Аутор Тема: Војна документација у архивима  (Прочитано 3948 пута)

Ван мреже alexhess

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 14
Војна документација у архивима
« послато: Јун 12, 2023, 01:22:41 пре подне »
Добар дан,
Интересујем се за историју Првог светског рата а тренутно је јако тежак приступ грађи Војном архиву у Београду. Разумео сам да неки архивио по Србији чувају микрофилмовану грађу из ВОјног архива (предпостављам везану за јединице итд. из њиховог краја). Да ли знате за такву грађу у архивама које сте посетили ?

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1026
Одг: Војна документација у архивима
« Одговор #1 послато: Јун 12, 2023, 01:25:58 поподне »
Ако погледамо по надлежности, изражавам сумњу да је војни архив давао, макар и копије, своје грађе неком другом архиву. Можда је то био само неки појединачни пример где је основа било лично познанство запослених у једном и другом архиву.

Архиви иначе строго пазе на надлежност... Обласни архиви немају грађу коју има Архив Србије (или Југославије или Војни).

Иначе, нисам питао по обласним архивима да ли имају шта од војне грађе.
Може се десити да је неко већ истраживао, на пример за свој крај, о некој јединици, па да је направио књигу - која може да се налази у обласном архиву.

Ван мреже jms_uk

• Гост
  • *
  • Поруке: 11
« Одговор #2 послато: Април 27, 2025, 12:30:46 пре подне »
Da ne otvaram novu temu, kratko pitanje: da li bi Vojni arhiv mogao da sadrzi podatke o odsluzenom vojnom roku.

Posto me konkretno interesuje pocetak 1950-ih, pretpostavljam da to nece biti vise u vojnom odseku (koji su mozda i promenili strukturu u medjuvremenu).

Ван мреже ВелиборЛазић13

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • Поруке: 500
  • N2-FT182494>Y640797
« Одговор #3 послато: Мај 10, 2025, 09:33:35 пре подне »
Da ne otvaram novu temu, kratko pitanje: da li bi Vojni arhiv mogao da sadrzi podatke o odsluzenom vojnom roku.

Posto me konkretno interesuje pocetak 1950-ih, pretpostavljam da to nece biti vise u vojnom odseku (koji su mozda i promenili strukturu u medjuvremenu).

Пишите им на [email protected] прилично ажурно и коректно одговарају, само будите што конкретнији.

Ван мреже jms_uk

• Гост
  • *
« Одговор #4 послато: Мај 13, 2025, 10:43:13 пре подне »
Пишите им на [email protected] прилично ажурно и коректно одговарају, само будите што конкретнији.

Hvala, probacu.

Za ovo sto meni treba, i potvrda da nemaju nikakve informacije o njemu bi mi bila dovoljna.

Ван мреже TwT

• Почетник
  • **
  • Поруке: 21
  • I1-P109-FTA73226
« Одговор #5 послато: Фебруар 17, 2026, 12:31:10 пре подне »
Imao bih slično pitanje kao @jms_uk

Interesujem se za dedino odsluženje vojnog roka, koji je također to obavio 50-ih godina u Makedoniji.
Pisao sam mail vojnom arhivu u Beogradu, ali oni ne posjeduju tu dokumentaciju.

Ako neko zna da li postoji neka arhiva u Makedoniji koja bi eventualno posjedovala traženu dokumentaciju? Hvala.

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1026
« Одговор #6 послато: Фебруар 23, 2026, 11:28:21 поподне »
Војна документација је по растурању СФРЈ припала надлежним републикама... подела по територији.
Хоће рећи, војни архив у Македонији треба да поседује те документе (само се надам да су сачувани).

Ван мреже jms_uk

• Гост
  • *
« Одговор #7 послато: Март 07, 2026, 11:05:54 поподне »
Војна документација је по растурању СФРЈ припала надлежним републикама... подела по територији.
Хоће рећи, војни архив у Македонији треба да поседује те документе (само се надам да су сачувани).
Zar ne bi dokumentacija bila u mestu/republici odakle je regrut/vojnik? Pre nego gde je sluzio vojsku?

Imao bih slično pitanje kao @jms_uk

Interesujem se za dedino odsluženje vojnog roka, koji je također to obavio 50-ih godina u Makedoniji.
Pisao sam mail vojnom arhivu u Beogradu, ali oni ne posjeduju tu dokumentaciju.

Ako neko zna da li postoji neka arhiva u Makedoniji koja bi eventualno posjedovala traženu dokumentaciju? Hvala.

Procackaj ovde koje fondove imaju:

https://arhiv.mk/en/

Ван мреже jms_uk

• Гост
  • *
« Одговор #8 послато: Мај 01, 2026, 01:05:03 пре подне »

Koliko ste cekali na odgovor od njih?