Аутор Тема: Старо српско становништво жупе Плав  (Прочитано 47654 пута)

На мрежи Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3013
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Старо српско становништво жупе Плав
« Одговор #80 послато: Јануар 10, 2023, 08:54:55 поподне »
Lončarević(Jovandan)-Crljenice-Pljevlja   I1>BY169301
A i Cvijovića ima više rodova.
Cvijović(Djurdjevdan) -Rača-Priboj  I1>I-FGC22045
Приметио си да је Лончаревић кога сам ја поменуо муслиман? Прибој и Пљевља су комшијске општине Пријепоља, тако да ништа још није готово😊

Ван мреже Grbić

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 310
  • R1A>BY149000>FTA3227
« Одговор #81 послато: Јануар 10, 2023, 09:03:57 поподне »
Lončarević(Jovandan)-Crljenice-Pljevlja   I1>BY169301
A i Cvijovića ima više rodova.
Cvijović(Djurdjevdan) -Rača-Priboj  I1>I-FGC22045
Melunović(musliman) iz Dušmanića pripada grani u kojo su Radenović,Lončarević i Cvijović.
Kao i Pojatić(musliman) -Pljevlja.

На мрежи Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3013
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #82 послато: Јануар 10, 2023, 09:11:20 поподне »
Melunović(musliman) iz Dušmanića pripada grani u kojo su Radenović,Lončarević i Cvijović.
Kao i Pojatić(musliman) -Pljevlja.
Да те подсетим да си и сам помињо "Свете обале Лима" тако да је могло бити неких низводних миграција. Знамо ђе Лим извире😊

Ван мреже Dacko

• Гост
  • *
  • Поруке: 3
« Одговор #83 послато: Јануар 18, 2023, 06:56:15 поподне »
Према мојим истраживањима један од предака Анђелко Рајковић води порекло из Гусиња.
Средином XIX века се са породицом преселио у околину Јагодине.

Да ли могу да дођем до неких података или чињеница из тог или ранијег периода који би ме повезали са прецима?
« Последња измена: Јануар 18, 2023, 06:59:21 поподне Dacko »

Ван мреже Dacko

• Гост
  • *
  • Поруке: 3
« Одговор #84 послато: Јануар 18, 2023, 07:05:08 поподне »
Рајковићи су стариначки плавски род. Припадају хаплогрупи I2-PH908. тестирани су на малом броју маркера али су јасно довојени од Черана. Имају предање да су из Вражегрмаца у Бјелопавлићима, али је очигелдно да се ту ради о домишљању, јер је на подручју Плава у средњем вијеку постојало насеље Вражогрмац. Пописано је и у првим турским пописима. Не знам да ли се овај топоним успио очувати данас у неком од плавских насеља.

Рајковићи помињу свог претка Вука Вражегрмца. Можда се и читав род раније звао Вражегрмци, па насеље названо по њима, или је било обрнуто.

У сваком случају и за Рајковиће је потребно SNP профилисање.

Према мојим истраживањима један од предака Анђелко Рајковић води порекло из Гусиња.
Средином XIX века се са породицом преселио у околину Јагодине.

Да ли могу да дођем до неких података или чињеница из тог или ранијег периода који би ме повезали са прецима?

Ван мреже Чера

• Гост
  • *
  • Поруке: 19
  • PH908>FT276002>Y359689>Y359468
« Одговор #85 послато: Фебруар 27, 2024, 09:15:50 пре подне »
Само да се јавим да сам добио налаз: R1a-Y2613>YP6098, род су ми Живаљевићи, славим Алимпијевдан. Иначе сам Перишић (Аранђеловац), моји запалили у Срем са Сеобама, па се касније вратили у Шумадију.
Твоји Перишићи вероватно су настали од Петровића из Велике. У књизи Бранко Јокић - "Велика и Величани", о Петровићима је написао:
"ПЕТРОВИЋИ су, послије Живаљевића друго најстарије Величко становништво. Прво су се настанили у Васојевићима, и они потичу из Цеклина, од Ђурашковића. Одмах су почели да се селе према Србији, Косову и Македонији, ђе су узимали нова презимена (Величанин, Величковић, Величков, Кањевићи и друга). Према предању, неђе пред крај 19.вијека, сви су кренули да напусте Велику. Случајно се, с Приједола, врнуо Миленко, од кога је настало (преостало) братсво".
Негде сам прочитао податак, али не знам где, да су Петровићи у Србији поред горе поменутих презимена узимали и презиме Перишић.

Ван мреже Grbić

• Члан Друштва
  • Писар
  • R1A>BY149000>FTA3227
« Одговор #86 послато: Април 15, 2024, 04:45:06 поподне »
Dejan Vukićević i ja smo za vikend bili u Plavu i testirali neke rodove

U okviru svetskog DNK meseca testirani su:

-Bošković,Velika,Sv. Alimpije
-Ognjanović,Velika,Sv. Alimpije
-Stamatović,Plav,Sv. Alimpije
-Vuković,Velika,Djurdjevdan
-Martić,Brezojevica,Djurdjevdan

WGS test kod Dante Labsa( kupljeni ranije,ne kupujem više dok se ne iskristališe situacija sa Danteom).

-Radević,Velika,SV. Alimpije
-Petrović,Velika, SV. Alimpije
-Vučetić,Brezojevica,SV.Alimpije

Ван мреже Grbić

• Члан Друштва
  • Писар
  • R1A>BY149000>FTA3227
« Одговор #87 послато: Јун 16, 2024, 12:38:38 поподне »
Na BDNK projektu su se pojavili rezultati

1.Hadzović/Plav   R1A>M198  (Autosomalni test FTDNA).Albansko bratstvo iz sela Hoti se deli na Hadžoviće(Mujoviće),Huseinoviće i Sinanoviće.Testirani su
                          Hadžović/Plav -J2b ,Mujović/Plav -J2b ,Huseinović/Plav -J2b.Možda su ovi Hadžovići R1a upliv od Radenovića  ili Lončarevića koji su im naj
                          bliži sa R1A.

2.Šehović/Plav   R1A>Z280>CTS3402   (23andMe)  Jovićević (1921) ih nalazi u Gusinju -3 kuće,Brezojevici -1 kuća i Rudo polju/Plav -1 kuća.

Zna li neko nešto više o ovim Šehovićima?

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1897
« Одговор #88 послато: Јун 16, 2024, 01:12:26 поподне »
Na BDNK projektu su se pojavili rezultati

1.Hadzović/Plav   R1A>M198  (Autosomalni test FTDNA).Albansko bratstvo iz sela Hoti se deli na Hadžoviće(Mujoviće),Huseinoviće i Sinanoviće.Testirani su
                          Hadžović/Plav -J2b ,Mujović/Plav -J2b ,Huseinović/Plav -J2b.Možda su ovi Hadžovići R1a upliv od Radenovića  ili Lončarevića koji su im naj
                          bliži sa R1A.

2.Šehović/Plav   R1A>Z280>CTS3402   (23andMe)  Jovićević (1921) ih nalazi u Gusinju -3 kuće,Brezojevici -1 kuća i Rudo polju/Plav -1 kuća.

Zna li neko nešto više o ovim Šehovićima?

Која J2b су ти Мујовићи, Хусеиновићи и  Синановићи? M241 или М205?

Ван мреже Grbić

• Члан Друштва
  • Писар
  • R1A>BY149000>FTA3227
« Одговор #89 послато: Јун 16, 2024, 02:34:45 поподне »
Која J2b су ти Мујовићи, Хусеиновићи и  Синановићи? M241 или М205?
M241>L283

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1897
« Одговор #90 послато: Јун 16, 2024, 03:30:51 поподне »

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6534
« Одговор #91 послато: Август 09, 2024, 09:42:38 пре подне »
Да поменем и на овој теми један важан резултат,а то је резултат Луковића из Плава и околине (Луковижи су присутни у насељима Плав, Прњавор и Метех) којег смо својевремено помињали на другој теми

У оквиру гране I2-PH908>FT16449>BY173300>BY67102 појавио се нови BIGY700 резултат. Ради се о презимену Луковић, с тим да је тестирани муслиман. Не знам које је мјесто поријекла тестираног, али претпостављам да се ради о Луковићима из Азане у Бихору. Ови Луковићи су Срби старинци и имају и православне презимењаке у истом насељу, који славе Јовањдан. На подручју Црне Горе има још Луковића муслимана. На подручју Плава Луковићи су огранак Куча Радончића, па претпостављам да се не ради о тим. Такође Луковића муслимана било је и на подручју Улциња, али нисам сигуран да ли се ради о албанофоном становништву. У сваком случају треба оставити отвореним питање о мјесту поријекла овог тестираног.

Колико сам успио посредно да видим, дијелиће бар један SNP испод BY67102 са Вучинићем из Мојковца ( род мојковачких мратинштака). Ради се о SNP-у FTB89693. Тако да ће Вучинић и Луковић формирати нову подграну.

У међувремену је потврђено да се ради о Луковићима из Плава, као и да је Луковић формирао млађу грану са Вучинићем из Мојковца. Именујући SNP за ову грану је I-FTB90047 (са још неколико SNP-ова на том нивоу, укључујући и  FTB89693). Старост везе са Вучинићем из Мојковца (род мојковачких мратинштака би се могла процијенити на око 800 година.
https://www.yfull.com/live/tree/I-Y183257/

Сами Луковићи имају предање о поријеклу од Куча Радоњчића, које по свему судећи није тачно и у случају Луковића могло би се радити о још једном старом роду плавске жупе.
« Последња измена: Август 09, 2024, 09:44:09 пре подне drajver »

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4298
  • Васојевић
« Одговор #92 послато: Август 09, 2024, 12:21:28 поподне »
Сами Луковићи имају предање о поријеклу од Куча Радоњчића, које по свему судећи није тачно и у случају Луковића могло би се радити о још једном старом роду плавске жупе.

То је највероватније и случај. Муслиманске породице које имају православна, или у најмању руку немуслиманска презимена, свакако су бољи кандидати за староседеоце од оних са муслиманским презименима. Досељеници су одмах по доласку у вароши (Плав и Гусиње) прелазили на ислам и узимали нова имена, па су они сматрани за родоначелнике нових породица, које су по њима добијале презимена. Староседеоци су имали привилегију да задрже стара презимена пошто су на ислам често прелазили колективно. Коленовићи су други пример у окружењу.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #93 послато: Август 27, 2024, 10:11:04 пре подне »
Не знам да ли је постојало неко одређеније предање које је повезивало плавске бегове Омерагиће и Шаљане-Черане. Омерагићи су једна од најстаријих и најзначајнијих муслиманских породица у плавско-гусињском крају. Имају предање о поријеклу из Шаље, а Шаљане Чаушевиће којима припадају Касумовићи, Чаушевићи, Шаљани, Шаљуновићи сматрају рођацима. Јовићевић међу Шаљанима Чаушевићима наводи и Микиће (иако не знам да је било Микића муслимана у плавском крају). Индикативно је да се за Омерагиће, Шаљане-Черане и Шаљане-Чаушевиће наводи поријекло из Шаље, а код Шаљана-Черана и Шаљана-Чаушевића се наводи и исто презиме Касумовић, које би требало бити од потурчењака Шаљана-Черана. Такође не знам шта је мислио Јовићевић кад је и Микиће прибројио овој групи.

Омерагићи по својој веома раној доминацији у плавској жупи, више подсјећају на исламизовани стариначки род него на досељенике из сјеверне Албаније. Колико ми је познато, нико од Омерагића и Шаљана Чаушевића се досад није тестирао.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #94 послато: Август 31, 2024, 09:58:36 пре подне »
Покушао сам, слично као што је случај код жупе Будимља, издвојити родове који би потенцијално могли бити стари српски родови жупе Плав. Под овим "стари" подразумјевам становништво које је на простору плавске жупе живјело до 1650-тих година. Све до тог периода становништво плавске жупе било је доминантно српско и православно. Тад почиње интензивнија исламизација старих родова, исељавање православних родова и досељавање брдских и малисорских родова (православних и католичких) који ће касније такође добрим дијелом бити исламизовани. Међу старим родовима има оних који имају своје православне и муслиманске огранке. Из овог прегледа, али и прегледа старих родова жупе Будимља видимо да доминирају словенске хаплогрупе I2-Y3120 и R1a-Z280 (занимљив је детаљ да код старинаца у Горњем Полимљу изгледа није било R1a-M458>L1029). Од других хаплогрупа међу старинцима Горњег Полимља могу да се нађу и хаплогрупе старобалканског поријекла, али оне углавном немају директне повезнице са простором Брда и Малесије. Присутан је и одређени проценат "егзотичнијих" хаплогрупа.

Остала ми је дилема да ли у старинце убројити неке родове. Новићевићи којих има и православних и муслимана вјероватно су такође старинци, али Јасавићи муслимани су тестирани са двије хаплогрупе R1b-CTS1450 и J2b-M241>PH1602, па не знам која им је права хаплогрупа. Зоговићи из Машнице и Мурина би  могли бити старинци, али им је хаплогрупа бањанска N-FT193452, па не знам да ли се ипак можда ради о досељеницима. Прашчевићи би такође могли бити старинци али су тестирани са двије хаплогрупе од којих је једна васојевићка, друга је R1b-CTS1450. На списак би свакако требало унијети и православне Јањуше, који су по свим предањима старинци, али нису још тестирани.

Ово је списак потенцијалних плавских стариначких родова по хаплогрупама:

Хаплогрупа I2-Y3120

I2-Y3120 (Ћесаци- Лучиндан: Савићи, Џудовићи и муслимани Маркишићи)
I2-Y3120 (Бузићи велички-Аранђеловдан: Бузићи)
I2-Y3120>Z17855>Y230195>FT20796>Y405056 (Срдановићи-муслимани: Срдановићи)
I2-Y3120>S17250 (Цириковићи-муслимани: Цириковићи, Бандери Смаиловићи, Мулковићи, Ћутовићи)
I2-Y3120>S17250 (Миљевићи-муслимани: Аливрагићи Миљевићи)
I2-Y3120>S17250>Y4882>Y177643>FT386055>FTD21598 (Кољеновићи муслимани: Коленовићи и Метјахићи)
I2-Y3120>S17250>PH908 (Вушовићи велички-Ђурђевдан: Вушовићи, Вуковићи)
I2-Y3120>S17250>PH908  (Вражегрмци- св. Врачи: Рајковићи, Портићи и муслимани Рајковићи, Ћирковићи и Пуповићи)
I2-Y3120>S17250>PH908>FT16449>Y183257>FTB90047 (Луковићи метешки-муслимани: Луковићи)
I2-Y3120>S17250>PH908>Y51673 (Бехровићи плавски-муслимани: Шиљковићи, Кијаци)
I2-Y3120>S17250>PH908>FT276002>Y359689 (Шаљани Черани- Никољдан Симеуњдан: Брковићи, Гојковићи, Голубовићи, Јанковићи, Јокићи, Касумовићи, Кнежевићи, Лакићевићи, Микићи, Радуловићи, Ракуши, Симоновићи), могућа веза са муслиманима Омерагићима, Касумовићима, Таирагићима, Диздаревићима, Шаљанима, Шаљуновићима, Чаушевићима.

Хаплогрупа R1a-Z280

R1a-Z280 (Мартићи Брезојевички-Ђурђевдан:Мартићи)
R1a-Z280>CTS3402 (Шеховићи плавски- муслимани: Шеховићи)
R1a-Z280>CTS3402>Y2613>Y2608>FT255070>Y275542 (Раденовићи плавски-Илиндан: Раденовићи и муслимани Раденовићи)
R1a-Z280>CTS3402>Y2613>Y2608>FT255070>Y275542 (Лончаревићи гусињски- Мратиндан: Лончаревићи и муслимани Бектешевићи)
R1a-Z280>CTS3402>Y2613>Y2608>YP6098>FT242663 (Величани алимпијевштаци- Алимпијевдан: Бошковић, Вучетић, Живаљевић, Огњановић, Пауновић, Петровић, Радевић, Стаматовић, Стешевић, Томовић)

Хаплогрупа G
G2a-PF3147>M286 (Медуњани и Бешковићи - муслимани: Медуњани, Бешковићи)

Хаплогрупа I1
I1-Z63>BY351>Y7075>Y13946>Y155080 (Ђукановићи гусињски-муслимани: Ђукановићи)

Хаплогрупа R1b
R1b-Z2103>CTS1450>Z2705>BY38894>Y32147 (Ђуричани-Алимпијевдан: Ђуричани и муслимани Ђурашковићи Османћехајићи, Суровићи, Пејчиновићи, Мујићи)

« Последња измена: Август 31, 2024, 10:03:07 пре подне drajver »

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #95 послато: Август 31, 2024, 10:18:20 пре подне »
Напомињем да су на простору плавске жупе били присутни и неки други стари родови горњег Полимља, попут Шекулараца, Ћетковића, Трепчана Војиновића које нисам уврстио на списак јер им је матично подручје ван плавске жупе, а и обрађени су на теми о Будимљи.

Такође, везано род Ћесака треба рећи да је Савић маркерно тестиран, да припада хаплогрупи I2-Y3120 и да има DYS448=20, дакле би требао бити "динарик сјевер". Са друге стране за муслимане Маркишиће који би по предању требали бити од овог рода, стоји да су I2-PH908 и да су такође радили маркерни тест. Нисам видио резултате Маркишића, па не знам о чему се заправо ради. Да ли су Ћесаци ипак I2-PH908 или су Маркишићи I2-Y3120 или међусобно уопште нису повезани.

I2-Y3120 (Ћесаци- Лучиндан: Савићи, Џудовићи и муслимани Маркишићи)

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #96 послато: Август 31, 2024, 11:04:07 пре подне »
I2-Y3120>S17250 (Цириковићи-муслимани: Цириковићи, Бандери Смаиловићи, Мулковићи, Ћутовићи)

Видим да си изоставио Олевиће, пошто припадају роду Куча. Али како су они огранак Цириковића по предању, питање је која је ту изворна хаплогрупа тј. могло је доћи до неког призећивања и код једних и код других. С обзиром да немамо хаплотип Цириковића, питање је да ли су засебан род.

Међутим, ниједан од та два резултата није у складу са предањем да се ради о правим Турцима из Анадолије. Такво предање је доста ретко код муслимана у Полимљу и није новијег датума.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #97 послато: Август 31, 2024, 11:35:29 пре подне »
I2-Y3120>S17250>PH908  (Вражегрмци- св. Врачи: Рајковићи, Портићи и муслимани Рајковићи, Ћирковићи и Пуповићи)

Пуповићи из Плава и Ћирковићи из суседног Скића једино имају предање о пореклу из Вражегрмаца, али нигде се не наводи (барем ја нисам пронашао) да су род са Рајковићима. Наравно, могуће је да су истог порекла, али можда и нису.

Рецимо, Раденовићи и Чекићи не само да и једни и други имају предање да потичу из Затријепча, већ сматрају и да су род, а први су R1, a други E-V13.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #98 послато: Август 31, 2024, 12:04:18 поподне »
Новићевићи којих има и православних и муслимана вјероватно су такође старинци, али Јасавићи муслимани су тестирани са двије хаплогрупе R1b-CTS1450 и J2b-M241>PH1602, па не знам која им је права хаплогрупа.

Тестирани су и Гутићи на 23andMe (J2-M241), тако да слободно можеш сврстати цео род Новићевића под J2b-Y40288 (то је терминална грана којој припадају).

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #99 послато: Август 31, 2024, 02:19:06 поподне »
Хвала на информацијама и сугестијама.

Тестирани су и Гутићи на 23andMe (J2-M241), тако да слободно можеш сврстати цео род Новићевића под J2b-Y40288 (то је терминална грана којој припадају).

Нисам схватио да ли Новићевиће такође сматраш старим родом плавске жупе?

Пуповићи из Плава и Ћирковићи из суседног Скића једино имају предање о пореклу из Вражегрмаца, али нигде се не наводи (барем ја нисам пронашао) да су род са Рајковићима. Наравно, могуће је да су истог порекла, али можда и нису.

У праву си, свјестан сам био тога, веза је претпостављена, не и доказана.

Видим да си изоставио Олевиће, пошто припадају роду Куча. Али како су они огранак Цириковића по предању, питање је која је ту изворна хаплогрупа тј. могло је доћи до неког призећивања и код једних и код других. С обзиром да немамо хаплотип Цириковића, питање је да ли су засебан род.

Међутим, ниједан од та два резултата није у складу са предањем да се ради о правим Турцима из Анадолије. Такво предање је доста ретко код муслимана у Полимљу и није новијег датума.

Да, имамо више тих родова који нису дубински тестирани или немају маркера. Можда ће се на крају спојити са неким другим родом. Али је у сваком случају морало да буде забиљежено.