43. Ђуричић, Никољдан, преслава Млада Недеља, Тубравић, Ваљево
Припада хаплогрупи I1-M227>A11380>BY169301. Има потпуно поклапање са Крунићем из Јасенице, слава Свети Василије Велики, а од географски ближих резултата породица које славе Никољдан две разлике на маркерима DYS570(20/21) и DYS576(15/17) са Јевтићем из Бујачића, такође две разлике на маркерима DYS570(23/21) и DYS576(16/17) са Тодоровићем из Шапца, и три разлике на маркерима DYS19(15/14), DYS570(22/21) и DYS576(16/17) са Живковићем из Шапца. То би према мом мишљењу били потенцијално најближи сродници тестираног Ђуричића. Уколико је заинтересован и у могућности за даље тестирање како би тачно утврдио своју позицију на филогенетском стаблу ове хаплогрупе препоручујем неки од дубинских тестова у иностранству, BigY-700 или WGS. Више о овој хаплогрупи може да се нађе на следећем чланку: https://www.poreklo.rs/2022/01/18/stablo-haplogrupe-i1-m227/
У етнографској литератури за Ђуричиће пише да су староседеоци у Тубравићу. Дакле, ради се о старом становништву које је на том подручју живело пре сеоба које су почеле крајем 17. века.
Hvala na komentaru nalaza.
Prethodnih dana, od dobijanja rezultata, sam malo gledao po ovom forumu i guglao, i moram priznati da me glava zabolela

, dosta je ovo zamršena problematika.
U ovom trenutku bih postavio par pitanja, pa kada stignete...
1. Ako se pod etnografskom literaturom misli na
https://www.poreklo.rs/2013/07/17/poreklo-prezimena-selo-tubravi%C4%87-valjevo/ tamo primećujem sledeće:
- U pitanju je knjiga Ljube Pavlovića iz 1907.
- Piše da su Đuričići osnivači sela.
- Piše da su Sižani, najstariji doseljenici, došli pre 300 godina (što bi značilo da su Đuričići bili tu bar koju godinu ranije).
Ja odavde zaključujem da su Đuričići u Tubraviću (bar) od početka 17. veka ili možda kraja 16!!!
Da li verovati Lj. Pavloviću i ovoj računici, ili ovome što ste izneli da je reč o seobama na kraju 17. veka?
2. U linku koji ste dali, se kaže da je grana BY169301 prošla kroz 'populaciono usko grlo od 1000 godina' - šta bi to trebalo da znači?
3. Da li je i dalje na snazi pretpostavka (iz datog linka) da je matica ove grane na području Polimlja, Brda i Stare Hercegovine, i da li bi to dalje značilo da je porodica bila na tom prostoru pre pomenutih seoba krajem 16 (17) veka?
Inače, jedina stvar koju bih mogao izneti kao maglovito 'porodično predanje' je da je porodica došla (ne zna se kada) sa tromeđe Srbije, Crne Gore i Hercegovine.
4. Može li se uprošćeno reći šta bih eventualno mogao da saznam testiranjem na preporučene BigY-700 ili WGS?
Koje su prednosti i mane ova dva testa?
5. Šta konkretno znači konstatacija da sa Krunićem iz Jasenice imam potpuno poklapanje? Postoji li indikacija koliko nam je dalek zajednički predak?