Аутор Тема: Bosanski knez Mirkovic-Radojevici-PH908  (Прочитано 167 пута)

На мрежи filipi

  • Познавалац
  • ******
  • Поруке: 770
  • I-CTS10228_Y4882_A1328*
Bosanski knez Mirkovic-Radojevici-PH908
« послато: јануар 11, 2020, 10:40:51 пре подне »
Nazalost jos nemamo haplotip da pogledamo ali sada znamo da se radi o grani I2-PH908 kada je u pitanju knez Batic-Mirkovic.

https://vidovdan.org/istorija/radojevici-mirkovici-vlasteoska-srednjovekovna-bosanska-porodica%EF%BB%BF/

Апстракт: У раду се на основу извора и литературе приказује делатност босанске средњовековне властеоске породице Радојевић-Мирковић. О овој породици са територије Горње Босне нема много података, иако су њени чланови током непуних седам деценија играли значајну улогу у политичком животу босанског краљевства.
Кључне речи: Јурша Радојевић, Мирко Радојевић, Батић Мирковић, Копошић, Босна.

Босанска средњовековна властеоска породица Радојевић- Мирковић потицала је са територије Горње Босне.[1] О овом великашком роду нема много података, иако се његови чланови у својству сведока на повељама босанских владара помињу у периоду од 1353/4. до 1420. године.[2] Радојевићи-Мирковићи нису били предмет неке посебне пажње истраживача. О њима је писано узгред, у склопу радова посвећених неким ширим темама или приликом критичког издавања босанских средњовековних повеља.

Родослов породице Радојевић-Мирковић израдио је, на основу анализе пописа сведока на босанским владарским повељама, Павао Анђелић. Њихово помињање у владарским повељама сведочи да су чланови овог рода током седам деценија играли значајну улогу у политичком животу средњовековне босанске државе. Према Паву Анђелићу први познати члан ове породице био је Јурша Радојевић.[3] Јурша се у изворима помиње само 1353. године, када је уписан као сведок у две повеље бана Твртка кнезу Влатку Вукославићу.[4] Иако о њему нема више података, на основу реченог можемо да закључимо да је припадао најужем кругу угледника бана Твртка.