На Црвењском путу, одговорићу овде пошто је више у теми.
Радим мали експеримент са DNA Painter и приметио сам исту ствар као и Ви. Узимам поклапања са сегментима дужим од 6 cm и за сада има пар сегмената где се гомилају припадници одређених народа. Објавићу кад све завршим.
Ја сам радила исто што и ви.
У једној варијанти сам пратила Х хромозом, у другој су била да кажем "обична" поклапања. Пропутовах читавим светом. Од Северне Европе, преко Русије, Балкана, до Турске (чак), а имам и примера да вучем грозд АС поклапања из ко зна којих дубина прошлости, а да немам повезницу међу тестиранима са Балкана, а врло често и имам (мада није правило).
Нађох 9 "дама" (оне су ми нешто биле посебно занимљиве) са којима имам поклапање на истом хромозому једног сегмента од 7-9 cm које су разбацане по различитим етносима.
Ради провере - није ме мрзело - поред највећег сегмента ма колико он био мали (ту мислим на оне од 7 cm) убацивала сам на DNA painter и оне мање "сегментиће" (па и од 1cm) јер сам хтела да стекнем слику на којим хромозомима се јављају. Јесте споро - али ко воли да се игра са бојама и детаљима, а знатижељан је, и није тако страшно.