Аутор Тема: Дефтери, имена и њихова статистичка обрада  (Прочитано 17491 пута)

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2587
  • R1b>Z2705>BY200954
Одг: Дефтери, имена и њихова статистичка обрада
« Одговор #60 послато: Октобар 08, 2024, 02:17:45 поподне »
Занимљиво је име Влађ, које је било типично за православце.

У Петровом пољу се Влађ појављује само у дефтерима за православна села Кањане, Биочић и Баљци. У Кањанима постоји презиме Лађевић, које је раније било Влађевић и сигурно су потомци тог Влађа из 16. в. На попису Хрватске 1948. постојали су само Лађевићи у Кањанима, а ниједан Влађевић у читавој Хрватској. У БиХ су Лађевићи били само у околини Бијељине (Срби). Верзија Влађевић није постојала, као ни у Хрватској, али зато је било село Влађевић код Доњег Вакуфа, чисто српско. Још неколико села у БиХ се зове Лађевићи или Лађевци, која су или чисто српска или српско/муслиманска. У Хрватској су били још неки угледни Срби Лађевићи у Брињу који су изумрли давно и 1550. у дефтеру Клишког санџака се појављује један Влађ код Срба у Лици, који исто тешко да није био православац.
« Последња измена: Октобар 08, 2024, 02:19:36 поподне Зрно »

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
  • Поруке: 533
« Одговор #61 послато: Октобар 08, 2024, 02:32:00 поподне »

У Петровом пољу се Влађ појављује само у дефтерима за православна села Кањане, Биочић и Баљци. У Кањанима постоји презиме Лађевић, које је раније било Влађевић и сигурно су потомци тог Влађа из 16. в. На попису Хрватске 1948. постојали су само Лађевићи у Кањанима, а ниједан Влађевић у читавој Хрватској. У БиХ су Лађевићи били само у околини Бијељине (Срби). Верзија Влађевић није постојала, као ни у Хрватској, али зато је било село Влађевић код Доњег Вакуфа, чисто српско. Још неколико села у БиХ се зове Лађевићи или Лађевци, која су или чисто српска или српско/муслиманска. У Хрватској су били још неки угледни Срби Лађевићи у Брињу који су изумрли давно и 1550. у дефтеру Клишког санџака се појављује један Влађ код Срба у Лици, који исто тешко да није био православац.

Da, vrlo rijetko. U ovim nahijama koje sam obradio se pojavljuje samo jedanput, u selu Malo Zmijanje (Ljubo sin Vlađa).

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6530
« Одговор #62 послато: Октобар 08, 2024, 03:21:29 поподне »
Nikakve statističke relevante razlike tu nema. Sve što je iole malo zastupljenije imaš na obe strane. Od imena sa preko pet upisa imaš samo ove koji su u toj bazi ekslusivni za pravoslavce: Drakul (5), Hrelja (6), Gordan (7) i Gvozden (12). Sa druge strane Draško (5), Božo (5), Perko (6) i Borko (8 ). Spomenuo si Dejan, evo kod katolika 7=0,88% i kod pravoslavaca 13 (0,63%). Jedini veći nesrazmjer imaš još možda kod imena Živko (11k:1p).

Zaista neznam kako ti zamišljaš razlike u narodnom onomastikonu ovih područja. Evo, postavit ću skup narodnih imena ljudi koji su rođeni u prvoj polovini 13. stoljeća pa neka se pogodi iz koje su regije:

Vukan, Pribihna, Bogdan, Vučin, Ratko, Radoslav, Dobriša, Dragoslav, Dragoljub, Vidomir, Radan, Živina, Grubina, Nedrag, Slaven, Vukdrag, Ljuban.

Волио бих да се држимо оног око чега је кренула расправа, именослова влаха Каменског и да ли њихов именослов показује неке специфичности у односу на именослов католика средње Босне у истом попису.

Колико сам успио закључити из овог што пишеш ти сматраш да нема никаквих специфичности и да су власи Каменског само католици средње Босне у влашком статусу. Претпостављам да сам добро схватио твој став, пошто се ниси изјаснио (иако си мене у међувремену прозвао да околишам)?

Што се конкретних имена тиче, из ових табела које си поставио ( а нећу да доводим у питање да си то заиста детаљно проучио) закључујем да од оних имена које сам помињао за сљедеће имена се може рећи да су уобичајена и код православних и католика: Милош, Вукосав, Дејан, али за остала која сам помињао ниси ме увјерио: Ђурашин, Милашин, Вукашин, Димитрије, Јован, Селак, Радман, Вукман. Сва она постоје код влаха Каменског, али су веома ријетка или непостојећа код католика средње Босне.

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
« Одговор #63 послато: Октобар 08, 2024, 05:11:17 поподне »
Волио бих да се држимо оног око чега је кренула расправа, именослова влаха Каменског и да ли њихов именослов показује неке специфичности у односу на именослов католика средње Босне у истом попису.

Колико сам успио закључити из овог што пишеш ти сматраш да нема никаквих специфичности и да су власи Каменског само католици средње Босне у влашком статусу. Претпостављам да сам добро схватио твој став, пошто се ниси изјаснио (иако си мене у међувремену прозвао да околишам)?

Што се конкретних имена тиче, из ових табела које си поставио ( а нећу да доводим у питање да си то заиста детаљно проучио) закључујем да од оних имена које сам помињао за сљедеће имена се може рећи да су уобичајена и код православних и католика: Милош, Вукосав, Дејан, али за остала која сам помињао ниси ме увјерио: Ђурашин, Милашин, Вукашин, Димитрије, Јован, Селак, Радман, Вукман. Сва она постоје код влаха Каменског, али су веома ријетка или непостојећа код католика средње Босне.

Držimo se, samo što pokušavam biti precisniji. Tvorba na -šin nije nikakva posebnost ... (vidiš tu neznam ni šta bih napisao jer ne kontam šta hoćeš reć, pravoslavaca, Srba, vlaha, južnih Slavena?) Kod katolika u tom defteru imamo oko 1% tih tvorbi među narodnim imenima (Vukašin, Milašin, Radašin, Dobrašin, Jurašin) a među pravoslavcima 2% (Vukašin, Radašin, Milašin, Cvijašin i Mitrašin). Zapravo je znatna razlika samo u "Vukašinu" jer su inače derivativi od "Vuk-" u Hercegovini kao izvorište većine vlaha mnogo učestaliji nego u Bosni (profilaktičko ime, stočarstvo itd.).

Što se tiće ovi dvije grupe, rekao sam jasno da ne vidim kod vlaha Maguljice neke "statističke" posebnosti ali da ih kod vlaha Jelaške i Radinovića već moglo biti (samo 55% kršćanskih imena i kao indikaciju sam na prvi pogled uočio Vujicu Selakova i Vukman Jovanova = Selak tipično sa Hercegovinu a Jovan inače neobično u Bosni). Ali je to čista spekulacija, jer sam već iznjeo na drugom mjestu da u zoni direktnih dodira dolazi do permutacija i pozamljivanja.

"Da, zato ovaka vrsta analize samo vrijedi na velikom broju i na područjima gdje nije bilo mješanja stanovništva, barem ne u većoj mjeri. U nahiji Dobor nema ćega nema u to doba i očigledno mještani pozajmljuju "imena" jednih od drugih. Pogledaj na primjer Sočanica (1626g. krizmano 590 vjernika). Pored Mate Antolova ili Jakova Bartola  imaš i Jovane i Kojadine i Selake i Đurašine itd, a istovremeno imaš zgodne kombinacije kao Jovan sin Martinov ili Radovana sa dva sina, jedan Jovan a drugi Gašpar."

Tako da, u Maguljici ne vidim posebnosti a za Jelašku i Radinoviće ostavljam mogućnost mješanog stanovništva. Uostalom, koliko sam vidio, u defteru piše da nisu mogli ubicirati to mjesto i spominje se neki rudnik. Nebi bilo ništo neobično da je ta grupacija dobila vlaški status po nekoj funkciji u rudnicima što i može  objasniti izmješanost.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6530
« Одговор #64 послато: Октобар 08, 2024, 05:59:07 поподне »
Tako da, u Maguljici ne vidim posebnosti a za Jelašku i Radinoviće ostavljam mogućnost mješanog stanovništva. Uostalom, koliko sam vidio, u defteru piše da nisu mogli ubicirati to mjesto i spominje se neki rudnik. Nebi bilo ništo neobično da je ta grupacija dobila vlaški status po nekoj funkciji u rudnicima što i može  objasniti izmješanost.

Јелашке, Радиловићи и Магулице су једна цјелина, сва три села у влашком статусу и сва три почетком 17. вијека вјероватно католичка. Не вјерујем да су њихове влашке повластице биле у вези са рудницима, јер у попису Јелашки помиње се и примићур Владко, дакле су они имали свакако своју влашко-статусну основу. Може се само расправљати колико је она процентуално од свог становништва. Такође, рудници су имали посебан закон различит од влашког и види се то и у попису, гдје се рударским селима дају одређене повластице (али то нису влашке повластице).

Иначе нахија Каменско, односно Каменица или Прибић како се звала у средњем вијеку, увијек је била једна компактна заокружена цјелина од та три села:

У турском попису Босне из 1468. године помиње се:
NAHIJA PRIBIĆ drugo ime KAMENICA
Selo MAGULICA
domova 17, neoženjenih 6
Prihod 1.350
Selo Radićević
domova 21, neoženjenih 5
Prihod 650
Selo Jelaška
domova 11, neoženjenih 3
Prihod 650
UKUPNO: domova 49, neoženjenih14
Prihod 2.650

Не помињу се тада власи у том селу. Припадало је хасу Иса-бега, босанског санџакбега.

Хазим Шабановић о овој малој нахији пише:
"Nahija Pribić ili Kamenica javlja se prvi put 1469. g. pod oba imena, a, inače, češće pod prvim imenom. Tako 1485, 1489, 1516. i 1528. g. Mjesto Kamenica poznato je od 1382. g. kao rudarsko područje i carina, ali se župa ne spominje. Ova nahija prostirala se na desnoj strani srednjeg toka rijeke Krivaje pod Konjuh planinom. U njoj se od 1469. g. spominju sela: Magulica, Radičević i Blaška. Pripadala je Kraljevoj zemlji i 1489. g. kada se nalazila blizu područja nekakvih odmetnika (bogiye). Stoga su neka njena sela bila oslobođena vanrednih daća i plaćala su samo filuriju." (Напомена: Шабановић овдје погрешно идентификује ову Каменицу са средњовјековним рударскимтргом Каменица код Олова, који се налазио на сасвим другој локацији)

У турским пописима 1520-тих ова нахија је пописивана у истом обухвату:
Kamenska n., Brod kz., Bosna l.: TD 164/280
Maguliçe k., Kamenska n., Brod kz., Bosna l.: TD 164/65
Radikovik k., Kamenska n., Brod kz., Bosna l.: TD 164/65
Valide-i Halidbey çf., Yelaşka k., Kamenska n., Brod kz., Bosna l.: TD 164/65
Yelaşka k., Kamenska n., Brod kz., Bosna l.: TD 164/65

Поменуо бих још једна запис Миленка Филиповић из његове студије о Олову:
"Сви поменути путници и извјештаји (Балићевић, Гргичевић, Ограмић, Маравић) истичу како оловском манастиру долазе и православни из околине. Двојица су, пре прелаза у католичку веру могли бити само православне вере и врло вероватно из најближе околине. Да су били из даље околине, о њима би се старао који други фрањевачки манастир, којих је тад било више око Олова (Сутјеска, Високо, Сребреница, Градоврх, Тузла). Православни, свакако из близине Олова, како саопштава Гргичевић ометали су католике да уведу нови календар. По једном предању и на територији самог Олова било је и раније православних: у селу Погарима се прича да је на њиви Погарима живео неки врло богат "Србин" (тј. православни) и да је давно побегао одатле."

« Последња измена: Октобар 08, 2024, 06:03:44 поподне drajver »

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
« Одговор #65 послато: Октобар 08, 2024, 06:40:33 поподне »
Odlično si to sažeo i hvala da si me potsjetio na taj rad Filipovića. Cijelo vrijeme sam se pitao zašto mi zvući to Jelaška poznato i sad vidih da fra Matija Divković potjeće iz nje. 

Ван мреже Петар М. Демић

• Одбор за архивистику
  • Писар
  • Поруке: 375
  • J2b1-M205>Y218180, банијски огранак Крича
« Одговор #66 послато: Октобар 08, 2024, 08:00:28 поподне »

Да додам само да и међу банијским Србима постојe презимена Лађевац и Лађевић (раније Влађевац и Влађевић).