Аутор Тема: Богићевић, село Дворане - Крушевац  (Прочитано 1150 пута)

Ван мреже Гребић

• Гост
  • *
  • Поруке: 4
Богићевић, село Дворане - Крушевац
« послато: Јул 09, 2024, 03:15:41 поподне »
Поздрав свима, ја сам овде нови на форуму, да ли постоји нека литература за овај крај и за моје презиме? Занимају ме информације о даљем пореклу моје породице. Из усменог предања сам чуо да смо дошли у Дворане из колубарског краја, наводно бежећи пред Турцима. Пре смо се презивали Костантиновић, слава нам је Свети Никола, али то је све што знам.

Ван мреже Рус

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 145
  • R1a-L1029>YP6047
Одг: Богићевић, село Дворане - Крушевац
« Одговор #1 послато: Јул 09, 2024, 03:58:20 поподне »
Колико ја знам, Крушевац је генерално веома слабо заступљен, нема довољно материјала о пореклу становништва села

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 5506
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #2 послато: Јул 09, 2024, 04:36:07 поподне »
У петом броју часописа "Расински анали" из 2007. године објављен је чланак Љ. Ненезић "Ономастика села Дворане". Можда тамо може нешто да се нађе.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Gorance

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 735
« Одговор #3 послато: Јул 09, 2024, 08:21:55 поподне »
Колико ја знам, Крушевац је генерално веома слабо заступљен, нема довољно материјала о пореклу становништва села
Има од Лутовца ,,Жупа александровачка". Мада,није Расина у ужем смислу. 

Ван мреже Gorance

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #4 послато: Јул 09, 2024, 08:24:16 поподне »
Поздрав свима, ја сам овде нови на форуму, да ли постоји нека литература за овај крај и за моје презиме? Занимају ме информације о даљем пореклу моје породице. Из усменог предања сам чуо да смо дошли у Дворане из колубарског краја, наводно бежећи пред Турцима. Пре смо се презивали Костантиновић, слава нам је Свети Никола, али то је све што знам.
Не делује ми логична сеоба од Колубаре ка Расини. Поготово ,,пред Турцима".

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 999
« Одговор #5 послато: Јул 09, 2024, 09:55:09 поподне »
Порески попис из 1863., иначе сјајан извор података, није сачуван за крушевачки крај.
Постоји нешто тефтера, али то није довољно као помоћ за састављање родослова.

Постоји црква у месту, али није толико стара (наводи се да је сазидана 1875) - сачуване матичне књиге нису старије од 1885. године. Питање је где су мештани били пре надлежни... Да ли у Крушевцу или на неку другу страну, није ми познато.
Углавном, ако се то може утврдити, могуће је спровести истраживање по старим матичним књигама у архиву.

Ван мреже Гребић

• Гост
  • *
  • Поруке: 4
« Одговор #6 послато: Јул 10, 2024, 11:03:36 пре подне »
Не делује ми логична сеоба од Колубаре ка Расини. Поготово ,,пред Турцима".
Тако су бар причали стари у породици, зато сам рекао ,,наводно'' јер је у питању усмено предање и једини извор који имам о даљем пореклу породице.
« Последња измена: Јул 10, 2024, 11:08:53 пре подне Гребић »

Ван мреже Gorance

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #7 послато: Јул 10, 2024, 03:19:14 поподне »
Тако су бар причали стари у породици, зато сам рекао ,,наводно'' јер је у питању усмено предање и једини извор који имам о даљем пореклу породице.
Разумем. Ми се држимо само Чарнојевића и сеоба југ-север. Свакакве опције су могуће. Него,говорим о степену вероватноће. Поздрав. Моји су из Жупе иначе.