Аутор Тема: Брињско-удбински Кнежевићи никољштаци  (Прочитано 5699 пута)

Ван мреже Maša Komadina

• Гост
  • *
  • Поруке: 14
Одг: Брињско-удбински Кнежевићи никољштаци
« Одговор #20 послато: Јул 31, 2024, 03:22:53 поподне »
Јесте. Мада је упитно да ли су исти род са овима из Бриња. Није реч о истој миграционој струји:

Prva seoba Srba iz turske Like na krajiško tlo izvršena je 1611. u Brlog. U njoj je sudjelovalo tridesetak rodova, koji su stekli veliki prostor oko staroga grada Brloga i na Gušića polju. Ipak su i iz toga skupa poslije turskoga rašpa izišli mnogobrojni raseljenici i u Liku sve do Gračaca, i u Krbavu, i u Korenicu, a kasnije i u potplješevičku Novoseliju. Između njih vrlo su se dobro razvili Budisavljevići, Drakule ili Drakulići, Kneževići, Mileusnići, Ogrizovići, Price, Vukadinovići i Žakule. Ti su rodovi najviše i sudjelovali u naseljavanju Korenica i Krbave.

Srpsko naselje u Brinju, doseljeno 1638, imalo je 25 rodova, ali je bilo dobro razvijeno sa mnogo porodica. Iz toga skupa izišao je velik broj raselica u sve krajeve Like, razmjerno najveći na tom tlu. Otuda potječu osobito naseljenici na bunićkom i udbinskom zemljištu. Valja u tom skupu kao dobro razvijene rodove istaknuti Kneževiće, Rajačiće, Rapajiće, Smiljaniće i Stanice.

извор: Стјепан Павичић, "Сеобе и насеља у Лици"

Оно што мене лично интересује јесте непознато име њене сестре од стрица Владислава, и стрине Белосаве / Белославе ~ које се могло разликовати у почетном слову само.

А мислим да је занимљиво поменути и:

Brnjača (alb. Bërnjaça) je naselje u opštini Orahovac na Kosovu i Metohiji.
"Познај својој капи ћуд"

Ван мреже Maša Komadina

• Гост
  • *
« Одговор #21 послато: Јул 31, 2024, 03:31:09 поподне »
Бриња...

... i na Gušića polju. ... izišli mnogobrojni raseljenici i u Liku sve do Gračaca, i u Krbavu, i u Korenicu, a kasnije i u potplješevičku Novoseliju. Između njih vrlo su se dobro razvili Budisavljevići, Drakule ili Drakulići, Kneževići, Mileusnići, Ogrizovići, Price, Vukadinovići i Žakule. Ti su rodovi najviše i sudjelovali u naseljavanju Korenica i Krbave.

...25 rodova, ali je bilo dobro razvijeno sa mnogo porodica. Iz toga skupa izišao je velik broj raselica u sve krajeve Like... osobito naseljenici na bunićkom i udbinskom zemljištu. Valja u tom skupu kao dobro razvijene rodove istaknuti Kneževiće, Rajačiće, ...

извор: Стјепан Павичић, "Сеобе и насеља у Лици"

Такођер ~ у контексту "акула, дракула, жакула"

због Жакула и Дракула и:

али и:

с обзиром да на КиМ-у куце зову КуТе

курјаци приде

Стефан врло лако може значити и = јЕсте Бан

лепа реч: CyneWulf за кинолошку аналогију пехарника, уколико се не навади да пола дају Шарцу или ком другом дорату

инвестиције ~ јашта

« Последња измена: Јул 31, 2024, 03:36:49 поподне Maša Komadina »
"Познај својој капи ћуд"

Ван мреже Maša Komadina

• Гост
  • *
« Одговор #22 послато: Јул 31, 2024, 03:33:49 поподне »
(brod sagenu i Saganeka ću izostaviti iz ove priče, ali ne i to: da su brodovi Liburna sačinjeni od Graba, na sebi imali zmajeve; da je MalDuč, dakako, za mletačku raju bio zli duka nalik grof drakulsko-drekalskom margrave -u ~ čije granice nisu mogli preći bez danka tom Markgraf -u)

И само бих још додала да недалеко од извора ове приче постоји и камен једне битне мачке на нечему што је у облику онога што као симбол зову и "Dragon's eye", као и то да постоји једна јако занимљива пећина тзв. "Дракоњина шпиља" унутар које су извесни сиболи уклесани у њене зидове на предиван начин, и да је јако интересантно пратити те ОСТр и СоПот топониме у оквиру свих ових истраживања :) :)

43°57'43.84" N 15°47'41.00" E

« Последња измена: Јул 31, 2024, 03:40:08 поподне Maša Komadina »
"Познај својој капи ћуд"

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9199
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #23 послато: Јул 31, 2024, 09:04:37 поподне »
Машо, морам вас мало зауставити у вашем "форумском походу", јер сте до сада већ прекршили бар две тачке Правилника овог форума:

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=2700.0

У питању је најпре члан 13, а има елемената и за члан 12. С обзиром да сте нови овде, нећу вас сада у вези са тим опоменути, али вам саветујем да проучите Правилник и да ускладите вашу форумску комуникацију у вези са тим. Такође, овде неће бити толерисано никакво ширење или популарисање идеја Горана Шарића (кога сте поменули на теми о Остојићима) и његових истомишљеника и сабораца, с обзиром да су се они на најприземнији начин изјашњавали о раду Друштва "Порекло" и поводом тога изрицали многобројне клевете и лажи. Хвала на разумевању.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Maša Komadina

• Гост
  • *
« Одговор #24 послато: Јул 31, 2024, 10:50:18 поподне »
Машо, морам вас мало зауставити у вашем "форумском походу", јер сте до сада већ прекршили бар две тачке Правилника овог форума:

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=2700.0

У питању је најпре члан 13, а има елемената и за члан 12. ...Такође, овде неће бити толерисано никакво ширење или популарисање идеја Горана Шарића (кога сте поменули на теми о Остојићима) и његових истомишљеника и сабораца, с обзиром да су се они на најприземнији начин изјашњавали о раду Друштва "Порекло" и поводом тога изрицали многобројне клевете и лажи. Хвала на разумевању.

Не сматрам да сам прекршила ставку 12., а за ставку 13. могу да прихватим унеколико одговорносту ~ утолико уколико неко није схватио шта сам хтела или желела рећи па ме сасвим извео из контекста.

Што се тиче Шарића, нити сам његов фан, нити ревносно пратим њега, и не знам ко су му сарадници, нити имам икакав увид у то да је постојало ишта између "Порекла" и њега (утолико сам се одмах и оградила).

С обзиром да сам на неком форуму 1.пут у оквиру деценије уназад, управо јер не желех да долазим у икакве нејасноће са било ким ~ сам пре него што сам ишта постовала ~ затражила савет / помоћ од Иван Вукићевић-а а који је гласио:

"Разлог мог обраћања је следећи: мислим и верујем да имам решење о пореклу Куча и дела Васојевића који припадају подгрупи BY165837 ~ ма колико то могло, овако на пречац, да зазвучи невероватно. ...

Тек од не тако давно имам и потврђено сазнање да сам по линији свог оца потомак BY165837 подгране, чиме је доказано и породично стабло које унеколико прати миграције краја 18. века до неког доба од ког се може дан данас утврдити и даље гранање, а на ком стоји да смо дошли из Куча (...период након турске похаре).

Та потврда ме је учинила још одлучнијом у дотадашњим истраживању могућег порекла рода Куча, али ми није падало на памет да мени недостојној може допасти да до решења и набасам.

Што се самог решења тиче ~ рада сам га поделити на форуму и свесна сам колики импакт / одјек може имати тј. изазвати, али пре него што тако нешто учиним бих најрадије да се са неким ко је задужен за само уређење форума консултујем око налаза и начина на који бих да их презентујем. ...не бих да кршим нека правила тиме што сам њихове постове својевремено "принт-скриновала", подвлачила поенте, додавала фус ноте и слично.
...
Желим да нагласим и да сам тек прексиноћ прочитала чланак "Sibinjanin Janko i njegova (genetička) veza sa Srbima", иако сам се пре пар седмица бавила питањем Матије Хуњади Корвина ради својих истраживања, и да ми је било занимљиво видети да постоји слух за предања која постоје у оквиру подграна племена, као и да је мој тестирани суграђанин донекле и потврдио извесну истинитост једног таквог (и на ту тему бих могла понешто да додам као извор решења и те загонетке ~ ако бих имала коме).

Разлог зашто то истичем јесте предање које је мој отац по сећању у пар наврата за живота изговорио и био исмејан, с обзиром да је звучало невероватно, а које сам као дете запамтила, при чему његово прича унеколико обједињује предања која постоје унутар Васојевића и Куча а да се тиче порекла из владајућих династија. ...

Рецимо да је оволико, онако ~ оквирно и за почетак ~ довољно као увид у то шта желим да урадим, и надам се да могу да очекујем одговор и помоћ са упутствима о томе ~ како да "теорију" на форуму (или већ како и где) и изнесем а да не повредим нити каква правила форума, нити нечија осећања по питању ауторских права или слично. У најмању руку се надам да би неко са форума макар имао слуха да "радну теорију" макар саслуша.

Свако добро и ~ најепше хвала, унапред."

На шта сам од Ивана добила наредни одговор:

"...
Предлажем Вам да отворите нову тему у секцији о Црној Гори:
https://forum.poreklo.rs/index.php?board=3.0

Теорија је Ваша, каква год била, а ако некога цитирате, само пренесите одакле је цитат и нико се може осетити погођеним због тога."

Тему нисам покренула јер сам помислила унапред да тек то може некоме да засмета, а поготову јер сам се досетила да на форуму већ могуће постоје поменути и ПасКач, и Качићи, и пећина Земуница код места Биско, као и презимена, хаплогрупе, топоними, ... а да су повезани са предањима из Куча и Васојевића.

Уколико не постоји слуха да ми се помогне да другима доставим / поставим / презентујем оно што би и њима било од помоћи (мени је помогло и ја знам сад одакле сам, бар једно 7800 година уназад са очеве стране, и на личном нивоу ми треба помоћ само од Турске похаре Куча до доласка претка ми Милована и његовог брата Јована-Јола у Лису (Лучани, Гуча)) ~ ја стварно не желим никога ни да вређам, ни да угрожавам, нити икоме ишта да нарушавам.

Што се дела члана 13. тиче тј. "изазивања што веће реакције" ~ за то већ нисам у стању да најбоље разумем с обзиром да ако поткрепљено етимолошко лингвистичким, топонимским, антрополошки књижевно забележеним као на тлу присутним, племенски-предајно, и кроз породична стабла а и кроз хаплогрупне налазе јесам у стању да изнесем аргументовано, а како је случај Властелице и Сибињанин Јанка "изазвао велику реакцију", па тек не разумем како да све то урадим а да су у питању и Кучи и Васојевићи, и властела са Балкана, поготову висока ~ а да реакцију која није велика не изазовем.

И опет, сада овако јавно, да покушам (да не буде да икога унемиравам п.порукама, и опет - не себе, већ других ради):

~ ако је неко у могућности да ми било јавно, било у приватним порукама појасни начин на који бих нешто контроверзно са брдо "сликовних" презентација (јер "принтскринујем" текстове и мапе, стабла, ...) могла да изнесем, а да никога ничим не повредим нити увредим, нити икаква правила нарушим ~ била бих свакако захвална.

Свако добро и поздрав
"Познај својој капи ћуд"

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9199
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #25 послато: Август 01, 2024, 10:43:36 пре подне »
Не сматрам да сам прекршила ставку 12., а за ставку 13. могу да прихватим унеколико одговорносту ~ утолико уколико неко није схватио шта сам хтела или желела рећи па ме сасвим извео из контекста.

Што се тиче Шарића, нити сам његов фан, нити ревносно пратим њега, и не знам ко су му сарадници, нити имам икакав увид у то да је постојало ишта између "Порекла" и њега (утолико сам се одмах и оградила).

С обзиром да сам на неком форуму 1.пут у оквиру деценије уназад, управо јер не желех да долазим у икакве нејасноће са било ким ~ сам пре него што сам ишта постовала ~ затражила савет / помоћ од Иван Вукићевић-а а који је гласио:

"Разлог мог обраћања је следећи: мислим и верујем да имам решење о пореклу Куча и дела Васојевића који припадају подгрупи BY165837 ~ ма колико то могло, овако на пречац, да зазвучи невероватно. ...

Тек од не тако давно имам и потврђено сазнање да сам по линији свог оца потомак BY165837 подгране, чиме је доказано и породично стабло које унеколико прати миграције краја 18. века до неког доба од ког се може дан данас утврдити и даље гранање, а на ком стоји да смо дошли из Куча (...период након турске похаре).

Та потврда ме је учинила још одлучнијом у дотадашњим истраживању могућег порекла рода Куча, али ми није падало на памет да мени недостојној може допасти да до решења и набасам.

Што се самог решења тиче ~ рада сам га поделити на форуму и свесна сам колики импакт / одјек може имати тј. изазвати, али пре него што тако нешто учиним бих најрадије да се са неким ко је задужен за само уређење форума консултујем око налаза и начина на који бих да их презентујем. ...не бих да кршим нека правила тиме што сам њихове постове својевремено "принт-скриновала", подвлачила поенте, додавала фус ноте и слично.
...
Желим да нагласим и да сам тек прексиноћ прочитала чланак "Sibinjanin Janko i njegova (genetička) veza sa Srbima", иако сам се пре пар седмица бавила питањем Матије Хуњади Корвина ради својих истраживања, и да ми је било занимљиво видети да постоји слух за предања која постоје у оквиру подграна племена, као и да је мој тестирани суграђанин донекле и потврдио извесну истинитост једног таквог (и на ту тему бих могла понешто да додам као извор решења и те загонетке ~ ако бих имала коме).

Разлог зашто то истичем јесте предање које је мој отац по сећању у пар наврата за живота изговорио и био исмејан, с обзиром да је звучало невероватно, а које сам као дете запамтила, при чему његово прича унеколико обједињује предања која постоје унутар Васојевића и Куча а да се тиче порекла из владајућих династија. ...

Рецимо да је оволико, онако ~ оквирно и за почетак ~ довољно као увид у то шта желим да урадим, и надам се да могу да очекујем одговор и помоћ са упутствима о томе ~ како да "теорију" на форуму (или већ како и где) и изнесем а да не повредим нити каква правила форума, нити нечија осећања по питању ауторских права или слично. У најмању руку се надам да би неко са форума макар имао слуха да "радну теорију" макар саслуша.

Свако добро и ~ најепше хвала, унапред."

На шта сам од Ивана добила наредни одговор:

"...
Предлажем Вам да отворите нову тему у секцији о Црној Гори:
https://forum.poreklo.rs/index.php?board=3.0

Теорија је Ваша, каква год била, а ако некога цитирате, само пренесите одакле је цитат и нико се може осетити погођеним због тога."

Тему нисам покренула јер сам помислила унапред да тек то може некоме да засмета, а поготову јер сам се досетила да на форуму већ могуће постоје поменути и ПасКач, и Качићи, и пећина Земуница код места Биско, као и презимена, хаплогрупе, топоними, ... а да су повезани са предањима из Куча и Васојевића.

Уколико не постоји слуха да ми се помогне да другима доставим / поставим / презентујем оно што би и њима било од помоћи (мени је помогло и ја знам сад одакле сам, бар једно 7800 година уназад са очеве стране, и на личном нивоу ми треба помоћ само од Турске похаре Куча до доласка претка ми Милована и његовог брата Јована-Јола у Лису (Лучани, Гуча)) ~ ја стварно не желим никога ни да вређам, ни да угрожавам, нити икоме ишта да нарушавам.

Што се дела члана 13. тиче тј. "изазивања што веће реакције" ~ за то већ нисам у стању да најбоље разумем с обзиром да ако поткрепљено етимолошко лингвистичким, топонимским, антрополошки књижевно забележеним као на тлу присутним, племенски-предајно, и кроз породична стабла а и кроз хаплогрупне налазе јесам у стању да изнесем аргументовано, а како је случај Властелице и Сибињанин Јанка "изазвао велику реакцију", па тек не разумем како да све то урадим а да су у питању и Кучи и Васојевићи, и властела са Балкана, поготову висока ~ а да реакцију која није велика не изазовем.

И опет, сада овако јавно, да покушам (да не буде да икога унемиравам п.порукама, и опет - не себе, већ других ради):

~ ако је неко у могућности да ми било јавно, било у приватним порукама појасни начин на који бих нешто контроверзно са брдо "сликовних" презентација (јер "принтскринујем" текстове и мапе, стабла, ...) могла да изнесем, а да никога ничим не повредим нити увредим, нити икаква правила нарушим ~ била бих свакако захвална.

Свако добро и поздрав

Написаћу овде оно што сам вам послао путем приватне поруке:

Одговорио вам је лепо Драган Обреновић на теми "Y-ДНК Немањића". Дакле не шаљите километарске поруке које скачу са теме на тему и често имају врло мало или нимало везе са темом на којој пишете објаву, јер се то подразумева као "спам". Такође је пожељно да ваше хипотезе буду макар делимично утврђене у чињеницама, а не у домишљањима и измишљањима без икаквих конкретнијих доказа, којима су склони псеудонаучници. Према таквима имамо аверзију на овом форуму и не дозвољавамо им да шире своје "проповеди". Ако вам се то не свиђа, можете слободно да покренете ваш блог и да пишете о чему год желите, али овде се морате придржавати Правилника и неких основних смерница форумске комуникације.
Чињеницама против самоувереног незнања.