Аутор Тема: Pleme Rovca (Rovci, Rovcani)  (Прочитано 496 пута)

Ван мреже Blazhinho

  • Шегрт
  • ***
  • Поруке: 53
Pleme Rovca (Rovci, Rovcani)
« послато: децембар 26, 2019, 11:27:19 поподне »
Najpre da napomenem da sam skoro saznao da imam pretke iz ovog plemena (verovatno), tako da ne znam puno o njemu. Rovca je bilo mesto i pleme u Niksickoj zupi, a danas postoji istoimeno selo kod Berana. Ja zivim u selu Medjuluzje kod Mladenovca, a tu su ziveli i moji preci pre nekih 200 godina. Moja veza sa ovim plemenom je preko jedne cukunbabe. Ona se zvala Zivka Perisic, njeni roditelji Mihailo i Jovanka, a Mihailov otac verovatno Perisa, odnosno pravo ime bi trebalo da mu je bilo Petar. Za tog Perisu nije bas 100 posto sigurno da je Mihailov otac, ali mislim da verovatno jeste, jer je onda Medjuluzje imalo malo stanovnika, i on je bio jedini sa tim imenom/nadimkom. Problem stvaraju maticne knjige, jer je na oba mesta zapisan samo kao "Perisa, zitelj Medjuluzja", bez prezimena. I na udaji cerke 1838, i kasnije kada je umro (iste godine) zapisan je samo kao "Perisa". U tefterima se ne pominje, nego samo njegovih 7 sinova, od kojih je Mihailo bio najstariji. Uglavnom, za te Perisice pise da su poreklom iz Niksicke zupe i to ovako u knjizi Borivoja Drobnjakovica, "Kosmaj": "Jolici (Jovanovici, Krstici, Stepanovici, Radojkovici, Spasojevici, Petrovici)". Upravo su ovi Petrovici Perisici. Dakle, prezime izvedeno od nadimka "Perisa" se zadrzalo i potisnulo ono od imena "Petar". Ove porodice i danas postoje u selu i svi slave svetog Luku 31. oktobra. Posto vidimo da su ovako grupisani, znamo i da su srodni, doduse kao veoma daleki rodjaci. Skoro mi je jedan covek rekao da su oni iz plemena Rovca, a to potvrdjuju i tekstovi koje sam nasao.

https://www.poreklo.rs/2017/05/31/plemena-u-crnoj-gori/
https://www.poreklo.rs/2013/07/01/poreklo-plemena-rovcana/
http://perpetuum-mobile.net/etc/poreklo-rovackog-plemena/
https://hr.wikipedia.org/wiki/Rovca_(pleme)
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A0%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8
https://mondo.rs/Info/EX-YU/a1103854/Crnogorska-plemena-Rovcani.html
https://volimpodgoricu.me/2016/01/17/crnogorska-plemena-znate-li-kojem-pripadate/

Ono sto se odmah vidi je da je pleme zivelo blizu Niksica (sto se poklapa sa knjigom) i da su, barem vecina, slavili svetog Luku. Ovde ima svega i svacega, ali nema glavne stvari koja meni treba. A, to je povezivanje Perisica (i ostalih iz grupe) sa njima. Ne pominje se nikakvo iseljavanje u moje mesto. U trecem po redu tekstu se pominju neka iseljavanja u Sumadiju, ali ne u Medjuluzje. Ne zna se tacno vreme njihovog dolaska u Medjuluzje, ali se smatraju starosedeocima. Bili su tu za vreme svih teftera, a najstariji je iz 1824. za ovo mesto, gde je upisan i Mihailo Perisic. Perisici koji se pominju u ovim tekstovima su verovatno neki drugi.
Da li neko zna kako bih mogao da povezem moje Perisice sa plemenom Rovca? Barem 200 godina su ovde, tako da su se verovatno odselili u periodu izmedju 1690. i 1824. Postoji i mogucnost da imaju veze sa doseljenim Rovcanima u Sumadiju, iz treceg teksta.