Аутор Тема: Увоз комплета за тестирање ФТДНА  (Прочитано 9059 пута)

Ван мреже rajo

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 172
  • E-Y167861
Одг: Увоз комплета за тестирање ФТДНА
« Одговор #20 послато: Децембар 01, 2024, 01:50:23 пре подне »
Има ли неких скоријих искустава са слањем брисева у иностранство? Рођаку се вратило са царине, послато из Лазаревца.

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1349
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #21 послато: Децембар 01, 2024, 09:02:03 пре подне »
Има ли неких скоријих искустава са слањем брисева у иностранство? Рођаку се вратило са царине, послато из Лазаревца.

Нико се није похвалио да је успео да пошаље из Србије већ више од три године. Али зато може да се шаље без проблема из Црне Горе или Републике Српске.

Ван мреже Ваљевац

• Почетник
  • **
  • Поруке: 45
  • R1b
« Одговор #22 послато: Децембар 01, 2024, 09:26:17 пре подне »
А да се наручи онлине, кит ће стићи на адресу у Србији?

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1395
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #23 послато: Децембар 01, 2024, 09:46:33 пре подне »
А да се наручи онлине, кит ће стићи на адресу у Србији?

Зависи од случаја до случаја. Ове године сам поручиовао два пута FTDNA китове, један је стигао нормално - донео поштар (мада се види да отварано на царини). Други није прошао улазну царину, пошиљка је одбијена и враћена пошиљаоцу, па сам замолио FTDNA да пошаљу поново, али у Немачку. У таквим случајевима, они шаљу заменски "суви кит", што је и згодније јер су то оне четкице као што користи YSEQ које лакше прођу пошту/царину (не мора да се објашњава какве су то бочице и каква је течност у њима).

Ако неко планира да се тестира преко FTDNA, имам да уступим по набавној цени један Family Finder кит ($49 + $10 shipping costs) и један Family Finder + Y-DNA111 ($239 + $10).

Овим сте само решили први ризик - око увозних перипетија, а на даље се снађите око враћања узорка (БиХ, Црна Гора, Хрватска и сл.).

Оба теста могу се надоградите у било ком тренутку на Big Y-700 и сл.

Ван мреже rajo

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • E-Y167861
« Одговор #24 послато: Децембар 01, 2024, 04:01:21 поподне »
Нико се није похвалио да је успео да пошаље из Србије већ више од три године. Али зато може да се шаље без проблема из Црне Горе или Републике Српске.

Има ли искустава са слањем из Словеније?

Ван мреже rajo

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • E-Y167861
« Одговор #25 послато: Децембар 15, 2024, 12:04:54 пре подне »
Само да јавим да је из Љубљане отишло без проблема.

Ван мреже AC

• Почетник
  • **
  • Поруке: 42
« Одговор #26 послато: Јануар 12, 2026, 06:01:34 поподне »
Zanima me BIG-700, gde to da uzmem trenutno?

Ван мреже rajo

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • E-Y167861
« Одговор #27 послато: Јануар 12, 2026, 06:20:01 поподне »
Након 15ак примљених прибора из ФТДНА за све ове године, доживех да добијем обавештење са царине. Прво пише ПОЗИВ, па списак шта да поднесем:
1. Доказ о вредности робе
2. Доказ о праву на увоз.... роба не може да представља предмет домаћинства, нити предмет за личне потребе примаоца
3. Дозвола Агенције за лекове и медицинска средства
4. Дозвола Надлежног министарства
5. Изјава о намени
6. НЕМАТЕ ПРАВО УВОЗА ове врсте робе као физичко лице

Ово последње је једино заокружено, тако да не знам да ли је у питању позив или у ствари обавештење.

Има ли ико искуства/савет шта радити?

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #28 послато: Јануар 12, 2026, 06:48:47 поподне »
Након 15ак примљених прибора из ФТДНА за све ове године, доживех да добијем обавештење са царине. Прво пише ПОЗИВ, па списак шта да поднесем:
1. Доказ о вредности робе
2. Доказ о праву на увоз.... роба не може да представља предмет домаћинства, нити предмет за личне потребе примаоца
3. Дозвола Агенције за лекове и медицинска средства
4. Дозвола Надлежног министарства
5. Изјава о намени
6. НЕМАТЕ ПРАВО УВОЗА ове врсте робе као физичко лице

Ово последње је једино заокружено, тако да не знам да ли је у питању позив или у ствари обавештење.

Има ли ико искуства/савет шта радити?

Јел ово очекујете да вам стигне још прибор од FTDNA, па је "запео" на царини?

Мислим да је безнадежно да покушавате да се објашавате нашој царини да прибор није "лек нити медицинско средство" и да сав нормалан свет то поручује и враћа назад без икаквих проблема. Просто, од тог посла нема ништа, само ћете изгубити живце и време. Сад сте вероватно још и "обележени" у њиховом информационом систему, тако да више немојте ни покушавати да поручујете било какве ДНК тестове на своје име. Сличне пошиљке у будућности ће се или овако "заглавити" на српској царини или бити одмах одбијене и враћене пошиљаоцу.

Мој савет је да се обратите корисничкој подршци компаније FamilyTreeDNA и замолите их да вам пошаљу заменски кит на неку другу адресу у иностранству (код пријатеља, рођака и сл.).

Ван мреже rajo

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • E-Y167861
« Одговор #29 послато: Јануар 12, 2026, 07:22:53 поподне »
Хвала на савету!
Срећа моја што сам пожурио па и пре слања унео у систем само презиме тестираног, а име ставио ХХХ, и тако било адресирано, тако да не могу да ми баш по имену уђу у траг :-)
Можда је баш то ХХХ био окидач да не пусте директно него да обрате пажњу...
Ићи ће овај пут преко Црне Горе видим у оба смера, а пробаћу када буде прилике још једном да наручим на себе, да видим шта ће да се деси.

До тада, ако је неко имао овакву ситуацију са долазним пакетићима са ФТДНА, нека подели.

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #30 послато: Јануар 12, 2026, 07:36:58 поподне »
Хвала на савету!
Срећа моја што сам пожурио па и пре слања унео у систем само презиме тестираног, а име ставио ХХХ, и тако било адресирано, тако да не могу да ми баш по имену уђу у траг :-)
Можда је баш то ХХХ био окидач да не пусте директно него да обрате пажњу...
Ићи ће овај пут преко Црне Горе видим у оба смера, а пробаћу када буде прилике још једном да наручим на себе, да видим шта ће да се деси.

До тада, ако је неко имао овакву ситуацију са долазним пакетићима са ФТДНА, нека подели.

Па управо ја сам имао исту ситуацију - примио сам и послао назад 15-ак FTDNA тестова у периоду од 3 године, али кад су ми једном задржали одлазну пошиљку на нашој царини, више ми не пуштају ни долазне пошиљке (прибор) од FTNDA а камо ли одлазне, тако да поручујем нове FTDNA тестове на адресу у Хамбургу, па ми женини рођаци понесу када долазе у Србију.