Аутор Тема: J2a-M92  (Прочитано 11426 пута)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14349
Одг: J2a-M92
« Одговор #20 послато: Октобар 29, 2024, 03:43:58 поподне »
Стигао је BIGY700 за Пераловића (Косор). Реч је о подграни J-BY22478. Старост гране процењена је на 3900 година, а одмах низводно налази се и један Албанац (пробаћемо да сазнамо одакле је). Читава ова група из пројекта пребачена је у нижу подграну. Yfull стабло: https://www.yfull.com/tree/J-BY22478/

Пераловић је ипак добио коначни SNP J-BY22491, тј. BY22481, што је пар нивоа узводно од BY22478, којој припада Албанац с југа Албаније. Видим да је један Бугарин (Русенска област) у низводној J-Y319817, па ће вероватно вероватно ту упасити и Пераловић, када пребаци резултат на Yfull (због сличних хаплотипова). У овој грани на FTDNA, заједно са Пераловићем, налази се и један тестирани из Марока. У паралелној BY22477 ситуација је већ шароликија.

Yfull стабло: https://www.yfull.com/tree/J-BY22481/

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1905
  • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
« Одговор #21 послато: Октобар 29, 2024, 04:22:03 поподне »
Претпостављам да је то он?
https://www.yfull.com/live/tree/J-Y319817/

Важне вијести, честитам! Коначно да се неко одважи за велики тест.
😎

Пераловићу учланите се у J2a-M92 групу на YFull. :)
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #22 послато: Октобар 29, 2024, 04:38:10 поподне »
Претпостављам да је то он?
https://www.yfull.com/live/tree/J-Y319817/

Важне вијести, честитам! Коначно да се неко одважи за велики тест.
😎

Пераловићу учланите се у J2a-M92 групу на YFull. :)

Јесте, одлично. Дакле јесте са Бугарином иста подграна. Видим да је старост гране процењена на 950 година.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #23 послато: Октобар 29, 2024, 04:49:46 поподне »
Јесте, одлично. Дакле јесте са Бугарином иста подграна. Видим да је старост гране процењена на 950 година.

Gde bi bio pik ove grane? Čitajući temu stekao sam utisak da je dosta prisutna kod Srba u dinarskom pojasu?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #24 послато: Октобар 29, 2024, 04:57:50 поподне »
Gde bi bio pik ove grane? Čitajući temu stekao sam utisak da je dosta prisutna kod Srba u dinarskom pojasu?

Највећа концентрација код Срба је свакако на Косову и Метохији. Након тога црногорска Брда, спорадино централна Србија, а на западу свега један резултат и то из Купреса, презиме Црногорац. Генетичке рођаке имају изгледа међу Бугарима и Грцима. Свакако једна од раширенијих J2a грана код нас, добро је да се коначно профилише.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #25 послато: Октобар 29, 2024, 05:07:42 поподне »
Највећа концентрација код Срба је свакако на Косову и Метохији. Након тога црногорска Брда, спорадино централна Србија, а на западу свега један резултат и то из Купреса, презиме Црногорац. Генетичке рођаке имају изгледа међу Бугарима и Грцима. Свакако једна од раширенијих J2a грана код нас, добро је да се коначно профилише.
Da, mene je zainteresovala.
Očito je na tom prostoru KiM i Cg dobro zastupljena kod Srba, što verovatno znači da ima duži kontinuitet, mislim pre svega da se nije samo jedan rod "prelio" iz nekog drugog naroda da se tako izrazim.
Rezultat testiranog iz Kosora je zanimljiv obzirom da bi on trebalo sa pripada tzk staro-kučima, nije Drekalović.
Dosta se spekulisalo o tom uslovno rečeno starijem sloju Kuča.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #26 послато: Октобар 29, 2024, 05:12:13 поподне »
Da, mene je zainteresovala.
Očito je na tom prostoru KiM i Cg dobro zastupljena kod Srba, što verovatno znači da ima duži kontinuitet, mislim pre svega da se nije samo jedan rod "prelio" iz nekog drugog naroda da se tako izrazim.
Rezultat testiranog iz Kosora je zanimljiv obzirom da bi on trebalo sa pripada tzk staro-kučima, nije Drekalović.
Dosta se spekulisalo o tom uslovno rečeno starijem sloju Kuča.

Матица им вероватно јесте простор црногорских Брда, одакле се исељавају ка Метохији понајвише. Заборавих и резултат муслимана Биџевића из Сјенице, који се уклапа у миграциони пут из Брда.

Иван ће то боље знати, али мислим и да се сами Пераловићи издају за Дрекаловиће, иако се то коси са родословом самих Дрекаловића, а данас видимо да ни генетички нису један род.

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
« Одговор #27 послато: Октобар 29, 2024, 05:14:32 поподне »
Веома ми је драго да је сад јаснија и јасна ситуација око J-Y319817 на Косову и Метохији.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #28 послато: Октобар 29, 2024, 05:27:57 поподне »

Матица им вероватно јесте простор црногорских Брда, одакле се исељавају ка Метохији понајвише. Заборавих и резултат муслимана Биџевића из Сјенице, који се уклапа у миграциони пут из Брда.

Иван ће то боље знати, али мислим и да се сами Пераловићи издају за Дрекаловиће, иако се то коси са родословом самих Дрекаловића, а данас видимо да ни генетички нису један род.

Oni bi trebalo da su starije stanovništvo u Kučima, ne bi trebalo da su od Drekalovića, što mislim da je i genetika pokazala.Predanja su zastupljena kod nas masovno, nije neobično da neko veže svoje poreklo za neki u tom momentu "popularniji" rod, namerno kažem u tom momentu, obzirom da su i gorepomenuti Peralovići davali vojvode u Kučima.
Svakako je interesantan rezultat, zanimljiv.

Umalo da zaboravim, mislim da distribucija sugeriše da je ovaj rod starosedelački među Srbima, oni su prisutni na prostoru gde je srpska država kroz srednji vek bila jaka( dok je postojala), a po svemu sudeći oni su tu jako dugo ( oblast Brda, kasnije metohije, raške). Ne znam kakva je priča sa Bugarinom, ali vrv je ta grana mogla biti prisutna i kod njih obzirom na položaj, i na možda izvorno poreklo nešto jugo-istočnije ( doduše nisam siguran da li se radi o istoj podgrani), ali trebalo bi da dele rodjake pre oko 1000 godina.
« Последња измена: Октобар 29, 2024, 05:33:43 поподне barbarylion »

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
« Одговор #29 послато: Октобар 29, 2024, 05:33:21 поподне »
Одговоре на ова питања даће један дефтер чије је превођење у току.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #30 послато: Октобар 29, 2024, 05:41:59 поподне »
Одговоре на ова питања даће један дефтер чије је превођење у току.
To je odlično.
Velika je stvar dobiti odgovor na tako važna pitanja. Ne znam koliko se može, čak i u tako egzaktnim istorijskim dokazima sa sigurnošću govoriti da li je neko Bugarin zaista ako je tako zapisan, mislim da su i kod turskih deftera često za Srbe pisalo da su Bugari, ali sve ostale stvari će biti jasnije svakako.

Ван мреже Владимир Бојановић

• Памтиша
  • Поруке: 1642
  • I2>PH908>Y52621>FT190799 Лимски (Тарски) Никшић
« Одговор #31 послато: Октобар 29, 2024, 05:55:04 поподне »
Oni bi trebalo da su starije stanovništvo u Kučima, ne bi trebalo da su od Drekalovića, što mislim da je i genetika pokazala.Predanja su zastupljena kod nas masovno, nije neobično da neko veže svoje poreklo za neki u tom momentu "popularniji" rod, namerno kažem u tom momentu, obzirom da su i gorepomenuti Peralovići davali vojvode u Kučima.
Svakako je interesantan rezultat, zanimljiv.

Umalo da zaboravim, mislim da distribucija sugeriše da je ovaj rod starosedelački među Srbima, oni su prisutni na prostoru gde je srpska država kroz srednji vek bila jaka( dok je postojala), a po svemu sudeći oni su tu jako dugo ( oblast Brda, kasnije metohije, raške). Ne znam kakva je priča sa Bugarinom, ali vrv je ta grana mogla biti prisutna i kod njih obzirom na položaj, i na možda izvorno poreklo nešto jugo-istočnije ( doduše nisam siguran da li se radi o istoj podgrani), ali trebalo bi da dele rodjake pre oko 1000 godina.
По мом мишљењу делује ми да је смер био контра, из Метохије у Брда.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #32 послато: Октобар 29, 2024, 06:10:23 поподне »
Moguće, međutim ne menja suštinu.
Pogotovo što verujem da se radi o defteru u kojem su verovatno popisani po etničkim odlikama, pa neće mnogo igrati ulogu, možda grešim, ali tako mi deluje.
Zabuna jedino može biti ovo što sam naveo za Bugare, jer koliko me sećanje služi dešavalo se da pravoslavne govornike slovenskih jezika( u ovom slučaju srpskog, i Srbe) turci zamene za Bugare.
Cenim da je suština u tome, da li će to biti govornici srpskog, pravoslavni, ili nešto drugo. Ne znam iz kog perioda je taj defter, ali sigurno je dovoljno detaljan da da taj odgovor, ili barem naznaku?
« Последња измена: Октобар 29, 2024, 06:12:49 поподне barbarylion »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #33 послато: Октобар 29, 2024, 06:14:25 поподне »

Није да нисам размишљао о овоме (условно неки староседеоци, или досељеници из суседних области). Много је више ових родова по Метохији, али и многи од њих имају предање управо о пореклу из Брда (најчешће Куча). Са друге стране и миграциони правац из Брда је ипак логичнији за ову област. Разноврсност хаплотипова практично и не постоји, па нам ни то не говори превише.

Како год, старост која пада негде у 1000. годину нове ере, као и присуство код Бугара и Грка, нам негде говори да грана нема превелику старост у динарским пределима и да су сеобе вероватно узроковане византијско-бугарско-српским ратовима (негде у том периоду, који није кратко трајао).

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #34 послато: Октобар 29, 2024, 06:18:46 поподне »
Vrlo moguće da se radi o sobama iz ranog srednjeg veka. Mislim da će taj defter dati određene odgovore, jer u vreme njegovog nastanka po mom mišljenju taj širi rod bi trebalo da je jako dobro ukomponovan među Srbe.

Ван мреже CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1124
  • Ђурђевдан Y:I1>P109>FGC22045 Панчево
« Одговор #35 послато: Октобар 31, 2024, 06:34:22 пре подне »
Пре пар година се на https://www.yfull.com/tree/J-BY22481*/ налазио YF100877 из Румуније ( још увек је на https://www.yfull.com/mtree/U4b1a1a2/ ).

Упоредити са:
https://www.yfull.com/arch-10.01/tree/J-BY22481/
https://www.yfull.com/arch-10.02/tree/J-BY22481/
https://www.yfull.com/arch-11.03/tree/J-BY22481/
https://www.yfull.com/arch-11.04/tree/J-BY22481/

Тако да се TMRCA од 950 година вероватно односи на њега и YF121639 из Бугарске ( https://www.yfull.com/branch-info/J-Y319817/#t1-tab ), а тек треба видети у каквом су односу они са YF132887. Блиски су суседи, али у Добруџи има и досељених Цинцара, па није искључено и да потиче са југа Балкана.