Iako bi rezultati za pelješkog Dedovića trebali biti uskoro gotovi, izgleda da Dede iz Konavla nisu povezani sa ovim pelješkim rodom. Pomislih da jesu jer autor tvrdi da su pelješki rodovi naseljavani na područje Konavli prilikom pripajanja Dubrovniku.
Konavoski rodovi (A-G):
Mlađenović (Lovorno 25). Andrija M. domaćin je kuće u Lovornom 1536., a Nikola Andrijin (M.). 1560/88. godine. Nike, kći Pavla M., udala se 1628. za Nikolu Pavlovog (Bratoša) iz Dragavina. Imali su nadimak DEDO. Ivan Dedo iz Lovorna, u njegovo ime zet Tomko Matan (Radovac), tužio je 24.siječnja 1667. Luku Glumca iz Ljute i njegova sina Vlahušu jer su ga istukli šakama. Petar Pavlov M. posjedovao je kuću u Lovornom 1673/4. godine. U trijemu crkve sv. Ilije u Lovornom nalazi se natpis koji opisuje spor među dvjema susjednim obiteljima. Rustan i Ćeho, oko toga čiji su grobovi ispred crkve. Taj natpis nastao je oko 1674/5. godine i spominje ime svjedoka Pera M. (opširnije Hrustan). Obitelj je izumrla krajem 17. stoljeća, a kuću i prezime naslijedio je domazet Radovac.
Што се тиче литературе у истом смо сосу сви,лоши смо. Оно што сам приметио гледе расељавања Бокеља муслимана је то што су се позиционирали по трговима,назвао бих их провереним, који су на рутама трговачким. Фоча Пљевља,Пријепоље и то претежно градске средине што значи да су понијели нешто са собом😊 Подијелите ваш статус на Yfull грани да видимо како стојите са осталима из те гране.
Raspitao sam se kod starijih i kažu da su se Dedovići raseljavali iz sela Radojevića, a ako se gleda bivši put Sarajevo-Foča, to zaista pored sela.
https://maps.arcanum.com/en/map/thirdsurvey75000/?layers=osm%2C43&bbox=2080028.2861697664%2C5392652.159679177%2C2092114.8912673597%2C5396846.641606326Kako rekoh meni najbliži Dedović je udaljen ne bliže od 200 godina. Sa Dedovićem iz susjednog sela se "rođakamo" ali nemamo dokaz o povezanosti. Tu su još Dedovići za koje smatramo da nismo povezani. Pa ako smo stvarno došli na područje Foče nakon što su Turci izgubili Boku Kotorsku 1687. , onda mi djeluje razumno da smo zaboravili povezanost sa ostalim tokom tolikog vremenskog perioda. Pa onda imamo još i Muhovića koji je I1-P109 i nije isključeno da pripada našoj grani.
E sad, to što nemam bližih poklapanja u SDNKP navelo me da bliža poklapanja potražim u onim područjima koja su slabo pokrivena SDNKP. Javio sam se uredniku Hrvatskog DNA Projekta da vidim postoje li I1 rodovi iz dubrovačke okolice.
Haplogrupa I1 ima najviše u zapadnoj Hrvatskoj (8.6%), Dubrovniku (8,9%), i Osijeku (10,9%), a rijetka je na Hvaru (2,4%), i kod BiH Hrvata (0-4,9%).
Zanimljivo da čitajući ovu knjigu o Konavljanima, autor navodi da su Konavljani bili dosta "divljiviji" od Pelješana. Našao sam jedan primjer gdje pojedinac prijeti da će se poturčit i zapalit selo

Možda bi naredni korak bio proučiti etnogenezu bokeljskih muslimana...