Матица им вероватно јесте простор црногорских Брда, одакле се исељавају ка Метохији понајвише. Заборавих и резултат муслимана Биџевића из Сјенице, који се уклапа у миграциони пут из Брда.
Иван ће то боље знати, али мислим и да се сами Пераловићи издају за Дрекаловиће, иако се то коси са родословом самих Дрекаловића, а данас видимо да ни генетички нису један род.
Oni bi trebalo da su starije stanovništvo u Kučima, ne bi trebalo da su od Drekalovića, što mislim da je i genetika pokazala.Predanja su zastupljena kod nas masovno, nije neobično da neko veže svoje poreklo za neki u tom momentu "popularniji" rod, namerno kažem u tom momentu, obzirom da su i gorepomenuti Peralovići davali vojvode u Kučima.
Svakako je interesantan rezultat, zanimljiv.
Umalo da zaboravim, mislim da distribucija sugeriše da je ovaj rod starosedelački među Srbima, oni su prisutni na prostoru gde je srpska država kroz srednji vek bila jaka( dok je postojala), a po svemu sudeći oni su tu jako dugo ( oblast Brda, kasnije metohije, raške). Ne znam kakva je priča sa Bugarinom, ali vrv je ta grana mogla biti prisutna i kod njih obzirom na položaj, i na možda izvorno poreklo nešto jugo-istočnije ( doduše nisam siguran da li se radi o istoj podgrani), ali trebalo bi da dele rodjake pre oko 1000 godina.