Аутор Тема: Еупедија (Eupedia)  (Прочитано 737 пута)

Ван мреже Небојша

  • Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 12718
Еупедија (Eupedia)
« послато: Фебруар 06, 2021, 06:22:35 поподне »
Отварам тему о Еупедији

https://www.eupedia.com/

Гледам данас на страници Еупедије додали Додика као носиоца хаплогрупе Ј1. Иако постоји доста индиција да је то заиста тако, мислим да је врло неозбиљно додавати људе који нису директно тестирани или да није тестиран неки њихов потомак. Ако је већ требало да се неко постави по оваквим критеријумима онда би много адекватнији био Здравко Чолић јер имамо резултат његовог ближег рођака. Иначе, занимљиво је да из мноштва светски познатих Јевреја тамо нема никога осим Дастина Хофмана.

Еупедија изгледа функционише тако што неко мало упућенији у овдашње прилике једноставно јавља или преноси информације њиховом админу, и онда они на основу тога аружирају податке за Србе. Будући да су подаци углавном из СДП мислим да би то у најмању руку морао бити неко од уредника ДНК пројекта, а нисам сигуран да је тако.

Дакле ко зна на основу чије сугестије креирају податке за Србију, Србе. Чисто сумњам да прате форум. Писао сам пар пута њиховом админу у вези неких Ј2 мапа које не осликавају реално стање ствари, али нисам наилазио на одговор.

да упоредимо са резултатима које даје Еупедија:
I2-M423 = 33.6%                               34%
E1b = 16.3%                                       15%
R1a = 15.9%                                       18%
R1b = 7%                                            6%
I1 = 6.9%                                            8%
J2a = 3.5% +J2b = 6.7% (10,2%)     9%
N = 4%                                                2,5%                                               
G = 2.4%                                             2,5%
J1 = 1.4%                                            1%
I2 = 0.8%                                            0,5%
Q = 0.5%                                             1%
T = 0.4%                                              0,15%
L = 0.3%
H = 0.2%

потребно је само напоменути да су подаци са Еупедије везани за Србију док су на 23андМи за Србе уопште. Као што се да приметити, резулатати нису далеко од статистике СДП


Иако су разлике минорне и генетичка слика Срба је мање-више позната, ово десно је опет нека склепана слика на основу пар анонимних истраживања, или нешто слично. Наиме, ово није тренутни пресек тестираних из Српског ДНК пројекта, а посебно не генетичка слика Срба из Србије. Треба дакле да оставе извор испод сваке статистике или информације преузете са нашег сајта.

Сматрам да је Еупедија јако важна, пошто на том сајту одговоре из ГГ траже људи широм света. Посебно је важна за наше "странце", или људе ван нашег говорног подручја (не обавезно и Србе) које занима генетичка слика ових простора. Стога је важно да имамо добру сарадњу са њима. Треба имати човека "за везу" са Еупедијом. Било је спорадичних преписки сигурно, али требао би неко благовремено достављати најновије информације, како би они редовно ажурирали податке. Разуме се да то мора бити неко из ужег дела уредничке екипе пројекта (дакле неко ко је упућен) и неко ко солидно барата енглеским.

Ево мапе која ми боде очи


Означено је да је на простору Централне и Источне Србије, као и Срема и Баната, хаплогрупа J2-M172 (J2b + J2a укупно) износи испод 5%. У свим тим областима ова хаплогрупа прелази 5%, тј улази у оквир 5-10%, а неретко и прелази 10%. Можда би за један део Средње Босне могло важити ово 1-5%, за остале крајеве - не.

Много је квалитетније одрађена Радулова мапа J2-M172 (није што је наш)

Ван мреже Sergio

  • Памтиша
  • ********
  • Поруке: 1848
  • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T
Одг: Еупедија (Eupedia)
« Одговор #1 послато: Фебруар 10, 2021, 07:19:55 поподне »
...Наиме, ово није тренутни пресек тестираних из Српског ДНК пројекта, а посебно не генетичка слика Срба из Србије...

Управо то.
По неким општим принципима Еупедије, у том одељку би требала бити постављена статистика само за територију Републике Србије, без форсирања укупне генетске слике свих Срба са Балкана. И то искључиво пресек тренутно живућих Срба са те територије, а не по географском принципу где ти је живио ђедо. То би била права слика тренутне ситуације.