На YFull стаблу су се појавила два нова припадника рода Шаљана из Велике:
https://www.yfull.com/tree/I-Y359689/
Један је из Србије (YF146833), а други је Албанац из Албаније (YF144528). Заједно са Кнежевићем из Велике формирали су млађу грану I2-Y359689>Y359468, чија је старост процењена на 225 година. Резултат овог другог је интересантан пошто Шаљани имају предање да им се предак Чера доселио из Шаље.
Ако неко има више података о тестиранима, нека напише.
За првог тестираног из Србије (YF146833) немам никаквих података. Писао сам му преко YFULL платформе, али ми до сада није одговорио. Видим да се тестирао преко FTDNA. Сетите се да је на овој теми крајем фебруара, Синиша Јерковић писао да на FTDNA постоји резултат једног Кнежевића непознатог места порекла, а који припада грани I2-PH908>FT276002>Y359468. Такође је рекао да нема сумње да је и Кнежевић са FTDNA заправо од Кнежевића Черана, и да би било свакако корисно да се ти резултати са FTDNA пребаце на YFULL. Бојим се да се то и десило, тако да ћу бити ускраћен за нека нова сазнања. Ако неко зна о коме се ради нека ми пошаље поруку, ако неће да се јавно износи тај податак.
Други (YF144528) је Mett Qelaj, Албанац са Косова, из места Стреоц код Дечана. Припада фису (племену) Шаља. Живи и ради у Линзу у Аустрији. У контакту сам са њим.
Он је вероватно потомак једног од двојице Черине браће који су се разишли са њим и отишли пут Метохије. Све ове године мислили смо да је један од те браће отишао пут Истинића, крај Дечана, где се населило много припадника племена Шаља. Наводно је у новој средини примио исламску веру. Међутим није то био Истинић, већ суседни Стреоц. Презиме које носи наш генетски рођак Qelaj (Челај), невероватно се подудара са именом Чела. Они који би постали муслимани добијали су презимена, често по оцу који је први примио ислам, у овом случају Чела-Челај. Претпостављам да се један од Черине браће звао Чела. У пограничним крајевима и мешовитим срединама, име Чела, природно се у албанском изговору трансформише у Qele, и из тог корена настало је презиме Qelaj. Име Чела помиње се и као име нашег претка у једном предању, у којем се каже: "Шаљанима је дошао предак Чера или Чела, ковач из Шаље у Арнаутлуку". Вероватно су ова два имена помешали или лоше пренели, хроничар који ја записао ово предање или његов извор (памтиша) који му га је пренео. Изгледа да ова два поменута имена нису само Черина, већ је једно и име његовог брата Челе.