Аутор Тема: Дробњаци - Новљани I1>P109>FGC22045>FGC22061  (Прочитано 684202 пута)

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8084
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Дробњаци - Новљани I1>P109>FGC22045>FGC22061
« Одговор #1700 послато: Април 22, 2026, 11:01:35 поподне »
Дробњаци из околине Новог Пазара и Лепосавића, који славе Усековање, припадају хаплогрупи J2a-Z6055>Y14439: https://www.yfull.com/tree/J-Y14439/

Није ми познато да има припадника I1-P109 са том славом у овом крају. Или бар нису још увек тестирани. Податак са сајта се можда односио генерално на главну хаплогрупу Дробњака-Милошевића. У самом Дробњаку, хаплогрупи J-Y14439 припадају старија братства Милашиновићи и Кујунџићи (Лазаревићи).
То је онај дробњачки род J-Y14439 који је и моја ујчевина, а која слави Св. Јована. Вероватно ови који славе Усековање су део истог рода који је променио дан славе, али који се односи са истог свеца (вероватно како би могли једни другима да иду на славу), а да се та промена славе десила можда у околини Пазара код дела тог рода. Мало личне приче, ја сам рођен на Усековање (могуће некадашње мале славе или преславе овог јовањданског рода (моје ујчевине), а мој деда по оцу је рођен такође на дан мале славе рода по очевој линији, "Марковдан")
« Последња измена: Април 22, 2026, 11:07:53 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Јован Цветковић (Ивановић)

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 30
  • Р1б М269 Куманово-Горњи Вртогош (Врање)-Краљево
« Одговор #1701 послато: Април 22, 2026, 11:10:11 поподне »
То је онај дробњачки род J-Y14439 који је и моја ујчевина, а која слави Св. Јована. Вероватно ови који славе Усековање су део истог рода који је променио дан славе, али који се односи са истог свеца (вероватно како би могли једни другима да иду на славу), а да се та промена славе десила вероватно у околини Пазара код дела тог рода. Мало личне приче, ја сам рођен на Усековање (могуће некадашње мале славе или преславе овог јовањданског рода (моје ујчевине), а мој деда по оцу је рођен такође на дан мале славе рода по очевој линији, "Марковдан")

Усековање је стара слава свих Милошевића Дробњака, у многим књигама о племену је записано то.. старо братство итд Није се слава узела прелазком у Нови Пазар, колико ја схватам, вероватно има везе са старијом постојбином Новљана, Бањанима, јер се и тамо слави Јован Крститељ, па ова слична слава Усековање има везе са тим. Ови из Пасјег Потока су пописани као И1 ФГ22061!
« Последња измена: Април 22, 2026, 11:14:09 поподне Јован Цветковић (Ивановић) »
Порекло је светиња. Преци су живи! Ђедовина Стара Србија!

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #1702 послато: Април 22, 2026, 11:14:15 поподне »

Усековање је стара слава свих Милошевића Дробњака, у многим књигама о племену је записано то.. старо братство итд Није се слава узела прелазком у Нови Пазар, колико ја схватам, вероватно има везе са такозваном старијом постојбином Новљана, Бањанима, јер се и тамо слави Јован Крститељ, па ова слична слава Усековање има везе са тим. Ови из Пасјег Потока су пописани као И1 ФГ22061!
Исправио сам оно "вероватно" у "можда" да је у питању Пазар, али могуће да је и пре тога. Али ако постоје родови који славе Усековање, као и они који славе Св. Јована, а и једни и други припадају дробњачким J-Y14439, онда је веровато да је Јовањдан изворна слава (пошто је и Усековање посвећено Св. Јовану)
« Последња измена: Април 22, 2026, 11:15:59 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14341
« Одговор #1703 послато: Април 22, 2026, 11:18:18 поподне »

Усековање је стара слава свих Милошевића Дробњака, у многим књигама о племену је записано то.. старо братство итд Није се слава узела прелазком у Нови Пазар, колико ја схватам, вероватно има везе са такозваном старијом постојбином Новљана, Бањанима, јер се и тамо слави Јован Крститељ, па ова слична слава Усековање има везе са тим. Ови из Пасјег Потока су пописани као И1 ФГ22061!

Немојте мешати различите ствари. Бањани Јовањдан припадају хаплогрупи N2-P1892, и немају везе са Дробњацима.

Нису нигде пописани Дробњаци из Пасјег Потока, зато што нису ни тестирани. Знали би за тај резултат. Интернет сајтови сами по себи нису неки звор, неко је генерализовао причу о Дробњацима.

Ови J2a-Y14439 из тог краја су тестирани и славе Усековање. Има их у селима около Пасјег Потока, мада то не мора значити да ће и они из Пасјег Потока припасти тој хаплогрупи, али је доста индикативно. Ево шта се каже о овим Дробњацима J2a из тог краја:

Леча, Нови Пазар:
Крчмарац, Милосављевић, 1 кућа, Св. Јован Главосек, је Дробњак, дед се доселио  из Крчмара на Рогозни; од њих су Дробњаци у Бабрежу.

Горњи Крњин, Лепосавић:
необјављен, 4 куће, Св. Јован Главосек, су Дробњаци од Ратковића у Крчмарима на Рогозни.

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #1704 послато: Април 22, 2026, 11:23:00 поподне »
Исправио сам оно "вероватно" у "можда" да је у питању Пазар, али могуће да је и пре тога. Али ако постоје родови који славе Усековање, као и они који славе Св. Јована, а и једни и други припадају дробњачким J-Y14439, онда је веровато да је Јовањдан изворна слава (пошто је и Усековање посвећено Св. Јовану)

Ја сам тако дуго мислио, јер сам нашо у једном попису села код Лепосавића у опису Дробњака да су ту славу узели јер су се призетили у новој кући, и због тога дуго нисам знао на коју страну уназад да тражим. Али читајући више о племену схватио сам да је слава одавно и из матице! Е сад, можда је могуће и да су под истом славом а да су различита хаплогрупа јер је можда због неког догађаја или у самим Бањанима још више братстава узело ту славу из неког разлога, а да најкокретније крвно нису били сродни, као што имамо у самом племену више хаплогурпа !

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #1705 послато: Април 22, 2026, 11:27:59 поподне »
Немојте мешати различите ствари. Бањани Јовањдан припадају хаплогрупи N2-P1892, и немају везе са Дробњацима.

Нису нигде пописани Дробњаци из Пасјег Потока, зато што нису ни тестирани. Знали би за тај резултат. Интернет сајтови сами по себи нису неки звор, неко је генерализовао причу о Дробњацима.

Ови J2a-Y14439 из тог краја су тестирани и славе Усековање. Има их у селима около Пасјег Потока, мада то не мора значити да ће и они из Пасјег Потока припасти тој хаплогрупи, али је доста индикативно. Ево шта се каже о овим Дробњацима J2a из тог краја:

Леча, Нови Пазар:
Крчмарац, Милосављевић, 1 кућа, Св. Јован Главосек, је Дробњак, дед се доселио  из Крчмара на Рогозни; од њих су Дробњаци у Бабрежу.

Горњи Крњин, Лепосавић:
необјављен, 4 куће, Св. Јован Главосек, су Дробњаци од Ратковића у Крчмарима на Рогозни.

Ово је из књиге Александра Јакшића "Племе Дробњаци" окачио сам ти фотографију, све је веома тачно написано. То уопште није неки безвезан сајт, већ један од најмеродавнијих јер га води он као припадник племена, истраживао је 10 година и направио књигу у сарадњи са сајтом порекло, подаци су итекако релевантни! :) А ја нисам рекао да је овај род род Бањана, него да слава може имати корене из тог поднебља. Такву ситуацију имате на пример код рода Булатовићи или Опачићи, једно 3 или 4 различите хаплогрупе има, али сви славе светог Луку јер им је полазна тачка из племена Никшића, односно Бањана итд.. Не може се тек тако искључивати и тврдити било шта, није црно бело, много је нијанси које треба сагледати пре коначног закључка. Свакако хвала на одговорима, надам се да ћемо доћи до коначног закључка.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #1706 послато: Април 22, 2026, 11:28:08 поподне »

Ја сам тако дуго мислио, јер сам нашо у једном попису села код Лепосавића у опису Дробњака да су ту славу узели јер су се призетили у новој кући, и због тога дуго нисам знао на коју страну уназад да тражим. Али читајући више о племену схватио сам да је слава одавно и из матице! Е сад, можда је могуће и да су под истом славом а да су различита хаплогрупа јер је можда због неког догађаја или у самим Бањанима још више братстава узело ту славу из неког разлога, а да најкокретније крвно нису били сродни, као што имамо у самом племену више хаплогурпа !
Оно што је сигурно, колико сам схватио, је да они из ове групе дробњачких родова који славе Св. Јована и Усековање, припадају хаплогрупи J-Y14439, а да није нађено да неко са славом Усековање припада доминантној хаплогрупи дробњачких I1-P109
« Последња измена: Април 22, 2026, 11:32:10 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #1707 послато: Април 22, 2026, 11:31:37 поподне »

Ово је из књиге Александра Јакшића "Племе Дробњаци" окачио сам ти фотографију, све је веома тачно написано. То уопште није неки безвезан сајт, већ један од најмеродавнијих јер га води он као припадник племена, истраживао је 10 година и направио књигу у сарадњи са сајтом порекло, подаци су итекако релевантни! :) А ја нисам рекао да је овај род род Бањана, него да слава може имати корене из тог поднебља. Такву ситуацију имате на пример код рода Булатовићи или Опачићи, једно 3 или 4 различите хаплогрупе има, али сви славе светог Луку јер им је полазна тачка из племена Никшића, односно Бањана итд.. Не може се тек тако искључивати и тврдити било шта, није црно бело, много је нијанси које треба сагледати пре коначног закључка. Свакако хвала на одговорима, надам се да ћемо доћи до коначног закључка.

Покушајте анимирати некога од тих из Пасјег Потока на днк тест. Дробњаци су добро генетички профилисани и сигурно ће бити опција бар за појединачни SNP тест. У сваком случају, доста занимљива комбинација код ових J2a Дробњака из рашке области: веома ретка слава и ретка хаплогрупа, чији су корени баш међу најстаријим новљанским братствима. 

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #1708 послато: Април 22, 2026, 11:44:57 поподне »
Оно што је сигурно, колико сам схватио, је да они из ове групе родова који славе Св. Јована и Усековање, припадају хаплогрупи J-Y14439, а да није нађено да неко са славом Усековање припада хаплогрупи дробњачких I1-P109

Извини али није тачно. Ево навешћу ти из књиге податке.

Мимићи - Јовањдан, Подкрајеви, Соколац, источна Босна Стари Дробњаци Милошевићи (И1 Фг22061)
КОстић - Јовањдан / Никољдан , Орешковица, Петровац на Млави (И1 Фг22061)
Јакић - Усековање / Ђурђевдан - Добра села Шавник - (Стари Дробњаци Милошевићи, И1 Фг22061)
Јакић - Усековање - Оџак Пљевља (Стари Дробњаци Милошевићи, И1 Фг22061)
Дебелногић - Јовањдан , Подроманија Соколац ((Стари Дробњаци Милошевићи, И1 Фг22061)
Ђокић - Јовањдан , Доња Трнова (Стари Дробњаци, И1 Фг22061)
Бакмаз - Усековање/Ђурђевдан , Хан пијесак источна босна ((Стари Дробњаци,Милошевићи И1 Фг22061)

Миладиновић - Јовањдан, Видово, Нови Пазар Рашка (Старинци Ј2а-Z6055-Y14439) Слави Јовањдан али није од Милошевића.
Дошло - Јовањдан , Врапчићи, Мостар - (Старинци Ј2а-Z6055-Y14439)

итд итд, има још много примера. Тако да изгледа да има и И1 и Ј2 родова који славе сличну славу везану за Јована Крститеља!

« Последња измена: Април 22, 2026, 11:47:13 поподне Јован Цветковић (Ивановић) »

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #1709 послато: Април 22, 2026, 11:50:37 поподне »
Покушајте анимирати некога од тих из Пасјег Потока на днк тест. Дробњаци су добро генетички профилисани и сигурно ће бити опција бар за појединачни SNP тест. У сваком случају, доста занимљива комбинација код ових J2a Дробњака из рашке области: веома ретка слава и ретка хаплогрупа, чији су корени баш међу најстаријим новљанским братствима.

Брате, окачио сам слику са сендспејс линком, тестирани су и обележени као Милошевићи Стари Дробњаци И1 ФГ22061, Усековање/Ђурђевдан, ПАСЈИ ПОТОК, Н ПАЗАР, РАШКА! Не могу више да пишем ово, написао сам 5 пута. Могуће је да има и ова друга линија уз њу, то не знам, али ови су тестирани.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #1710 послато: Април 23, 2026, 12:04:20 пре подне »
Извини али није тачно. Ево навешћу ти из књиге податке.

Мимићи - Јовањдан, Подкрајеви, Соколац, источна Босна Стари Дробњаци Милошевићи (И1 Фг22061)
КОстић - Јовањдан / Никољдан , Орешковица, Петровац на Млави (И1 Фг22061)
Јакић - Усековање / Ђурђевдан - Добра села Шавник - (Стари Дробњаци Милошевићи, И1 Фг22061)
Јакић - Усековање - Оџак Пљевља (Стари Дробњаци Милошевићи, И1 Фг22061)
Дебелногић - Јовањдан , Подроманија Соколац ((Стари Дробњаци Милошевићи, И1 Фг22061)
Ђокић - Јовањдан , Доња Трнова (Стари Дробњаци, И1 Фг22061)
Бакмаз - Усековање/Ђурђевдан , Хан пијесак источна босна ((Стари Дробњаци,Милошевићи И1 Фг22061)

Миладиновић - Јовањдан, Видово, Нови Пазар Рашка (Старинци Ј2а-Z6055-Y14439) Слави Јовањдан али није од Милошевића.
Дошло - Јовањдан , Врапчићи, Мостар - (Старинци Ј2а-Z6055-Y14439)

итд итд, има још много примера. Тако да изгледа да има и И1 и Ј2 родова који славе сличну славу везану за Јована Крститеља!
Jeл су ови тестирани или само из књиге?
« Последња измена: Април 23, 2026, 12:06:58 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #1711 послато: Април 23, 2026, 12:05:13 пре подне »

Брате, окачио сам слику са сендспејс линком, тестирани су и обележени као Милошевићи Стари Дробњаци И1 ФГ22061, Усековање/Ђурђевдан, ПАСЈИ ПОТОК, Н ПАЗАР, РАШКА! Не могу више да пишем ово, написао сам 5 пута. Могуће је да има и ова друга линија уз њу, то не знам, али ови су тестирани.

Не види се, зато што нисте окачили како треба. Готово сигурно нису они тестирани, знали би ми из Српског днк пројекта да јесу. А уколико јесу, утолико боље, нека окаче резултат па да упоредимо коме су блиски од Дробњака. Уједно их позивам да постану део Срспког ДНК пројекта, уколико желе, наравно. Ми такав резултат у бази немамо, док су сви други са овог списка познати уредништву.

Дакле, ово мало изгледа као класично генерализовање и повезивање са дробњачким Милошевићима на основу славе/преславе Усековање. Не дешава се ретко код истраживача са ових простора. На крају, да ли Дробњаци из Пасјег Потока уопште помињу Милошевиће, колико знам - не.

Као што је Душан написао, у овом крају (Рашка област, Рогозна), Дробњаци припадају J2a-Y14439 и славе Јовањдан и Усековање главе Светог Јована. Можда то неће бити случај са овима из Пасјег Потока, али за сада све упућује на то. Веома су близу сва та села.

Верујем да можда и неће бити везе са Дробњацима из Пасјег Потока, зато што ови J2a славе Усековање, а преслављају Александра Невског (или наводе као старију славу), док ови имају комбинацију Ђурђевдан-Усековање. Свакако би било дборо тестирати још неке породице из овог краја са овом ретком славом.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #1712 послато: Април 23, 2026, 12:19:17 пре подне »

"Дробњаци су на Ђурђевдан 1604. године добили Турке, када су се сви побратимили и узели да славе Ђурђевдан као главну славу и приславу."
https://www.poreklo.rs/2013/04/19/drobnjaci-poreklo-plemena-2/
Шта ако је изворна слава и  I1-P109 Дробњака била исто Јовањдан? То ми је малопре пало на памет (ако је ово цитирано тачно, ово је изузетно млад период слављења славе (Ђурђевдан) једног тако бројног рода, ако узмемо у обзир неких девет векова никшићког Лучиндана напр.)
« Последња измена: Април 23, 2026, 12:30:12 пре подне ДушанВучко »

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #1713 послато: Април 23, 2026, 12:22:48 пре подне »
Не види се, зато што нисте окачили како треба. Готово сигурно нису они тестирани, знали би ми из Српског днк пројекта да јесу. А уколико јесу, утолико боље, нека окаче резултат па да упоредимо коме су блиски од Дробњака. Уједно их позивам да постану део Срспког ДНК пројекта, уколико желе, наравно. Ми такав резултат у бази немамо, док су сви други са овог списка познати уредништву.

Дакле, ово мало изгледа као класично генерализовање и повезивање са дробњачким Милошевићима на основу славе/преславе Усековање. Не дешава се ретко код истраживача са ових простора. На крају, да ли Дробњаци из Пасјег Потока уопште помињу Милошевиће, колико знам - не.

Као што је Душан написао, у овом крају (Рашка област, Рогозна), Дробњаци припадају J2a-Y14439 и славе Јовањдан и Усековање главе Светог Јована. Можда то неће бити случај са овима из Пасјег Потока, али за сада све упућује на то. Веома су близу сва та села.

Верујем да можда и неће бити везе са Дробњацима из Пасјег Потока, зато што ови J2a славе Усековање, а преслављају Александра Невског (или наводе као старију славу), док ови имају комбинацију Ђурђевдан-Усековање. Свакако би било дборо тестирати још неке породице из овог краја са овом ретком славом.

Подаци из књиге су у сарадњи са ДНК ПОРЕКЛО сајтом.. Да овако децидно напише човек, не верујем да је тек тако дозволио себи да је само нагађање.

https://we.tl/t-qJb5b8YU8bJ7u5V1 nadam se da radi link, kako uopste ovde da okacim fotografiju najobicniju?

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #1714 послато: Април 23, 2026, 12:27:16 пре подне »

Pa ne pominju ih jer niko ne nosi to prezime Milosevic vise od 300 godina, ono se razgranalo na od prilike tih 12 bratstava koje sam naveo.. Ali u svako slucaju, ne mogu ja sam znati da li niko pominje ili ne pominje neko prezime, moja baka ne zna, sto ne znaci da neko dole nema predanje.

Pa da, lepo si naveo ovo, sad vidim da je njima preslava Nevski a ne Djurdjevdan.. Svakako, raščivijaće se, nije crno belo sve. Hvala na uključivanju na temu u svakom slučaju.
« Последња измена: Април 23, 2026, 12:37:00 пре подне Јован Цветковић (Ивановић) »

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4298
  • Васојевић
« Одговор #1715 послато: Април 23, 2026, 03:06:30 поподне »
На тој страници из Јакшићеве књиге је јасно наведено да је Дробњак из Пасјег Потока I1. Међутим, ми тај резултат немамо у бази и мислим да је, с обзиром на резултат Пантовића који су им по предању род, врло вероватно да је нека грешка у питању.

Најбоље би било да се сам Јакшић огласи и објасни о чему се ради.

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #1716 послато: Април 23, 2026, 06:51:45 поподне »
Ево одговора аутора књиге, преко мејла смо контактирали! Били сте у праву да није тестиран, ја се извињавам такође, нисам могао знати, али остаје варијанта да је И1 и да постоји и та друга грана Ј2 која слави исту славу, тако сам нешто и напоменуо у горњим коментарима да је могуће! Хвала свима на укључивању. Поздрав

"Прије него што напишем моје виђење ситуације у овом конкретном примјеру потомака Дробњака из области Рашке и Косова који славе Усековање главе Св. Јована Крститеља, напоменуо бих да је прво издање моје књиге "Племе Дробњаци" из 2025. донијело списак од око 715 презимена потомака Дробњака (разврстаних у оквиру 30-так стародробњачких, стариначких као и усељеничких братстава и родовских група), а да најновија верзија на сајту тренутно има око 1.000 презимена (са око 50-так братстава). Наравно, ово је рад у континуитету, и стално долазимо до нових сазнања, и то не само путем тестирања... Мени као аутору који покушавам да сагледам најстарију и готово недокументовану дробњачку прошлост и миграције, ова сазнања су од велике важности, јер ми помажу што бољој унакрсној реконструкцији и сагледавању прошлости. Зато сам и даље посвећен продубљивању овог списка и у квантитативном, а посебно у квалитативном смислу.

Сви подаци су јавно објављени, како би што више људи могло да и само пронађе своје претке, анализира сроднике, уочи неправилности, пошаље ми сугестије, исправке, као и да ме лично обавјештава о породичним предањима и новим тестовима. Наравно, пратим и шта СДНКП објављује... У првом издању књиге, сам направио погрешку у смислу да нисам на списку показао разлику између тестираних презимена наспрам презимена која су преузета из етнографске литературе. На сајту је то исправљено, као што ће бити урађено и у будућим издањима књиге "Племе Дробњаци". Презимена за која је урађен барем неки вид генетичког теста су сада подвучена. Да би се презиме нашло на списку, не мора нужно бити да је већ урађен Y-ДНК тест, али је у том случају потребно недвосмислено породично предање, или помен презимена у етнографској литератури, или сродство са тестираним потомком које јасно упућује на поријекло од Дробњака.

Што се тиче Лепосавића и Новог Пазара, уочио сам да имамо двије групе потомака Дробњака са славом Усековање главе Св. Јована Крститеља. Једну чине родови поријеклом са Крчмара на Рогозни и они су махом идентификовани као (Старинци) (Кујунџићи и Милашиновићи) хг. J2a-Z6055>Y14439. Другу групу родова чине стародробњачка презимена  (хг. I1-P109>FGC22045>FGC22061) која су директно дошла са дробњачких Језера, а не преко Васојевића за разлику од ове прве групе, и они би могли бити огранак Милошевића: Дробњаци, Вучковићи, Кожовићи, Милосављевићи из Пасјег Потока, Трстеника, Врболазима и Требића... Важна је напомена да се у овој групи презимена јавља један потврђени I1 Кожовић.

Свако добро желим.
А. Јакшић"

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1211
« Одговор #1717 послато: Април 23, 2026, 06:57:47 поподне »
Светски ДНК месец 2026 је сјајна прилика да се наведена мистерија реши.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4298
  • Васојевић
« Одговор #1718 послато: Април 23, 2026, 07:06:13 поподне »
Другу групу родова чине стародробњачка презимена  (хг. I1-P109>FGC22045>FGC22061) која су директно дошла са дробњачких Језера, а не преко Васојевића за разлику од ове прве групе, и они би могли бити огранак Милошевића: Дробњаци, Вучковићи, Кожовићи, Милосављевићи из Пасјег Потока, Трстеника, Врболазима и Требића... Важна је напомена да се у овој групи презимена јавља један потврђени I1 Кожовић.

Ако је неки Кожовић из Пасјег Потока тестиран, онда су и тамошњи Дробњаци иста хаплогрупа јер су Кожовићи њихов огранак. Међутим, ми немамо ни резултат Кожовића у бази. Који је извор за тај резултат?

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #1719 послато: Април 23, 2026, 07:59:20 поподне »
Контактирао сам пријатеља са интернета који је од исте линије Дробњака из Пасјег Потока, куцали смо се одавно по питању порекла, па је рекао да ће одрадити тест!