Аутор Тема: I2-PH908>Y32084  (Прочитано 8475 пута)

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6551
I2-PH908>Y32084
« послато: Јул 02, 2023, 07:19:35 поподне »
Неродимац ми је скренуо пажњу на нови BIGY700 резултат. Ради се о Лисицама , Никољдан из околине Пљеваља. Припадају хаплогрупи I2-Y32084>PH1012>PH3964. Веома су блиско повезани са раније тестираним Аврамовићима из Крњаче, који такође славе Никољдан. Веза није старија од 300-400 година. Очигледно се ради о старијем роду на том подручју, тј. на данашњој граници Србије и Црне Горе, сјеверозападно од Пљеваља. Танасије Пејатовић је за Лисице написао да су раније били спахије и да им је матица у Поблаћу, као и да их има и православних и муслимана. Чини ми се да је неко већ на форуму писао нешто о овим Војиновићима-Лисицама.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
Одг: I2-PH908>Y32084
« Одговор #1 послато: Јул 02, 2023, 07:50:04 поподне »
Ажурирано је стабло хаплогрупе I2-PH908>Y32084 на порталу.

https://www.poreklo.rs/2021/12/07/stablo-haplogrupe-i2-ph908y32084/

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3017
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #2 послато: Мај 31, 2024, 10:37:07 пре подне »
Овде би најбоље било кад би Аврамовић надоградио свој Биг Y резултат са 500 на 700 и кад би Лисица проследио свој на Yfull па да се потврди нова грана итд.
Преко родословних стабала неких АС подударања видим да им је свест о заједничком пореклу ишчезла,ако су је икад и имали,јер су се узимали међусобно и то баш у прибојском крају.
Ово о Војиновићима је магловито,могуће да је та прича дошло због Лисичића(E V13) и сличности презимена а видим и да је у чланку на порталу Порекла учињен исти превид,додуше пре десет година па је и разумљиво.
Извори о Лисицама су конфузни због специфичности презимена и мешања са сличним али ми је један запао за око али може бити само случајност. У попису Волујака 1742. се помиње Abrahamus Lisiza,што би у преводу било Аврам Лисица. Наводи се и да их више тамо нема и да је последњи забележен као преминули од куге 1783. Иван Лисичић. Ово помињање Аврама је заправо 300 година које Drajver помену.
И наравно има Лисица размјештених по шаблону буњевачих миграција што је већ постало стандард.

Ван мреже Неродимац

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 697
« Одговор #3 послато: Фебруар 21, 2025, 02:00:53 поподне »
Стигао је још један BIG700 резултат из Хрватске.
ДРАЖИЋ није оставио никакве податке о месту порекла а за сада је PH2898.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #4 послато: Фебруар 22, 2025, 01:11:24 поподне »
Стигао је још један BIG700 резултат из Хрватске.
ДРАЖИЋ није оставио никакве податке о месту порекла а за сада је PH2898.
Још ми кажу два сива сокола,
Који турске одсицаше главе,
Брутке сабље нопојише кервце,
Један бише Бабићу Јакове,
А други је Дражићу Илија.
Код Качића нас има онолико😊занимљив резултат,видећемо расплет.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #5 послато: Март 03, 2025, 08:14:51 поподне »
Ево сад видех да су Берни и Зденко дали извештај о тестираном Дражићу,остаје на нивоу PH3310 што може да индицира још већој присутности ове гране на Балкану у односу на оно што се претпоставља а и број од 19 приватних новела иде томе у прилог.

Ван мреже Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • Поруке: 2898
  • Sit pugna perpetua
« Одговор #6 послато: Септембар 17, 2025, 10:47:44 поподне »
Бучевац из Криве Реке (Никољдан), даљим пореклом из Бучја код Прибоја, урадио је WGS тест код YSEQ-а, и поцепаће грану PH1012 коју су раније формирали Аврамовић из Крњаче код Прибоја и Лисица из околине Пљеваља, који обојица такође славе Никољдан. Од чак 26 SNP-ова које деле Аврамовић и Лисица, Бучевац је позитиван на 23, док три на која је негативан сада дефинишу млађу подграну Y64002:

https://www.yfull.com/live/tree/I-PH1012/

Време до најскоријег заједничког претка Аврамовића (0 новела) и Лисице (2 новела) процењено је на око 200 година, док ће након увршћивања резултата Бучевца (3 новела најбољег квалитета) у формулу старост гране PH1012 вероватно бити повећана на 300 година. Мислим да је минималан TMRCA ове гране ближи 400 година, узевши у обзир да Бучевца од Аврамовића и Лисице деле чак три SNP-а, као и да је мало вероватно да Аврамовић заиста нема ниједну једину приватну варијанту.

Оно што је свакако најзанимљивије је да су све три поменуте фамилије сконцентрисане на јако уском потезу (Бучје-Крњача-Пљевља), па је врло вероватно да се ова грана у дужем временском периоду развијала на истом или неком географски врло блиском подручју. За дефинитивну потврду би био потребан још један или пар дубински тестираних са овог подручја који би додатно поцепали ову грану на нивоу изнад тестираног Бучевца. Кандидате би можда требало тражити међу тестиранима који поседују комбинацију неколико немодалних вредности које деле Бучевац и Аврамовић, а то су повишене DYS458=18 и DYS635=24, и снижене DYS439=12 и DYS533=12.

Ван мреже Sale1976

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 27
« Одговор #7 послато: Септембар 18, 2025, 09:00:37 пре подне »
Drugi uzorak Yfull nije Lisica već isto Avramović, moj dalji rođak. Za nas dvojicu pomenuta udaljenost od oko 200g je otprilike tačna.
Pomenuti Lisica nažalost nije poslao uzorak na Yfull, ostao je samo na FTDNA a već par godina ne odgovora nikome na mailove. Lisici je na FTDNA klasifikovan u I-PH3964 koja je nalazi iznad Y64002. Ranije smo nas dvojica bili PH1012 i na FTDNA.

Od familija koje slave Sv. Nikolu iz tih sela nisu testirani Vukojičići, Koldžići, Milićevići i Lisice.

Gore pomenuti Lisica je iz SAD, moguće je da nije u vezi sa Lisicama iz kraja oko Bučja kao što nije u vezi sa već testiranim Lisičićima.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #8 послато: Септембар 18, 2025, 09:47:48 пре подне »
Drugi uzorak Yfull nije Lisica već isto Avramović, moj dalji rođak. Za nas dvojicu pomenuta udaljenost od oko 200g je otprilike tačna.
Pomenuti Lisica nažalost nije poslao uzorak na Yfull, ostao je samo na FTDNA a već par godina ne odgovora nikome na mailove. Lisici je na FTDNA klasifikovan u I-PH3964 koja je nalazi iznad Y64002. Ranije smo nas dvojica bili PH1012 i na FTDNA.

Od familija koje slave Sv. Nikolu iz tih sela nisu testirani Vukojičići, Koldžići, Milićevići i Lisice.

Gore pomenuti Lisica je iz SAD, moguće je da nije u vezi sa Lisicama iz kraja oko Bučja kao što nije u vezi sa već testiranim Lisičićima.

Тестирани Лисица јесте од пљеваљских Лисица (то знам поуздано). Пејатовић наводи само једне Лисице у пљеваљском крају, укључујући и оне у Бучју. Поријекло им изводи од Војиновића, спахија из Поблаћа. При томе наводи да су и муслимани Лисице у том крају истог поријекла. Славе Никољдан.

Ван мреже Sale1976

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #9 послато: Септембар 18, 2025, 10:06:15 пре подне »
Pejatovic je vec imao jednu gresku, mozda ima jos neku. Ja sam bio u kontaktu sa Lisicom iz SAD kada se pojavio rezultat, nista nije znao o poreklu. Nakon jedne razmene mailova prestao je odgovarati. Posto navodite da znate pouzdano, kako ste potvrdili?
« Последња измена: Септембар 18, 2025, 10:07:47 пре подне Sale1976 »

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #10 послато: Септембар 18, 2025, 10:38:13 пре подне »
Pejatovic je vec imao jednu gresku, mozda ima jos neku. Ja sam bio u kontaktu sa Lisicom iz SAD kada se pojavio rezultat, nista nije znao o poreklu. Nakon jedne razmene mailova prestao je odgovarati. Posto navodite da znate pouzdano, kako ste potvrdili?

Видио сам картон његовог претка у америчким Family Search базама, јасно пише Пљевља као мјесто рођења.

Ван мреже Sale1976

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #11 послато: Септембар 18, 2025, 10:52:45 пре подне »
Da, to je upisao po usmenom predanju i na FTDNA. Ništa više od toga ne zna, pronasao sam mu ja dosta više podataka o precima i familiji odavde ali se čovek ne javlja.

Opet to meni nije nepobitna potvrda da je u rodu sa Lisicama iz “mojih” sela. Već se testiranjem dokazalo da nije u rodu sa Lisičicima po muskoj liniji. Testiranje jednog Lisice iz Gloga npr. gde su najzastupljeniji bi dosta pomoglo u stvarnim vezama.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #12 послато: Септембар 18, 2025, 11:03:14 пре подне »
Da, to je upisao po usmenom predanju i na FTDNA. Ništa više od toga ne zna, pronasao sam mu ja dosta više podataka o precima i familiji odavde ali se čovek ne javlja.

Opet to meni nije nepobitna potvrda da je u rodu sa Lisicama iz “mojih” sela. Već se testiranjem dokazalo da nije u rodu sa Lisičicima po muskoj liniji. Testiranje jednog Lisice iz Gloga npr. gde su najzastupljeniji bi dosta pomoglo u stvarnim vezama.

Да, али ти Лисичићи из Крушева славе Јовањдан и по питању везе са Лисицама/Лисичићима/Војиновићима из Поблаћа су још сумњивији што се тиче предања.

Он је на FTDNA навео тачно име претка који је дошао у Америку почетком 20. вијека (да га сад овдје конкретно на наводим). Тај предак је приликом регрутације у војску у првом свјетском рату уписао да је рођен у Пљевљима 1886. године.

Мислим да би се могло радити о потомку једног од тројице браће, који се помињу у наводу Милете Војиновића:
"57. Лисичићи су од Војиновића из Поблаћа. Они су потомци спахије Војина који је у XVI веку обновио Манастир Св. Тројице. У Пљевљима су око 1880. године била три брата Лисичића. Стеван је држао кафану под Голубињом, али је имао велико имање и кућу у Адровићима У њој се сада налази школа. Ристо се није женио. Прота Симо је имао два сина."

Овај Ристо што се није женио, могао би бити предак тестираног. Не тврдим да је тако, али неке ставри се поклапају (године, имена)

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #13 послато: Септембар 18, 2025, 11:19:15 пре подне »
Пошто нису сви тестирани на свим стаблима, покушао сам сравнити податке на збирном стаблу. Из тог сравнивања, очигледно је да постоји међуниво Y643705. Овај ниво сам опционо именовао по једном од тих SNP-ова које дијеле Бучевац и Аврамовићи, а не дијеле Лисице. Не знам да ли су сви SNP-ови на том нивоу исправно позиционирани, пошто немам увид у резултате Лисице, али у главнини јесу. У сваком случају стабло може послужити док Лисица не пребаци своје резултате на YFull.

Очигледно се ради о једном средњовјековном роду, лоцираном на потезу Пљевља-Прибој. Све тестиране породице славе Никољдан. Било би интересантно кад би се показало да је ово заиста генетичка профилација спахија Војиновића Поблаћана из 16. и 17. вијека.
« Последња измена: Септембар 18, 2025, 11:23:40 пре подне drajver »

Ван мреже Sale1976

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #14 послато: Септембар 18, 2025, 11:25:09 пре подне »
Da, to je, samo imam još detaljnije. Nećemo navoditi ime koje je upisao.
Otac te pomenute trojice je pop Gavro Lisica.

Ван мреже Воихна

• Члан Друштва
  • Шегрт
  • Поруке: 78
« Одговор #15 послато: Октобар 22, 2025, 10:16:44 поподне »
Бучевац из Криве Реке (Никољдан), даљим пореклом из Бучја код Прибоја, урадио је WGS тест код YSEQ-а, и поцепаће грану PH1012 коју су раније формирали Аврамовић из Крњаче код Прибоја и Лисица из околине Пљеваља, који обојица такође славе Никољдан. Од чак 26 SNP-ова које деле Аврамовић и Лисица, Бучевац је позитиван на 23, док три на која је негативан сада дефинишу млађу подграну Y64002:

https://www.yfull.com/live/tree/I-PH1012/

Време до најскоријег заједничког претка Аврамовића (0 новела) и Лисице (2 новела) процењено је на око 200 година, док ће након увршћивања резултата Бучевца (3 новела најбољег квалитета) у формулу старост гране PH1012 вероватно бити повећана на 300 година. Мислим да је минималан TMRCA ове гране ближи 400 година, узевши у обзир да Бучевца од Аврамовића и Лисице деле чак три SNP-а, као и да је мало вероватно да Аврамовић заиста нема ниједну једину приватну варијанту.

Оно што је свакако најзанимљивије је да су све три поменуте фамилије сконцентрисане на јако уском потезу (Бучје-Крњача-Пљевља), па је врло вероватно да се ова грана у дужем временском периоду развијала на истом или неком географски врло блиском подручју. За дефинитивну потврду би био потребан још један или пар дубински тестираних са овог подручја који би додатно поцепали ову грану на нивоу изнад тестираног Бучевца. Кандидате би можда требало тражити међу тестиранима који поседују комбинацију неколико немодалних вредности које деле Бучевац и Аврамовић, а то су повишене DYS458=18 и DYS635=24, и снижене DYS439=12 и DYS533=12.

Не познајем довољно ову материју али ме интересује:
1) Зашто је Бучевац PH1012*, а не PH1012 и до када ће ова "звездица" остати?
2) Колико је време до најскоријег заједничког претка Бучевца и Аврамовића (како видимо тестирана су двојица рођака)?
« Последња измена: Октобар 22, 2025, 10:19:52 поподне Воихна »

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #16 послато: Октобар 23, 2025, 07:17:44 поподне »
Не познајем довољно ову материју али ме интересује:
1) Зашто је Бучевац PH1012*, а не PH1012 и до када ће ова "звездица" остати?
2) Колико је време до најскоријег заједничког претка Бучевца и Аврамовића (како видимо тестирана су двојица рођака)?
Право је изненађење да се неко занима за ову хаплогрупу па Вас питам шта Вас је потакло?

Ван мреже Воихна

• Члан Друштва
  • Шегрт
« Одговор #17 послато: Октобар 23, 2025, 09:18:46 поподне »
Право је изненађење да се неко занима за ову хаплогрупу па Вас питам шта Вас је потакло?

Ради се о мојој хаплогрупи, па ме интересује степен сродства одн. време до најскоријег заједничког претка тестираних и да ли су потребна још нека додатна тестирања како би ова PH1012*  добила своју коначну ознаку (хаплогрупе).

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #18 послато: Октобар 23, 2025, 09:27:37 поподне »
Ради се о мојој хаплогрупи, па ме интересује степен сродства одн. време до најскоријег заједничког претка тестираних и да ли су потребна још нека додатна тестирања како би ова PH1012*  добила своју коначну ознаку (хаплогрупе).
Па роћко што не ћутиш?😊 Значи разлика између Вас и Аврамовића је по Yfull прогнози 425 година,ако ћемо да пратимо њихове прогнозе онда је да удаљеност између вас и већа. Е сад,оно што води у контра правцу негативног резоновања је што сте веома географски блиски. Можда би најбоље било да контактирате Аврамовића па да евентуално заједничким снагама видите шта вам је чињети.

Ван мреже Воихна

• Члан Друштва
  • Шегрт
« Одговор #19 послато: Октобар 24, 2025, 11:30:29 поподне »
Неродимац ми је скренуо пажњу на нови BIGY700 резултат. Ради се о Лисицама , Никољдан из околине Пљеваља. Припадају хаплогрупи I2-Y32084>PH1012>PH3964. Веома су блиско повезани са раније тестираним Аврамовићима из Крњаче, који такође славе Никољдан. Веза није старија од 300-400 година. Очигледно се ради о старијем роду на том подручју, тј. на данашњој граници Србије и Црне Горе, сјеверозападно од Пљеваља. Танасије Пејатовић је за Лисице написао да су раније били спахије и да им је матица у Поблаћу, као и да их има и православних и муслимана. Чини ми се да је неко већ на форуму писао нешто о овим Војиновићима-Лисицама.

Тестирани Лисица јесте од пљеваљских Лисица (то знам поуздано). Пејатовић наводи само једне Лисице у пљеваљском крају, укључујући и оне у Бучју. Поријекло им изводи од Војиновића, спахија из Поблаћа. При томе наводи да су и муслимани Лисице у том крају истог поријекла. Славе Никољдан.

...Pomenuti Lisica nažalost nije poslao uzorak na Yfull, ostao je samo na FTDNA a već par godina ne odgovora nikome na mailove. Lisici je na FTDNA klasifikovan u I-PH3964 koja je nalazi iznad Y64002. Ranije smo nas dvojica bili PH1012 i na FTDNA.

Да, али ти Лисичићи из Крушева славе Јовањдан и по питању везе са Лисицама/Лисичићима/Војиновићима из Поблаћа су још сумњивији што се тиче предања.

Он је на FTDNA навео тачно име претка који је дошао у Америку почетком 20. вијека (да га сад овдје конкретно на наводим). Тај предак је приликом регрутације у војску у првом свјетском рату уписао да је рођен у Пљевљима 1886. године.

Мислим да би се могло радити о потомку једног од тројице браће, који се помињу у наводу Милете Војиновића:
"57. Лисичићи су од Војиновића из Поблаћа. Они су потомци спахије Војина који је у XVI веку обновио Манастир Св. Тројице. У Пљевљима су око 1880. године била три брата Лисичића. Стеван је држао кафану под Голубињом, али је имао велико имање и кућу у Адровићима У њој се сада налази школа. Ристо се није женио. Прота Симо је имао два сина."

Овај Ристо што се није женио, могао би бити предак тестираног. Не тврдим да је тако, али неке ставри се поклапају (године, имена)

Da, to je, samo imam još detaljnije. Nećemo navoditi ime koje je upisao.
Otac te pomenute trojice je pop Gavro Lisica.

Драјвер и Сале1976 су (по мом суду) изнели неколико важних информација о Лисицама на потезу Бучје-Крњача (Глог)-Пљевља и (тестираним) презимењацима Лисичићима из Пљеваља (читај: САД). Према Пејатовићу, Лисице у пљеваљским селима су једне: славе Никољдан, а најпре су се презивали Војиновићи и били спахије у Поблаћу. Према Војиновићу, Лисичићи из Пљеваља су од Војиновића из Поблаћа (славу не наводи, али тестирани из САД слави Никољдан).
Дакле, велика је вероватноћа да су  поменуте Лисице и тестирани Лисичић исти род, али се слажем са сумњом коју је изнео Сале1976, поготово са његовом сугестијом да се тестира неко од Лисица из Глога, такође и од друге три фамилије које славе Никољдан (поготово неко од Милићевића).
Мислим да би Ви Сале1976 (и још неко из тог краја) могли да одиграте кључну улогу у избору кандидата за тестирање (за почетак су довољни наши тестови на 25 маркера), а ја бих прихватио да саучествујем у финансирању овог подухвата.
« Последња измена: Октобар 24, 2025, 11:41:08 поподне Воихна »