Аутор Тема: Општина Бискупија (Книн) - "status animarum"  (Прочитано 302 пута)

Ван мреже Мирно

  • Гост
  • *
  • Поруке: 3
Општина Бискупија (Книн) - "status animarum"
« послато: Август 26, 2022, 07:26:18 поподне »
Поздрав, занима ме да ли неко зна ако је на интернету могуће пронаћи црквени попис ("status animarum") становништва за општину Бискупија из 1810./1811. године. Аутор Младен Гамбирожа је у својој књизи "Родословља опћине Бискупија" навео много информација из овог пописа, укључујући и имена свих становника и њихове доби током 1810-1811. Попис обухвата многа села попут Бискупије, Врбника, Рамљана... што ми је увелико помогло да проширим своје породично стабло и решим многе "мистерије", али не све.

Због тога покушавам пронаћи оригиналну скенирану књигу попут оних на сајту FamilySearch како би проверио да ли постоје некакве додатне информације које Младен није навео у својој књизи. Овакви црквени пописи често су знали садржавати имена очева (нпр. "Петар пок. Филипа"), датум венчања, па понекад би чак и датум смрти накнадно био додан.

Нажалост, нигде не могу пронаћи скенирану књигу/књиге из 1810-1811. На сајту FamilySearch постоје књиге из 1816. (circa) и 1830-их, али не могу пронаћи књигу коју је Младен користио.

Ван мреже Фубуки

  • Гост
  • *
  • Поруке: 17
Одг: Општина Бискупија (Книн) - "status animarum"
« Одговор #1 послато: Септембар 20, 2022, 11:35:16 поподне »
Село Рамљане је пописано у парохији Косово у анаграфу из 1816, а књиге рођених, умрлих и венчаних за Бискупију су сачуване и сежу до почетка 19. века. Све су скениране и бесплатно доступне на сајту Државног архива у Задру. Можда ћете ту наћи информације које вам требају.
 
https://www.dazd.hr/hr/knjige/maticne-knjige?mjesto=kosovo
https://www.dazd.hr/hr/knjige/maticne-knjige?mjesto=biskupija