Аутор Тема: фамилије у Србији / Шумадији пореклом из Скадра  (Прочитано 2495 пута)

Милета Урошевић

 • Гост
фамилије у Србији / Шумадији пореклом из Скадра
« послато: октобар 14, 2014, 04:59:52 поподне »
Доста се често може чути да су неке фамилије у Шумадију / Србију дошле из Скадра, али се ништа не каже из ког племена или братства . Тако је и са Чокићима, о којима знамо све, само не ко су.  Ово би била прича о њима али не само о њима. Чак су и преци Карађорђевића и Петра Јокића једно време провели у околини Скадра . Колико знам један део Пецке се и зове Скадар пошто га насељавају досељеници из овог града. ???


Đorđo

 • Гост
Одг: фамилије у Србији / Шумадији пореклом из Скадра
« Одговор #1 послато: октобар 14, 2014, 06:39:05 поподне »
Skadar je nekad davno bio prestonica Zete, dok je danas više kao neko mitološko mesto iz davnine. Imam i ja u familiji Škodriće, u popisu iz 1823 Škodra (alb Shkodra=Skadar) došli iz Pive na Zlatibor u XVIII veku

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9394
Одг: фамилије у Србији / Шумадији пореклом из Скадра
« Одговор #2 послато: октобар 16, 2014, 11:06:47 поподне »
Да ли су у питању Чокићи из околине Младеновца? О овим Чокићима се зна доста. Сродни су им Вујичићи, који негују предање о пореклу из Скадра. Ова породица слави Ђурђиц.

Крајеви око Скадра су некада били српски. Миле Недељковић пише:

" Око 1735. године је у Крагујевцу протопоп Вуле Ђорђевић, пореклом из села Власојевића код Скадра. Срби ни данас нису ишчезли у околини Скадра, која је у средњем веку била наша, што потврђује и савремена топонимија у том пределу, где је очувано много српских назива. Несумњиво, крагујевачки протопоп Вуле припада том соју досељеника, при чему треба имати у виду да су у околини Скадарског језера неко време пребивали и преци Карађорђеви, а по једној верзији и преци Карађорђевог буљукбаса Петра Јокића Тополца. "

У Вашем случају у питању је миграциони правац: Скадар - Пештер - Шумадија.

Милета Урошевић

 • Гост
Одг: фамилије у Србији / Шумадији пореклом из Скадра
« Одговор #3 послато: новембар 09, 2014, 06:51:11 пре подне »
Da u pitanju su Čokići iz Mladenoovca, ali ih ima i u Blaznavi kod Topole, Prijepolju, Tuzli, gde su prešli na islam, bilo ih je u Temišvaru, Budimpešti, Vojvodini..

Ovaj jedan jedini članak na Wikipediji napisao je dr. Vladan Čokić. Osim tog teksta, koji je svestran, sveobuhvatan i detaljan, ali ne daje odgovore na osnovna pitanja ko su i kom plemenu pripadaju, nisu zabeleženi u etnografskoj literaturi Srbije i Crne Gore.

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7442
 • I1 P109 FGC22045
Одг: фамилије у Србији / Шумадији пореклом из Скадра
« Одговор #4 послато: новембар 09, 2014, 11:30:40 пре подне »
Доста се често може чути да су неке фамилије у Шумадију / Србију дошле из Скадра, али се ништа не каже из ког племена или братства.

Читао сам да су Дугићи Шумадинци пореклом из околине Скадра од племена Палавестра. Они су се одатле, преко Сјенице, преселили у Шумадију. Нисам успео нигде то подробније то да испитам, а једине старе Палавестре сам нашао у Херцеговини.