Не постоји никаква разлика између Матаруга и осталих српских родова. Све је то мање више исто, са тек малим разликама у процентима. Сви ми потичемо из исте мешавине народа који су се овде смењивали вековима:
1. Словени који су дошли у 6. и 7. веку и донели већину онога што нас данас чини.
2. Палео-балканска племена која су живела овде пре Словена: Илири, Трачани, Дачани.
3. Други народи који су пролазили: мало Грка, мало Келта, мало Германа, па чак и неких који су стизали с истока, попут Мале Азије.
Када све то поменуто помешаш добијеш: Србе, Бошњаке, Влахе (Румуни, Молдавци), Македонце..... само се мало разликујемо. Неко има више старо-балканског, неко више словенског, неко мало више западе компоненте али све унутар оквира. Разлике су углавном 10 до 20%. У неким крајевима је јача та старобалканска жила, нпр. у Македонији.
Међ западним Србима можеш наћи мало више утицаја народа са севера итд.
Не постоји источноазијска компонента, осим у занемарљивим траговима (око 1%). Такође, германска компонента (Готи, Гепиди, Херули па и Келти) скоро никада не прелази 9-10%. Што се тиче романско-балканског утицаја, он уме да буде присутан више у неким крајевима, али код већине Срба никада не иде преко 60%. Ми смо овде сви мешавина, али уједначена мешавина. У том смислу, Матаруге имају типично српски профил, без икаквих егзотичних утицаја. Њихов генетски састав је као и код свих других Срба, просечно балкански.
Они несрећници из Антене и слично могу само да се сликају са својим конструкцијама јер свако може и сам да провери ово што сам написао. Сва знања и информације су опен сорс. Ако лаже коза, не лаже рог.