Аутор Тема: Slanje uzoraka poštom - problemi i rešenja?  (Прочитано 27872 пута)

Ван мреже OneLove

• Шегрт
  • Поруке: 75
  • I2-PH908
Одг: Slanje uzoraka poštom - problemi i rešenja?
« Одговор #80 послато: Јун 04, 2025, 03:49:59 поподне »
Meni je jednom nekako uspelo. Kupio sam sad od neke druge firme i pitao DHL da li moze da se posalje. Odbili su jer ne mogu kao fizicko lice da saljem bioloski uzorak. Pokusacu u obicnoj posti ali  ne verujem da cu uspeti, ima li neko neki savet(bez da idem van Srbije) ili bas moram da imam srece?
Kad citam po netu svuda pise da moraju da salju uzorke
„Pošiljka je dozvoljena za slanje prema UPU propisima, član 135.2: Exempt Human Specimens. Srbija je članica UPU”  (Universal Postal Union)
Ali kad dodjem “ne moze” kao da je bomba u pitanju.  :)
« Последња измена: Јун 04, 2025, 03:53:31 поподне Драган Обреновић »
"Onamo se još Kosova dobro sjećaju,
onamo me braća moja davno čekaju,
Srbija će barjak dići da me susrete,
srešćemo se na Kosovu, mjestu osvete!"

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9199
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #81 послато: Јун 05, 2025, 08:19:28 пре подне »
Meni je jednom nekako uspelo. Kupio sam sad od neke druge firme i pitao DHL da li moze da se posalje. Odbili su jer ne mogu kao fizicko lice da saljem bioloski uzorak. Pokusacu u obicnoj posti ali  ne verujem da cu uspeti, ima li neko neki savet(bez da idem van Srbije) ili bas moram da imam srece?
Kad citam po netu svuda pise da moraju da salju uzorke
„Pošiljka je dozvoljena za slanje prema UPU propisima, član 135.2: Exempt Human Specimens. Srbija je članica UPU”  (Universal Postal Union)
Ali kad dodjem “ne moze” kao da je bomba u pitanju.  :)

Потпуно је немогуће послати из Србије јер чак и ако којим чудом прођете пошту, ваш пакет ће дочекати царина која ће вам га вратити назад.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже OneLove

• Шегрт
  • Поруке: 75
  • I2-PH908
« Одговор #82 послато: Јун 05, 2025, 12:39:23 поподне »
Потпуно је немогуће послати из Србије јер чак и ако којим чудом прођете пошту, ваш пакет ће дочекати царина која ће вам га вратити назад.

Jasno. Da li se napravio neki plan posto ovo traje vec godinama? mislim da li mozemo da platimo "Poreklu" da salju nase uzorke za nas kao organizacija? da li moze tako nesto da se izboksuje? koje je resenje? nije problem da se ode u drugu zemlju ali ono. Zasto je problem samo ovde?
"Onamo se još Kosova dobro sjećaju,
onamo me braća moja davno čekaju,
Srbija će barjak dići da me susrete,
srešćemo se na Kosovu, mjestu osvete!"

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6282
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #83 послато: Јун 05, 2025, 01:27:03 поподне »
Jasno. Da li se napravio neki plan posto ovo traje vec godinama? mislim da li mozemo da platimo "Poreklu" da salju nase uzorke za nas kao organizacija? da li moze tako nesto da se izboksuje? koje je resenje? nije problem da se ode u drugu zemlju ali ono. Zasto je problem samo ovde?

Према нашим сазнањима ово је проблем са којим се суочавају и комерцијалне атестиране лабораторије и његово решавање превазилази капацитете једног непрофитног добровољног удружења грађана као што је "Порекло". Друштво може само да се довија и шаље узорке приватним каналима, као што то раде и грађани.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже rajo

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 172
  • E-Y167861
« Одговор #84 послато: Јул 22, 2025, 02:10:26 поподне »
Најновији пример из Црне Горе:
Пошта Улцињ није прихватила да прими као препоручено, већ само као обично писмо. Још кажу "вратиће царина сигурно".
Повратна адреса Црна Гора, другар ту још два дана па ће на одмор, тако да без праћења нећу знати како је испало пар недеља.

Има ли сличних искустава?

Ван мреже rajo

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 172
  • E-Y167861
« Одговор #85 послато: Август 07, 2025, 06:29:04 поподне »
Најновији пример из Црне Горе:
Пошта Улцињ није прихватила да прими као препоручено, већ само као обично писмо. Још кажу "вратиће царина сигурно".
Повратна адреса Црна Гора, другар ту још два дана па ће на одмор, тако да без праћења нећу знати како је испало пар недеља.

Има ли сличних искустава?

Да се похвалим да је ипак прошло 😁

Ван мреже Stefan Dragićević

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 19
  • J2b-L283 > BY205727
« Одговор #86 послато: Јун 10, 2026, 06:22:41 пре подне »
Ima li ikakvih promena po pitanju slanja uzoraka iz okolnih država? Pre nekoliko godina je na ovoj temi pomenuto da je bilo moguće slati uzorke iz BiH, pa me zanima da li je neko u skorije vreme slao odatle i da li je sve prošlo bez problema.

Ван мреже Zipevski

• Почетник
  • **
  • Поруке: 34
« Одговор #87 послато: Јун 10, 2026, 06:23:38 поподне »
Ima li ikakvih promena po pitanju slanja uzoraka iz okolnih država? Pre nekoliko godina je na ovoj temi pomenuto da je bilo moguće slati uzorke iz BiH, pa me zanima da li je neko u skorije vreme slao odatle i da li je sve prošlo bez problema.

У YSEQ може, у FTDNA јок.

Ван мреже Stefan Dragićević

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 19
  • J2b-L283 > BY205727
« Одговор #88 послато: Јун 10, 2026, 07:47:10 поподне »
Onda pretpostavljam da se ni autosomalni testovi poput AncestryDNA ne mogu slati...