Аутор Тема: Крајишки род Мајсторовић-Ћулибрк-Рапајић Е-V13>L241  (Прочитано 15615 пута)

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6534
Одг: Крајишки род Мајсторовић-Ћулибрк-Рапајић Е-V13>L241
« Одговор #40 послато: Септембар 10, 2025, 11:26:50 пре подне »
На YFull стаблу се појавио нови тестирани у грани E-BY5635 из Босне и Херцеговине, који је радио WGS тест код Yseqa. Није искључено да је позитиван и на ниже мутације које нису присутне на YFull стаблу.
https://www.yfull.com/tree/E-BY5635/

Уколико неко има информацију о коме се ради нека напише.

Иначе, сравњено стабло гране E-BY5635 тренутно изгледа овако

Ван мреже Петар М. Демић

• Одбор за архивистику
  • Писар
  • Поруке: 375
  • J2b1-M205>Y218180, банијски огранак Крича
« Одговор #41 послато: Јануар 25, 2026, 11:07:42 пре подне »
Балтић из Масловара је позитиван на SNP BY125229.

Ван мреже Петар М. Демић

• Одбор за архивистику
  • Писар
  • Поруке: 375
  • J2b1-M205>Y218180, банијски огранак Крича
« Одговор #42 послато: Фебруар 04, 2026, 07:47:31 поподне »
Балтић из Масловара је позитиван и на SNP BY148976.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #43 послато: Фебруар 04, 2026, 11:00:32 поподне »
Балтић из Масловара је позитиван и на SNP BY148976.

Неочекивано, с обзиром да је Мајсторовић негативан на овај SNP.

Све говори да је читава грана E-BY5635 прилично разноврсна међу Србима и да јој је ту и извориште.

На мрежи Baltić

• Почетник
  • **
  • Поруке: 21
« Одговор #44 послато: Фебруар 05, 2026, 03:45:32 поподне »
Испред породице Балтић из Масловара код Новог Града,Република Српска,засада сам само ја тестиран,Синиша Балтић, и у задња два појединачна тестирања позитивни су ми СНП BY125229 i BY148976.

Балтићи из Масловара славе Светог Николу.

На мрежи Baltić

• Почетник
  • **
« Одговор #45 послато: Фебруар 05, 2026, 03:50:28 поподне »
Да ли се зна одакле су Мајсторовићи давним поријеклом?

Исто ме занима и за Малеше.Нашао сам негдје да један врх код Андријевице у Црној Гори носи име Малеш.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #46 послато: Фебруар 05, 2026, 07:51:09 поподне »
Да ли се зна одакле су Мајсторовићи давним поријеклом?

Најдаље што се зна за Мајсторовиће и са њима повезана презимена јесте да су у 18. вијеку живјели на подручју личких Дољани, на подручју општине Лапац. Били су свештенички род и то је помогло да неки писани трагови о њима на том подручју остану сачувани.

Исто ме занима и за Малеше.Нашао сам негдје да један врх код Андријевице у Црној Гори носи име Малеш.

Колико се сјећам о Малешима нема пуно података, сем да су на подручје Купреса дошли са подручја Дувна. Њихов хаплотип је мало специфичан и било би корисно када би се SNP или дубински провјерили.

Не знам одакле би даљим поријеклом могли бити српски родови који припадају грани E-BY5635>BY125229, али раносредњовјековна веза са српским родом Карића из Пећи који су на нивоу E-BY5635* би могла указивати на поријекло из централних дијелова српске средњовјековне државе.

Што се Балтића тиче, за њих је најинтересантнији Мађар са презименом Торок (што значи Турчин) који са Балтићима дијели мутацију BY148976. Он им је ближи него Мајсторовићи. Иначе су у Мађарској често овим именом Торок означавали све дошљаке из јужнијих крајева који су били под турском влашћу, па и Србе. Тако да је Торок највјероватније поријеклом Србин чији су се преци у периоду турских освајања обрели у Мађарској.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #47 послато: Фебруар 05, 2026, 08:11:28 поподне »
Треба додати да се у грани E-BY148976, поред Торока, налази и један Сиријац. Не знам какво му је поријекло, али би такође судећи по ситуацији на стаблу требао бити балканског, тј. српског поријекла.

На мрежи Baltić

• Почетник
  • **
« Одговор #48 послато: Фебруар 05, 2026, 08:19:03 поподне »
Нашао сам на Пореклу занимљив текст о насељавању Срба пред повлачењем од Турака у Румунији и Мађарској.

У коментарима се спомиње и презиме Торок.

Презиме је најбројније у Мађарској,али је прилично заступљено и у Румунији.

https://www.poreklo.rs/2012/10/08/srbi-u-rumuniji/comment-page-3/?script=lat&lang=cir

На мрежи Baltić

• Почетник
  • **
« Одговор #49 послато: Фебруар 05, 2026, 09:02:10 поподне »
Овај тестирани Сиријас је Khatib ако сам ја добро прочитао.

“ Хатиб (ар. خطيب) је исламско звање које означава проповедника у џамији, особу која држи хутбу током џума-намаза. У османском периоду то је била призната верска функција, независна од етничког порекла, често преузета од локалних Балакаца који су примили ислам. Временом је назив звања постао породично презиме – Хатиб, Кхатиб, Ел-Хатиб – па презиме не означава арапско порекло, већ да је неки предак био исламски проповедник.”

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #50 послато: Фебруар 05, 2026, 09:05:59 поподне »
Овај тестирани Сиријас је Khatib ако сам ја добро прочитао.

“ Хатиб (ар. خطيب) је исламско звање које означава проповедника у џамији, особу која држи хутбу током џума-намаза. У османском периоду то је била призната верска функција, независна од етничког порекла, често преузета од локалних Балакаца који су примили ислам. Временом је назив звања постао породично презиме – Хатиб, Кхатиб, Ел-Хатиб – па презиме не означава арапско порекло, већ да је неки предак био исламски проповедник.”

Да, ради се о том презимену. Отприлике могу наслутити ко је тестирани (познат је професор на једном престижном универзитету). Међутим то није битно, битно је какво му је поријекло, а ту информацију нисам успио да пронађем.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #51 послато: Фебруар 05, 2026, 09:19:00 поподне »
Да, ради се о том презимену. Отприлике могу наслутити ко је тестирани (познат је професор на једном престижном универзитету). Међутим то није битно, битно је какво му је поријекло, а ту информацију нисам успио да пронађем.

Није овај професор на ког сам мислио, али јесте Сиријац. По линији мушких предака је оставио податке за претка који је у 19. вијеку живио у Дамаску, али ништа даље од тога.

На мрежи Baltić

• Почетник
  • **
« Одговор #52 послато: Фебруар 08, 2026, 11:34:17 пре подне »
Очекују се тестови Балтића из Америке и Црне Горе.Американци су поријеклом са Баније па би ту можда и могла бити веза са Балтићима из Масловара.Тај Црногорски дио Балтића по овом што сам истраживао до сада би требао бити сасвим други род.

Да ли је нетко радио велики WGS тест у овој грани?

На мрежи Baltić

• Почетник
  • **
« Одговор #53 послато: Фебруар 19, 2026, 10:54:46 поподне »
Сви тестирани Балтићи су различитих хаплогрупа,тако да је само род Балтића из Масловара E-V13>…..BY148976.
Након поприличног проучавања докумената најконкретнији писани трагови су из шематизма за 1882.годину гдје су Балтићи са Славом Свети Никола у Агићима,Крупи,Бобољушка и Козарац.
И спомен села Балта на Козари из 1690.године.

На мрежи Baltić

• Почетник
  • **
« Одговор #54 послато: Фебруар 19, 2026, 10:58:19 поподне »
Питање је да ли постоји веза измећу Балти и Балтића,али за Балте у шематизму за Славу Светог Николу стоји Високо,Моштаница Манастир и Приједор.

Ван мреже ВелиборЛазић13

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • Поруке: 497
  • N2-FT182494>Y640797
« Одговор #55 послато: Фебруар 19, 2026, 11:47:09 поподне »
Питање је да ли постоји веза измећу Балти и Балтића,али за Балте у шематизму за Славу Светог Николу стоји Високо,Моштаница Манастир и Приједор.

Мада претпосрављам да сте то већ примјенили, потребно је код тумачења Шематизма узети у обзир не само дио у ком се набрајају презимена по парохијама, него и први дио, са табеларним прегледом села која су улазила у састав сваке парохије.

Конкретно, ако имате Балтиће са славом Никољдан у парохији Козарац, треба обратити пажњу на то да су ту парохију чинила села чији су називи наведени овако: Козарац, Бабић, Јаруге (или Балте), Хаџи Мехтић и Џоџе Поље. Даље, Балте са славом Никољдан налазимо у парохији Приједор, у чији састав осум града улазе и села Чачкин Поље, Орловци, Гарајевци Долњи и Гарајевци Горњи.

Лако је идентификовати два последња села као Доње и Горње Гаревце, који се граниче са Јаругом (чији је други назив очигледно Балте. Пошто из Шематизма не видимо у којим тачно селима унутар парохије постоји које презиме, сасвим је оправдано овдје усмјерити даље истраживање на провјеру могућности да су Балте и Балтићи са славом Никољдан настањивали управо сусједна села Јаруге (Балте) и Горње и Доње Гаревце.

На мрежи Baltić

• Почетник
  • **
« Одговор #56 послато: Фебруар 20, 2026, 12:51:03 пре подне »
Конкретно мој род из Масловара код Новог Града припадао је парохији Агићи.
Надам се да сам добро схватио да Бољобушка се у ствари односи на Бољобушце код Дрвара?
Тамо су исто забиљежени Балтићи са Крсном Славом Свети Никола.

На мрежи Baltić

• Почетник
  • **
« Одговор #57 послато: Фебруар 20, 2026, 01:00:41 пре подне »
И код Балти и код Балтића су заступљене Крсне Славе Јовењдан,Ђурђевдан и Никољдан.
« Последња измена: Фебруар 20, 2026, 01:02:31 пре подне Baltić »

Ван мреже ВелиборЛазић13

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • Поруке: 497
  • N2-FT182494>Y640797
« Одговор #58 послато: Фебруар 20, 2026, 07:40:53 пре подне »
Конкретно мој род из Масловара код Новог Града припадао је парохији Агићи.
Надам се да сам добро схватио да Бољобушка се у ствари односи на Бољобушце код Дрвара?
Тамо су исто забиљежени Балтићи са Крсном Славом Свети Никола.

Да, Бобољушка парохија се односи на село Бобољусци код Дрвара.

Што се Агића тиче, постоји мала забуна у Шематизму, јер је у табеларном прегледу назив парохије наведен као Јабланичка, али се види по имену и презимену пароха (Тодор Кондић) да је то иста парохија која је код прегледа презимен наведена као Агићи.
« Последња измена: Фебруар 20, 2026, 08:58:57 пре подне НиколаВук »

На мрежи Baltić

• Почетник
  • **
« Одговор #59 послато: Март 14, 2026, 06:58:42 поподне »
Баш сам на порталу Порекло нашао један интересантан текст о досељавању Срба са Косова и Метохије у шумадију:

https://www.poreklo.rs/2015/03/20/poreklo-prezimena-selo-badnjevac-batocina/