Аутор Тема: Г25 средњи век  (Прочитано 24785 пута)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14362
Одг: Г25 средњи век
« Одговор #40 послато: Август 15, 2024, 01:16:04 поподне »
Колико ја знам, у сваком пару хромозома један хромозом добијеш од једног, други од другог родитеља. Има ту још неких генетски корака између тога, али нећу да улазим јер то није тема. Код мене изгледа овако

Као што видиш, од једног родитеља сам добио искључиво јужну Европу (горњи хромозом у сваком пару). Источна Европа и западна Европа која се нашла на његовим хромозомима је највероватније услед рекомбинације (заборавио сам стручан израз) када се мали делови хромозома једног од родитеља пређу на хромозом другог родитеља и обрнуто.

Код тебе је уочљиво да се западна Европа јавља готово увек на овом хромозому "испод". Не можемо да знамо да ли је то отац или мајка, све и када би они радили тест на FTDNA ?

Код мене се на прву чини да је код обоје равномерно заступљен однос источна-јужна Европа, мада ипак делује да овај испод има више јужне Европе. На горњем хромозому (назовимо га тако) постоји и неки блискоисточни "touch", који у укупној генетској слици не прелази 0.2%. Вероватно није овако једноставно за анализу.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #41 послато: Август 15, 2024, 01:19:01 поподне »
Такође, код мене се на оба равномерно јавља западна Европа, што ми говори да није превише логично, или не тумачим на прави начин.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 477
« Одговор #42 послато: Август 15, 2024, 01:28:19 поподне »
Код тебе је уочљиво да се западна Европа јавља готово увек на овом хромозому "испод". Не можемо да знамо да ли је то отац или мајка, све и када би они радили тест на FTDNA ?

Код мене се на прву чини да је код обоје равномерно заступљен однос источна-јужна Европа, мада ипак делује да овај испод има више јужне Европе. На горњем хромозому (назовимо га тако) постоји и неки блискоисточни "touch", који у укупној генетској слици не прелази 0.2%. Вероватно није овако једноставно за анализу.

Готово сигурно је са мајчине стране, јер сам нашао пар њених рођака који су се тестирали и сви су имали западну Европу. Рођаци са очеве стране су ту где јесу - Балкан (додуше само два даља рођака). И са друге стране ми има смисла јер је она пола Македонија пола Војводина, а отац је 100% Македонија.

Наравно не значи да је горњи хромозом од оца, доњи од мајке за сваког тестираног. Мислим да 23andMe даје праву слику. Такође DNAGenics дели на мајку и оца, тј. оно што је наслеђено од оба родитеља, али ми делује да није IBD.
« Последња измена: Август 15, 2024, 01:34:25 поподне kocovic »

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #43 послато: Август 15, 2024, 01:40:54 поподне »

1800-1850. Није много помогло  :D

Да ли ти је Грчка додатна генетска група или главна?

Ја сам добио 3 главне и 3 додатне генетске групе. Главне су ми Македонци (у Македонији и Грчкој), Срби (Босна, Србија и Хрватска) и Румуни, а додатне: Албанци у Македонији, Албанци у Албанији и неки Белгијанци.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1677
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #44 послато: Август 15, 2024, 02:35:03 поподне »
Greek 32.3% – Код мене је компликовано и много тога се још увек напрежем да повежем. Много је непознатих у периоду од 1790. године и уназад. Од тог периода, све породичне гране су у Браничеву. У етнографској литератури пронашао сам већину породица и за неке је наведено да су дошле из Ердеља, за друге са Косова, треће из Арнаутлука, или да су староседеоци. Што се тиче хаплогрупе, проналазим је у селу Жидиље (и Равна Река) код Деспотовца. Рођаци под старим презименом и даље живе тамо. Жидиље је у једном тренутку било исељено, пошто се у једном турском дефтеру (Антигона, хвала на преводу) наводи као село чија је обрадива површина дата на коришћење другом насељу. Старији записи указују на то да је рударство било веома развијено, а моји су сви били рудари. Рудари су и ови што су остали у Ресави.

Тренутни извори главобоља су следећа питања:

Велико присуство J2a међу Власима на истоку (проценат као у Грчкој).

Недостатак података о миграцијама Влаха, али и Грка, унутар Деспотовине и Османског царства.

Грчка колонија у Ресави у време Деспотовине – Подаци о овој колонији су фрагментарни али је дефакто постојала. Центар је био у Седларима (Ђонци). У Жидиљу је некакво жидовско или грчко гробље а заветина је свети Димитрије.

Често присуство моје подгране међу Албанцима – Интересантно је да се моја грана (J-Y24651) често појављује међу Албанцима, што сугерише могућност да је дошла са Албанцима, Каракачанима или сличним групама. Могла је доћи и из Румуније. Не сме се искључити ни опција да овде постоје остаци оне популације која је чинила клин у Тимочкој зони и која би аутосомално могла гравитирати ка југу. Очекујем да ће коначно решење ових питања доћи тек када буде спроведено више генетских тестова. У скоријој будућности планирам да пошаљем узорак на ФТДНА, где постоји један Грк са којим имам седам разлика на 111 маркера. Надам се да ће ми та анализа донети неке одговоре. Тај Грк је са границе са Албанијом, и презива се Карамичалис или нешто слично. Видећемо, суштински још увек ништа не знам конкретно. Врло је компликовано али имам ја времена  :D
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #45 послато: Август 15, 2024, 02:38:28 поподне »
Готово сигурно је са мајчине стране, јер сам нашао пар њених рођака који су се тестирали и сви су имали западну Европу. Рођаци са очеве стране су ту где јесу - Балкан (додуше само два даља рођака). И са друге стране ми има смисла јер је она пола Македонија пола Војводина, а отац је 100% Македонија.

Наравно не значи да је горњи хромозом од оца, доњи од мајке за сваког тестираног. Мислим да 23andMe даје праву слику. Такође DNAGenics дели на мајку и оца, тј. оно што је наслеђено од оба родитеља, али ми делује да није IBD.

Постави када стигнеш те резултате са 23andMe. Погледао сам на блиц своје, ни тамо нема превише смисла ова подела, видећу касније детаљније. Лепо је ако може да се ухвати нека логика.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #46 послато: Август 15, 2024, 04:21:15 поподне »
Ево Кочовићу, растумачи ако будеш могао. Где се код тебе налази отац, а где мајка на 23andMe?

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #47 послато: Август 15, 2024, 05:56:31 поподне »
Постави када стигнеш те резултате са 23andMe. Погледао сам на блиц своје, ни тамо нема превише смисла ова подела, видећу касније детаљније. Лепо је ако може да се ухвати нека логика.

Не могу да тврдим са 100% сигурношћу, али се сећам да је једна компанија пре отприлике годину дана давала могућност да видиш шта си наследио од оца и мајке раздвојено. Да будем прецизнији не каже ти који родитељ ти је отац, а који мајка, већ је заведено као родитељ 1 и родитељ 2. Ја немам 23andme али пошто не видим да си нашао ту опцију можда је ипак био AncestryDNA. Сад стварно не могу да се сетим.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #48 послато: Август 15, 2024, 06:09:18 поподне »
Greek 32.3% – Код мене је компликовано и много тога се још увек напрежем да повежем. Много је непознатих у периоду од 1790. године и уназад. Од тог периода, све породичне гране су у Браничеву. У етнографској литератури пронашао сам већину породица и за неке је наведено да су дошле из Ердеља, за друге са Косова, треће из Арнаутлука, или да су староседеоци. Што се тиче хаплогрупе, проналазим је у селу Жидиље (и Равна Река) код Деспотовца. Рођаци под старим презименом и даље живе тамо. Жидиље је у једном тренутку било исељено, пошто се у једном турском дефтеру (Антигона, хвала на преводу) наводи као село чија је обрадива површина дата на коришћење другом насељу. Старији записи указују на то да је рударство било веома развијено, а моји су сви били рудари. Рудари су и ови што су остали у Ресави.

Тренутни извори главобоља су следећа питања:

Велико присуство J2a међу Власима на истоку (проценат као у Грчкој).

Недостатак података о миграцијама Влаха, али и Грка, унутар Деспотовине и Османског царства.

Грчка колонија у Ресави у време Деспотовине – Подаци о овој колонији су фрагментарни али је дефакто постојала. Центар је био у Седларима (Ђонци). У Жидиљу је некакво жидовско или грчко гробље а заветина је свети Димитрије.

Често присуство моје подгране међу Албанцима – Интересантно је да се моја грана (J-Y24651) често појављује међу Албанцима, што сугерише могућност да је дошла са Албанцима, Каракачанима или сличним групама. Могла је доћи и из Румуније. Не сме се искључити ни опција да овде постоје остаци оне популације која је чинила клин у Тимочкој зони и која би аутосомално могла гравитирати ка југу. Очекујем да ће коначно решење ових питања доћи тек када буде спроведено више генетских тестова. У скоријој будућности планирам да пошаљем узорак на ФТДНА, где постоји један Грк са којим имам седам разлика на 111 маркера. Надам се да ће ми та анализа донети неке одговоре. Тај Грк је са границе са Албанијом, и презива се Карамичалис или нешто слично. Видећемо, суштински још увек ништа не знам конкретно. Врло је компликовано али имам ја времена  :D

Мислио сам на генетске групе, а не те процене етничке припадности - то је глупост. Ово:
https://ibb.co/FKtsYyn
https://ibb.co/25Jk2Yt
https://ibb.co/jfvR1WY
https://ibb.co/sbZMvCT
https://ibb.co/GvhMg2V
https://ibb.co/K6ZnbRg

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 827
  • Y: E-BY148067 Никољдан Y (M): E-FT61303 Јовањдан
« Одговор #49 послато: Август 15, 2024, 09:31:07 поподне »
Не могу да тврдим са 100% сигурношћу, али се сећам да је једна компанија пре отприлике годину дана давала могућност да видиш шта си наследио од оца и мајке раздвојено. Да будем прецизнији не каже ти који родитељ ти је отац, а који мајка, већ је заведено као родитељ 1 и родитељ 2.

Ancestry, али моје тетке рецимо имају пуно поклапања које они нису могли да разврстају и остала су "unassigned".

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #50 послато: Август 15, 2024, 09:42:21 поподне »
Ево како изгледа моје наслеђе по Ancestry, имам срећу да су ми родитељи из различитих крајева, па сам на основу поклапања могао да закључим која страна ми је мушка, која женска.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #51 послато: Август 15, 2024, 09:54:49 поподне »
Ево како изгледа моје наслеђе по Ancestry, имам срећу да су ми родитељи из различитих крајева, па сам на основу поклапања могао да закључим која страна ми је мушка, која женска.

Том логиком сам се и ја водио. За очеву страну имам веома дубок родослов (скоро по свим линијама крајем 18. века до данас) и готово сви су из три-четири места која су у кругу од 15 км. Са мајчине стране имам бабу која је такође из истог круга, и деду који је са севера Србије. И то се види на оној слици коју сам поставио раније. Такође неки од ових који су из Македоније имају резултате који доста вуку на југ. И то је то, бар што се мене тиче. За остале који имају родитеље из истог места (и њихове даље претке), оба хромозома ће изгледати слично.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #52 послато: Август 16, 2024, 01:53:08 пре подне »
На 23andme су такође почели са IBD анализом старих узорака, скоро су додали и Аваре из студија, добио сам двојицу (Y hgs E-V13 и R-M415) из Хајдунаша као поклапања:

« Последња измена: Август 16, 2024, 01:59:38 пре подне НикПав »

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #53 послато: Август 16, 2024, 09:21:59 поподне »
0.03437034   Macedonia_Medieval
0.04029699   Serbia_Ottoman
0.04200642   Bulgaria_Medieval
0.04309932   Croatia_Medieval_o
0.04388937   Hungary_Medieval.SG
0.06497188   BosniaHerzegovina_Medieval
0.06866691   Croatia_Medieval
0.07028139   Albania_Medieval
0.16235599   Turkey_Medieval
0.34048976   Romania_Medieval

И мени је тај узорак најближи, верујем да ће тако бити и са осталима који одраде. Да ли је овај средњовековни Македонац, онај који је аутосомално 50-50 (који беше период)?

Ja sam malo slabiji kada su u pitanju g25 rezultati.
Ono sto me interesuje je sledece, kako to da masa Srba dobija na prvom mestu srednjevekovne Albance?Kakvi su to Albanci u srednjem veku toliko severno orijentisani, jer i najjuzniji Srbi se po autosomalu drasticno razlikuju od modernih Albanaca?Nedostata srednjevekovnog uzorka kod Srba, vidim da ima bosanski uzorak iz srednjeg veka, zna li se odakle je taj uzorak? Srpski uzorak iz srema je insto interesantan...Da se radi o nekom drugom racunacu npr k13 vrv bih lakse razumeo.

Cini mi se da je jedan od tih hrvatskih srednjevekovnih uzoraka bio koristen i na onom ancestry sajtu njega smo mahom dobijali na prvom meststu, haplogrupa I1.
Za drobnjackog kneza Raskovica nemamo autosomal uradjen?
« Последња измена: Август 16, 2024, 09:27:28 поподне barbarylion »

Ван мреже Душан

• Познавалац
  • Поруке: 495
  • I2a1b-PH908
« Одговор #54 послато: Август 17, 2024, 02:09:27 пре подне »
Ono sto me interesuje je sledece, kako to da masa Srba dobija na prvom mestu srednjevekovne Albance?Kakvi su to Albanci u srednjem veku toliko severno orijentisani, jer i najjuzniji Srbi se po autosomalu drasticno razlikuju od modernih Albanaca?

Која маса Срба је добила средњовековне Албанце на првом месту???
Нико ко је до сада поставио своје резултате није добио Албанце на првом месту, осим Кочовића који је 3/4 Македонац па има појачану јужњачку генетику.

Тај узорак није северно оријентисан, чак је и јужнији од савремених Албанаца и најближа модерна популација су Грци са Пелопонеза.

Ја га добијам око 40% у комбинацији са узорком из Русије, који можемо сматрати ранословенским.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1677
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #55 послато: Август 17, 2024, 09:56:30 пре подне »
И ја га добијам, у комбинацији са неким Летонцима.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #56 послато: Август 17, 2024, 12:54:06 поподне »
Ono sto me interesuje je sledece, kako to da masa Srba dobija na prvom mestu srednjevekovne Albance?Kakvi su to Albanci u srednjem veku toliko severno orijentisani, jer i najjuzniji Srbi se po autosomalu drasticno razlikuju od modernih Albanaca?Nedostata srednjevekovnog uzorka kod Srba, vidim da ima bosanski uzorak iz srednjeg veka, zna li se odakle je taj uzorak? Srpski uzorak iz srema je insto interesantan...Da se radi o nekom drugom racunacu npr k13 vrv bih lakse razumeo.

Cini mi se da je jedan od tih hrvatskih srednjevekovnih uzoraka bio koristen i na onom ancestry sajtu njega smo mahom dobijali na prvom meststu, haplogrupa I1.
Za drobnjackog kneza Raskovica nemamo autosomal uradjen?

Хаплогрупе које носе узорци из Албаније средњег века су дефинитивно ушле у генетику Словена. То је узорак две особе, мушкарац са ипсилон хаплогрупом T-FGC47678 и митохондријском H11a, и жена са митохондријском U4c1. Све ове групе су пронађене чак и међу Пољском и Украјином у раном средњем веку (између 5-10 века).

Међутим ови узорци из Албаније су генерално неки јужњаци у аутозомалном погледу.
« Последња измена: Август 17, 2024, 12:56:04 поподне kocovic »

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #57 послато: Август 17, 2024, 01:13:48 поподне »
осим Кочовића који је 3/4 Македонац па има појачану јужњачку генетику.
С тим да мени на овом калкулатору са две популације на првих пар места углавном није Албанија средњи век, већ Пољаци Полезија/Лужички Срби/Средњевековни Чеси/Балтик викиншко доба (35-40%) + Централна Италија (остатак).

На MyHeritage добијам 16% (северна) Италија + 4% Иберија, а FamilyTreeDNA око 8% Иберија, тако да не мислим да је то дошло од популације која је живела у Албанији у средњем веку.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #58 послато: Август 23, 2024, 05:11:00 поподне »
Razumem. Hvala na pojašnjenjima, ja sam pomislio da su Albanci srednjeg veka na nekom današnjem srpskom preseku, što bi izazvalo konfuziju u više pravaca.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #59 послато: Август 30, 2024, 09:03:29 поподне »
Да, тај би требало свима да нам је најближи.

Првих 5 које сам добио.

Da bih dobio detaljnije rezultate ovako kao ti trebad a se pretplatim na sajt ili?