Аутор Тема: Пописи становништва  (Прочитано 98712 пута)

Ван мреже spezia

• Гост
  • *
  • Поруке: 11
Одг: Пописи становништва
« Одговор #120 послато: Јануар 22, 2023, 04:27:10 поподне »
Саша недавно је била вијест, мислим у Политици, да је Архив Србије потписао неки уговор са труским архивом и да се турски пописи (копије ваљда)који се тичу наших простора пребацују у Србију на даље проучавање. Та вијест је била сад у децембру или јануару.
Sta se desava sa ovim posto je proslo 6 godina? Jel neko koristio , imao uvid? Da li ce biti online?

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1026
« Одговор #121 послато: Јануар 31, 2023, 02:13:51 поподне »
Sta se desava sa ovim posto je proslo 6 godina? Jel neko koristio , imao uvid? Da li ce biti online?

Архив Србије добија документе из Турске, за ово што је данас Србија... Број докумената је велик, број људи који на томе ради врло мали.

Док то све у архиву не буду обрадили и инвентарисали, та сва грађа неће бити доступна јавности.

И када буде, онлајн неће бити ништа. Мора да се дође у читаоницу, па тамо може на пар компјутера да се прегледа.

До сада ми није познат ни очекивани рок када би грађа могла да буде доступна јавности.
Само да напоменем да се ради о грађи на турском језику, писаној арапским словима. Чак и да ми све дају - мени би то било бескорисно јер не знам да читам такве записе.

Ван мреже Игор

• Гост
  • *
  • Поруке: 3
« Одговор #122 послато: Март 28, 2023, 09:28:32 пре подне »
Постоје ли тефтери из турског доба за нахију Гружу?

Ван мреже Таса

• Гост
  • *
  • Поруке: 19
« Одговор #123 послато: Април 13, 2023, 10:36:41 поподне »
Архив Србије. Постоји приређен и издат за Ресаву и Доњу Јасеницу, мислим.
Такође је објављен и за општину Сврљиг овај попис из 1863. године.

Ван мреже „Iⲉшɑ”

• Помоћник
  • Поруке: 183
  • Влɑкчɑни oд 1839., ɑ Iⲉшићи oд 1856. годинⲉ
    • Kotraža sajt
« Одговор #124 послато: Април 24, 2023, 05:34:06 поподне »
Архив Србије добија документе из Турске, за ово што је данас Србија... Број докумената је велик, број људи који на томе ради врло мали.

Док то све у архиву не буду обрадили и инвентарисали, та сва грађа неће бити доступна јавности.

И када буде, онлајн неће бити ништа. Мора да се дође у читаоницу, па тамо може на пар компјутера да се прегледа.

До сада ми није познат ни очекивани рок када би грађа могла да буде доступна јавности.
Само да напоменем да се ради о грађи на турском језику, писаној арапским словима. Чак и да ми све дају - мени би то било бескорисно јер не знам да читам такве записе.

Zdravlja bože da i toga bude. Mnogima od nas biće to od velike važnosti.
Новɑковић Iⲉрⲉмиȋⲉвⲉ „Iⲉшoвⲉ” (1793−1856) лозⲉ издɑнɑк.
„Iⲉшɑ”.

Ван мреже Djordje

• Гост
  • *
  • Поруке: 14
« Одговор #125 послато: Август 30, 2024, 11:51:27 поподне »
Поздрав! Да ли постоји попис становништва Нове Вароши из 1863. године или било који други попис у периоду од 18-19 века па до краја Првог светског рата за истоимену општину у ПДФ.
Хвала у напред

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1026
« Одговор #126 послато: Септембар 02, 2024, 11:09:29 пре подне »
Поздрав! Да ли постоји попис становништва Нове Вароши из 1863. године или било који други попис у периоду од 18-19 века па до краја Првог светског рата за истоимену општину у ПДФ.
Хвала у напред
Колико знам, Нова Варош није била у Кнежевини Србији у време пописа из 1863., па се може ослонити само на турске дефтере (писане арапским писмом).

Ван мреже Kokot1

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 7
« Одговор #127 послато: Октобар 23, 2024, 06:49:58 поподне »
Pozdrav, zanima me da li netko ima PDF knjige "Urbarji za Belo krajino in Žumberk : (15.-18. stoletje)" Dušana Kosa. Ako da, molim vas da mi pošaljete, mnogo bi mi značilo.

Ван мреже Панић

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 293
« Одговор #128 послато: Октобар 23, 2024, 06:58:18 поподне »
Pozdrav, zanima me da li netko ima PDF knjige "Urbarji za Belo krajino in Žumberk : (15.-18. stoletje)" Dušana Kosa. Ako da, molim vas da mi pošaljete, mnogo bi mi značilo.
Има у електронској библиотеци Порекла (додуше није pdf, мада не знам је ли битно), којој имају приступи сви чланови. Овде је објашњено како можете постати члан: https://www.poreklo.rs/registracija
Столећима је мој род крш оро
и поповао или кметовао

Ван мреже Kokot1

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 7
« Одговор #129 послато: Октобар 24, 2024, 05:35:58 поподне »
Има у електронској библиотеци Порекла (додуше није pdf, мада не знам је ли битно), којој имају приступи сви чланови. Овде је објашњено како можете постати члан: https://www.poreklo.rs/registracija
Nisam odavde tako da nisam mislio postati član, nema mi previše smisla, ali sam primetio da je ovaj forum dosta aktivan pa sam zato pitao za knjigu. Ako je možda Vi ili netko drugi ipak ima u bilo kojem formatu molio bih da mi šerujete:)

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1676
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #130 послато: Октобар 24, 2024, 06:19:43 поподне »
Nisam odavde tako da nisam mislio postati član, nema mi previše smisla, ali sam primetio da je ovaj forum dosta aktivan pa sam zato pitao za knjigu. Ako je možda Vi ili netko drugi ipak ima u bilo kojem formatu molio bih da mi šerujete:)

Forum je ovoliko aktivan u ostalom i zbog digitalne biblioteke. Nisi član pa ne znaš ali to je jedan okean informacija, znanih i neznanih podataka. A o retkim knjigama da i ne govorimo. U Digitalnoj postoje knjige koje su toliko retke da je gotovo nemoguće nabaviti fizički primerak. Tako da itekako ima smisla.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже Панић

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 293
« Одговор #131 послато: Октобар 25, 2024, 11:17:40 пре подне »
Заиста чланарина од 4000 дин годишње вам даје могућност претраге по огромној бази књига, тако да мислим да је то врло повољно. Скупити такву колекцију је немогуће за појединца.
Књиге се не могу скинути ни послати, а није ми намера ни да вас убеђујем да се учланите, само вас упућујем на једини начин који знам да дођете до жељене књиге, а и многих других за које сад можда ни не знате, а могу вам помоћи :)
Столећима је мој род крш оро
и поповао или кметовао

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4299
  • Васојевић
« Одговор #132 послато: Март 14, 2025, 12:20:08 поподне »
Jovan Cvijić - Etnografske promene i njihovi uzroci
http://www.mediafire.com/download/wcbz7120w59dmzf/Jovan_Cvijic_-_Etnografske_promene_i_njihovi_uzroci.rar

Овај рад је објављен 1911. године:
Јован Цвијић, Основе за географију и геологију Македоније и Старе Србије – књига 3 (стр. 1161-1263), Српска краљевска академија, Београд, 1911.
« Последња измена: Март 14, 2025, 02:33:17 поподне Иван Вукићевић »

Ван мреже „Iⲉшɑ”

• Помоћник
  • Поруке: 183
  • Влɑкчɑни oд 1839., ɑ Iⲉшићи oд 1856. годинⲉ
    • Kotraža sajt
« Одговор #133 послато: Јул 04, 2025, 08:30:14 поподне »
Postoji li kakva knjiga popisa stanovništva lepeničkog sreza, iz 1863. godine?
Новɑковић Iⲉрⲉмиȋⲉвⲉ „Iⲉшoвⲉ” (1793−1856) лозⲉ издɑнɑк.
„Iⲉшɑ”.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6282
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #134 послато: Септембар 03, 2025, 06:29:03 поподне »
Објављен је чланак о једном прегледу састава и бројности становништва Требињског, Пријепољског, Пљеваљског и Невесињског округа према записима архимандрита Нићифора Дучића из 1859. године:

https://www.poreklo.rs/2025/09/02/stanovnistvo-trebinjskog-prijepoljskog-pljevaljskog-i-nevesinjskog-okruga-prema-zapisima-arhimandrita-nicifora-ducica-iz-1859-godine/
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Грк

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1133
« Одговор #135 послато: Септембар 03, 2025, 08:10:24 поподне »
Без озбиљног рачунања, рекао бих да је у то вријеме у Херцеговини свака кућа бројала између 7 и 8 чланова.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #136 послато: Септембар 03, 2025, 08:31:17 поподне »
Без озбиљног рачунања, рекао бих да је у то вријеме у Херцеговини свака кућа бројала између 7 и 8 чланова.

Добра ти је процена. Према бројевима које је дао Дучић, просек за Требињску и Невесињску казу када се сабере по селима је око 7.5 за православне. Код католика је тај број био незнатно мањи, а код муслимана нешто већи.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Грк

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1133
« Одговор #137 послато: Септембар 03, 2025, 08:55:00 поподне »
Свака част на овоме Ојлере. Драгоцјено је.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #138 послато: Септембар 03, 2025, 08:56:24 поподне »
Свака част на овоме Ојлере. Драгоцјено је.

Јесте. Изузетно вредан и важан Дучићев рад, а за чудо до сада је прошао потпуно незапажено.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже ЖељкоС

• Почетник
  • **
  • Поруке: 42
« Одговор #139 послато: Септембар 03, 2025, 10:23:47 поподне »
Јесте. Изузетно вредан и важан Дучићев рад, а за чудо до сада је прошао потпуно незапажено.
Скоро невјероватно, тако важан рад и од толико важног аутора.
То упућује на сумњу да постоје и други радови, како од познатих тако и мање познатих да не кажем анономних аутора, који нису можда никада угледали свјетло дана.
« Последња измена: Септембар 03, 2025, 10:25:37 поподне ЖељкоС »