Аутор Тема: Порекло Ђорђа Балашевића  (Прочитано 277 пута)

Ван мреже Број 1

  • Уредник
  • Аскурђел
  • *****
  • Поруке: 3167
  • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Порекло Ђорђа Балашевића
« послато: фебруар 19, 2021, 11:00:04 поподне »
О пореклу Ђорђа Балашевића се релативно мало зна.
Према оном што се може пронаћи, име је добио по деди Ђорђу Ђоки Балаш(евићу).
Деда Ђока (већ дуго, оре небеске њиве) је био занатлија. У једној емисији Ђорђе Балашевић је навео да му је деда био столар, дочим у књизи "Липар, српска добровољачка колонија у Бачкој" стоји да је деда Ђока био ковач у Сокоцу Кулском (данас Липар).
У овој књизи име Ђоке Балашевића се наводи и међу колонистима што је веома упитно (колонисти у овом месту су у највећем броју били Личани и Херцеговци, добровољци из Првог светског рата).
Оно што је чињеница јесте да је насеље Липар (ранији називи Соколац Кулски и Емушић) било пустара до 1921. мада се, опет, помиње да је било насељених на том простору и пре Првог светског рата.
За Балашевиће се наводи да су у Соколцу имали кућу и салаш.
Такође, у биографији Ђорђа Балашевића се наводи да је деда до 1935. носио презиме Балаш.
Балашевићи славе Св. Јована (Ђорђе опевао у песми Кад одем: Знам, лаф си стари ти,немој све покварити, кресни само једну свећу на Светог Јована).
Ђорђев отац се звао Јован Јоле, а мајка Вероника Елвира Матилда Доленц из Копривнице.
Ђорђе Балашевић је рођен 11. маја 1953. у Новом Саду где се и упокојио 19. фебруара 2021. Са Оливером (1959.) рођ. Савић из Зрењанина има ћерке Јовану и Јелену и сина Алексу.

<a href="https://www.youtube.com/v/maPdyV0feFA" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/maPdyV0feFA</a>
« Последња измена: фебруар 19, 2021, 11:04:39 поподне Број 1 »

Ван мреже Perko

  • Члан Друштва
  • Гост
  • *****
  • Поруке: 12
Одг: Порекло Ђорђа Балашевића
« Одговор #1 послато: данас у 06:57:06 поподне »
У књизи:
Гојко Маловић, Сеоба у матицу: спискови српских оптаната у Мађарској 1920-1931, књ. 2, Матица српска, Нови Сад 2010. године, стр. 244.
Безедек - Барањска жупанија
помиње се оптант Ђорђе Балаш ( Балашевић ), рођ. 1894. са супругом Анђелком рођ. 1902. Пише да је избегао у КСХС 1921. године и да му је прво место насељења било Даљ.
Нисам сигуран да је то исти Ђорђе ( Ђока ) о коме Ви говорите али сам сигуран да су и оптанти из Мађарске добијали колонизацију у КСХС, могуће баш и у Соколац ( Липар ).