Аутор Тема: О пореклу Хајдук Вељка  (Прочитано 315 пута)

О пореклу Хајдук Вељка
« послато: септембар 10, 2019, 12:59:35 пре подне »
Замолио бих људе из Српског ДНК пројкта да пронађу и тестирају директне потомке Хајдук Вељка, којих хвала Богу има у Србији неколико десетина и презивају се Хајдук Вељковић. Има их у Београду, Смедереву и Младеновцу.
Хајдук Вељко је несумњиво био наш највећи јунак новије историје, али слабо поштујемо успомену на њега. Било би јако лепо да на овај начин сазнамо бар његово порекло.
Постоје две претпоставке његовог порекла.
Прва је да потиче из Старе Србије. Једни кажу из околине Тетова, а други да је из околине Новог Пазара.
Друга је да потиче са територије садашње Црне Горе. Око њега се отимају братство Влаховића из Роваца и братство Радовића из Мораче. Радовићи чак тврде да се Вељко родио у Морачи и то као Веко и да је као мали дошао у Србију. То је наравно чиста лаж, али је својствена људима са тог простора који по питању порекла хоће дрско и крупно да слажу. Писац књиге ''Ровца и Ровчани'' се уби доказујући ''народним предањем'' да је Вељко њихов.
Вељко је имао динарске карактеристике, био висок, витак и силовитог духа. Имао је смеђу косу, мало дужи ''покучасти нос'' како каже Вук Караџић.
Географски гледано, логичније је да потиче из Старе Србије, јер сумњам да се из из Мораче и Роваца неко у 18. веку селио у Крајину. Вељко је сигурно друго, а можда и треће колено досељеника, јер да су касније дошли, остало би у породици неко јасније одређење о пореклу, а вероватно би га забелжио и Вук Караџић, који је био Вељков пријатељ и који је први написао његову кратку биографију.