Па да мало запјевамо😊
Баљак Вуче силни јунак бише,
Вируј,побре и златно перо пише,
По Котару Турке разгоњаше,
Тер јим русе главе одсицаше.
Војеваше рата од Кандије,
Мало посли Беча и Морије,
С побратимом Смиљанић Илијом,
И с витезом Јанковић Стојаном.
Змије биху и Уреновићи,
Витезови кано Зриновићи,
Капетани котарске крајине,
И сердари рата од Кандије.
Разлог овог гуслања ноћас је резултат који сам добио синоћ из Берлина а то је да је Баљак,Лазаревдан,из Мушковаца S10860 T+ и не знам да ли је ко имао прилику да у једној епској пјесми сретне два генетички потврђена рођака и то баш једног поред другог. Подсећам и да је Хуремовић иста грана. Како је један од Баљака био вођа жегарана османских поданика и како су Уремовићи повратници у хришћанство онда би тему о јунаштву оставио на образ народног пјесника и рекао бих да ту има елемената корупције😊
Шалу на страну,овим се резултатом Баљка може говорити о именовању овог рода из Жегара као Баљцима. Е сад, има Баљака са славама Лучиндан и Ђурђевдан колико ја знам па би и ту било занимљиво одрадити тестове али о том потом. Оно што је мени занимљиво да су два солидно јака племена проистекла од једног човека који је по тренутној процени живио пре око 700 година,мени је ова процена у најмању руку сумњива а за коначну предикцију ће такође требати времена. Дакле, и Баљци и Војнићи на својим миграторним рутама остављају трагове у виду топонима што се може приписати масовности,сили,статусу, мени још недокучиво заиста. Тестирани Баљак је наговестио да је заинтересован за још дубљом потрагом корена па ћемо видети како ће то ићи а ваљало би пронаћи још неке фамилије као што су Бешевићи,Клисурићи,Бибићи итд. те их тестирати.
Да додам да Баљака има и католика и видим да је Небојша избацио резултат једног са 23&me, а о тим „клубским трансферима" зна Зрно највише.