YSEQ брзо одговарају на питања, али на ово моје питање још нема одговора.

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1905
  • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
Одг: WGS код YSEQ
« Одговор #1 послато: Септембар 08, 2024, 09:05:17 поподне »
Разлика је у дубини очитавања (median read depth). FTDNA око 27х, а Yseq 5х.

Извор:

Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6282
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #2 послато: Септембар 08, 2024, 10:17:34 поподне »
Разлика је у дубини очитавања (median read depth). FTDNA око 27х, а Yseq 5х.

Извор:

На том конкретном једном случају јесте тако, али то су неки "рани радови". Тај тест у овом примеру је неки пандан садашњем WGS YSEQ тесту, а не WGS+ тесту. WGS+ тест даје просечну дубину очитавања 30x, што је исто као и код Дантеа и Небуле. На Y хромозому то буде око 15x. То јесте лошије него код FTDNA, али сасвим довољно за ове наше потребе.

Уопште не знам зашто се та мера зове "дубина очитавања", јер се уствари ради о просечном броју очитавања сваке позиције генома. 30x значи да је геном у просеку 30 пута очитан. Тиме се постиже мањи број погрешних очитавања. Ако рецимо на једном локусу 25 пута резултат очитавања буде база G, а пет пута база C, онда се сматра да је на том локусу база G. А са једним читањем могла се добити база С, што би било нетачно. Ове грешке настају услед несавршености технологије и разних могућих контаминација.

30 понављања је неки стандард за клиничка истраживања који даје висок ниво поузданости. Повећавањем на 60 очитавања се можда добије повећање тачности од 0.5%, ако и толико, што свакако не оправдава цену таквог теста. Зато, WGS+ је сасвим у реду за наше потребе.
« Последња измена: Септембар 08, 2024, 10:56:38 поподне Ojler »
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1394
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #3 послато: Септембар 09, 2024, 08:49:01 пре подне »
То су неки "рани радови" код YSEQ, а није јасно нити видљиво ни који од три понуђена теста је у питању (WGS, WGS+ или WGS++).

Финансирао сам код YSEQ један WGS+ тест за једног нашег члана и код њега статистика изгледа овако:

Статистика овог теста је сасвим ОК, потпуно упоредива са Небулом и Дантеом.

YSEQ тест са којим сам лично имао врло лоше искуство је WGS-400 (очитавања дужине 400 базних парова), и то на жалост приликом тестирања особе која ми је била врло значајна за истраживање (најстарији живи Обреновић у селу, само 4 генерације удаљен од родоначелника):

Овај WGS-400 тест мислим да више и није ни у понуди на сајту YSEQ, јер су схватили да ће упропастити репутацију ако наставе да га продају.

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 914
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #4 послато: Септембар 09, 2024, 09:36:53 пре подне »
Очекујем резултате поравнања  WGS Dante Labs Т2Т за нашег трећег члана генетских Озринића, па сам мало претурао по интернету, да видим шта се може ново, евентуално, очекивати од овог резултата, у погледу  "покривености" генома.

Ако сам добро разумео материју, у  специфичном контексту анализе Y-хромозома и генеалогије, Big Y-700 тест компаније FTDNA је генерално прецизнији од WGS теста када је у питању само Y-хромозом, зато што  Big Y-700 је дизајниран првенствено за анализу Y-хромозома. То значи да се фокусира на секвенцирање кључних делова Y-хромозома који су релевантни за генеалогију, као што су региони са високим бројем SNP-ова.
Због ове специфичности, тест има већу дубину покривености за Y-хромозом (често преко 49X), што значи да је тест прецизнији у детекцији мутација (SNP-ова) и даје детаљније информације о томе како се линије раздвајају кроз време.

Дакле, Big Y-700 покрива већи део Y-хромозома (укључујући и мање анализиране регионе) у поређењу са WGS тестовима који обухватају цео геном, али са просечном покривеношћу од 30X. Иако WGS обухвата Y-хромозом, покривеност је распоређена на цео геном, а не фокусирана само на Y-хромозом.

Ова фокусирана анализа омогућава Big Y-700 тесту да открије више релевантних SNP-ова за генеалогију и пружа детаљније гране унутар стабла хаплогрупа.

С друге стране, WGS (Whole Genome Sequencing), као што је Dante Labs тест са 30X покривеношћу, има ширу примену јер секвенцира цео геном, укључујући аутосомални ДНК, митохондријални ДНК, и Y-хромозом. WGS је користан због свеобухватне анализа генома, укључујући  не само порекло, него и здравље, као  и друге генетичке податке.

Дакле, ако је примарни циљ генеалогија Y-хромозома, Big Y-700 је још увек бољи избор у смислу прецизности и детаља, док је WGS бољи за свеобухватну генетичку анализу. Или је овај закључак превазиђен у последњој генерацији WGS-a?
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #5 послато: Септембар 09, 2024, 10:10:18 пре подне »
Не, нисте добро схватили. WGS тест је теоретски гледано у сваком могућем погледу бољи и напреднији тест од Big Y-700.

Big Y-700 тест покрива само део укупне дужине Y хромозома, али се фокусира на поуздане регионе који имају доказан филогенетски значај за истраживање и при томе их "појачава" да би се добио јако велики просечан број очитавања по позицији. FTDNA захтева минимум 10 поузданих очитавања да би сматрао неки SNP поузданим (а просек очитавања по позицији је код Big Y-700 теста најчешће преко 40x).

Типичан WGS 30x тест са друге стране очитава (теоретски) комплетан геном - 23 пара хромозома, укључујући и X и Y, с тим што је дубина очитавања самог Y хромозома типично у околини 15x, што је за потребе генетичке генеалогије сасвим довољно. Другим речима, са оба теста ћете добити исти резултат, али ће "резолуција" (број детаља) бити већа код исправно урађеног WGS теста.

Е сад, где је квака 22... На основу преко 20 тестова које сам радио код различитих фирми (FTDNA, Dante Labs, YSEQ, Nebula Genomics) фирма FamilyTreeDNA је без премца најпрофесионалнија са 100% квалитетно урађеним тестовима. Уз тест добијате и доживотни приступ њиховим услугама, бићете увршћени и на њихово филогенетско стабло (мени је то рецимо јако битно, некима можда није).

Са другим фирмама које продају "direct to consumer" WGS тестове није баш тако сјајна ситуација:

1) Dante Labs - можете добити добро очитан резултат, али има примера да су људи добили резултат без Y хромозома (женски), туђи резултат, гомилу шума (смећа), узорак очитан просечном дубином 3x, да чекају резултат више од 2 године (мој случај) итд.

2) Nebula Genomics - углавном су добри, али ја сам уместо резултата мог сина, добио резултат непознате особе (помешани узорци у лабораторији), по свему судећи неког Пољака. Срећом имао сам од пре тога и исправан Dante Labs резултат па сам имао аргументацију да се жалим и на крају успео (једва су признали своју грешку). Послали су ми заменски кит, који сам поново послао из Немачке, на праћењу пошиљке стоји да је уручен, а они тврде да им никада није стигао. Моја реч против њихове - дигао сам руке, а хтео сам да урадим тест, јер ми се свиђају њихови здравствени извештаји.

3) YSEQ - озбиљна компанија, углавном добро раде, али наши уредници Српског ДНК пројекта уочили су да се из њиховог WGS теста просечно (софтверски) може очитати мање STR маркера него из других WGS тестова. Свакако, за некога ко је урадио WGS тест заправо STR маркери немају неку посебну вредност, али могу помоћи за "регрутовање" потенцијалних кандидата за дубинско тестирање, међу људима који су урадили тест само на STR маркере.

Све у свему, ја за своја истраживања увек идем на FTDNA (Big Y-700) јер знам шта ћу добити и што је још важније, мени лично много значи да имам резултате на оба стабла. Међутим тест је објективно јако скуп обзиром да технолошки већ заостаје за WGS тестовима.
« Последња измена: Септембар 10, 2024, 05:50:36 пре подне Драган Обреновић »

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 914
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #6 послато: Септембар 09, 2024, 10:32:22 пре подне »
Не, нисте добро схватили. WGS тест је теоретски гледано у сваком могућем погледу бољи и напреднији тест од Big Y-700.

Big Y-700 тест покрива само део укупне дужине Y хромозома, али се фокусира на поуздане регионе који имају доказан филогенетски значај за истраживање и при томе их "појачава" да би се добио јако велики просечан број очитавања по позицији. FTDNA захтева минимум 10 поузданих очитавања да би сматрао неки SNP поузданим (а просек очитавања по позицији је код Big Y-700 теста најчешће преко 40x).

Типичан WGS 30x тест са друге стране очитава (теоретски) комплетан геном - 23 пара хромозома, укључујући и X и Y, с тим што је дубина очитавања самог Y хромозома типично у околини 15x, што је за потребе генетичке генеалогије сасвим довољно. Другим речима, са оба теста ћете добити исти резултат, али ће "резолуција" (број детаља) бити већа код исправно урађеног WGS теста.

Е сад, где је квака 22... На основу преко 20 тестова које сам радио код различитих фирми (FTDNA, Dante Labs, YSEQ, Nebula Genomics) фирма FamilyTreeDNA је без икаквог премца најпрофесионалнија са 100% квалитетно урађеним тестовима. Уз тест добијате и доживотни приступ њиховим услугама, бићете увршћени и на њихово филогенетско стабло (мени је то рецимо јако битно, некима можда није).

Са другим фирмама које продају "direct to consumer" WGS тестове није баш тако сјајна ситуација......

Све у свему, ја за своја истраживања увек идем на FTDNA (Big Y-700) јер знам шта ћу добити и што је још важније, мени лично много значи да имам резултате на оба стабла. Међутим тест је објективно јако скуп обзиром да технолошки већ заостаје за WGS тестовима.

Драги колега Обреновићу,  ми инжењери смо одавно прихватили Марксову тезу да је пракса  а не теорија, критеријум истинитости... ;)
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #7 послато: Септембар 09, 2024, 10:44:24 пре подне »
Драги колега Обреновићу,  ми инжењери смо одавно прихватили Марксову тезу да је пракса  а не теорија, критеријум истинитости... ;)

Ваистину тачно колега ;)

Ван мреже Spajic1

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 151
  • R1a-M458>L1029>FTA37952
« Одговор #8 послато: Септембар 10, 2024, 07:29:28 пре подне »
Захваљујем свима на помоћи и анализи.
Ево добио сам одговор и од YSEQ:
Our WGS tests normally cover more of the Y chromosome than the BigY test. It is similar to Nebula's test. However we can't guarantee that all SNPs will be sequenced. It always depends on the quality of the DNA sample and the position of the SNP. Technical issues can always happen and some regions are very hard to sequence. Therefore it happens that a SNP is covered in one sample but not in the other. But our goal is to sequence all possible SNPs.

Ван мреже Воихна

• Члан Друштва
  • Шегрт
  • Поруке: 78
« Одговор #9 послато: Март 02, 2026, 08:25:06 поподне »

Није баш да немам појма, али бих желео да не направим грешку у корацима. Пошто су моји сродници на YFull-стаблу PH1012* желео бих да тестирам код YSeq наше сродство са једном или две фамилије које су PH908 (раније тестиране на 23 маркера). Који редослед даје довољно поуздан резултат са најмањим трошковима? Да ли панел х. г. PH908, што је сигурно најскупље и беспотребно, или да узорке тестирам на неке од СНП-ова? Успут, нисам баш сигуран да ли користим праве термине (панел, СНП и сл).

Са аспекта неког релативно ближег сродства мислим да би најбоље било узорке тестирати на PH1012, или можда није наодмет прво ићи на PH3310, док ми је Y32084 веома далеко сродство као и PH908. У сваком случају, очекујем прави савет.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3017
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #10 послато: Март 02, 2026, 08:43:15 поподне »
Није баш да немам појма, али бих желео да не направим грешку у корацима. Пошто су моји сродници на YFull-стаблу PH1012* желео бих да тестирам код YSeq наше сродство са једном или две фамилије које су PH908 (раније тестиране на 23 маркера). Који редослед даје довољно поуздан резултат са најмањим трошковима? Да ли панел х. г. PH908, што је сигурно најскупље и беспотребно, или да узорке тестирам на неке од СНП-ова? Успут, нисам баш сигуран да ли користим праве термине (панел, СНП и сл).

Са аспекта неког релативно ближег сродства мислим да би најбоље било узорке тестирати на PH1012, или можда није наодмет прво ићи на PH3310, док ми је Y32084 веома далеко сродство као и PH908. У сваком случају, очекујем прави савет.
У праву си,почни тачно од тога https://www.yseq.net/product_info.php?products_id=42431

Ван мреже Воихна

• Члан Друштва
  • Шегрт
« Одговор #11 послато: Март 03, 2026, 04:57:49 поподне »
У праву си,почни тачно од тога https://www.yseq.net/product_info.php?products_id=42431

Само да проверим: ако тест покаже да је неко позитиван на DNA PH1012 онда је сигурно позитиван и на DNA PH3310, с друге стране, ако би тест показао да је неко негативан на  DNA PH3310 онда је сигурно негативан и на DNA PH1012. Да ли је ово тачно?

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #12 послато: Март 03, 2026, 05:00:14 поподне »
Само да проверим: ако тест покаже да је неко позитиван на DNA PH1012 онда је сигурно позитиван и на DNA PH3310, с друге стране, ако би тест показао да је неко негативан на  DNA PH3310 онда је сигурно негативан и на DNA PH1012. Да ли је ово тачно?
Ако је позитиван на жељени снип онда је позитиван и на све узводно.Ако је негативан на жељени снип онда сигурно није ни на један низводно.
« Последња измена: Март 03, 2026, 05:05:56 поподне Exiled »

Ван мреже Воихна

• Члан Друштва
  • Шегрт
« Одговор #13 послато: Март 03, 2026, 11:16:18 поподне »
Ако је позитиван на жељени снип онда је позитиван и на све узводно.Ако је негативан на жељени снип онда сигурно није ни на један низводно.

Другу реченицу ћу схватити овако: Ако је негативан на жељени снип онда сигурно није (позитиван) ни на један низводно.

Хвала!

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #14 послато: Март 04, 2026, 08:32:07 пре подне »
Другу реченицу ћу схватити овако: Ако је негативан на жељени снип онда сигурно није (позитиван) ни на један низводно.

Хвала!
Upravo tako, vidim da sam izostavio reč.